ریزش مو در نوجوانان + علت ریزش مو در نوجوانان چیست؟

پوست و مو

 

اغلب مردم در طول زندگی خود درجاتی از ریزش مو را تجربه می‌کنند. اگرچه ریزش مو بیشتر در بزرگ‌سالی دیده می‌شود اما گاهی در نوجوانی نیز این عارضه رخ می‌دهد. قطعاً ریزش مو برای همه سنین اتفاقی ناخوشایند است چراکه از دست دادن بخشی از آراستگی و زیبایی اولیه، بر ظاهر و حس انسان نسبت به خود تأثیر منفی دارد اما این عارضه برای نوجوانان کمی سخت‌تر است و می‌تواند اعتمادبه‌نفس آنان را نیز تحت تأثیر قرار دهد. علت‌های رایج ریزش مو در نوجوانان شامل عوامل ژنتیکی، عدم تعادل هورمونی و بیماری‌های زمینه‌ای است. در این مقاله برای آگاهی هرچه بیشتر همراهان گرامی، علت‌های مختلف ریزش موی نوجوانان همراه با گزینه‌های درمانی تشریح می‌شود.

علت ریزش مو در نوجوانان دختر و پسر چیست؟

عوامل ژنتیکی

آلوپسی (طاسی) آندروژنتیک یکی از علت‌های ریزش مو است که دارای منشأ ژنتیکی بوده و با الگوی طاسی مردانه یا با الگوی طاسی زنانه شناخته می‌شود. درواقع این نوع ریزش مو یک الگوی ثابت و قابل پیش‌بینی دارد به‌طوری‌که در مردان، معمولاً به‌صورت عقب‌نشینی خط مو به شکل M، V یا U است درحالی‌که در زنان کم‌پشت شدن تدریجی قسمتی از موهای سر از علائم این عارضه محسوب می‌شود. طاسی آندروژنیک در بزرگ‌سالی شیوع بالایی دارد اما در برخی شرایط ممکن است نوجوانان را نیز درگیر کند. اگر در اعضای خانواده فردی با این ویژگی ریزش مو وجود دارد احتمال دچار شدن نوجوانان و جوانان خانواده به این عارضه دور از انتظار نیست.

علت ریزش مو در نوجوانان

آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا یا ریزش موی سکه‌ای یک بیماری خود ایمن است که باعث ریزش موی سکه‌ای می‌شود. بیماری خودایمن زمانی بروز می‌کند که سلول‌های سیستم ایمنی به‌اشتباه سلول‌های خودی را هدف قرار می‌دهند. در آلوپسی آره آتا، سیستم ایمنی به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و آن‌ها را به‌تدریج از بین می‌برد. ریزش موی سکه‌ای ممکن است در سر، ابروها، مژه‌ها و یا سایر نقاط بدن دیده شود. آلوپسی آره آتا حدود ۲ درصد از جمعیت را در مقطعی از زندگی تحت تأثیر قرار می‌دهد. اکثر موارد ابتلا قبل از ۳۰ سالگی است و حتی امکان ابتلا به آن از دوران کودکی نیز وجود دارد.

سوءتغذیه

سوءتغذیه به دلیل کمبود مواد مغذی در رژیم غذایی ایجاد می‌شود که می‌تواند به دلیل فقر غذایی و یا رژیم غذایی ناسالم، اختلالات روانی تغذیه‌ای یا مشکلات گوارشی ایجاد شود. یکی از دلایل ریزش مو در نوجوانان سو تغذیه است. کمبود مواد مغذی زیر از عوامل بالقوه ریزش مو به شمار می‌آیند:

مصرف غذاهایی که دارای این موادها و ویتامین‌ها هستند می‌تواند مشکل ریزش مور را برطرف کند. برای آشنایی با مواد غذایی موثر در سلامت مو مقاله “برای تقویت موها چه بخوریم” را مطالعه کنید.

اختلالات تیروئیدی

در مشکلات تیروئیدی مثل کم‌کاری یا پرکاری تیروئید که تعادل سطح هورمون‌های تیروئیدی در بدن دچار اختلال می‌شود، احتمال ریزش مو و یا شکننده شدن آن‌ها وجود دارد. ریزش موی ناشی از مشکلات تیروئیدی معمولاً به‌صورت کم‌پشت شدن یکنواخت موهای سر ظاهر می‌شود. این نوع ریزش مو در افرادی که به مدت طولانی‌تری درگیر بیماری هستند و یا شدت عدم تعادل هورمونی در آن‌ها بیشتر است، شیوع بیشتری دارد. در  این عارضه با درمان اختلال تیروئیدی، تراکم موها نیز به حالت اولیه خود برمی‌گردد.

