
آزمایش Ferritin
به طور کلی، داشتن علائمی مانند خستگی مفرط، ضعف عمومی، دردهای شکمی و تپش قلب میتواند دلایل زیادی داشته باشد، اما یکی از راهها برای تشخیص این مشکلات، انجام آزمایش ferritin است. این آزمایش با تشخیص مقدار ذخایر آهن بدن، میتواند موجب شود تا پزشک درمان شما را فورا آغاز کند. بهتر است بدانید که در بیشتر مواقع، افزایش یا کاهش سطح Ferritin میتواند تاثیر زیادی در تشخیص بیماری کم خونی، بیماریهای التهابی، دیابت نوع دو و برخی سرطانهای پیشرفته باشد. اگر قصد دارید تا در ارتباط با آزمایش Ferritin بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید. همچنین اگر قصد انجام آزمایش Ferritin یا سایر آزمایشات را دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
Ferritin در آزمایش خون چیست؟
فریتین بیانگر آهن در خون نیست بلکه فریتین یک پروتئین است که آهن را در خود ذخیره کرده و هر جا که نیاز باشد آن را آزاد میکند. بیشترین حجم فریتین در سلولهای بدن ذخیرهشدهاند و درصد کمی نیز در جریان خون در حال گردش است. بیشترین تراکم فریتین را میتوان در سلولهای کبدی معروف به هپاتوسیتها و سلولهای سیستم ایمنی (رتیکلوسیتها) یافت. در آزمایش فریتین میزان غلظت این پروتئین مورد ارزیابی قرار میگیرد. میزان غلظت آن ارتباط تنگاتنگی با میزان ذخایر آهن در بدن دارد. فریتین در بدن ذخیره میشود تا برای ساخت سلولهای قرمز خونی مورداستفاده قرار گیرد. هر زمان بدن به دلایلی مثل خونریزی و برخی بیماریها نیاز به تولید بیشتر سلولهای قرمز داشته باشد، فریتین بالاتری نیز به جریان خون آزاد میکند.
وجود آهن برای عملکرد گلبولهای قرمز ضروری است، اما سطح بالای آن نیز میتواند باعث بروز آسیب شود. Ferritin به طور کلی میتواند سطح آهن را در حد مطلوبی نگه دارد. زمانی که فرد از سلامتی کافی برخوردار است، رودهها از جذب اضافی این ماده معدنی از مواد غذایی خودداری خواهند کرد. اما اگر اختلالی در این زمینه رخ دهد، بدن آهن اضافی را دفع نکرده و آن در سایر بافتهای دیگر ذخیره میکند. کبد، قلب و پانکراس از جمله اندامهایی هستند که آهن بیش از اندامهای دیگر در آنها تجمع پیدا خواهند کرد. منظور از «هموکروماتوز» وجود مقدار زیاد آهن در بدن است. این بیماری انواع مختلفی دارد که از رایجترین آنها میتوان به «هموکروماتوز ارثی یا اولیه» اشاره کرد.
شرایط انجام آزمایش Ferritin
برای انجام آزمایش Ferritin نیازی به ناشتا بودن نیست و میتوانید بهراحتی از خدمات آزمایش در منزل هومکا در این زمینه بهره ببرید. البته برخی پزشکان شرایط ناشتا بودن را توصیه میکنند. بنابراین بهتر است در این زمینه با پزشک معالج مشورت داشته باشید. برای انجام آزمایش فریتین به نمونه خون نیاز است. لازم است ۲۴ ساعت قبل از انجام آزمایش مصرف داروهایی که در ترکیبات آنها آهن وجود دارد، متوقف شوند. اگر نسخه دارید و میخواهید آزمایش خود را در منزل انجام دهید، کلیک کنید!
تفسیر آزمایش Ferritin
نتیجه آزمایش Ferritin با واحد نانوگرم در هر میلیلیتر محاسبه میشود. میزان آن به جنسیت و سن ارتباط دارد. مقادیر نرمال Ferritin براساس این دو فاکتور به شرح زیر است:
- زنان بالغ: ۱۰-۱۵۰ ng/dl
- مردان بالغ: ۱۲-۳۰۰ ng/dl
- کودکان از ۶ ماه تا ۱۵ سال : ۷۰-۱۴۲ ng/dl
- کودکان بین ۲ تا ۵ ماه: ۵۰-۲۰۰ ng/dl
- کودکان کمتر از یکماه: ۲۰۰-۶۰۰ ng/dl
- نوزادان: ۲۵-۲۰۰ ng/dl
آیا آزمایش Ferritin دادهاید و به دنبال تفسیر رایگان فاکتورهای آن هستید؟ کلیک کنید.
