
آزمایش کبد چرب
خدمت خود را انتخاب کنید
کبد چرب یکی از بیماریهای بسیار جدی و آسیب رسان است که برخلاف شدت آسیبی که به بدن وارد میکند، کاملا بدون علامت است. این بیماری کافیست برای مدت کوتاهی مورد بیتوجهی قرار بگیرد تا به سرعت پیشرفت کند. شما هرگز نمیتوانید متوجه ابتلا به این بیماری شوید مگر اینکه آزمایش کبد چرب بدهید. بیماری کبد چرب تنها زمانی بدون آزمایش قابل تشخیص است که وارد مراحل سخت و خطرناک شده باشد، بنابراین باید دانست که در مراحل نخست تقریبا هیچ علامتی مشاهده نمیکنید. با هومکا همراه باشید تا بیشتر راجع به آزمایش کبد چرب بدانید.
این مقاله صرفا برای معرفی آزمایش کبد چرب تنظیم شده است. برای تفسیر آزمایش لازم است با پزشک معالج مشورت داشته باشید.
برای انجام آزمایش در منزل میتوانید روی کمک هومکا حساب کنید.
کبد چرب چیست؟
افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند، بافت کبدشان درگیر مقدار زیادی چربی شده و دچار التهاب است. به طور کلی بیماری کبد چرب به دو دسته طبقهبندی میشود:
- کبد چرب الکلی
- کبد چرب غیرالکلی
کبد چرب زمانی خطرناک و مرگ آفرین آور میشود که زود شناسایی نشود و مورد درمان قرار نگیرد. فردی که تحت درمان قرار نمیگیرد، بزودی کبدش درگیر فیبروز سلولهای کبدی میشود. فیبروز سلولهای کبدی حالتی است که در آن سلولها دچار مرگ و تخریب میشوند. بنابراین کبد دیگر فعالیت نرمال خود را نخواهد داشت، سموم را جذب و دفع نمیکند و سموم در بدن باقی میمانند.
در سایت Health Line در مورد این بیماری اینگونه می خوانیم:
از بیماری کبد چرب تحت عنوان استئاتوز کبدی نیز یاد میشود. این بیماری با تجمع چربی در کبد رخ میدهد. وجود مقدار کمی چربی در کبد طبیعی است، اما مقدار زیاد آن به یک مشکل سلامتی تبدیل خواهد شد.
کبد دومین اندام بزرگ بدن بهشمار میرود. این عضو به پردازش مواد مغذی موجود در غذا و نوشیدنیها کمک میکند. همچنین تصفیه مواد مضر از خون بر عهده این عضو است.
تجمع چربی بیش از حد در کبد باعث التهاب این عضو خواهد شد. این امر زمینه را برای ایجاد زخم و در نتیجه نارسایی کبدی مهیا خواهد کرد.
آزمایش کبد چرب چگونه است؟
برای بررسی وضعیت کبد آزمایشات متعددی وجود دارد. برای مثال در آزمایش خون کبد، به بررسی آنزیم و پروتئینهای کبدی پرداخته میشود. برای اینکه بدانید آیا آزمایش کبد چرب ناشتا انجام میشود یا خیر، حتما با پزشک مشورت داشته باشید. متخصص برای تایید تشخیص و رد سایر احتمالات ممکن است از تستهای تصویربرداری مانند سونوگرافی، آزمایش ادرار یا بیوپسی نیز استفاده کند. منظور از بیوپسی، همان نمونه برداری از کبد است.
تفسیر آزمایش کبد چرب
تفسیر آزمایش کبد چرب را برعهده پزشک بگذارید. با استفاده از نتایج تستهای کبدی میتوانید اطلاعات کلی در مورد وضعیت سلامتی خود بدست آورید، اما این پزشک است که با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلف مانند سن، جنسیت، داروهای مصرفی، وضعیت سلامتی عمومی و ... تفسیر و تشخیص نهایی را انجام میدهد. مقایسه کردن نتایج آزمایش توسط خودتان یا افراد غیر متخصص تنها منجر به استرس و اضطراب میشود.