دلایل ریزش مو

لوپوس

این بیماری یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن بافت‌ها و اندام‌های فرد را هدف قرار می‌دهد. لوپوس با علائمی مانند درد مفاصل، خستگی، بثورات پروانه‌ای شکل پوستی و ریزش مو همراه است. به دلیل تأثیر سیستم ایمنی بر فولیکول‌های مو، ریزش مو باعث کم‌پشت شدن تدریجی موها در افراد مبتلا به لوپوس می‌شود. موهای ازدست‌رفته گاهی دوباره رشد کرده و جایگزین می‌شوند اما در برخی موارد رشد مجدد رخ نمی‌دهد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک مشکل شایع در زنان است که منجر به افزایش سطح آندروژن یا هورمون‌های جنسی مردانه می‌شود. تولید هورمون تستوسترون تا حدی در زنان طبیعی است اما تولید بیش‌ازحد آن علائمی مانند اختلال در سیکل قاعدگی، نامنظم شدن پریود، آکنه و کم‌پشت شدن موها را به دنبال دارد. درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک سبب برگشتن تعادل هورمونی به بدن و رشد مجدد موها می‌شود.

تأثیر داروها و ریزش مو در نوجوانان

از عوارض جانبی مصرف بعضی داروها ریزش مو در بدن است. البته این نوع عوارض جانبی در همه افرادی که این داروها را مصرف می‌کنند بروز نمی‌کند، بلکه درصد کمی که بدن آن‌ها با دارو سازگاری پایینی دارد احتمال بروز ریزش مو وجود دارد. از این جمله داروها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • داروهای آکنه
  • آنتی‌بیوتیک‌ها
  • داروهای ضد انعقاد
  • داروهای ضد تشنج
  • شیمی‌درمانی
  • داروهای ضدافسردگی
  • ضد قارچ‌ها
  • داروهای فشارخون
  • داروهای کاهش‌دهنده کلسترول
  • سرکوب کننده‌های ایمنی
  • داروهای نقرس

تأثیر داروها و ریزش مو در نوجوانان

رنگ و حالت دادن به مو با ترکیبات شیمیایی

رنگ کردن مداوم و مکرر موهای خود با استفاده از محصولات شیمیایی می‌تواند به موهای شما آسیب برساند و به‌طور بالقوه منجر به افزایش شکنندگی مو گردد. البته این محصولات معمولاً بر روی ریشه موی تأثیر نمی‌گذارند و پس از توقف استفاده از آن‌ها، موهای شما دوباره رشد خواهند کرد. همچنین کلر موجود در استخرهای شنا، دکلره کردن مو و قرار گرفتن موهای در معرض حرارت بیش‌ازحد همگی از علل بالقوه آسیب مو هستند.

سایر علل ریزش مو در نوجوانان

آلوپسی کششی

این شکل از ریزش مو به دلیل استرس فیزیکی ناشی از بستن محکم موها با کش در مدل موهای ناسالم مثل دم‌اسبی ایجاد می‌شود. ریزش موی ناشی از آلوپسی کششی بیشتر در امتداد خط رویش مو رخ می‌دهد و در صورت درمان به‌موقع و خودداری کردن از بستن موها، امکان رشد مجدد مو وجود دارد.

تریکوتیلومانیا

این نوع ریزش مو ناشی از یک اختلال روانی است که در آن فرد در مواقع استرس و اضطراب شروع به کندن موهای سر خود می‌کند. علائم این اختلال روانی معمولاً از سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود.

کرم حلقوی پوست سر

کرم حلقوی یک عفونت قارچی است که می‌تواند باعث ایجاد ریزش موی سکه‌ای، خارش پوست سر و پوسته‌ای شدن پوست سر شود. در برخی موارد، التهاب زیاد در عفونت کرم حلقوی باعث زخم و ریزش مو در پوست سر می‌شود.

آیا بلوغ در ریزش موی نوجوانان تأثیر دارد؟

تلوژن افلوویوم

تلوژن افلوویوم یک نوع ریزش موی موقتی است که بر اثر استرس، بیماری، زایمان یا کاهش وزن غیرمتعارف بروز می‌کند.

