بیماری فشار خون بالا و پایین + علائم و درمان فشار خون بالا و پایین
فشار خون چیست؟ فشار خون درواقع اندازهگیری میزان فشار در شریانهای شما در مراحل فعال و استراحت بدن بین دو ضربان قلب است. در این مقاله به معرفی تفضیلی انواع بیماری فشار خون, علائم و درمان آنها پرداختهشده؛ بنابراین اگر شما یا بستگانتان دچار بیماری فشار خون بالا یا پایین هستید، برای اطلاعات بیشتر تا انتهای مقاله با مجله هومکا همراه باشید.
فهرست مطالب
فشار خون چیست؟
فشار خون نیرویی است که خون را به گردش درمیآورد و به اکسیژن و مواد مغذی موجود در بدن شما اجازه میدهد تا از طریق سیستم گردش خون در رگها حرکت کنند. وجود این نیرو در رگهای شما بسیار اهمیت دارد؛ زیرا برای تغذیه بافتها و اندامها اکسیژن و مواد مغذی، بدون فشار خون در سیستم گردش خون شما، رانده نمیشوند.
فشار خون باعث انجام اعمال مختلفی میشود. برای مثال گلبولهای سفید و آنتیبادیها را جهت ایمنیبخشی و هورمونهایی مانند انسولین را برای تنظیم قند خون در بدن به مکان هدفش میرساند. به همان اندازه که موادی مانند اکسیژن و مواد مغذی برای فعلوانفعالات بدن شما مهم هستند، رساندن خون تازهای که قادر است مواد زائد و سمی حاصل از متابولیسم را مثل دیاکسید کربن (که با هر بازدم خارج میشود) و سمومی را که از کبد و کلیهها دفع میشود را جمعآوری کند، مهم است.
خون دارای خواص دیگری ازجمله درجه حرارت مناسب برای فعلوانفعالات طبیعی بدن است. همچنین در هنگام آسیب بافتی، همراه با پلاکتهای لخته کننده خون، به رفع آسیب کمک کرده و از، از دست دادن بیشتر خون در پی آسیب جلوگیری میکند. اما چه عاملی باعث ایجاد فشار خون در شریانهای شما میشود؟ قلب هنگامیکه با هر ضربان قلب منقبض میشود، فشار خون را با بیرون راندن ناگهانی خون ایجاد میکند و مورد دوم وجود الکترولیتهایی مانند نمک و سایر یونها در خون است که باعث بالا رفتن فشار خون میشوند.
فشار خون نرمال بدن
فشار خون در درجه اول توسط انقباضات ماهیچه قلب تولید میشود. میزان فشار خون پس از اندازهگیری با دو عدد مشخص میشود.
- عدد بزرگتر (فشار سیستولیک): این عدد مربوط به فشار خون در شریانها هنگام ضربان قلب است
- عدد کوچکتر (فشار دیاستولیک): این عدد نیز فشار خون را در شریانهای شما بین دو ضربان متوالی (زمان استراحت قلب) اندازهگیری میکند
میزان فشار خون طبیعی با توجه به سن و جنسیت افراد تعیین میشود. فشار خون کمتر از ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه در محدوده طبیعی است. اگر نتایج فشار خون شما در این دسته قرارگرفته، خیالتان راحت باشد، شما شرایط خوبی دارید. البته لازم است همچنان عادتهای سالمی مانند پیروی از رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم را حفظ کنید.
فشار خون بالا
بیماری فشار خون بالا (hypertension) یک مشکل نسبتاً شایع است که در آن میزان فشار خون در گردش بهقدری بالا است که درنهایت ممکن است باعث ایجاد صدماتی به دیواره رگها و مشکلات قلبی شود. فشار خون بر اساس میزان خون پمپاژ شده توسط قلب شما و میزان مقاومت در برابر جریان خون در عروق تعیین میشود.
افزایش فشار خون زمانی است که محدوده آن بهطور مداوم بین ۱۲۰-۱۲۹ سیستولیک و کمتر از ۸۰ میلیمتر جیوه دیاستولیک باشد. افرادی که بیماری فشار خون بالا دارند به احتمال زیاد دچار بیماریهای قلبی میشوند مگر اینکه اقدامات لازم را برای کنترل این بیماری انجام دهند.هرچه میزان خون بیشتری از قلب شما پمپ شده و از عروق باریک عبور کند، فشار خون بالاتر میرود. فشار خون برحسب میلیمتر جیوه (میلیمتر جیوه) اندازهگیری میشود. برای تعیین فشار خون، دو عدد داده میشود.
