
آزمایش ریزش مو
خدمت خود را انتخاب کنید
ریزش مو (آلوپسی) یکی از اتفاقات نرمالی است که تقریبا روزانه همه افراد آن را تجربه میکنند. این مشکل میتوانند موقت یا دائمی باشد و به علت وراثت، تغییرات هورمونی، وضعیت سلامتی یا افزایش سن رخ دهد. جالب است که بدانید آلوپسی در مردان بیشتر از زنان اتفاق میافتد و کم شدن موها در آنها واضحتر دیده میشود. بنابراین احتمالا متوجه شدید که به چه دلیل در داروخانهها آقایان بیشتر به دنبال انواع محصولات مراقب از مو مثل شامپوهایی که موهای از دست رفته و سفید شدهشان را باز میگرداند، هستند! زمانی که دچار ریزش مو غیر طبیعی شدهاید، بهترین اقدام پیدا کردن منشا ریزش مو و درمان آن است. در این رابطه ما در اینجا به بررسی علل، درمان و انواع آزمایشهای ریزش مو خواهیم پرداخت. اگر شما هم دچار ریزش مو غیر طبیعی شدهاید، تا انتهای مقاله در کنار ما بمانید.
مجموعه هومکا انواع خدمات چکاپ کامل در منزل و آزمایش در منزل را در کوتاهترین زمان به شما ارائه میدهد. تنها کافی است بر روی بنر زیر کلیک کنید.
ریزش مو چیست؟
ریزش مو اختلالی است که در اثر وقفه در چرخه تولید مو یا بروز برخی از بیماریها ایجاد میشود. آلوپسی میتواند در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد، اما اغلب پوست سر را تحت تاثیر قرار میدهد. به طور متوسط، پوست سر دارای ۱۰۰ هزار تار مو است که هر کدام از تارهای مو در حال گذراندن یکی از دورههای رشد، استراحت، ریزش و بازسازی، در چرخه طبیعی رشد خود هستند.
موهای شما از ابتدا تا پایان چرخه رشد سه مرحله اصلی را طی میکند:
1.مرحله آناژن (مرحله رشد): این مرحله ممکن است از دو تا هشت سال طول بکشد. در مرحله آناژن حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد از موهای سر شما تقریبا همزمان با هم رشد میکنند.
2.مرحله کاتاژن (مرحله گذار): زمانی است که رشد مو متوقف شده و فولیکولهای (پایه) مو کوچک میشوند. این مرحله حدود دو تا سه هفته طول میکشد و طی آن موها خودشان را برای ورود به مرحله ریزش آماده میکنند.
3.مرحله تلوژن (مرحله استراحت): این مرحله حدود دو تا چهار ماه طول میکشد. در این زمان مو شکننده و ضعیف شده و در نهایت (در پایان این مرحله) موها میریزند.
اگر این چرخه مختل شود یا فولیکولها به دلایلی آسیب ببینند، موها ممکن است سریعتر شروع به ریزش کنند. این ریزش غیر طبیعی سبب علائمی مانند: عقب نشینی خط مو، ریزش سکهای، نازک شدن تارها و خارش پوست سر میشود. در این مرحله اغلب پزشکان برای کشف علت ریزش غیر طبیعی موها، انجام آزمایشهای ریزش مو را توصیه میکنند.
جالب است که بدانید موهای ظریف و کوتاهتر شما مانند: مژهها، موهای بازو، پا و ابروها فاز آناژن کوتاهی دارند(حدود یک ماه) اما موهای سر شما میتوانند تا شش سال یا حتی بیشتر دوام بیاورد.
علل ریزش مو
همه افراد روزانه حدود ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو را از دست میدهند. این نوع ریزش چندان قابل توجه نیست، زیرا موهای جدید در همان زمان در حال رشد هستند. ریزش مو زمانی قابل توجه است که موهای جدید جایگزین موهای ریخته شده نشوند و تعداد آنها از ۲۰۰ تار مو در روز بیشتر باشد.