آیا بلوغ در ریزش موی نوجوانان تأثیر دارد؟

با رسیدن به بلوغ تغییراتی در سطح بعضی از هورمون‌های بدن رخ می‌دهد که به‌طور بالقوه می‌تواند بر رشد مو تأثیر بگذارد. این نوع ریزش مو معمولاً بلافاصله پس از بلوغ شروع‌شده و با گذشت زمان پیشرفت می‌کند. ریزش موی ناشی از بلوغ از شایع‌ترین علت‌های ریزش مو در نوجوانان است.

به گفته وب‌سایت healthline اگر فرزند شما دچار ریزش مو شده است، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. گاهی ریزش مو ارثی نیست بلکه ناشی از شرایط محیطی یا مشکلات زمینه‌ای است و با تشخیص علت ریزش مو می‌توان از کم‌پشت شدن موها جلوگیری کرد. در برخی موارد، تشخیص زودهنگام عارضه می‌تواند شانس رشد مجدد مو را افزایش دهد.

تشخیص علت زمینه‌ای ریزش مو در نوجوانان

پزشکان با معاینه بالینی و بررسی سابقه درمانی به علت ریزش مو پی می‌برند. در معاینه بالینی ممکن است یک تست کشش انجام شود تا میزان سلامت ریشه مو ارزیابی گردد و همچنین چند تار مو نیز به‌منظور بررسی ساختار فیزیکی آن‌ها گرفته شود. گاهی برای تشخیص دقیق‌تر، یک نمونه پوستی دریافت شده و جهت شناسایی عفونت‌های احتمالی در زیر میکروسکوپ ارزیابی می‌شود. اگر پزشک به عدم تعادل هورمونی یا کمبود مواد مغذی مشکوک باشد، ممکن است آزمایش برای ریزش مو تجویز گردد.

درمان ریزش مو در نوجوانان

درمان ریزش مو در نوجوانان

بهترین درمان برای ریزش مو بستگی به علت آن دارد و در برخی موارد، ریزش مو با درمان مناسب قابل‌برگشت است. در ادامه مطلب به علت‌های ریزش مو در نوجوانان و گزینه‌های درمانی برای آن‌ها اشاره‌شده است:

  • درمان ریزش مو به دلیل آلوپسی آره آتا: تجویز داروهای کورتیکواستروئیدی به اشکال تزریقی، پماد، یا داروهای خوراکی و یا استفاده از سایر داروهای تعدیل‌کننده سیستم ایمنی
  • ریزش موی ناشی از علل ژنتیکی: تجویز ماینوکسیدیل (روگین)، فیناستراید، اسپیرونولاکتون، پی آر پی
  • درمان ریزش موی ناشی از استفاده از محصولات شیمیایی مو: خودداری از کاربرد این نوع محصولات
  • ریزش مو به دلیل بیماری لوپوس: دوری از نور خورشید، برخوردار بودن از یک رژیم غذایی سالم، کاهش استرس روزانه و استراحت کافی
  • درمان ریزش مو ناشی از سوءتغذیه: جبران مواد مغذی با برنامه غذایی مناسب و تجویز مولتی‌ویتامین‌ها
  • درمان ریزش مو به دلیل عوارض داروها: تنظیم دوز دارو و یا تغییر دارو
  • ریزش موی ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک: متفورمین، اسپیرونولاکتون، کلومیفن، جراحی
  • درمان ریزش مو به دلیل کرم حلقوی پوست سر: تجویز داروهایی ضد قارچ، استفاده از شامپوهای ضد قارچ
  • ریزش مو به دلیل تلوژن افلوویوم: رژیم غذایی سالم، کاهش استرس، PRP و مکمل‌های مو
  • درمان ریزش مو به دلیل اختلالات تیروئیدی: تجویز داروهای تیروئیدی
  • درمان ریزش مو ناشی از آلوپسی کششی: خودداری از مدل موهای آسیب‌زننده، تزریق کورتیکواستروئید
  • ریزش مو ناشی از تریکوتیلومانیا: رفتاردرمانی، تجویز داروهای موردنیاز

استفاده بدون نسخه ماینوکسیدیل برای افراد زیر ۱۸ سال ممنوع است و مصرف آن صرفاً باید با مشاوره پزشکی باشد.