دقت کنید امکان این وجود دارد که سالها بدون هیچ علامت مشخصی فشار خون بالا داشته باشید. فشار خون بالا و کنترل نشده خطرات و مشکلات جدی (احتمال حمله قلبی و سکته) برای شما ایجاد میکند. خوشبختانه فشار خون بالا را میتوان بهراحتی تشخیص داد. هنگامیکه احساس میکنید فشار خونتان بالا رفته، میتوانید با مراجعه به پزشک و انجام دستورات، فشار خونتان را کنترل کنید. وبسایت cdc در مورد فشارخون بالا و خطر سکته مغزی میگوید:
فشار خون بالا میتواند شریانهایی که خون را به مغز میرسانند را مسدود میکند. نرسیدن خون به مغز باعث سکته مغزی میشود. در این شرایط سلولهای مغز به دلیل نداشتن اکسیژن میمیرند. سکته مغزی میتواند ناتواناییهای زیادی مانند گفتاری و حرکتی ایجاد کند. همچنین فشار خون بالا در میانسالی باعث زوال عقل میشود.
فشار خون بالا مرحله یک
فشار خون بالا مرحله ۱ (Hypertension Stage 1) زمانی اتفاق میافتد که فشار خون بهطور مداوم بین ۱۳۰-۱۳۹سیستولیک یا ۸۰-۸۹ میلیمتر جیوه دیاستولیک متغیر باشد. در این مرحله از فشار خون بالا، پزشکان احتمالاً رعایت رژیم مخصوص و انجام ورزش منظم را به شما توصیه میکنند. همچنین ممکن است با تجویز احتیاطی داروهای مخصوص فشار خون براساس شرایط شما، از احتمال ابتلا به انواع بیماریهای قلبی عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD) مانند حمله یا سکته قلبی، جلوگیری کنند.
این نوع فشار خون در برخی افراد با بالا رفتن سن و بهتدریج در طی سالیان متمادی ایجاد میشود. در بیشتر بزرگسالان، دلایل قابل پیشبینی و جدی در خصوص افزایش فشار اولیه خونشان وجود ندارد. بنابراین افزایش فشار خون اولیه، ناشی از بیماری یا وضعیت بحرانی در سلامتی نیست. بیماری فشار خون اولیه میتواند به دلیل عوامل متعددی ایجاد شود ازجمله:
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی
- استرس و سبک زندگی ناسالم
- تغییرات فیزیکی در بدن به دلیل افزایش سن
- زیادشدن نمک یا سایر الکترولیتها در خون
مرحله فشار خون بالا مرحله دو
فشار خون بالا مرحله ۲ زمانی اتفاق میافتد که فشار خون شما بهطور مداوم در محدوده ۹۰/۱۴۰ میلیمتر جیوه یا بالاتر باشد. در این شرایط، پزشکان احتمالاً ضمن توصیه به داشتن رژیم غذایی مخصوص و ورزش منظم، ترکیبی از داروهای مرتبط با تنظیم فشار خون را تجویز میکنند.
در برخی از افراد، فشار خون بالا به دلیل یک بیماری زمینهای ایجاد میشود. این مشکل، فشار خون ثانویه نامیده میشود و اغلب بهصورت غیرمنتظره بروز میکند. فشار خون ثانویه باعث افزایش میزان فشار خون نسبت به فشار خون عادی شما میشود. فشار خون ثانویه معمولاً به دلیل عوامل زیر ایجاد میشود:
- بیماریهای کلیه
- نقصهای مادرزادی در رگهای خونی
- آپنه خواب (قطع شدن تنفس)
- برخی از تومورهای غدد درونریز
- تومورهای غده فوق کلیوی
- سندرم کوشینگ
- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
- مشکلات تیروئید
- بارداری
- مصرف برخی از داروها مانند قرصهای ضدبارداری، داروهای سرماخوردگی، ضداحتقانها، مسکنها و برخی داروهای تجویزی
- استفاده از مواد مخدر مانند کوکائین و آمفتامینها
فشار خون بالا بحرانی
این مرحله از بیماری فشار خون، نیاز به مراقبتهای ویژهٔ پزشکی دارد. اگر فشار خون شما بهطور ناگهانی از ۱۲۰/۱۸۰ میلیمتر جیوه بیشتر شد، پنج دقیقه صبر کنید (آرامش خود را به دست آورید)، سپس دوباره فشار خون خود را اندازه بگیرید. اگر نتیجه سنجش شما هنوز بهطور غیرمعمول بالا بود، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. زیرا ممکن است دچار بحران فشار خون بالا شده و مشکلات جدی قلبی پیدا کنید.
