سن سرطان سینه؛ خطرناک‌ترین سن برای سرطان سینه چند است؟

داخلی

 

سن سرطان سینه چند سال است؟ تأثیر سن بر سرطان سینه چگونه است؟ سرطان سینه در دوران بلوغ چقدر شایع است؟ ممکن است فردی در سن پایین به سرطان سینه مبتلا شود؟ بهترین روش جلوگیری از سرطان سینه چیست؟ سرطان سینه در افراد زیر ۳۰ سال چگونه است؟ برای آگاهی از پاسخ این سوالات با مجله سلامت هومکا همراه باشید.

عوامل ایجاد سرطان سینه چیست؟

عوامل مختلفی باعث بروز سرطان سینه می‌شوند. یکی از این عوامل داشتن سابقه ابتلا به سرطان سینه در خانواده است. اگر یکی از شرایط زیر را داشته باشید بیشتر در معرض ابتلا به این سرطان هستید:

  • یکی از اعضای نزدیک خانواده (مادر، خواهر یا خاله) قبل از ۵۰ سالگی سرطان سینه در او تشخیص داده‌شده است
  • یکی از افرادی که نسب خونی نزدیکی به شما دارد، سرطان سینه داشته باشد
  • قبل از ۳۰ سالگی تحت پرتودرمانی سینه قرارگرفته باشید
  • عوامل هورمونی مانند شروع زودرس قاعدگی، استفاده از قرص‌های ضدبارداری یا ناباروری بدون تخمک‌گذاری نیز از دیگر عوامل سرطان هستند

سایر عوامل خطرناک که برای زنان در هر سنی ممکن است رخ دهند عبارت‌اند از:

  • داشتن درصد بالایی از بافت پستان که در ماموگرافی متراکم به نظر می‌رسد
  • سابقه بیوپسی غیرطبیعی پستان
  • داشتن اولین قاعدگی قبل از ۱۲ سالگی
  • اولین بارداری و زایمان بعد از ۳۰ سالگی
  • سقط جنین
  • عدم تحرک بدنی یا اضافه‌ وزن
  • نوشیدن مقادیر زیاد الکل

سن سرطان سینه

دلیل سرطان سینه در افراد زیر ۳۰ سال

سرطان سینه زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های سینه شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی می‌کنند. تغییرات در DNA می‌تواند باعث غیرطبیعی شدن سلول‌های طبیعی پستان شود. دلیل دقیق تبدیل سلول‌های طبیعی به سلول‌های سرطانی مشخص نیست، اما محققان می‌دانند که هورمون‌ها، عوامل محیطی و ژنتیک هرکدام در این امر نقش دارند. تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد سرطان سینه با جهش‌های ژنی ارثی مرتبط است. شناخته‌شده‌ترین آن‌ها ژن سرطان سینه نوع ۱ (BRCA۱) و ژن سرطان پستان نوع ۲ (BRCA۲) هستند.

اگر سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان دارید، غربالگری‌ها و آزمایش خون را به‌طور مکرر انجام دهید تا درصورتی‌که به سرطان سینه مبتلا شدید آن را در مراحل اولیه تشخیص دهید و درمان کنید. درمان سرطان سینه در مراحل اولیه بازدهی بالاتری دارد و مفیدتر است به همین دلیل چکاپ‌ها را جدی بگیرید. در برخی موارد، سرطان سینه در ۲۰ تا ۳۰ سالگی ازنظر بیولوژیکی با سرطان‌ در سنین بالاتر متفاوت است. برای مثال، احتمال کمتری دارد که زنان جوان‌ نسبت به زنان مسن‌تر به سرطان سینه سه‌گانه دچار شوند.

