ریزش موی هورمونی + اختلالات تیروئید و ریزش مو

پوست و مو

 

آیا متوجه ریزش موهایتان شدید؟ فرقی نمی‌کند چه موهای زیادی را روی بالش ببینید و چه در حمام حین حمام کردن متوجه ریزش شدید مو شوید، به‌هرحال این‌ها می‌توانند علائمی از ریزش مو باشند. اختلالات هورمونی یکی از دلایل شایع ریزش مو است. نوسانات هورمونی و هر دلیلی که باعث شود روند ترشح نرمال هورمون‌ها برهم بخورد، ممکن است زمینه را برای بروز ریزش مو فراهم کند.

زمانی که موهایتان نازک می‌شوند و با سرعتی بیشتر در حال ریزش هستند، حق دارید که نگران سلامت و حفظ موهایتان شوید. اما ریزش موی هورمونی چیست؟ به چه دلایلی بروز می‌کند و چه علائمی دارد؟ و چگونه می‌توانیم این حالت ناخوشایند را کنترل کنیم؟ برای رسیدن به پاسخ این سؤالات مطالعه این مقاله در هومکا را از دست ندهید.

ریزش موی هورمونی چیست؟

هورمون‌ها شایع‌ترین علت ریزش مو در زنان و ریزش موی مردان به‌شمار می‌روند. در هر دو جنس، هورمون خاصی مسئول ریزش موی یکسان است. این هورمون DHT یا دی هیدروتستوسترون نام دارد. بدن این هورمون را به‌عنوان محصول جانبی تستوسترون تولید می‌کند. هم مردان و هم زنان به تستوسترون نیاز دارند.

ریزش موی هورمونی چیست؟

در مردان، بدن مقدار زیادی تستوسترون و مقدار نسبتاً کمی هورمون استروژن تولید می‌کند. در زنان این نسبت معکوس است و بدن مقدار کمی تستوسترون و مقادیر بیشتر هورمون‌های استروژن و پروژسترون تولید می‌کند. تستوسترون مسئول چندین عملکرد در بدن است، از تنظیم میل جنسی گرفته تا حفظ استخوان‌ها و بافت ماهیچه‌ای سالم و قوی.

بدن از تستوسترون به‌عنوان پیش‌ساز چندین هورمون دیگر استفاده می‌کند. یکی از این هورمون‌ها DHT است. DHT با کوچک کردن فولیکول‌های مو بر روی خط موی شما تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود موها مانند حالت عادی رشد نکنند و درنهایت می‌ریزند. به این نوع ریزش مو، آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی زنانه گفته می‌شود. به‌طورکلی این جدی‌ترین شکل ریزش مو است. ازآنجایی‌که آلوپسی آندروژنیک می‌تواند فولیکول‌های مو را کوچک کند، موهایی که از دست می‌دهید اغلب برای همیشه از بین می‌روند.

دلایل ریزش موی هورمونی

ریزش موی هورمونی به دلایل متعددی بروز می‌کند و تنها یک علت واحد ندارد. ازجمله مهم‌ترین اختلالات و تغییرات فیزیکی که سبب بروز ریزش موی هورمونی می‌شوند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • ورود به سنین یائسگی
  • افزایش سن در مردان و کاهش سطح هورمون تستوسترون
  • بروز اختلالات تیروئیدی
  • استرس

ریزش موی هورمونی در زنان و مردان

در زنان ریزش موی هورمونی نتایج و اثرات متفاوتی نسبت به مردان برجای می‌گذارد. به‌جای الگوی موی نعل اسبی یا کاهش خط موی رایج در مردان، زنانی که دچار ریزش مو بر اثر اختلالات هورمونی هستند، معمولاً متوجه یک الگوی نازک پراکنده در کل پوست سر می‌شوند.

به زبان ساده، اگر مستعد ریزش موی زنانه هستید، احتمالاً خط رویش موی شما کاهش نمی‌یابد، اما موهای شما ممکن است به‌طور قابل‌توجهی نازک‌تر شوند. نازک شدن موها باعث ریزش مو می‌شود. خوشبختانه آلوپسی آندروژنی قابل‌درمان است. در ادامه چند مورد از راه‌های درمانی ریزش موی هورمونی را به شما معرفی خواهیم کرد.

یائسگی و ریزش موی هورمونی

یائسگی و ریزش موی هورمونی

ازآنجایی‌که یائسگی بر تولید چندین هورمون تأثیر می‌گذارد، اغلب می‌تواند باعث ریزش موی هورمونی در زنان شود. در طول یائسگی، تولید استروژن و پروژسترون در بدن می‌تواند کاهش یابد. در کنار این کاهش در تولید هورمون زنانه، حساسیت شما به هورمون‌های مردانه مانند DHT نیز می‌تواند افزایش یابد. اگر از نظر ژنتیکی به DHT حساس هستید، این می‌تواند خط مو و ضخامت موی شما را تحت تأثیر قرار دهد.