عوامل مؤثر در بالا بردن فشار خون
عوامل متعددی خطر ابتلا به انواع مختلفی از بیماری فشار خون را افزایش میدهند:
- سن (در سنین بیش از ۶۰ سال به دلیل سفت شدن و باریک شدن شریانها که اغلب به علت تجمع پلاک در امتداد پوشش داخلی رگ رخ میدهد)
- اضافهوزن یا چاقی
- مصرف بیشازحد مواد مخدر مثل تنباکو
- سوءمصرف الکل
- جنسیت مرد (فشار خون بالا در مردان شایعتر است)
- شیوه زندگی کمتحرک
- نداشتن برنامه برای ورزش منظم
- رژیم غذایی پرچرب
- مصرف زیاد نمک در رژیم غذایی
- رژیم غذایی با مصرف کم پتاسیم
- اضطراب
- سابقه خانوادگی فشار خون بالا
- شرایط بدنی ناسالم مانند مبتلا بودن به بیماری قلبی عروقی، دیابت، بیماری مزمن کلیوی، آپنه خواب و چربی خون بالا
علائم فشار خون بالا
فشار خون بالا در مورد برخی از افراد هیچگونه علامت مشخصی ندارد. بنابراین گاهی به بیماری فشار خون بالا “قاتل خاموش” نیز میگویند. چنانچه در مدتزمان طولانی دارای فشار خون بالا باشید و هیچ درمانی را برای رفع آن پیش نگیرید، ممکن است به بیماریها و مشکلات متعددی مانند حمله قلبی، بیماری کلیوی یا سکته دچار شوید. برخی از افراد با فشار خون بالا علائمی را نشان میدهند. این علائم عبارتاند از:
- سردرد
- سرگیجه
- تنگی نفس
- تاری دید
- احساس نبض در گردن یا سر
- حالت تهوع
عوارض فشار خون بالا
فشار بیشازحد بر دیواره شریانها به دلیل فشار خون بالا میتواند به رگهای خونی و همچنین اندامهای داخلی آسیب بزند. هر چه فشار خون بالاتر و طولانیتر باشد به همان نسبت آسیب نیز بیشتر خواهد بود. فشار خون بالا و کنترل نشده عوارض زیر را به دنبال دارد:
- حمله قلبی یا سکته مغزی: فشار خون بالا میتواند باعث سخت و ضخیم شدن شریانها (آترواسکلروز) شود که در نهایت منجر به حمله قلبی، سکته مغزی یا سایر عوارض میشود
- آنوریسم مغزی: افزایش فشار خون میتواند باعث ضعیف شدن و برآمدگی رگهای خونی در مغز شود و آنوریسم ایجاد کند. آنوریسم در صورت پاره شدن تهدیدکننده زندگی است
- نارسایی قلبی: هرچه فشار خون بالاتر باشد قلب برای پمپاژ خون با سختی بیشتری روبرو میشود. این تحمیل فشار باعث ضخیم شدن دیوارههای بطن قلب شده (هیپرتروفی بطن چپ) که بهمرورزمان به نارسایی قلبی منتهی خواهد شد
- آسیبهای کلیوی: از بین رفتن حالت طبیعی رگهای کلیه عملکرد طبیعی این اندام را با مشکل مواجه میسازد
- آسیب به شبکیه چشم: باریک یا پاره شدن رگهای خونی چشم میتواند منجر به از دست رفتن بینایی شود
- سندرم متابولیک: این سندرم شامل گروهی از اختلالات متابولیسم در بدن ازجمله افزایش اندازه دور کمر، تری گلیسیرید بالا، کاهش کلسترول خوب یا HDL، فشار خون بالا و سطح انسولین بالا است. این شرایط احتمال ابتلا به دیابت، بیماری قلبی و سکته را افزایش میدهد
- اختلالات حافظه و شناختی: فشار خون بالا در بلندمدت ممکن است بر توانایی فرد در تفکر، به خاطر سپردن و یادگیری تأثیرگذار باشد. مشکلات حافظه یا درک مفاهیم در افراد مبتلا به فشار خون بالا شایعتر است
- زوال عقل: باریک یا مسدود شدن شریانها میتواند جریان خون به مغز را محدود کند و منجر به نوع خاصی از زوال عقل (زوال عقل عروقی) شود. در سکته مغزی نیز اگر جریان خون به مغز کاهش چشمگیری داشته باشد باعث زوال عقل عروقی میشود
فشار خون بالا در بارداری
فشار خون بالا در حدود ۱۰ درصد از بارداریها دیده میشود. انواع مختلفی از فشار خون در دوران بارداری وجود دارد و از خفیف تا جدی متغیر است. انواع فشار خون بالا در دوران بارداری عبارتاند از:
- فشار خون مزمن: این نوع فشار خون قبل از بارداری نیز وجود دارد
- فشار خون بارداری: فشار خونی که در اواخر بارداری بروز میکند
- پره اکلامپسی: پره اکلامپسی یک وضعیت مخاطرهآمیز است که معمولاً در نیمه دوم بارداری بروز میکند و منجر به فشار خون بالا، نشت پروتئین در ادرار و تورم عمومی بدن میشود. این اختلال میتواند سایر اندامهای بدن را تحت تأثیر قرار دهد و باعث تشنج شود
- پرفشاری خون مزمن و پره اکلامپسی: زنان بارداری که دچار فشار خون مزمن هستند در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی قرار دارند
در طی معاینات بارداری پزشک همواره فشار خون را ارزیابی میکند تا اختلالات احتمالی درمان شود.