آیا می‌توان ریزش مو در نوجوانان را متوقف کرد؟

برخی از موارد ریزش مو در نوجوانان را می‌توان با تشخیص علت زمینه‌ای متوقف و حتی به رشد مجدد موها کمک کرد. برای مثال، اگر ریزش مو ناشی از عدم تعادل هورمون‌های تیروئیدی باشد، اصلاح توازن هورمونی موجب برگشت مجدد موهای ازدست‌رفته می‌شود. در موارد دیگری مثل خصوصیات ژنتیکی، شدت ریزش مو را می‌توان با درمان کاهش داد.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۳۵ دیدگاه

    1. لام به شما
      اینکه چه نوع بیماری باشه و چه داروهایی مصرف میشه مهمه.
      علاوه بر اون باید درمان مکمل هم برای ریزش مو دریافت بشه.

          1. سلام به شما
            بله همه عواملی که ذکر کردین می‌تونن منجر به شروع ریزش مو و یا تشدید اون بشن.

            • دخترم دچار ریزش مو شدید شده دوسال هم افزوده هست ابروهاش هم میریزه چکار کنم اهنمای کنید

                1. سلام به شما
                  باید حتما به متخصص دوست و مو مراجعه کنین تا ضمن معاینه و ارزیابی نوع ریزش، درمان مناسب تجویز کنن.

          2. سلام پسر ۱۴ساله ام دچار ریزش مو وپوسته سر شده
            ریزش مو تقریبا متوقف شده برای رویش مجددمو لطفا راهنمائیم کنیدپزشک بامهارت نمیشناسم
            خیلی نگرانم😔

              1. ببخشیدمن‌۱۷سالمه‌وپیشونی‌.بزرگی‌دارم‌ونمیدونم‌به‌چه‌دلیلی‌ریخته‌ممنون‌میشم‌بگین‌چکارکنم

                  1. سلام به شما
                    باید اول علت اصلی ریزش مو تشخیص و بعد بر اساس اون درمان بشه. معاینه و بررسی لازمه. به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

                • سلام وقتتون بخیر
                  دختری ۱۸ ساله هستم و دچار ریزش مو شدم موقع حمام رفتن موهام خیلی میریزه ب نظر شما چی کار کنم

                    1. سلام زهرای عزیز
                      باید علت ریزش مو معین بشه تا براساس اون بتونیم درمان تجویز کنیم. برای بررسی و درمان، به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

                    2. سلام
                      من ۱۵ سالمه و مو هام خیلی پرپشت بوده قبلا ولی الان کم پشت تر شده و وقتی مو هام خیس هستش بیشتر متوجه این قضیه میشم…هیچ عامل ژنتیکی هم نیس

                      دلیلش چیه؟؟؟!
                      خیلی نگرانم اگه میشه راهنمایی کنید…

                        1. سلام به شما
                          علل مختلفی می‌تونه داشته باشه که در رأس اون‌ها، کمبود ویتامین و مواد معدنی هست.

                        2. سلام من دختر ۱۵ ساله هستم
                          و موهام به شدت میریزه و دلیلشم کاهش وزن بیش از ۱۵ کیلو در چند ماهه(با رژیم و ورزش) …
                          الان تقریبا دو ماهه شروع به خوردن کردم و نزدیک سه کیلو هم اضافه کردم …به نظرتون اگه همینجوری ادامه بدم ریزش موهام متوقف میشه ؟؟

                            1. سلام به شما
                              الزاما ریزش مو به حجم و میزان خوردن بستگی نداره. علاوه بر اینکه باید مواد مغذی کافی در رژیم وجود داشته باشه، مصرف مکمل ها هم توصیه می‌شه. علت ریزش مو باید مجزا بررسی بشه. از متخصص پوست و مو کمک بگیرین.

                              • سلام
                                من پسری ۱۶ساله که ریزش مو دارم و موهام گاهی اوقات پر پشت میشن وگاهی اوقات کم پشت و یک دفعه شروع به ریزش می‌کنه البته بعد از یک رژیم بسیار سخت اینجوری شدم که حودود یک سال بیشتر ازش میگذره از اون موقع تا الان میرزه مشکلش چیه؟

                                  1. سلام به شما
                                    بدون دیدن الگوی ریزش مو، نمی‌شه در مورد علت احتمالی و درمان چیزی گفت. محتمل ترین شرایط، کمبود ویتامین و مواد معدنی براثر رژیم هست‌. بهتره به متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

                                • سلام خسته نباشید روغن نارگیل و روغن فندوق برای رشد مجدد مو خوبه؟
                                  میشه هر دو رو استفاده کرد مثلاً یه بار روغن نارگیل یه بار روغن فندوق ضرر نداره؟

                                    1. سلام به شما
                                      روغن فندوق برای ریزش مو استفاده می‌شه اما روغن نارگیل بیشتر اثرات پوستی داره.