علل ریزش غیر طبیعی مو معمولاً به یک یا چند مورد از عوامل زیر مرتبط است:
- سابقه خانوادگی (وراثت): شایعترین علت ریزش مو، وراثت است که همزمان با افزایش سن خودش را نشان میدهد. به این نوع ریزش مو، آلوپسی آندروژنیک یا طاسی با الگوی مردانه گفته میشود. علائم این نوع تاسی شامل: عقب رفتن خط رویش مو، طاسی سکهای در مردان و نازک شدن موها در امتداد تاج سر در زنان است.
تغییرات هورمونی و بروز بیماری: شرایط مختلفی وجود دارد که میتواند سبب ریزش موی دائمی یا موقت شود که از جمله آنها : تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، زایمان، یائسگی، مشکلات تیروئید و بیماری ریزش سکه ای است. آلوپسی آره آتا نوعی بیماری خود ایمن است که باعث ریزش مو سکهای و عفونتهای پوست میشود. تشخیص تغییرات هورمونی از طریق آزمایشهای ریزش مو که در ادامه مقاله به آنها اشاره خواهد شد، صورت میگیرد.
- مصرف برخی از داروها: ریزش مو غیر طبیعی ممکن است به دنبال عوارض جانبی برخی از داروها رخ دهد. این داروها اغلب داروهایی هستند که برای بیماریهایی مانند: سرطان، آرتریت، افسردگی، مشکلات قلبی، نقرس و فشار خون بالا استفاده میشود.
- پرتودرمانی: پرتو درمانی متاسفانه یکی دیگر از عواملی است که سبب ریزش مو شدید می شود؛ البته استفاده از کلاه سرد میتواند تا حدودی از این نوع ریزش مو جلوگیری کند.
- قرار گرفتن در موقعیتهای استرس زا: بسیاری از افراد چندین ماه پس از یک شوک فیزیکی یا احساسی، ریزش شدید مو را تجربه میکنند. نگران نباشید! این نوع ریزش مو موقتی است.
آزمایشهای ریزش مو چیست؟
برای تشخیص علت ریزش مو آزمایشهای مختلفی انجام میشود. انجام این تستها احتیاج به رعایت شرایط خاص مانند ناشتایی ندارد؛ بنابراین شما میتوانید هر موقع از روز این تستها را انجام دهید. آزمایشهای ریزش مو شامل موارد زیر هستند.
- آزمایش هورمونی:
چندین هورمون وجود دارد که هرگونه تغییر در میزان ترشح آنها میتواند سبب ریزش مو شود. این هورمونها شامل: پرولاکتین، تستوسترون، DHEA، هورمون لوتئینه کننده و هورمون محرک فولیکولی هستند.
- آزمایش تیروئید:
یکی دیگر از مهمترین تستهایی که موقع ریزش مو باید به سراغ آن بروید، آزمایش T3، T4 و TSH است. اگر دچار آلوپسی هستید حتما سطح این هورمونها را بررسی کنید.
- آزمایش سنجش آهن و فریتین:
انجام این آزمایشات میتواند به شما کمک کند تا سطوح دقیق اجزایی مانند آهن و فریتین موجود در سرم خون را تشخیص دهید. کاهش سطح آهن یا فریتین میتواند منجر به ریزش مو شدید شود.
- آزمایش CBC:
انجام آزمایش CBC اطلاعات کاملی در خصوص وضعیت و تعداد سلولهای خونی به شما میدهد. تغییر در وضعیت سلولهای خونی (گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها) با علائم بسیار زیادی همراه است که ریزش شدید مو یکی از آنها است.
- آزمایشVDL:
مبتلا شدن به بیماری سیفلیس میتواند سبب ریزش مو شود. بنابراین انجام تست VDL میتواند به تشخیص علت آلوپسی کمک کند.
آزمایش TIBC
درمان ریزش مو
پس از انجام آزمایشهای ریزش مو و تشخیص منشا آلوپسی، درمانهای مختلفی وجود دارد که میتوانید برای درمان ریزش موهای خود از آنها استفاده کنید. توصیه میکنیم در درجه اول درمان ریزش مو را با توصیه پزشک خود پیش ببرید و بعد در کنار آن موارد زیر را امتحان کنید.
