درمان ریزش مو + روش‌های کاشت مو

پوست و مو

 

ریزش مو تا حدود ۱۰۰ تار مو در روز یک روند روتین است و جای نگرانی ندارد اما اگر روزانه مقدار آن قابل‌توجه باشد شاید در معرض طاسی و یا الگوی ریزش مو هستید که به آن آلوپسی آندروژنیک گفته می‌شود. اگرچه دلایل زیادی در ریزش مو تاثیر دارد اما آلوپسی آندروژنیک درواقع شایع‌ترین نوع ریزش مو در مردان است. در این مقاله از هومکا با استناد به مقالات پزشکی دنیا در مورد روش‌های درمان ریزش مو صحبت می‌کنیم.

آلوپسی آندروژنیک یا طاسی مردانه چیست؟

آلوپسی آندروژنیک شایع‌ترین نوع ریزش مو در مردان است. طبق تحقیقات علمی، بیش از ۵۰ درصد مردان بالای ۵۰ سال تا حدی تحت تأثیر طاسی الگوی مردانه قرار دارند. عوامل زیادی در بروز طاسی مردانه نقش دارند اما ژنتیک یا سابقه خانوادگی از دلایل عمده این عارضه در مردان محسوب می‌شود.

علاوه بر صفات ژنتیکی و ارثی، فاکتورهای دیگری نیز مثل عوارض جانبی بعضی از داروها، اختلالات تیروئیدی و یا بعضی از بیماری‌ها در ایجاد طاسی نقش دارند. به دلیل اینکه عوامل متعددی در ریزش مو نقش دارند قبل از هر کاری لازم است با متخصص پوست و مو مشورت نمائید تا در مرحله اول علت ریزش مو مشخص گردد. راه‌های مختلفی برای درمان ریزش موی مردان وجود دارد اما بعدازاینکه علت عارضه تشخیص‌داده شود درمان متناسب برای توقف ریزش مو تجویز می‌شود.

علت ریزش مو چیست؟

علت ریزش مو چیست؟

به خاطر داشته باشید که علاوه بر آلوپسی، عوامل دیگری نیز در ریزش مو تأثیر دارند که مهم‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

به دلایلی که ذکر شد نمی‌توان بدون تشخیص عارضه، اقدام به خوددرمانی کرد. مهم‌ترین گام برای درمان ریزش مو تشخیص علت زمینه‌ای است.

چگونه می‌توان طاسی یا الگوی مردانه را تشخیص داد؟

اگر دچار ریزش مو شده‌اید و یا موهای شما ضخامت گذشته را ندارند پزشک با انجام چند تست و بررسی تاریخچه درمانی شما به علت زمینه‌ای پی می‌برد. احتمال دارد که برای تشخیص دقیق نوع ریزش مو یکی از تست‌های زیر نیز تجویز گردد:

  • آزمایش خون: آزمایش ریزش مو به تشخیص بیماری زمینه‌ای احتمالی عامل ریزش مو کمک می‌کند
  • تست کشش مو: در این تست چند مو از قسمت‌های مختلف سر به‌آرامی کشیده می‌شود تا شدت ریزش مو ارزیابی گردد
  • بیوپسی پوست سر: در این آزمایش از چند تار مو و یا نمونه کوچکی از پوست سر برای بررسی شرایط پوست استفاده می‌شود. با آزمایش بیوپسی انواع عفونت‌های قارچی و باکتریایی عامل ریزش مو قابل‌تشخیص هستند
  • بررسی میکروسکوپی: یکی از راه‌های تشخیص علت ریزش مو، بررسی مو در زیر میکروسکوپ و یافتن نواقص احتمالی در ساقه مو است

داروهای مختلف درمان ریزش مو

فیناستراید (پروپسیا)

فیناستراید یک نوع داروی خوراکی بوده که با نام تجاری پروپسیا در دسترس است. این دارو توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای طاسی با الگوی مردانه تأییدشده است. فیناستراید ریزش مو را متوقف کرده و به رشد موهای جدید کمک می‌کند. مصرف فیناستراید در اوایل ریزش مو تأثیر بهتری در متوقف کردن ریزش مو دارد. معمولاً ۳ تا ۶ ماه طول می‌کشد تا نتایج اولیه فیناستراید در کاهش ریزش مو مشاهده شود. ناگفته نماند که تأثیر این دارو دائمی نیست و با قطع مصرف آن، روند ریزش مو به شرایط قبل از دارو برمی‌گردد.

داروهای مختلف درمان ریزش مو

ماینوکسیدیل (روگین)

داروی ماینوکسیدیل به‌صورت موضعی مصرف می‌شود و باید مستقیماً بر روی پوست سر استفاده شود. ماینوکسیدیل به اشکال مختلفی ازجمله فوم و مایع موجود است.  ماینوکسیدیل یک متسع کننده عروقی است و جریان خون را در رگ‌های زیرپوستی افزایش می‌دهد.