بیماری فشار خون بالا در کودکان
فشار خون بالا در کودکان درواقع فشار خونی است که در صدک ۹۵ یا بالاتر از آن برای کودکانی که در یک جنس، سن و قد قرار دارند تعریف میشود. محدوده مشخصی برای فشار خون بالا در کودکان وجود ندارد زیرا آنچه طبیعی تلقی میشود با رشد کودکان تغییر میکند. بااینحال، در نوجوانان فشار خون بالا مانند بزرگسالان تعریف میشود بهطوریکه فشار خون بالاتر یا مساوی ۱۳۰/۸۰ میلیمتر جیوه بیشازحد مجاز است.
هرچه کودک کم سن و سالتر باشد احتمال اینکه فشار خون او ناشی از یک بیماری خاص باشد بیشتر است. اما در اواخر کودکی و اوایل نوجوانی معمولاً همان دلایلی که باعث بالا رفتن فشار خون در بزرگسالان میشوند مانند اضافهوزن، تغذیه نامناسب و عدم تحرک در بالا رفتن فشار خون کودکان نیز تأثیرگذارند. اصلاح سبک زندگی، مانند برخورداری از یک رژیم غذایی سالم و کمنمک و ورزش بیشتر به کاهش فشار خون در کودکان کمک میکند. برای برخی کودکان بسته به تشخیص پزشکی مصرف داروها ممکن است ضروری باشد.
از کجا بفهمیم که فشار خون بالا داریم؟
فشار خون بالا بهویژه از نوع خفیف و متوسط معمولاً علائمی ایجاد نمیکند. تنها راه برای تشخیص فشار خون بالا این است که پزشکتان آن را اندازهگیری کند. پس از تشخیص فشار خون، به توصیهها و راهکارهای پزشک پایبند باشید تا بتوانید تغییراتی مثبتی در کاهش فشار خون و ارتقای سلامت جسمانی خود ایجاد نمائید.
درمان فشار خون بالا
تغییرات سبک زندگی و ورزشهای منظم میتواند به درمان فشار خون بالا کمک کند. برخی از تغییرات سبک زندگی پیشنهادی توسط پزشکان به شرح زیر است:
- ترک سیگار
- کاهش وزن
- الکل مصرف نکنید
- از یک رژیم غذایی کمسدیم (نمک) و کمچرب مانند رژیم دش پیروی کنید
- از استرس زیاد دوری کنید
- غذاهای غنی از پتاسیم، منیزیم و کلسیم مانند موز و شیر را استفاده کنید
- پس از سن ۳۵ سالگی فشار خون را مرتبا کنترل کنید
- مدیتیشن و سایر تمرینات را برای کاهش استرس امتحان کنید
- مصرف کافئین را کاهش دهید
پزشکان ممکن است داروهای زیر را برای کاهش فشار خون تجویز کنند:
- دیورتیکها
- بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین
- آلفا بلوکرها
- بتابلاکرها
- مسدود کننده کانال کلسیم
- گشادکننده عروق
برای فشار خون بالا چه بخوریم؟
بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان بیماری فشار خون بالا دارند. داروها، ازجمله مهارکنندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)، معمولاً برای کاهش سطح فشار خون استفاده میشوند. بااینحال تغییرات سبک زندگی، ازجمله اصلاح رژیم غذایی، میتواند به کاهش سطح فشار خون به محدوده مطلوب و کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کند.
پیروی از یک رژیم غذایی مغذی و سالم، جهت حفظ سلامت قلب افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند، (ازجمله کسانی که از داروهای کاهنده فشار خون استفاده میکنند) پیشنهاد میشود. یک رژیم غذایی سالم برای کاهش فشار خون و حفظ میزان استاندارد آن ضروری است. گنجاندن برخی از غذاها در رژیم غذایی شما، مثل غذاهایی که دارای مواد مغذی خاص ازجمله پتاسیم و منیزیم هستند، سطح فشار خون شما را کاهش میدهد. در ادامه به معرفی ۴ ماده غذایی کمککننده میپردازیم.