استفاده از قطره محرک رشد مو
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دو داروی تجویزی استاندارد را برای درمان آلوپسی آندروژنتیک تایید کرده است. این داروها شامل: ماینوکسیدیل و فیناستراید میشود. این محصول باید مستقیماً روی نواحی کف سر به صورت قطرهای ریخته شود. تقریبا ۶ تا ۱۲ ماه طول میکشد تا رشد مو، مجددا آغاز شود.
عوارض جانبی مصرف ماینوکسیدیل شامل موارد زیر باشد:
- درماتیت تماسی
- تحریک پوست
- رشد بیش از حد مو
ویتامین D بیشتری دریافت کنید
کمبود ویتامین D یکی از مهمترین عوامل ریزش مو است. بنابراین رفع این کمبود تا حد زیادی میتواند باعث ترمیم و جلوگیری از ریزش بیشتر موها شود. پس اگر از سطح ویتامین D بدن خود باخبر نیستید، بهتر است آزمایش ویتامین D را انجام دهید.
غذاهای سرشار از ویتامین D عبارتند از:
- ماهی
- جگر گاو
- پنیر
- زرده تخم مرغ
- قارچ
- غذاهای غنی شده، مانند: شیر، غلات، و آب میوه
تغذیه صحیح داشته باشید
رژیم غذایی، نقش مهمی در شادابی و سلامت موهای شما دارد. تعادل مصرف پروتئین، چربی، ویتامین و مواد معدنی برای سلامت موهای شما بسیار مهم است. مطمئن باشید، حتی اگر یک هفته مراقب تغذیهتان باشید تغییرات اساسی را در پوست و موهایتان میبینید.
مواد غذایی که در شادابی پوست و مو شما موثر هستند، عبارتند از:
- تخم مرغ: حاوی پروتئین بیوتین و ویتامین B است که وجود انها برای رشد موهای شما ضرورت دارد.
- آجیل: مغزها منبع سلنیوم هستند، این ماده معدنی سلامت موهای شما را بهبود میبخشد.
- ماهی: ماهی منبع خوبی از امگا ۳ است. این ماده باعث جلوگیری از ریزش مو میشود.
- گردو: گردو منبعی از امگا ۳ و آمینواسیدهای ضروری برای درخشندگی و رشد موهای شما است.
سایت معتبر Mayoclinic، در خصوص برخی از درمانهای ریز مو بیان میکند:
درمانهای موثر برای برخی از انواع ریزش مو در دسترس است.
ممکن است بتوانید ریزش مو را متوقف کنید یا حداقل آن را کاهش دهید.
در برخی شرایط، مانند ریزش موی سکه ای (آلوپسی آرهآتا)، موها ممکن است بدون درمان در عرض یک سال دوباره رشد کنند.
به طور کلی، درمان ریزش مو شامل داروها و جراحی است.
آزمایش ریزش مو در منزل با هومکا
اگر بعد از خواندن این مقاله متوجه شدید که ریزش موهای شما طبیعی نیست و احتمالا به خاطر عوارض بیماری یا مشکلات داخلی در بدن شما است؛ لازم است بنا به توصیه پزشک یکی از انواع آزمایشهای ریزش مو را انجام دهید. در شرایط پاندمی کرونا اصلا توصیه نمیکنیم که به مراکز درمانی مراجعه کنید. زیرا ممکن است دچار ریزش مو شدید ناشی از ابتلا به کرونا شوید! پس راه حل چیست؟
پیشنهاد ما این است که برای پایش وضعیت سلامتی خود از خدمات آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید؛ تا ضمن اطلاع از وضعیت سلامتیتان، از ریسک انتقال یا ابتلا به بیماری جلوگیری شود. شرکت هومکا با بهرهگیری از بهترین متخصصان، خدمات آزمایش در منزل و تفسیر آزمایش در منزل را به همه ساکنین استان تهران، کرج، مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، اهواز و رشت ارائه میدهد. برای انجام خدمات آزمایش در منزل میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس گرفته یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست خود را ثبت کنید.