توجه شما را جلب مینماییم به مقالهای از سایت معتبر مایو کلینیک (Mayo Clinic)، که در خصوص اختلاف سطح فریتین افراد با مقدار نرمال، اینگونه نوشته است که:
فریتین، پروتئین موجود در خون بوده که حاوی آهن است. اگر سطح فریتین از میزان طبیعی پایینتر باشد، یعنی فرد با کاهش ذخایر آهن مواجه است. این امر میتواند منجر به کم خونی شود.
اگر مقدار فریتین بیش از حد نرمال باشد، بروز بیماریهای کبدی، پرکاری تیروئید، آرتریت روماتوئید یا هرگونه بیماری التهابی دیگر دور از انتظار نیست. علاوه بر این، برخی از انواع سرطان نیز میتوانند زمینه را برای افزایش بیش از حد این ماده فراهم کنند.
علت بالا بودن Ferritin در آزمایش خون چیست؟
بالا بودن فریتین میتواند نشانگر چند اختلال یا نقص در عملکرد بدن باشد. یکی از این اختلالات «هموکروماتوز» است که بدن شما بیشازحد نیاز آهن جذب کرده است. این عارضه یک نقص ژنتیکی است که سلولهای روده را تحت تأثیر قرار میدهد. دیگر بیماریها به شکل زیر است:
- آرتریت روماتوئید
- هایپرتیروئیدیسم
- بیماری دیابت نوع دو
- لوسمی
- لنفوم هاچکین
- انتقال خون مکرر
- بیماریهای کبدی نظیر هپاتیت مزمن نوع C و سرطان اولیه کبد
- سندرم پای بیقرار
- مسمومیت آهن
- همولیتیک؛ نوعی کم خونی است که در آن گلبولهای قرمز تخریب میشوند.
- بیماری التهابی؛ از جمله این بیماریها میتوان به روماتیسم مفصلی اشاره کرد. این التهاب میتواند به صورت حاد یا مزمن رخ دهد.
- سرطانهای پیشرفته
- بیماریهای کلاژن عروقی؛ این بیماریها، بر روی بافتهای همبند تاثیر میگذارند. از انواع آنها میتوان به لوپوس اشاره کرد.
اگر میزان Ferritin در آزمایش خون شما بالاست و میخواهید تفسیر آن را توسط پزشک بدانید، کلیک کنید! فریتین یکی از پروتئینهای فاز حاد است. بدین معنی که در هنگام التهاب مقدار آن بهسرعت بالا میرود. به همین دلیل است که مقادیر این پروتئین در بیماران کبدی و یا سرطانی بالا است. در هنگام آسیبدیدگی کبد، سلولهای آسیبدیده، فریتین ذخیرهشده را به داخل جریان خون آزاد میکنند. اما شایعترین دلیل بالا بودن فریتین در مردم چاقی و التهاب است. افرادی که بهصورت روزانه مشروبات الکلی مصرف میکنند نیز در معرض بیماریهای کبدی و افزایش فریتین هستند. درصورتیکه مقدار فریتین بدن در آزمایش فریتین بالا باشد پزشک برای روشن شدن علت این عارضه آزمایشات دیگری را تجویز میکند که مهمترین آنها عبارتاند از:
- آزمایش آهن خون، که مقدار آهن در گردش خون را اندازهگیری میکند.
- آزمایش TIBC که برای سنجش مقدار ترانسفرین در بدن است.
- تست زینک
- آزمایش Vit B12
بهتر است بدانید که مجموع این آزمایشات نیز در قالب آزمایش ریزش مو نیز قابل انجام است.
علائم بالا بودن Ferritin در بدن چیست؟
علائم بالابودن فریتین بهصورت زیر زیر ظاهر میشود:
- درد شکمی
- درد قفسه سینه و تپش قلب
- ضعف عمومی بدن
- درد مفاصل
- خستگی مفرط
درمان Ferritin بالای خون
درمان فریتین بالا به علت بروز آن بستگی خواهد داشت. بههمیندلیل نمیتوان یک شیوه درمانی یکسان را معرفی نمود. برای مثال برخی از بیماران از داروی«دسفرال» استفاده میکنند. مدت زمان و میزان مصرف آن با توجه به شرایط بیمار و تشخیص پزشک انجام خواهد شد. افراد مبتلا به تالاسمی ناگزیر به تزریق خون هستند، به همین دلیل همواره در معرض انباشتگی آهن قرار دارند. برای جلوگیری از تجمع بیش از حد آهن در بدن، داروی «دسفرال» برای آنها تجویز خواهد شد. برای کاهش ذخایر آهن نیز از دارو استفاده میشود که از جمله آنها میتوان از دفراسیروکس یا Deferasirox نام برد.
برای ورود به صفحه ثبت رایگان درخواست تست Ferritin در منزل بر روی آیکون زیر کلیک کنید.