ریزش مو در دوران یائسگی معمولاً بین سنین ۵۰ تا ۶۰ سالگی اتفاق می‌افتد و بیشتر زنان مستعد ریزش مو متوجه کاهش مداوم تراکم موی خود می‌شوند. البته باید بگوییم که این نوع ریزش موی هورمونی همیشه در سنین بین ۵۰ تا ۶۰ رخ نمی‌دهد، چرا که برخی از بانوان از سنین ۳۰ تا ۴۰ سالگی وارد مرحله یائسگی می‌شوند. این نوع ریزش مو قابل‌درمان است و می‌توانید از روش‌های به‌خصوصی جهت بهبود وضعیت موها استفاده کنید.

به گفته وب‌سایت hopkinsmedicine همان‌طور که اشاره کردیم استرس یکی از علل ریزش مو است و به ریزش مو ناشی از استرس تلوژن افلوویوم گفته می‌شود. ریزش موی ناشی از استرس ممکن است به دلایل متعددی همچون موارد زیر بروز کند:

  • استرس عاطفی: بیماری روانی، مرگ یکی از عزیزان و …
  • داروها و مکمل‌ها: داروهای فشارخون، داروهای نقرس و دوزهای بالای ویتامین A
  • تغییرات هورمونی ناشی از یائسگی
  • مصرف قرص‌های ضدبارداری

ارتباط مشکلات تیروئید و ریزش موی هورمونی

یکی دیگر از دلایل بروز ریزش موی هورمونی بروز یا شدت یافتن مشکلات تیروئیدی است. هم کم کاری تیروئید و هم پرکاری تیروئید باعث ریزش موی هورمونی می‌شوند. با انجام تست تیروئید می‌توایند مشکلات مربوط به تیروئید را تشخیص دهید. همچنین یکی از راهکارهای مفید برای تشخیص علت ریزش مو، انجام آزمایش ریزش مو است. خوب است بدانید که غده تیروئید در ایجاد رشته‌های جدید مو در ریشه نقش بسزایی دارد. غده تیروئید به بدن در حفظ منبع ثابتی از موها و همچنین رشد موهای جدید کمک می‌کند.

درصورتی‌که غده تیروئید آن‌طور که باید فعالیت نداشته باشد، ممکن است موهایی که در طول روز به‌صورت طبیعی از دست می‌دهید دیگر با موهای جدید جایگزین نشوند. درواقع موها می‌ریزند اما فولیکول‌ها دوباره اقدام به تولید موی جدید نمی‌کنند. اختلالات تیروئید نه‌تنها باعث ریزش مو می‌شود، بلکه می‌تواند موهای شما را ضعیف، خشک و شکننده کند.

اغلب اوقات، مشکلات تیروئید به‌جای ریزش موی موضعی در اطراف خط مو، شقیقه‌ها یا تاج سر باعث ریزش مو در کل پوست سر شما می‌شود. برای درمان کم‌کاری یا پرکاری تیروئید پزشک متخصص معمولاً لووتیروکسین یا ترکیبی از پروپیل تیوراسیل، متیمازول یا مسدودکننده‌های بتا را تجویز می‌کند. ریزش موی ناشی از مشکلات تیروئید معمولاً موقتی است. پس از شناسایی و درمان مشکل زمینه‌ای، موهای شما به‌آرامی به ضخامت و طول قبلی خود می‌رسند.

ارتباط استرس با ریزش موی هورمونی

احتمالاً اگر کسی به شما بگوید با حضور در محیط‌های پرتنش و استرس‌زا دچار ریزش مو می‌شوید، تعجب می‌کنید. اما اگر واقعاً از ریزش مو رنج می‌برید و دلیل آن را هنوز پیدا نکردید، بهتر است به این مورد نیز مشکوک شوید. اگر ساعت‌های طولانی در یک محیط پراسترس کارکرده‌اید یا چند هفته گذشته را با یک رویداد چالش‌برانگیز در زندگی شخصی خود سپری کرده‌اید، ممکن است استرسی که به شما واردشده روی موهای شما تأثیر بگذارد.

ارتباط استرس با ریزش موی هورمونی

ریزش موی ناشی از استرس تلوژن افلوویوم نامیده می‌شود. تلوژن افلوویوم معمولاً منجر به نازک شدن ناگهانی موهای شما در کل پوست سر می‌شود و درنتیجه موهای بیشتری روی بالش یا برس مو خواهید دید.

مانند دیگر اشکال ریزش موقتی مو، تلوژن افلوویوم با فشار دادن موها به فاز تلوژن، مرحله نهایی چرخه رشد مو، روی خط موی شما تأثیر می‌گذارد. این می‌تواند باعث ریزش موهای شما بدون رشد موهای جایگزین شود. معمولاً افراد پس از دو تا سه ماه از گذشت موقعیت استرس‌زا متوجه ایجاد این نوع ریزش مو در خود می‌شوند. خوشبختانه این نوع ریزش مو دائمی نیست و شما می‌توانید آن را درمان کنید. با ایجاد تغییر در سبک زندگی، استفاده از دارو تحت نظر پزشک می‌توانید حجم بالایی از موهایی که از دست دادید را مجدداً برگردانید.