مرکبات
مرکباتی ازجمله گریپفروت، پرتقال و لیمو اثرات فراوانی را در کاهش فشار خون شما دارند. این میوهها مملو از ویتامینها (از جمله ویتامین C)، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند و با کاهش عوامل خطرساز برای ایجاد بیماریهای قلبی مانند فشار خون بالا، به حفظ سلامت قلب شما کمک میکنند.
سالمون و سایر ماهیها، با میزان اسید چرب بالا
ماهیهای چرب، منبعی عالی از چربیهای امگا۳ هستند و فواید قابلتوجهی برای سلامت قلب شما دارند. این چربیها با کاهش التهاب و کاهش سطوح ترکیبات منقبض کننده عروق خونی، به کاهش سطح فشار خون کمک میکنند.
دانه کدوتنبل
تخمههای کدوتنبل ممکن است کوچک باشند، اما منبع سرشاری از مواد مغذی مهم برای کنترل فشار خون هستند، این مواد شامل منیزیم، پتاسیم و آرژنین (یک اسیدآمینه موردنیاز برای تولید اکسید نیتریک که برای حفظ عروق خونی و کاهش فشار خون ضروری است) است.
توت
توتها فواید چشمگیری برای سلامتی شما دارند. برای مثال باعث کاهش عوامل خطرساز در بیماریهای قلبی مانند بیماری فشار خون بالا میشوند. توتها منبع غنی از آنتیاکسیدانها، ازجمله آنتوسیانینها هستند. آنتوسیانینها رنگدانههایی هستند که به توتها رنگ طبیعی میدهند.
فشار خون پایین
داشتن بیماری فشار خون پایین ظاهراً بدون مشکل به نظر میرسد؛ یعنی برای برخی از افراد مشکلی ایجاد نمیکند. بااینحال برای بسیاری از افراد فشار خون پایین و غیرطبیعی (هیپوتانسیون) میتواند باعث سرگیجه و حتی بیهوشی شود. در موارد شدیدتر فشار خون پایین میتواند تهدیدکننده جان برخی از افراد باشد.
اگر فشار خون کمتر از ۹۰ میلیمتر جیوه برای عدد بیشتر (سیستولیک) و ۶۰ میلیمتر جیوه برای عدد کمتر (دیاستولیک) باشد فشار خون پایین است. دلایل فشار خون پایین میتواند از کمآبی بدن گرفته تا اختلالات پزشکی متغیر باشد. مهم است که بدانید چه چیزی باعث پایین آمدن فشار خون شما شده است تا بتوان آن را درمان کرد.
در صورت عدم درمان، فشار خون پایین میتواند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شود و باعث آسیب طولانیمدت به قلب و مغز و یا حتی مرگ گردد. در اینجا تعدادی پیشنهاد برای بالا بردن فشار خون شما و برگشت به حالت طبیعی وجود دارد. بااینحال برای رفع اساسی مشکل حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علائم فشار خون پایین
برای برخی از افراد، فشار خون پایین نشانهٔ یک اختلال جدی است، بهخصوص زمانی که بهطور ناگهانی کاهش یابد یا با علائم و نشانههایی مانند زیر همراه باشد:
- سرگیجه یا سبکی سر
- غش کردن
- تاری یا محو شدن اشیا مقابل دید
- حالت تهوع
- خستگی
- عدم تمرکز
علائم خطرناک فشار خون پایین
افت شدید فشار خون میتواند وضعیت تهدیدکنندهای را برای فرد ایجاد کند. علائم و نشانههای این وضعیت عبارتاند از:
- سردرگمی، بهویژه در افراد مسن
- پوست سرد، شیشهای و رنگپریده
- تنفس سریع و کمعمق
- نبض ضعیف
علت فشار خون پایین
با توجه به روشهای فعلی در اندازهگیری میزان فشار خون، میزان فشار خون طبیعی کمتر از ۸۰/۱۲۰ میلیمتر جیوه تعیینشده. بهطورکلی میزان فشار خون در طول روز بسته به موارد زیر متفاوت است:
- وضعیت بدن (در حالت استراحت فشار خون اغلب پایین میآید)
- ریتم تنفس
- سطح استرس
- شرایط فیزیکی
- داروهایی که مصرف میکنید (به بروشور داروهای خود دقت کنید، برخی از داروها باعث تغییر در میزان فشار خون میشوند)
- آنچه میخورید و مینوشید (موادی که سرشار از نمک هستند، فشار خون را بالا میبرند)
- زمان بیداری در طول روز
فشار خون معمولاً هنگام شب در پایینترین حد خود است و در هنگام بیدار شدن بهشدت افزایش مییابد. چنانچه شما در خصوص هر یک از موارد بالا دچار شرایط نامتعادلی باشید، میزان فشار خونتان تغییر خواهد کرد.