خواندن آزمایش کبد چرب
موارد زیر سطح نرمال آنزیمها را نشان میدهد:
- آمینوترانسفرازها: ۰–۳۵ U/L.
- آلانین آمینوترانسفراز: ۰–۳۵ U/L. این آنزیم در آزمایش ALT بررسی میشود.
- کراتین کیناز: ۳۰–۱۷۰ U/L. این آنزیم در آزمایش ATP بررسی میشود.
- آلکالین فسفاتاز: ۳۶–۱۵۰ U/L
- گاماگلوتامین ترانسفراز: ۸–۷۸ U/L
آزمایشات مرتبط برای ارزیابی عملکرد کبد
- آزمایش Bilirubin Total(بیلی روبین). بیلیروبین نام آنزیمی است در کبد پدازش میشود. زمانی که کبد توانایی پردازش آن را نداشته باشد، زردی رخ خواهد داد.
سطح نرمال آزمایش بیلی روبین:
Direct Serum: ۰–۰.۳ mg/dL
Total Serum: ۰.۳–۱.۲ mg/dL
- آزمایش آلبومین. افزایش و یا کاهش سطح آلبومین منجر به اختلالات کبدی و کلیوی خواهد شد. آلبومین یکی از پروتئینهای پلاسما خون بهشمار میرود.
سطح نرمال آلبومین
Albumin Serum: ۳.۵–۵.۴ g/dL
- آزمایش Calcium(کلسیم)
Calcium Serum: ۹–۱۰.۵ mg/dL
- زمان انعقاد خون
Bleeding Time: ۲-۷ دقیقه
- قند ناشتا
Fasting Plasma: ۷۰–۱۰۵ mg/dL
- آزمایش HbA1c(هموگلوبین)
Hemoglobin A1c Blood: ۴.۷–۸.۵٪
- سطح چربی
High-density lipoprotein (HDL-C) ≥ ۴۰ mg/dL
L Low-density lipoprotein (LDL-C) ≤ ۱۳۰ mg/dL
Total (TC) : ۱۵۰–۱۹۹ mg/dL
برای مشاوره رایگان میتوانید بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
علائم کبد چرب چیست؟
در مورد بیماری کبد چرب نکته حائز اهمیت این است که در هر دو نوع الکلی و غیرالکلی غالبا هیچ علامتی را مشاهده نخواهید کرد. شایعترین علامتی که افراد مبتلا به کبد چرب از این بیماری پیش از تشخیص تجربه میکنند و بیشترشان هم اصلا آن را مرتبط با بیماری کبد چرب نمیدانند، خستگی و احساس درد در سمت راست است. دقیقا جاییکه کبد قرار دارد.
ولی هنگامی که بیماری وارد فاز استئوهپاتیت غیرالکلی یا به عبارت دیگر سیروز کبدی میشود، کبد آسیب شدیدی میبیند، بنابراین علائم زیر را مشاهده خواهید کرد:
- تورم شکم.
- پوست و سفیدی چشم زرد میشود. ( این زردی به دلیل بروز بیماری زردی است)
- بزرگ شدن پستان در مردان
- رنگهای خونی زیر پوست بزرگتر از حد نرمال میشوند.
- کف دست به رنگ قرمز تغییر میکند.
علائم کبد چرب در زنان
کبد چرب یک بیماری خاموش است و تا رسیدن به مراحل حاد نمیتوان علامت روشنی از آن مشاهده کرد. تشخیص کبد چرب با آزمایش و سونوگرافی انجام میشود. در بیشتر واقع افراد به طور اتفاقی متوجه بروز این بیماری میشوند، اما در زنان این بیماری اغلب با علائمی شایع زیر همراه است:
- افزایش خونریزی در دوره پریود.
- برهم خوردن سیکل تخمک گذاری.
- احساس تهوع و استفراغ.
- از دست دادن اشتها.
- احساس خستگی.
- زرد شدن پوست و چشم.
- بد بو شدن دهان.
- حساس شدن پستانها.
- بیخوابی و خوابآلودگی همیشگی.