این خاصیت باعث افزایش اکسیژن‌رسانی و مواد مغذی به پیاز مو و درنهایت تقویت ساقه مو می‌شود. اگر ماینوکسیدیل در اوایل ریزش مو استفاده شود تأثیر بهتری دارد و همچنین تحقیقات نشان داده است که مصرف فیناستراید در دوره استفاده از ماینوکسیدیل سبب هم‌افزایی اثر دارو می‌شود. همانند داروی فیناستراید، ماینوکسیدیل نیز تا زمانی استفاده از آن اثرگذار است و با قطع مصرف آن شرایط موهای شما به قبل از ماینوکسیدیل بازمی‌گردد.

کاشت مو

پیوند فولیکول و استخراج فولیکول دو روش رایج برای کاشت مو هستند و هر دو به‌عنوان جراحی محسوب می‌شوند و بنابراین هزینه هر دو روش تا حدودی نسبت به سایر درمان‌های ریزش مو بالاتر است. از عوارض جانبی کاشت مو می‌توان به‌ احتمال ابتلا به بعضی عفونت‌ها و یا به‌جای ماندن جای زخم اشاره کرد. گاهی در این روش لازم است که کاشت مو چندین بار تکرار شود تا به نتیجه دلخواه برسید.

کاشت مو به روش پیوند فولیکولی (FUT)

روش پیوند قدیمی‌تر از روش استخراج فولیکول است. در این روش مقداری از پوست پشت سر شما در جایی که تعداد بالایی فولیکول مو وجود دارد برداشته می‌شود. فولیکول‌های جداشده قسمتی از پوست سر که در آن ریزش مو رخ‌داده است کاشت می‌شوند.

کاشت مو به روش استخراج فولیکولی (FUE)

در روش استخراج، فولیکول‌های مو مستقیماً از پوست سر جدا شده و به قسمت‌های طاس پوست سر پیوند می‌شوند.

کاشت مو

لیزر درمانی

نتایج علمی نشان می‌دهد لیزر درمانی تا حدودی التهاب موجود در فولیکول‌ها که از موانع رشد مجدد مو هستند را کاهش می‌دهد. اگرچه شواهد علمی در این زمینه اندک است اما یک مطالعه معتبر در سال ۲۰۱۶ نشان داد که لیزر درمانی با روش کم‌توان (LLLT) برای ریزش مو یک درمان ایمن و مؤثر است.

پی آر پی مو

پی آر پی مو (Platelet-rich Plasma) به معنای پلاسمای غنی از پلاکت است. تزریق پی آر پی روشی ترمیمی و درمانی است که پزشک متخصص طی آن پلاسمای موجود در خون خود بیمار را به پوست سر تزریق می‌کند. پی آر پی جهت ترمیم و بازسازی بافت آسیب‌دیده و افزایش رشد موها مورداستفاده قرار می‌گیرد.

مزوتراپی مو

مزوتراپی مو یکی از چندین تکنیکی است که امروزه از آن‌ برای افزایش رشد مو و تراکم موها استفاده می‌کنند. این روش مو در کنار روش‌های ترمیمی پوست و مو همچون پی آر پی قرار می‌گیرد و فوق‌العاده پرطرفدار است. استقبال از این روش درمانی نشان می‌دهد که بسیاری از افراد از انجام آن نتیجه مثبت دریافت کردند.

مؤثرترین درمان ریزش مو چیست؟

با این که صحبت‌های بسیاری درباره درمان گیاهی ریزش مو شده است اما ماینوکسیدیل (Rogaine) به‌عنوان یکی از مؤثرترین درمان‌های ریزش مو شناخته می‌شود. ماینوکسیدیل موضعی در صورت استفاده درست قادر است در توقف ریزش موی آندروژنیک با الگوی مردانه مؤثر باشد. بعضی از مطالعات بیانگر این موضوع هستند که در ۷۰ درصد از استفاده‌کنندگان از ماینوکسیدیل تأثیرات قابل‌توجه مشاهده‌شده است.

با این حال نمی‌توان یک دارو را برای بهبود ریزش موی همه افراد توصیه کرد چراکه علت‌های ریزش مو متفاوت بوده و داروها تنها پس از معاینه بالینی و ارزیابی سلامت موی سر قابل‌استفاده هستند. علاوه بر این، استفاده ناآگاهانه از داروها حتی برای رفع ریزش مو باعث بروز عوارض جانبی شده و احتمال پدید آمدن حساسیت و التهاب دور از انتظار نیست.

روش قطعی درمان ریزش مو چیست؟

کاشت مو یک روش نوین برای درمان طاسی است که توسط متخصص پوست و مو و در کلینیک‌های کاشت مو انجام می‌شود. در این روش درمانی، قسمتی از پوست سر با فولیکول‌های فراوان (معمولاً موی پشت سر) برداشته‌شده و سپس به ناحیه طاس یا کم‌پشت سر پیوند زده می‌شود تا ظاهری طبیعی و ظریف داشته باشد. معمولاً چندین جلسه کاشت مو برای رسیدن به نتایج رضایت‌بخش لازم است.

