ریزش موی جلوی سر + علت ریزش موی جلو سر چیست؟

پوست و مو

 

عقب‌نشینی خط مو و ریزش موی جلوی سر یکی از مشکلاتی است که هم در مردان و هم زنان شایع است و اگر دقت کرده باشید بسیاری از مردم به‌ویژه آقایان درگیر آن هستند. این نوع طاسی و ریزش مو دلایل مختلفی دارد و خوشبختانه امروزه روش‌های متنوعی برای متوقف کردن ریزش مو و نیز روش‌های دارویی جهت رشد مجدد مو وجود دارد. تعدادی از راه‌های درمانی کوتاه‌مدت هستند و بعضی نیز به‌عنوان روش‌های بلندمدت قادرند بخشی از موهای ازدست‌رفته را جایگزین کنند. ریزش موی جلوی سر هم ممکن است در اوایل بلوغ و یا در هر زمانی در دوران بزرگ‌سالی بروز کند.

دلایل ریزش موی جلوی سر

علت‌های زیادی در ریزش موی جلوی سر و عقب رفتن خط مو تأثیرگذار هستند که معمولا از طریق آزمایش ریزش مو تشخیص داده می‌شوند. در ادامه مطلب به مهم‌ترین آن‌ها اشاره می‌شود.

سن

بر اساس تحقیقاتی که در مجله پژوهش‌های پوستی منتشرشده است، ۸۰ درصد از مردان اروپایی تا سن ۸۰ سالگی درجاتی از ریزش موی جلوی سر را تجربه می‌کنند. هزاران فولیکول مو در سطح پوست سر وجود دارد که هر کدام در رشد یکی از تارهای مو نقش دارند و در صورت از دست رفتن مو، آن را دوباره جایگزین می‌کنند. اما اگر این فولیکول‌ها آسیب ببینند چرخه رشد و جایگزینی مو متوقف‌شده و مویی که از دست رود دیگر قابل‌جایگزینی نخواهد بود. افزایش سن یکی از عواملی است که بر سلامت فولیکول‌ها تأثیر منفی دارد و به‌مرورزمان باعث کوچک و ضعیف شدن فولیکول‌ها می‌شود.

دلایل ریزش موی جلوی سر

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی یکی از محرک‌های ریزش مو در مردان و زنان است. هورمونی به نام DHT با الگوی طاسی مردانه در ارتباط است. این هورمون با اثر منفی بر فولیکول‌های مو، باعث می‌شود فولیکول‌ها به حدی کوچک شوند که دیگر قادر به ادامه چرخه رشد و جایگزینی تارهای مو نباشند. به این نوع ریزش مو، ریزش موی هورمونی گفته می‌شود.

سابقه خانوادگی

عوامل ژنتیکی و خصوصیات ظاهری که در ژنوم افراد از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شوند در ریزش موی جلوی سر تأثیر دارند. این نوع ریزش مو در مردانی که سابقه خانوادگی طاسی دارند بیشتر مشاهده می‌شود و ریزش موی ارثی نامیده می‌شود.

عوارض بعضی از داروها

بدن برخی افراد ممکن است نسبت به مصرف بعضی از داروها واکنش منفی نشان دهد که حاصل آن بروز عوارض جانبی مثل ریزش موی جلوی سر است. از نمونه‌های بارز این نوع واکنش دارویی می‌توان شیمی‌درمانی را نام برد.

بیماری یا استرس

مبتلا شدن به یک بیماری یا گذراندن روزهای پراسترس نیز ممکن است منجر به ریزش موی ناگهانی به نام تلوژن افلوویوم شود. این نوع ریزش مو به‌صورت غیرمنتظره و در مدت کوتاهی باعث ریزش بخشی از موهای سر می‌شود. البته این نوع ریزش مو پس از درمان بیماری و یا برطرف شدن استرس خودبه‌خود بهبود یافته و موهای ازدست‌رفته جایگزین می‌شوند.