- خشک شدن چشمها.
- احساس درد در بدن.
- کم خونی.
- ادم (ورم پاها).
- ضعیف شدن عضلات.
- حساسیت پوستی.
- ریزش غیرطبیعی موها.
- بروز خونریزی در لثه، بینی و دستگاه گوارش.
- چاقی.
- کم شدن متابولیسم.
- تورم شکمی در قسمت راست.
- رفلاکس معده.
- اسهال.
با کلیک بر آیکون زیر وارد صفحه ثبت رایگان سفارش خواهید شد
علائم کبد چرب حاد
هنگامی که بیماری وارد مرحله حاد شود، کبد چرب تبدیل به سیروز خواهد شد. در این حالت بیماری علائم خود را بصورت واضح نشان میدهد. افرادی که مبتلا به سیروز کبدی هستند علائم زیر را خواهند داشت:
- احساس حالت تهوع و استفراغ
از آنجایی که بدن با ورود به مرحله سیروز کارکرد طبیعی خود را از دست میدهد، نمیتواند سموم را دفع کند، بنابراین بدن دچار اختلال شده، سموم را در خود حفظ میکند و گوارش بیمار برهم میخورد. بیمار مرتبا از ریفلاکس اسید و سوءهاضمه رنج میبرد و با خوردن مواد غذایی مکرر دچار استفراغ میشوند.
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم
زردی پوست و چشم در مبتلایان به سیروز به دلیل تجمع بیلی روبین ( رنگدانه صفرا) در بدن است. این رنگدانه باید از بدن خارج شود و اگر در خون بماند بیماری زردی بوجود میآید.
- درد و نفخ معده
به این وضعیت که معمولا در بانوان باردار مشاهده میشود، آسیت میگویند. اما درد و نفخ معده ممکن است به دلایل دیگر بخصوص سیروز کبدی نیز بروز کند.
- زرد و تیره شدن ادرار
با افزایش بیلی روبین ادرار به رنگ سیاه و زرد تیره در میآید.
- خارش پوستی
این علامت نیز ناشی از افزایش بیلی روبین خون است و هنگامی رخ میدهد که کبد توانایی پاکسازی صفرا را نداشته باشد. در این حالت لکههایی روی پوست ایجاد میشوند که تحریک و خارش را به همراه دارند.
- گیجی
همانطور که کبد از کار میافتد سموم بیشتری در بدن ذخیره میشوند، این سموم به مغز رسیده و بیمار دچار اختلالات و بیماریهای مغزی همچون فراموشی، توهم، گیجی و عدم تمرکز میشود.
- افزایش خونریزی و کبود شدن
وقتی بیمار از سیروز کبدی رنج میبرد، پروتئینهای لازم برای لخته شدن خون در بدنش تولید نمیشوند، بنابراین براحتی خونریزی بوجود میآید یا اینکه بدن خیلی زود دچار کبودی میشود.
- ادم
سیروز کبدی سبب توقف تولید و گردش پروتئینها در بدن میشود، بنابراین گردش خون نیز با مشکل مواجه خواهد شد. با بروز اختلال در کلیه و احتباس مایعات، بدن دچار ادم میشود. ادم حالتی است که در آن مچ یا کل پاها دچار ورم میشود.
درمان کبد چرب
درمان کبد چرب چندان راحت نیست و اگر بیمار وارد مرحله سیروز کبدی شود تقریبا راهی جز پیوند کبد باقی نمیماند. بنابراین اگر شما خوش شانس بودید و بیماری کبد چرب را در مراحل نخست تشخیص دادید یا اینکه پزشک تشخیص داده شما مستعد ابتلا به کبد چرب هستید بهتر است پیشگیری کنید و نکات مراقبتی زیر را جدی بگیرید:
- مصرف شیرینی و قندها را به حداقل برسانید یا اینکه اصلا مصرف نکنید.
- مقدار کمی نمک مصرف کنید.
- اصلا غذای فست فودی نخورید.
- غذاهای یخ زده و سرخ شده مصرف نکنید.
- اگر اضافه وزن دارید حتما وزنتان را کاهش دهید.