علائم ریزش موی هورمونی

به‌طورکلی هر نوع ریزش مو علائم خاصی دارد. ازجمله شایع‌ترین علائم ریزش موی هورمونی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

کم شدن موهای جلوی سر یا شقیقه‌ها

در این الگو ریزش مو، موها از قسمت جلوی سر یا شقیقه‌ها شروع به ریزش می‌کنند. عدم تعادل هورمونی که به دلایل ذکرشده به وجود می‌آید، ممکن است دلیل بروز این نوع ریزش مو باشد.

کم شدن یا طاس شدن کامل یک‌ طرف سر

در این الگو ریزش مو تنها موهای یک سمت سر دچار ریزش می‌شوند، در حالی‌که تراکم موهای سمت دیگر سر در حالت نرمال است. معمولاً ریزش مو در این الگو از سمت راست سر شروع می‌شود. گاهی فرد تغییر رنگ یا نازک شدن تارهای مو را نیز تجربه می‌کند.

ریزش پراکنده موها

این نوع ریزش مو همان‌طور که از نامش پیداست تمام سر را درگیر می‌کند و نمی‌توان آن را در یک نقطه خاص شناسایی نمود.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
hopkinsmedicinehopkinsmedicine
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۲ دیدگاه

  1. سلام خسته نباشید، من ۲۷ سال سنم هست و بیش از ۱۰ سال هست ک طرف راست سرم ریزش داره قسمت بالای پیشونی و شقیقه سمت راستم ب شدت رفته داخل و ریزش کرده و هی مدام بدتر میشه ولی سمت چپ سرم نرمال هست، دلیلش چیه و آیا قابل درمان هست و اینکه چگونه درمان میشه

      1. سلام دوست عزیز
        ممنون از لطف شما
        ممکنه ریزش موی ناحیه‌ای (آلوپسی آره آتا) داشته باشین.
        برای درمان ریزش موتون باید به متخصص پوست مراجعه کنین. با بررسی علت ریزش مو این مشکل میتونه درمان بشه. می‌تونین مقاله ریزش موی ناحیه‌ای رو از لینک زیر بخونین:
        https://www.homeca.ir/mag/physical-health/skin-hair/alopecia-areata

          1. ن اینکه ی مرتبه یک‌طرف سرم ریزش کرده باشه بلکه ب مرور این اتفاق افتاده و سمت راست سرم ریزش داره و هنوزم ادامه داره

              1. عوامل مختلفی مثل ژنتیک، تغذیه و … می‌تونن باعث ریزش مو بشن.
                بهتره برای تشخیص علت ریزش مو به متخصص پوست و مو مراجعه کنین.

                  1. درصورت درمان آیا امکان روش مجدد موهای از دست رفته وجود داره یا فقط با کاشت مو مشکلم حل میشه؟ ضمناً نگفتم سردرد دارم ک ، گفتم ریزش موی یک طرف سر دارم

                    • به علت ریزش مو بستگی داره
                      تو بعضی موارد ممکنه موهای ریخته شده دوباره برگردن ولی تو اکثر موارد میشه سرعت ریزش مو رو کندتر کرد.
                      مثلا در ریزش مو به دلیل اختلالات هورمونی در مراحل اولیه، در صورت درمان به موقع میشه از ریزش مو جلوگیری کرد ولی در مواردی مثل ریزش موی ارثی یا ریزش موی ناشی از بیماری‌های خودایمنی فقط شاید بشه روند رو کند کرد و شاید لازم باشه فرد تا مدت طولانی و حتی مادام‌العمر، جهت کنترل ریزش مو از دارو استفاده کنه.

              2. خیلی ممنون میشم پاسخ بدید سوالم رو چون دکترهای مختلف م رفتم چیزی نگفتن من خوندم که عقب رفتن خط پیشانی از ۱۷ تا ۲۹ سال طبیعی هستش وشقیقه ها خالی میشن وافراد زیادی یکی مثل پدرم دیدم موهای پرپشتی دارن ولی شقیقه های خالی دارن موهای من هم از شقیقه ها عقب نشینی کرده ما فامیل طاس نداریم تو فامیل اصلا ایا ممکنه که موهای جلوی سرم هم بریزه یا الگو مثل پدرم میشه وفقط محدود به خالی شدن شقیقه هام میشه خیلی ممنون میشم پاسخ بدید خیلی نگران هستم یا اگر نمیتونید پاسخ بدید یه دکتر معرفی کنید که موهام رو کامل برسی کنه چون هرچی دکتر رفتم چیزی نگفتن فقط دارو دادن
                ممنون از سایت خوبتون

                  1. اگر ریزش مو با تعدادی غیر طبیعی و به شکل شدید هست، لازمه توسط متخصص پوست و مو معاینه و علت کشف بشه. اگرچه الگوی ریزش مو در آقایان غالبا ارثی هست و احتمال زیاد مشابه پدر خواهد بود. با این حال باز هم معاینه الگوی ریزش مو توسط پزشک توصیه می‌شه.

                  دکمه بازگشت به بالا