علت پایین بودن Ferritin در آزمایش خون چیست؟
مقادیر کمتر از نرمال فریتین میتواند یکی از نشانههای کمبود آهن در بدن باشد و زمانی رخ میدهد که کمتر از نیاز روزانه آهن مصرف میکنید. یکی دیگر از عواملی که بر سطح آهن بدن تأثیر دارد بیماری آنمی یا کمخونی است. در آنمی به دلیل کمبود تعداد سلولهای قرمز خونی میزان آهن نیز به همان نسبت پایین است. سایر دلایل کمبود فریتین به شرح زیر است:
- خونریزیهای بیشازحد قاعدگی
- مشکلات گوارشی که در آن جذب آهن کم میشود.
- خونریزی داخلی
- کمبود آهن که علت اصلی آن به نوع رژیم غذایی باز میگردد.
علائم پایین بودن Ferritin خون چیست؟
برخی از علائم پایین بودن فریتین در بدن عبارتاند از:
- خستگی و ضعف بیدلیل
- سرگیجه بدون علت مشخص
- گیجی و عدم توانایی تمرکز
- سردردهای مزمن
- ضعف عمومی بدن
- شنیدن صدای زنگ در گوش
- بروز اختلالات تنفسی بدون داشتن بیماری زمینهای
- درد پا که دلیل موجهی برای آن وجود نداشته باشد.
- زودرنجی و کجخلقی
چه عواملی بر نتیجه آزمایش فریتین تأثیر دارند؟
مطالعات علمی نشان میدهد که فاکتورهای مختلفی قادرند بر سطح فریتین در خون تأثیرگذار باشند. مهمترین این عوامل بهصورت زیر است:
- برنامه غذایی و مقدار دریافتی آهن
- دفعات اهدای خون در یک سال
- استعمال دخانیات
- ورزش کردن
- برخی داروها
مقدار متوسط فریتین در مردان و زنان متفاوت است. با فزایش سن نیز مقدار این پروتئین در خون افزایش مییابد. بنابراین در اندازهگیری فریتین نرمال شما فاکتورهای سن و جنس نیز در نظر گرفته میشوند. اگر نتیجه آزمایش خود را دریافت کردهاید و میزان Ferritin یا هر فاکتور دیگری در بازه نرمال قرار ندارد و میخواهید علت آن را بدایند، برای تفسیر آنلاین آزمایش کلیک کنید!
تست های مرتبط با آزمایش Ferritin
آزمایش فریتین، اطلاعات خوبی از میزان ذخایر آهن در بدن در اختیار متخصصان قرار میدهد. اما برای تشخیص نهایی و رد سایر احتمالات، آزمایشات دیگری در کنار آن تجویز خواهند شد. برای مثال میتوان به آزمایش TIBC اشاره کرد. نتایج این آزمایش نیز در تشخیص فقر آهن مورد استفاده قرار میگیرد. آزمایش آهن خون (Fe) و آزمایش CBC (شمارش سلولهای خونی) نیز ممکن است برای بررسیهای بیشتر تجویز شوند.
برای انجام آزمایش در منزل بر روی دکمه تماس زیر کلیک کنید.
چطور میتوان سطح فریتین بدن را کنترل کرد؟
اگر در آزمایش فریتین جواب آزمایش بیانگر بالا بودن فریتین باشد باید با طی کردن دورههای دارویی و نیز تغییر در سبک زندگی، فریتین خود را کاهش دهید چراکه فریتین مازاد در خون میتواند بهعنوان یک اکسیدان قوی عمل کرده و به سلولهای بدن آسیب بزند. افرادی که مبتلا به چاقی و دیابت هستند مقدار فریتین بالاتری نیز دارند. بنابراین هر مقدار که بتوان با پایبندی به یک رژیم غذایی مناسب میزان قند خون را کاهش داد به همان نسبت نیز میزان فریتین بدن کاهش مییابد.
فاکتور مهم دیگر در کاهش فریتین افزایش فعالیتهای جسمانی و کاهش وزن است. هر مقدار شاخص توده بدنی (BMI) کمتر شود به همان میزان فریتین روند کاهشی به خود میگیرد. اما اگر در جواب آزمایش مقدار فریتین کم باشد باید با مصرف غذاهای حاوی آهن مقدار آن را در خون افزایش داد.
انجام آزمایش Ferritin در منزل
اگر به دنبال راهی برای انجام آزمایش Ferritin یا سایر خدمات آزمایشگاهی در منزل هستید، هومکا بهترین گزینه پیش روی شما خواهد بود. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین آزمایشگاهها در استان تهران، کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز و مشهد، همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه میدهد.
برای انجام خدمات آزمایش در منزل یا تفسیر آزمایش، میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست آزمایش خود را ثبت کنید. در اینصورت، همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت و هماهنگیهای لازم جهت انجام آزمایش صورت میگیرد. بهتر است بدانید که جواب آزمایش شما نیز با بررسی بهترین متخصصان، در کوتاهترین زمان به دستتان خواهد رسید.