سبک زندگی

انتخاب‌هایی که ما در زندگی خود داریم بر روی سلامت جسمانی و روانی ما تأثیر بسزایی دارند. برای مثال افراد سیگاری نسبت به سایرین زودتر فولیکول‌ها موی خود را از دست می‌دهند و دچار ریزش مو و طاسی می‌شوند. رژیم غذایی و مواد غذایی که برای وعده‌های روزانه انتخاب می‌کنیم نیز از سایر عوامل مرتبط با سبک زندگی است که در سلامتی ریشه مو نقش کلیدی دارد. به‌عنوان مثال، شدت ریزش مو در افرادی که در رژیم غذایی خود پروتئین کافی مصرف نمی‌کنند نسبت به سایرین بیشتر است.

درمان ریزش موی جلوی سر

درمان ریزش موی جلوی سر

تاکنون دارویی که قادر به درمان قطعی ریزش مو ازجمله ریزش موی جلوی سر شود تولید نشده است اما داروهایی در دسترس هستند که می‌توانند شدت ریزش را کاهش داده و به رشد مجدد مو هم کمک کنند. مهم‌ترین داروهای مؤثر بر تقویت مو و رشد مجدد موهای ازدست‌رفته به شرح زیر است.

فیناستراید یا دوتاستراید

در مردان، هورمون تستوسترون براثر واکنش‌های آنزیمی به هورمونی فعال‌تر به نام DHT یا دی‌هیدروتستوسترون تبدیل می‌شود، که تأثیر منفی بر عملکرد فولیکول‌ها دارد و به‌مرورزمان باعث ریزش موی سر در مردان شود. داروی تجویزی فیناستراید (پروپسیا) منحصراً برای ریزش موی مردانه تولیدشده است و سرعت تبدیل تستوسترون به DHT را کاهش می‌دهد.

اثر مهاری فیناستراید بر تولید DHT سبب کاهش شدت ریزش مو در مردان می‌شود. داروی دوتاستراید (آوودارت) دارویی است که برای درمان بزرگی پروستات تولیدشده است اما کاربرد آن برای رشد و ترمیم مو بیشتر از درمان پروستات است. یکی از ضعف‌های دوتاسراید این است که پس متوقف کردن مصرف دارو، ریزش مو مجدداً آغاز می‌شود.

ماینوکسیدیل

این محلول یک داروی OTC است یعنی می‌توان آن را بدون نسخه هم از داروخانه‌ها تهیه کرد. ماینوکسیدیل به دو شکل فوم و محلول در دسترس است و توسط سازمان غذا و داروی ایالات‌متحده (FDA) برای کمک به کاهش شدت ریزش مو تائید شده است. یکی از نکات منفی مرتبط با این دارو این است که قطع مصرف ماینوکسیدیل باعث عود مجدد ریزش مو شده و اثر آن موقتی است. البته خاطرنشان می‌شود که معمولاً ماینوکسیدیل برای درمان ریزش موی جلوی سر تجویز نمی‌شود و بیشتر برای موهای کم‌پشت شده کاربرد دارد.

آنترالین

تجویز آنترالین نیز ممکن است تأثیر مثبت بر رشد موهای جدید در برخی افراد داشته باشد. آنترالین یک داروی موضعی برای درمان پسوریازیس است اما برای کمک به رشد موهای جدید نیز استفاده می‌شود.

درمان ریزش موی جلوی سر

کورتیکواستروئیدها

بعضی از داروهای کورتیکواستروئیدی در درمان ریزش مو مؤثر هستند. داروهای کورتونی با کاهش التهاب در فولیکول‌های مو زمینه را برای شروع مجدد چرخه مو و رشد موهای جدید فراهم می‌کنند. معمولاً مصرف کورتیکواستروئیدها با عوارض جانبی جدی همراه است و هرگز نباید بدون اطلاع پزشک این داروها را مصرف نمود.