برای درمان فشار خون پایین چه بخوریم؟
مصرف غذاهای شور
غذاهایی که حاوی میزان نمک بالایی هستند، فشار خون شما را بهسرعت افزایش میدهند. منابع غذایی حاوی نمک عبارتاند از زیتون، پنیر و کنسرو سوپ یا ماهی تن.
مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین
نوشیدنیهایی مانند قهوه و چای که سرشار از کافئین هستند باعث افزایش ضربان قلب و افزایش موقت فشار خون شما میشوند. این اثر معمولاً کوتاهمدت است و بر فشار خون همه افراد، تأثیر یکسانی نمیگذارد. اگر بهطور منظم قهوه مینوشید، ممکن است تحمل بیشتری نسبت به اثرات سریع آن بر روی سیستم عروقی خود داشته باشید.
مصرف B12 را افزایش دهید
ویتامین B12 نقش مهمی در تولید گلبولهای قرمز خون دارد. کمبود این ویتامین مهم میتواند منجر به کمخونی شود و ریسک بیماری فشار خون را کاهش دهد. حتی میتواند منجر به خونریزی بیشازاندازه و آسیب به اندامها و اعصاب شود. غذاهای غنی از ویتامین B12 شامل تخممرغ، گوشت مرغ، ماهی (مانند سالمون و ماهی تن) و لبنیات کمچرب است.
مصرف کربوهیدرات را کاهش دهید
غذاهایی که کربوهیدرات بالایی دارند (بهویژه کربوهیدراتهای فرآوری شده)، نسبت به سایر غذاها خیلی سریعتر هضم میشوند. هضم سریع میتواند منجر به افت ناگهانی فشار خون شود. رژیم غذایی حاوی مقدار اندک کربوهیدرات، به کاهش فشار خون بهویژه در افراد مسن کمک میکند.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی انواع مختلف فشار خون، میزان عددی سیستولیک و دیاستولیک و درمان آن پرداختیم. بیماری فشار خون یکی از عوامل زمینهساز در مشکلات جدی مرتبط با سلامتی افراد است. بنابراین لازم است که با حفظ سبک زندگی سالم و توصیههای پزشک متناسب با شرایط، میزان فشار خونتان رادر شرایط طبیعی حفظ کنید. توصیه میکنیم که با انجام منظم آزمایشهای منظم نسبت به شرایط خود آگاه باشید. در صورتی که تجربهای در مورد این مشکلات داشتید بسیار خرسند میشویم که از تجربیات و سالات شما مطلع شویم.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
ببخشید قرمز شدن شدید چشم میتونه مربوط به فشار خون بالا باشه؟
ممنون که مطالب مارو خوندید
در جواب به این سوال باید گفت که قرمزی چشم علل زیادی داره؛ مثل خستگی، آلودگی هوا، برخورد فیزیکی، سرما، گرما، عصبانیت، سردرد، افزایش فشار چشم، افزایش فشار مایع داخل مغز و…
یکی از این علتها میتونه فشارخون باشه اما به این معنی نیست که افرادی که فشار خونشون بالاست همیشه چشمهایی قرمز دارند. اما میتونیم بگیم که اگر فردی ناگهانی دچار افزایش فشار خون به میزان بالا بشه یکی از اتفاقاتی که میافته، گشاد شدن عروق چشم هست که شکل قرمزی چشم دیده میشه. امیدواریم که جواب سوالتون رو گرفته باشید.
غلظت خون با فشار خون ارتباط داره؟
در پاسخ به این سوال الزاما نمیشه گفت آره یا نه
در مواردی افزایش غلظت خون ممکنه ریسک انسداد عروقی رو بالا ببره. اگر بیمار وزن زیاد یا چربی خون داشته باشه در مواردی غلظت خون میتونه باعث افزایش فشار خون بشه. اما به این معنی نیست که بگیم هرکس فشار خونش بالاست خون غلیظی داره. فاکتورهای زیادی روی غلظت خون و فشارخون تاثیر داره و تعریف ارتباط اینا به این شکل صحیح نیست و در حوزه کاری متخصصین قلب و کلیه هست.
ممنون از مطالب خوبتون عالی هستین
ممنون از لطف شما دوست عزیز
سلام ممنون از مطالب خوبتون خوردن تخمه برای افرادی که فشار خون بالا دارن ضرر داره؟
سلام به شما
خیلی ممنون از لطفتون
هر چیزی که حاوی سدیم (نمک) باشه برای افرادی که فشار خون بالا دارن مضره.