سن سرطان سینه

طبق جدیدترین داده‌های آماری برنامه نظارت، اپیدمیولوژی و نتایج نهایی NCI (SEER)، میانگین سن سرطان ۶۶ سال است. این بدان معناست که نیمی از موارد سرطان در افراد زیر این سن و نیمی از افراد در بالای این سن قرار دارند. الگوی مشابهی برای بسیاری از انواع سرطان دیده می‌شود.  سرطان سینه در زنان سیاه‌پوست در سنین پایین‌تر از زنان سفیدپوست تشخیص داده می‌شوند. از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ (بر اساس جدیدترین داده‌های موجود)، میانگین سنی تشخیص برای زنان سیاه‌پوست ۶۰ سال بود اما در افراد سفید‌پوست این میانگین به ۶۴ سال رسید.

از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ (بر اساس جدیدترین داده‌های موجود)، میانگین سنی تشخیص سرطان سینه در مردان در ایالات‌متحده ۶۸ سال بود. ناگفته نماند که بسته به قومیت، نژاد، سبک زندگی و ژنتیک میانگین سن ابتلا به سرطان تغییر می‌کند. اما سرطان در هر سنی قابل‌تشخیص است. به‌عنوان‌مثال، سرطان استخوان اغلب در کودکان و نوجوانان (افراد زیر ۲۰ سال) تشخیص داده می‌شود که حدود یک‌چهارم سرطان استخوان در این گروه سنی رخ می‌دهد. و ۱۲ درصد از سرطان‌های مغز و دیگر سیستم عصبی در کودکان و نوجوانان تشخیص داده می‌شود، درحالی‌که تنها ۱ درصد از سرطان‌ها به‌طورکلی در این گروه سنی تشخیص داده می‌شود. بروز سرطان با افزایش سن به‌طور پیوسته افزایش می‌یابد.

سرطان سینه چقدر رایج است؟

بر اساس منبع معتبر موسسه ملی سرطان، اگر در دهه سوم زندگی خود هستید، خطر ابتلا به سرطان سینه ۱ در ۲۰۴ یا حدود ۰٫۴ درصد است.

  • در سن ۴۰ سالگی، این خطر تقریباً ۱ در ۶۵ یا حدود ۱٫۵ درصد است
  • در سن ۶۰ سالگی، خطر ابتلا به ۱ در ۲۸ یا ۳٫۵ درصد افزایش می‌یابد

بااین‌حال، از بین همه انواع سرطان، سرطان سینه در بین زنان شایع‌ترین نوع است. میانگین خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان آمریکایی در طول زندگی حدود ۱۲ درصد است. سن سرطان سینه در افراد مختلف، متفاوت است. گزارش SEER خطر ابتلا به سرطان سینه را در فواصل سنی ۱۰ ساله تخمین می‌زند. بر اساس گزارش حاضر، خطر ابتلای ۱ زن به سرطان سینه طی ۱۰ سال آینده از سنین زیر به شرح زیر است:

  • ۳۰ سالگی . . . . . . ۰٫۴۹٪ (یا ۱ در ۲۰۴)
  • ۴۰ سالگی . . . . . . ۱٫۵۵٪ (یا ۱ در ۶۵)
  • ۵۰ سالگی . . . . . . ۲٫۴٪ (یا ۱ در ۴۲)
  • ۶۰ سالگی . . . . . . ۳٫۵۴٪ (یا ۱ در ۲۸)
  • ۷۰ سالگی . . . . . . ۴٫۰۹٪ (یا ۱ در ۲۴)

بسته به عوامل شناخته‌شده و همچنین عواملی که هنوز به‌طور کامل شناخته ‌نشده‌اند، سن سرطان سینه می‌تواند تغییر کند. برای محاسبه سن سرطان سینه، متخصصان سلامت از ابزار ارزیابی خطر سرطان سینه استفاده کنند که چندین عامل خطر سرطان سینه شناخته‌شده را در نظر می‌گیرد.