                                    2. سلام خودارضایی در ریزش مو تاثیر داره؟
                                      من ۱۶ سالمه و موهام از جلو فقط یک طرف آن ریخته
                                      چیکار میتونم بکنم
                                      و اینکه موهایی ک ریخته شده برمیگرده؟

                                        1. سلام به شما
                                          در این مورد بین مقالات مختلف بحث وجود داره. اما ممکنه اختلال هورمونی ایجاد شده، ریزش مو رو تشدید کنه. حتما باید از متخصص پوست و مو مشورت بگیرین. راه‌های مختلفی امروزه برای کنترل و درمان ریزش مو وجود داره.

                                        2. سلام روز بخیر خسته نباشید
                                          من پسرم ۱۶ سالمه تو این یکی دو سال من ریزش موی شدیدی گرفتم موهامم زود زود چرب و روغنی میشه چند بار هم رفتم دکتر بهم اسپری و قرص اینا داده ولی بازم ریزشش متوقف نشده به نظرتون علت ریزش موهای من میتونه از چرب شدن موهام باشه؟
                                          راهکار درمانش چیه ممنون میشم جواب بدین

                                            1. سلام به شما
                                              در اصل بنظر میاد اختلال هورمونی وجود داره که منجر به چربی بیش از حد سر و در نتیجه افزایش ریزش مو می‌شه. برای کنترل و درمان، به متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

                                            2. سلام خسته نباشید من ۱۶سالمه
                                              ریزش مو شدید دارم و همینجور درحال کم پشت شدن هست. من ویتامین های مورد نیاز بدن رو به طور منظم استفاده میکنم و مو هام ۳سال هست که بلند نمیشه .من یک فشار عصبی کمی دارم. و مطالبی که در مقاله بود رو مطالعه کردم و هیچکدام رو نداشتم.
                                              لطفا کمکم کنید 🙏

                                                1. سلام به شما
                                                  هر ریزش مو الزاما عصبی یا وابسته به کمبود ویتامین و مواد معدنی نیست. علت متعددی می‌تونه داشته باشه که برای درمان لازمه حتما توسط متخصص پوست ارزیابی بشه. لازمه حتما معاینه بشین.

                                                2. سلام دخترم ۱۳ ساله هست موهاش به طور دسته ای میریزه بردمش دکتر میگه ریشه مو هستش موهاش در میاد وگفتن فقر اهن کمبود ویتامین ب داره میشه شماهم یه راهنمایی بکنید

                                                    1. سلام به شما
                                                      قطعا بدون معاینه و بررسی نه نتیجه گیری تشخیصی ممکن هست و نه توصیه درمانی. پزشکی که معاینه کردن و نظر دادن قابل اعتماد هستن. طبق توصیه درمانی ارائه شده عمل کنین.

                                                    2. سلام خسته نباشید ممنون میشم پاسخ بدید
                                                      من ۱۴ سالمه و تقریبا ۳ ماه بعد از یک بیماری سخت دچار ریزش مو شدید شدم دکتر هم دلیل رو شوره گفت، و زینک پلاس تجویز کرد، کمی بهتر شده ، ولی بعضی نواحی سرم کم مو شده اند

                                                        1. سلام به شما
                                                          متوجه سوال دقیق شما نشدم. اگر مشکل ریزش مو بوده که به گفته شما کمتر شده. اگر موضوع کم مویی هست، که باید توسط متخصص پوست و مو معاینه و در صورت لزوم درمان مناسب موضعی ارائه بشه.

                                                        2. سلام عرض ادب سوال اینه که دخترم نزدیک به یازده سال میشه وعلائم بلوغ هم داره که با شروع دوران بلوغ با ریزش موی شدید مواجه شدیم آیا این روند طبیعی یا باید درمان بشه باتوجه به اینکه چند آزمایش هم انجان شده مشکل خاصی نبوده ممنون میشم راهنمایی کنید

                                                            1. سلام به شما
                                                              ممکنه ژنتیکی یا نتیجه تغییرات هورمونی باشه. بدون معاینه الگوی ریزش مو، نمی‌شه اظهار نظر کرد. متخصص پوست و مو می‌تونن در تشخیص علت و جلوگیری از اون کمک کنن. همینکه مورد داخلی نبوده خوبه.

                                                            دکمه بازگشت به بالا