سلام آیا فشار خون ۱۴ روی ۱۰ برای مرد ۵۰ ساله بالا حساب میشه؟
سلام علیرضای عزیز
فشار خون دو جز سیستولیک و دیاستولیک داره.
اگر فشار خون سیستول بالای ۱۴۰ یا بالاتر و دیاستول ۹۰ یا بالاتر باشه تشخیص فشار خون بالا هست. ایشون فشار دیاستول بالای ۹۰ (۱۰۰) دارن.
سلام قرص لیپوفیکس برای چیه و چه عوارضی داره؟
سلام به شما
لیپوفیکس اسم تجاری داروی استاتینه که برای درمان چربی خون بالا استفاده میشه.
شایع ترین عارضش ضعف عضلانیه که گذرا هست و برطرف میشه.
سلام قرص متورال هم برای فشار خون بالا تجویز میشه؟
سلام به شما
قرص متورال در افراد مبتلا به فشار خون برای محافظت از قلب تجویز میشه.
سلام تشکرازمطالب لسارخوب شما وپزشک محترم برنامه خوب هومکا میخواستم ببینم علت دقیق فشاربالا وپائین چیست درمنزل نیستی بیرون هستی بدون استرس به یکبارفشارخون میادسراغت وبعدازاینکه مراجعه به بیمارستان میکنی وتحت درمان دارویی وسرم قرارمیگیری فشاربالاوپائین میکنه آیابراثرداروها، سرم، ووومیشودیاچیزدیگری است راهنمایی کنید ممنون میشم
سلام به شما و ممنون از توجه تون
فشار خون از موارد مختلفی تاثیر میپذیره که در راس اونها شرایط روحی و استرس قرار داره. تغییر محیط، تغییر دما، خوراک و فعالیت، ساده ترین فاکتورهای موثر هست.
سلام آیا برای فشار خون پایین هم دارو مصرف میشه یا فقط باید از رژیم استفاده کرد؟
سلام اکرم عزیز
اگر فشار خون پایین تهدیدکننده حیات نباشه معمولا با رژیم غذایی مناسب (نمک و نوشیدن آب کافی) و ورزش های مناسب به راحتی کنترل میشه.
سلام من معمولا در طول روز فشارم میفته. بیماری خاصی هم ندارم. این اتفاق یک ماهه داره تکرار میشه. علتش چیه؟ باید چیکار کنم پیش چه دکتر برم؟
لام احمد عزیز
اگر فشار خونتون رو اندازه گرفتین و افت فشار دارین حتما ابتدا با متخصص قلب مشورت کنین.
سلام وقت بخیر آیا اختلالات تیروئید هم روی فشار خون تاثیر دارن یا نه؟ ممنون از شما
سلام دوست عزیز
از اونجا که اختلالات تیروئید روی قلب تاثیر میذارن میتونن غیر مستقیم روی فشار خون هم تاثیر بذارن.
سلام آیا فشار خون بالا یک بیماری ارثی محسوب میشه؟ هیچ راهی نیست که از بچگی این رو درمان کرد که وقتی ادم بزرگ شد مبتلا به فشار خون نشه؟
سلام به شما
بیشتر موارد اولیه فشار خون منشا ارثی دارن.
اگر شما استعداد ژنتیکی داشته باشین تنها کاری که میشه از کودکی انجام داد اینه که سبک زندگی سالمی پیش بگیرین که شروعش به تاخیر بیفته و عوارضش کمتر تاثیر منفی بذاره.
ایجاد عادتهای درست مثل تغذیه مناسب، مصرف نمک به مقدار کم، ورزش،سیگار نکشیدن میتونه از بروز زودهنگام این مشکلات جلوگیر کنه.
آیا ممکنه فشار خون پایین بیماری خاصی رو ایجاد کنه؟
فشار خون یک بیماری چند ارگانیه مهمترین ارگانهایی که تحت تاثیر فشار خون بالا هستن قلب و عروق، کلیه و چشمها هستن.
چقدر مقاله خوبی بود کلی گشتم پیدا کردم گوگل شده پر مقاله های مسخره بی کیفیت اما مقاله شما عالی و کامل بود
کاش چارت تصویری محدوده فشار خون رو هم ره مقاله اضافه کنید با تشکر
ممنون از توجه شما
نظرتون لحاظ میشه.
سلام
من با خوردن کپسول استامینوفن فشارم بالا رفت روی ۱۶ و همون موقع دستام خشک شدن و توانایی حرکت انگشتامو نداشتم، این دو ارتباطی باهم دارند؟؟
ایا فقط بخاطر مصرف قرص بوده؟ یا باید پیگیری کنم؟
سلام به شما
بنظر نمیرسه قرص بتونه عامل ایجاد این علایم باشه مگر با وجود سابقه حساسیتی. بهتره معاینه عصبی کامل انجام بشه.