کاشت مو و لیزر درمانی

امروزه یکی از روش‌های رایج برای برطرف کردن طاسی جلوی سر استفاده از روش کاشت مو است. در این روش قسمتی از پوست سر که حاوی فولیکول است برداشته‌شده و فولیکول‌های آن به قسمت مبتلا به طاسی سر پیوند زده می‌شود. البته روش کاشت مو به دلیل اینکه یک نوع روش جراحی به‌حساب می‌آید پرهزینه بوده و ممکن است چندین جلسه کاشت مو برای رسیدن به نتیجه دلخواه لازم باشد.

عصاره‌های گیاهی

بر اساس شواهد طب سنتی، برخی از درمان‌های گیاهی ریزش مو در تقویت فولیکول‌های مو و کاهش شدت ریزش مو مؤثر باشند. اخیراً، در یک مطالعه آزمایشگاهی بر روی موش‌های مبتلا به ریزش مو، تأثیر عصاره گیاه نعناع فلفلی و ماینوکسیدل در درمان ریزش مو مقایسه شده‌اند. نتایج این مطالعه نشان داد در موش‌هایی که از عصاره نعناع فلقی برای درمان ریزش موی آن‌ها استفاده‌شده است بهبودی بهتری نسبت به گروه کنترل و گروه ماینوکسیدیل مشاهده‌شده است.

پژوهش دیگری که در ژورنال تحقیقات سم‌شناسی منتشرشده، نشان می‌دهد که عصاره اسطوخودوس نیز تأثیر قابل‌توجهی در رشد مجدد مو دارد. البته به‌منظور تائید این مشاهدات به تحقیقات آزمایشگاهی و بالینی بیشتری نیاز است. باوجوداین، این نوع درمان‌های گیاهی برای افرادی که به دنبال راهی طبیعی برای پرپشت شدن موهای خود هستند امیدوارکننده و مطلوب است.

به گفته وب‌سایت medicalnewstoday خالی‌شدن موی جلوی سر در مردان معمولاً در مراحل مختلف و به‌تدریج پیشرفت می‌کند. اولین علامت عقب‌نشینی خط موی سر، کم‌پشت شدن جلوی سر و نامسطح شدن خط مو است اما پس از مدتی خط مو معمولاً به شکل M مشخص تغییر می‌کند. پس از شکل‌گرفتن حالت M، موهای تاج سر و پشت سر نیز شروع به ریزش می‌کنند و طاسی گسترده‌تر می‌شود.

چگونه می‌توان طاسی جلوی سر را برطرف کرد؟

مدل مو

یکی از روش‌هایی که به کمتر دیده‌شدن طاسی جلوی سر کمک می‌کند تغییر حالت موها و استفاده از مدلی است که طاسی سر کمتر دیده شود. یک نمونه از این مدل‌ها، حالت آندرکات است که در آن بخشی از موهای بالای گوش و در دو طرف سر با ماشین تراشیده‌شده اما موهای بالای سر به‌اندازه کافی بلند می‌شود تا نواحی فاقد مو را به‌خوبی بپوشاند.

چگونه می‌توان طاسی جلوی سر را برطرف کرد؟

اصلاح سبک زندگی

ازآنجایی‌که استرس و اضطراب در ریزش مو نقش دارند یادگیری مهارت‌هایی که از طریق آن‌ها بتوان استرس روزانه را کاهش داد برای جلوگیری از ریزش مو بسیار مؤثر خواهد بود. کارهایی مثل ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و متنوع و مدیریت کردن صحیح امور روزانه به کاهش استرس کمک بسزایی می‌کنند.

مراقبت از مو

مراقبت از موها گامی مؤثر و بسیار کلیدی در حفظ سلامت پوست و مو است. استفاده از محصولات طبیعی مو و اجتناب کردن از محصولات شیمیایی مثل ژل مو، اسپری حالت‌دهنده و یا محصولات حجم دهنده مو از راهکارهای مفید برای حفظ سلامت مو است. استفاده از برس‌های مناسب، مدل موی مناسب و جلوگیری از آسیب‌های فیزیکی مثل حرارت و یا کشیده‌شدن موها نکات مهمی برای سالم ماندن فولیکول‌های مو به شمار می‌روند.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
medicalnewstoday
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴ دیدگاه

دکمه بازگشت به بالا