چرا سن روی سرطان سینه تأثیر دارد؟

چرا سن روی سرطان سینه تأثیر دارد؟

هر چه سن بالاتر باشد، احتمال بروز تغییرات غیرعادی در سلول‌های ما بیشتر می‌شود. هنگامی‌که بسیاری از این تغییرات رخ می‌دهد، سرطان می‌تواند ایجاد شود. بر اساس آمار سرطان سینه، کمتر از ۱۰ درصد خطر بروز سرطان در سن ۵۰ سالگی وجود دارد. پنج گزارش اخیر بررسی آمار سرطان SEER تخمین‌های زیر را از خطر ابتلا به سرطان پستان در طول زندگی نشان می‌دهد:

  • ۱۲٫۸۳٪، بر اساس آمار برای سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶
  • ۱۲٫۴۴ درصد، بر اساس آمار ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵
  • ۱۲٫۴۱٪، بر اساس آمار سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴
  • ۱۲٫۴۳ درصد، بر اساس آمار ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳
  • ۱۲٫۳۲٪، بر اساس آمار برای سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲

به گفته‌ی وب‌سایت breastcancer سن سرطان سینه هر چه بالاتر باشد احتمال اینکه افراد دیگر هم در آن سن به سرطان سینه مبتلا شوند، بیشتر است. میزان سرطان سینه در زنان زیر ۴۰ سال پایین است. حدود ۴ درصد از زنانی که در آن‌ها سرطان سینه تشخیص داده می‌شود، جوان‌تر از ۴۰ سال هستند.

این میزان پس از ۴۰ سالگی شروع به افزایش می‌کند و در زنان بالای ۷۰ سال بالاترین میزان خود می‌رسد. بر اساس بررسی‌ای که در سال ۲۰۲۱ انجام‌شده است، سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در بین جوانان ۱۵ تا ۳۹ ساله است که ۳۰ درصد از کل سرطان‌ها در این گروه سنی را تشکیل می‌دهد.

تشخیص سرطان در زنان زیر ۴۰ سال

تشخیص سرطان سینه در زنان زیر ۴۰ سال برای پزشکان دشوار است، زیرا زنان جوان‌تر سینه‌های متراکم‌تری دارند. تومور معمولاً در ماموگرافی در زنان جوان‌تر به‌خوبی ظاهر نمی‌شود. بااین‌حال، برخی از علائم و نشانه‌های سرطان سینه ممکن است عبارت‌اند از:

  • تغییر یا توده در ناحیه سینه
  • تورم غدد لنفاوی زیر بغل
  • تغییراتی در نوک سینه‌ها، مانند قرمزی، پوسته‌پوسته شدن، یا ترشحاتی که شیر مادر نیستند
  • اکثر زنان جوانی که تشخیص سرطان سینه دریافت می‌کنند، خودشان متوجه یک ناهنجاری می‌شوند

همیشه هرگونه تغییر پستان را به پزشک خود گزارش دهید تا حتی در صورت بروز سرطان سینه، در مراحل اول تشخیص و درمان شود. این تغییرات شامل:

  • تغییرات در پوست
  • تغییرات و ترشحات نوک سینه
  • درد
  • احساس توده در سینه

تشخیص سرطان در زنان زیر ۴۰ سال

سرطان سینه در زنان زیر ۳۰ سال

تعداد زنان زیر ۳۰ سال با تشخیص سرطان سینه متاستاتیک در حال افزایش است. احتمال متاستاز در سرطان پستان در زنان نوجوان و جوان بیشتر از زنان مسن است. سرطان سینه متاستاتیک به این معنی است که سرطان به مرحله ۴ پیشرفت کرده است. از بافت سینه فراتر رفته و به سایر نواحی بدن مانند استخوان‌ها یا مغز استخوان رفته است. اگر در غربالگری‌ها شرکت کنیم در مراحل اولیه سرطان سینه تشخیص داده می‌شود و در همان ابتدا درمان می‌شود.

سرطان سینه در سن بلوغ

طبیعی است که سینه‌ها با ورود به سنین نوجوانی تغییر کند. افزایش و کاهش هورمون‌های زنانه مانند استروژن و پروژسترون ممکن است سینه‌ها را حساس کند. هورمون‌ها همچنین می‌توانند باعث احساس ضخیم شدن و حتی برخی برآمدگی‌ها در سینه‌ها شوند. اما آیا این توده‌ها و برآمدگی‌ها می‌توانند سرطان باشند؟ با گذراندن دوران نوجوانی دختران احتمال سرطان اندکی افزایش می‌یابد، اما سرطان سینه در این گروه سنی هنوز بسیار نادر است.