سلام دوستم یک هفته هست سیگارش رو قطع کرده و فشارش بالا پایین میشه راهنمایی میفرمایید چیکار باید کرد ؟ سرش گیج میره حدودا ۶۰ سالش هست از فشار بالا پایین رنج میبره کمکم کنید ممنونم؟
سلام به شما
در مواقع ترک سیگار، برای جبران کمبود ایجاد شده، حتما باید از آدامس یا برچسب های نیکوتین به شکل کمکی استفاده کرد. بهتره از مشورت یک پزشک کمک بگیرین.
سلام.من وقتی معده ام خالی میشه یعنی ۶ ساعت از وعده غذایی میگذره تنگی نفس میگیرم وحالت خفگی به من دست میده بطوریکه حالت مرگ رو تداعی میکنم.ایا به فشار خون بالا یا پایین ربط داره؟سن من ۶۳ سال هست.ممنون میشم پاسخ دهید
سلام فرهاد عزیز
خیر بنظر نمیاد به فشار بالا مربوط باشه و بیشتر نشاندهنده شرایط گوارشی هست. ضمن اینکه نیاز به انجام آندوسکوپی وجود داره، بهتره معده رو خالی نگه ندارین و وعده های غذایی رو متعدد و کوچک مصرف کنین.
از لطف تمام دست اندرکاران هومکا بابت پاسخ مفیدتان سپاسگزارم.
پایدار و سلامت باشین.
سلام خسته نباشید خیلی اذیت می شویم چون سرسینه سنگین درد شدید. می گیرم
سلام جلیل عزیز
بهتره معاینه حضوری و بررسی قلبی انجام بشه.
درود و سپاس بابت مطالب مفیدتون.۲۸ ساله هستم با اضافه وزن زیاد و فشار بالا.چند وقتی میشه که سردرد های سنگین و نبض دار که تغریبا همه جای سرم هست دارم حتی به چشم ها و تا نصف صورتم منتقل میشه و چندروز ادامه داره.و تازگی سرگیجه و تهوع بعد از خوردن هر غذا و خوراکی حتی میوه و اسهال و دلپیچه دارم یعنی بلافاصله بعد از خوردن هرچیزی حتی چایی یا نوشیدنی سردرد شدید که به چشم هام فشار زیاد میاد و حالت تهوع و سرگیجه و دلپیچه و اسهال میشم و در کل سردرگم و خیلی بی قرار هستم.ایا این موارد مربوط به فشار خون هست و ایا خطرناک هست؟
سلام به شما
ممنون از توجه تون.
این دسته علایم الزاما به هم مرتبط نیستن. مدل سردرد، بیشتر نزدیک به الگوی سردرد خوشه ای هست. علائم گوارشی هم مهم هستن و باید مجزا بررسی بشن. بهتره در مرحله اول از یک متخصص داخلی کمک بگیرین.
سلام وقت بخیر. اقای دکترمن یه بار مواد حشیش کشیدم یکباره شوکه عصبی بهم وارد شد و طپش قلب شدید گرفتم از این مسله ۴ ماه گذاشت من دیگ مصرف نکردم بعد ۴ ماه دوباره مصرف کردم چند ماهی . یک شب دوباره فشار صبی و طپش قلب بهم دست داد بدنم سرد و گرم میشد مور مور میشد رفتم بیمارستان به دلیل شوکه عصبی و تکون نخوردن انگشتان دست دیازپام تزریق کردن . الان هر دوشب یکبار اینجوری میشم اما خیلی شدت کمتر اما خب میترسم استرس میگیرم بدتر میشم اسپره آسم هم استفاده میکنم با قرص های کلردیازپوکساید_پرانول ۲۰_تیام ویت ۳۰۰_و شربت که دیشب دکتر داد تئوفیلین_جی مصرف میکنم ولی الان همش بدنم سرد و گرممیشه کارم شده هرشب بیمارستان دیازپام . همش احساس میکنم سرطان چیزی دارم یا چیزی تو سرم هس به این چیزا ک فکر میکنم حالم بدتر میشه طپش قلبم بالاتر میره لطفا بگین چیکار باید بکنم. من سیگارم یک هفته قط کردم نمیکشم . ایا دوباره سیگار بکشم یا ن؟
سلام به شما
باید حتما همزمان هم تحت نظر متخصص داخلی و هم تحت نظر متخصص روانپزشکی بررسی تکمیلی و معاینه انجام بشه تا بتونیم تشخیصی مطرح و براساس اون اقدام درمانی توصیه کنیم.