- هر روز ورزش کنید هرچند به مدتی کوتاه.
- مواد غذایی پرکالری نخورید.
- از نوشیدنیهای الکلی دوری کنید.
- میوه و سبزیجات را جایگزین خوراکیهای مضر کنید.
- بیشتر کشمش، بادام و موز میل کنید چون حاوی پتاسیم هستند.
- حتما در طول روز ۸ لیوان آب بنوشید.
۴ گرید کبد چرب
- کبد چرب گرید ۱
کبد چرب گرید ۱ بیشتر به دلیل سبک رژیم ناسالم و پرچرب بروز میکند، در این بیماری چربی زیادی در کبد تجمع میکند.
- کبد چرب گرید ۲
کبد چرب گرید ۲ سخت تر از نوع ۱ است، بیماری پیشرفتهتر است و معمولا زمانی رخ میدهد که بیمار علاوهبر تغذیه غلط، مصرف الکل داشته باشد.
- کبد چرب گرید ۳
در کبد چرب گرید ۳ بیمار دچار فیبروز کبدی میشود و تنها تغییر سبک زندگی راه حل نخواهد بود. پس از گرید ۳، کبد چرب گرید ۴ بروز میکند که همان سیروز است. اگر بیماری وارد مرحله سیروز شود جز پیوند کبد راهی برای زنده ماندن باقی نمیماند.
عوارض کبد چرب
عوارض کبد چرب درواقع همان علائم آن هستند که در مراحل پیشرفته خود را نشان میدهند. با این حال شما باید بدانید که با ابتلا به بیماری کبد چرب این عوارض یک به یک به سراغ شما میآیند و خود مشکلات بسیار دیگری را بوجود میآورند:
- عوارض پوستی
مبتلایان به کبد چرب معمولا از پسوریازیس، آکنه روی بینی، گونه و چانه، اگزما، درماتیت، لکههای قهوهای و کهیر رنج میبرند.
- فشارخون بالا
با کاهش عملکرد کبد، تری گلیسرید و کسترول LDL خون افزایش پیدا میکنند، خون غلیظ میشود و پس از آن بیمار دچار فشارخون بالا میشود.
- سندرم x
سندرم x اختلالی متابولیکی است. در این سندرم انسولین خون به صورت غیرطبیعی افزایش پیدا میکند. بدن افراد مبتلا به سندرم x در مقابل انسولین مقاوم است و به همین علت پانکراس میزان بیشتری انسولین تولید میکند.
- فیبروماتوز کف دست
در این بیماری تاندونهای کف دست کوتاه و ضخیم میشوند. افراد مبتلا به این بیماری در دراز مدت انعطاف تاندونهای دست را از دست میدهند و به تدریج دیگر قادر به باز کردن کاملا دست نخواهند بود.
آزمایش کبد چرب در منزل با هومکا
برای آزمایش کبد چرب میتوانید از خدمات آزمایش در منزل هومکا بهره ببرید. این مجموعه شرایطی را فراهم کرده است تا بتوانید از خدمات آزمایشگاههای معتبر در منزل بهره ببرید. ممکن است بپرسید هزینه آزمایش کبد چرب چقدر است؟ باید گفت هزینه آزمایش در منزل با توجه به تعرفه آن تعیین خواهد شد. در این زمینه جای نگرانی وجود ندارد، چراکه میتوانید از خدمات بیمههای پایه و تکمیلی در این زمینه استفاده کنید. برای ثبت در خواست در هومکا مراحل زیر را طی کنید:
- بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست کلیک کنید تا سفارش ثبت شود.
- در مرحله بعد کارشناسان ما در کوتاهترین زمان با شما تماس خواهند گرفت و جزییات ارائه خدمت را در اختیار شما قرار خواهند داد.
- با تایید شما، سفارش ثبت نهایی شده و متخصص هومکا به منزل یا محل مورد نظر اعزام خواهد شد.
برای تماس با ما میتوانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ نیز تماس بگیرید. تجربه خود از هومکا را با دیگران به اشتراک بگذارید.