سرطان سینه در سنن پایین

بین سال‌های ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶، میزان بروز سرطان سینه ‌زنان در افراد ۱۵ تا ۱۹ ساله در ایالات‌متحده ۰٫۱ در ۱۰۰۰۰۰ نفر بود. این آمار بر اساس یک مطالعه در سال  ۲۰۲۰ که توسط انجمن سرطان آمریکا (ACS) منتشرشده، است. نوجوانانی که مراحل اولیه بلوغ را پشت سر می‌گذارند ممکن است متوجه توده‌هایی (معروف به جوانه‌های سینه) در نزدیکی نوک سینه‌های خود شوند. حساسیت و درد نیز ممکن است در این سن رخ دهد. این‌ موارد در طول رشد طبیعی سینه رخ می‌دهند و به‌خودی‌خود باعث نگرانی نیستند.

علائم سرطان سینه در نوجوانان

تومورهای سرطان سینه می‌توانند با سایر توده‌های طبیعی که ممکن است در سینه خود احساس کنید متفاوت باشند. این احساسات در سینه شامل موارد زیر می‌شود:

  • احساس سختی سینه
  • توموری که به نظر می‌رسد که روی دیواره قفسه سینه ثابت است و حرکت نمی‌کند.
  • اندازه آن از حدود یک نخود تا چند اینچ قطر متغیر است.
  • ممکن است دردناک باشد

ترشحات نوک پستان و وارونگی نوک پستان به سمت داخل از علائم احتمالی سرطان سینه در زنان بالغ است. بااین‌حال، آن‌ها در نوجوانان مبتلا به سرطان بسیار رایج نیستند.

برای آشنایی با روش معاینه سینه در خانه کلیک کنید.

علت سرطان سینه در نوجوانان

پزشکان کاملاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث سرطان سینه نوجوانان می‌شود زیرا سرطان سینه در سنین پایین نادر است. بااین‌حال، به‌طورکلی، تصور می‌شود که سرطان‌های دوران کودکی به دلیل تغییرات در سلول‌ها و DNA که در اوایل زندگی رخ می‌دهد، ایجاد می‌شود. این تغییرات حتی ممکن است درزمانی که شما هنوز در رحم مادرتان بوده باشید، اتفاق بیفتد. سرطان سینه دوران نوجوانی خیلی با عوامل محیطی و شیوه زندگی مانند سیگار کشیدن یا خوردن برخی غذاها مرتبط نیستند. بااین‌حال، اگر این رفتارهای ناسالم را در اوایل زندگی انجام می‌دهید، می‌توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را در سنین بالاتر افزایش دهند.

علت سرطان سینه در نوجوانان

انواع سرطان سینه در سن پایین

شایع‌ترین نوع سرطان سینه که در نوجوانان یافت می‌شود، آدنوکارسینوم ترشحی است. این سرطان رشد آهسته دارد و غیرتهاجمی است. اگرچه احتمال کمی برای گسترش این نوع سرطان به سایر قسمت‌های بدن وجود دارد، اما می‌تواند به غدد لنفاوی برسد. بیشتر توده‌های سینه در دختران نوجوان فیبروآدنوم هستند که غیر سرطانی هستند. رشد بیش‌ازحد بافت پیوندی در پستان باعث ایجاد فیبروآدنوم می‌شود. این توده معمولاً سفت است و می‌توانید آن را با انگشتان خود حرکت دهید. فیبروآدنوم ۹۱ درصد از توده‌های جامد سینه را در دختران کمتر از ۱۹ سال تشکیل می‌دهد.