به گفته وب‌سایت healthline بر بسیاری از شرایط سلامتی شما اثر بگذارد. ریزش مو می‌تواند یکی از عوارض سبک زندگی پر استرس باشد. در ادامه چند راهکار مهم برای کاهش استرس بیان شده است:

  • به‌طور منظم ورزش کنید
  • به موزیک آرام‌بخش گوش دهید
  • تمرینات یوگا را در برنامه روزانه خود قرار دهید
  • تکنیک مدیتیشن را یاد بگیرید و اجر کنید
  • کیفیت خواب خود را بهبود دهید

تغییر سبک زندگی و درمان طبیعی ریزش موی سر

ترک سیگار

حتماً تابه‌حال مطالب زیادی در مورد تأثیر سیگار بر ریه شنیده‌اید اما آیا می‌دانستید که سیگار در ریزش مو هم تأثیر دارد؟ مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ که بر روی ۱۰۰۰ مرد انجام شد نشان داد که ریزش مو در افراد سیگاری به‌طور چشمگیری بیشتر از افراد غیرسیگاری است. بی‌تردید ترک سیگار یک روش خوب به‌منظور پیشگیری از طاسی به‌حساب می‌آید.

ماساژ پوست سر و درمان ریزش مو

ماساژ پوست سر

ماساژ نه‌تنها در آرامش ذهنی و عضلانی نقش مفیدی دارد بلکه قادر است به تقویت موی سر و تحریک فولیکول‌های مو نیز کمک کند. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ مشخص شد مردانی که به مدت ۲۴ هفته هرروز ۴ دقیقه ماساژ سر دریافت کرده‌اند در پایان دوره از موهای پرپشت‌تری برخوردار بوده‌اند. همچنین یک مطالعه تحقیقاتی در سال ۲۰۱۹ نشان داد که ماساژ پوست سر در افزایش تراکم و پرپشت شدن موهای سر نقش مؤثری دارد.

رژیم غذایی متعادل

یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند تأثیر فراوانی در حفظ سلامت موهای شما داشته باشد. سعی کنید در برنامه غذایی خود انواع سبزیجات، میوه‌ها، غلات کامل، چربی‌های غیراشباع و پروتئین‌های بدون چربی قرار دهید و مصرف قند و شکر را محدود نمائید. علاوه بر این، وجود بعضی از ویتامین‌ها و مواد معدنی در وعده‌های غذایی به بهبود سلامت پوست و مو کمک می‌کند. از مهم‌ترین ویتامین‌ها و مواد معدنی مؤثر در سلامت مو می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • مصرف مواد غذایی غنی از آهن: این مواد غذایی شامل گوشت گاو بدون چربی، لوبیا، سبزیجات پهن‌برگ، غلات غنی‌شده با آهن و تخم‌مرغ هستند
  • مواد غذایی غنی از امگا-۳: از این مواد غذایی می‌توان ماهی سالمون، ماهی خال‌خالی، ماهی تن، دانه کتان، زرده تخم‌مرغ، شاهدانه و گردو را نام برد.
  • مواد غذایی سرشار از پروتئین: مهم‌ترین منابع پروتئین غذایی عبارت‌اند از تخم‌مرغ، گوشت بدون چربی و انواع غذاهای دریایی
  • نوشیدن آب: آخرین مورد اما پراهمیت، نوشیدن مقدار کافی آب در طول روز است که جریان خون را بهبود  می‌بخشد و سموم را از بدن دفع می‌کند

بهترین روش درمان ریزش مو

چکاپ وضعیت سلامتی

تنها ژنتیک نیست که در ریزش مو تأثیر دارد بلکه عوامل متعددی مثل کمبود بعضی ویتامین‌ها و یا وجود بعضی از بیماری‌های زمینه‌ای از عوامل مهم موثر محسوب می‌شوند. اگر این عوامل زمینه‌ای رفع شوند ریزش مو متوقف‌شده و رشد موها مجدداً به سیر طبیعی خود باز خواهد گشت. بیماری‌ها و اختلالات فیزیکی زیر در بروز ریزش مو نقش دارند:

اگر مبتلا به هرکدام از بیماری‌ها و یا اختلالات بالا هستید و علائم ریزش مو دارید بهتر است برای پیشگیری با پزشک مشورت کنید. با رفع عامل زمینه‌ای، ریزش مو نیز متوقف می‌شود.

چطور متوجه شویم که ریزش موی ما موقتی است یا دائمی؟

به‌طورکلی، برای یافتن علت ریزش مو بایستی توسط پزشک معاینه شوید تا علل زمینه‌ای و سایر عوامل تأثیرگذار در آن مشخص شود.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
healthlinehealthline
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴ دیدگاه

    1. سلام به شما
      متاسفانه ما نمیتونیم در این مورد به شما کمک کنیم
      امیدواریم اگه سایر دوستان میشناسن به شما معرفی کنن.

    دکمه بازگشت به بالا