سایر توده‌های کمتر شایع پستان در نوجوانان شامل کیست‌های سینه است که کیسه‌های غیر سرطانی پر از مایع هستند. اگر چیزی مشکوک به نظر می‌رسد، پزشک شما را تحت سونوگرافی قرار می‌دهد. در این آزمایش از امواج صوتی برای دیدن سینه‌های شما استفاده می‌کند. این روش می‌تواند به تعیین جامد بودن توده کمک کند، که نشانه سرطان است.

اگر توده پر از مایع باشد، به‌احتمال‌زیاد نشان‌دهنده کیست است. پزشک همچنین ممکن است یک سوزن ظریف را به داخل توده وارد کند تا بافت را بیرون بکشد و آن را برای سرطان آزمایش کند. ضربه زدن یا آسیب به بافت سینه، احتمالاً در هنگام زمین خوردن یا در حین ورزش، می‌تواند باعث ایجاد توده شود.

آیا نوجوانان باید ماموگرافی انجام دهند؟

ماموگرافی به دو دلیل برای نوجوانان توصیه نمی‌شود:

  • سینه‌های نوجوانان معمولاً متراکم هستند و تشخیص توده‌ برای ماموگرافی‌ سخت است
  • ماموگرافی سینه‌ها را در معرض تشعشع قرار می‌دهد که می‌تواند منجر به آسیب سلولی، به‌ویژه در بدن‌های جوان و در حال رشد شود

جلوگیری از سرطان در بلوغ

سرطان سینه در نوجوانان بسیار نادر است، اما همچنان باید ناهنجاری‌ها را بررسی کنید. رعایت برخی عادات در زمان حال نیز می‌تواند به پیشگیری از سرطان سینه در آینده کمک کند. این نکات شامل موارد زیر است:

  • رعایت رژیم غذایی با فیبر بالا که شامل مقدار زیادی میوه است
  • ورزش منظم
  • حفظ وزن متوسط
  • اجتناب از استعمال دخانیات و قرارگیری در معرض دود دخانیات به‌طورکلی

درمان سرطان سینه در نوجوانان

پزشکان آدنوکارسینوم ترشحی را با بریدن سرطان از طریق جراحی درمان می‌کنند. بعد از جراحی همچنان می‌توانید شیردهید. بااین‌حال، برخی از افراد ممکن است شیر ​​کمتری نسبت به دیگران تولید کنند. پزشکان شیمی‌درمانی و پرتودرمانی را به‌صورت موردی در نظر می‌گیرند. خطراتی که این درمان‌ها برای بدن‌های جوان و در حال رشد ایجاد می‌کند ممکن است بیشتر از فواید آن باشد.

آیا نوجوانان باید ماموگرافی انجام دهند؟

کلام آخر از هومکا

سرطان سینه از شایع‌ترین سرطان‌ها است که سال گذشته در ایالات‌متحده حدود ۲۶۴۰۰۰ سرطان سینه در زنان و حدود ۲۴۰۰ سرطان سینه در مردان تشخیص داده شد. سن سرطان سینه بیشترین تأثیر را در شکل‌گیری سرطان سینه در زنان و مردان دارد. سن و سرطان سینه با یکدیگر نسبت مستقیم دارند یعنی هر چه سن بالاتر رود احتمال ابتلا به سرطان بیشتر است و بیشترین میزان سرطان در افراد بالای ۵۵ سال است؛ اما سرطان سینه می‌تواند در سنین پایین هم ‌روی بدهد.

موارد نادری از سرطان سینه در سنین پایین و سرطان سینه در دوران بلوغ وجود دارد. درمان سرطان سینه در سنین پایین عوارض بیشتری دارد چون بدن در حال رشد و تکامل است بیشتر به آن‌ها حساسیت نشان می‌دهد ولی مهم است بدانید بازدهی درمان در بیماران سرطان سینه در بلوغ و سنین پایین بازدهی بیشتری دارد. اگر سوالی در مورد سرطان سینه دارید آن را در قسمت پرسش و پاسخ ثبت کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
cancercenterhealthlinecdcsitemanmy.clevelandclinicmayoclinicnhshealthline
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا