معاینه سینه + تست سرطان سینه در منزل

داخلی

 

انجام تست خودآزمایی سرطان سینه به صورت ماهانه در منزل یک راه سریع و ارزان به منظور تشخیص زودهنگام هر نوع مشکل سینه در زنان است. بررسی منظم پستان می‌تواند به حفظ سلامت و تشخیص به‌موقع سرطان کمک کند. اگرچه بیشتر توده‌ها سرطان نیستند اما باید در خصوص هرگونه تغییرات سینه آگاه و هشیار باشید. در این مقاله از هومکا مطالب کلیدی پیرامون انجام تست سرطان سینه در منزل و معاینه سینه بیان شده‌ است.

خودآزمایی یا معاینه سینه چیست؟

خودآزمایی سینه روشی مرحله‌به‌مرحله است که زنان می‌توانند برای بررسی سینه‌های خود از آن استفاده کنند. این کار از طریق چشمی و لمس بافت سینه انجام می‌شود و به این روش می‌توان به تغییرات غیرعادی پستان پی برد.

تست سرطان سینه در منزل

چرا انجام معاینه سینه در منزل مهم است؟

خودآزمایی ماهانه پستان به تشخیص سریع تغییراتی که ممکن است نشانه‌ای از عفونت یا سرطان سینه باشند، کمک می‌کند. اگر سرطان سینه به‌موقع تشخیص داده شود شانس درمان بسیار بالا خواهد بود. خودآزمایی برای سلامت سینه مهم است اما هرگز نباید جایگزین معاینات پزشکی و تست‌های غربالگری مانند ماموگرافی شود.

در کنار انجام خودآزمایی سینه توصیه می‌شود همچنان به‌طور منظم ویزیت‌های پزشکی را در برنامه سلامت خود بگنجانید. خودآزمایی پستان یا معاینه منظم سینه در منزل یکی از راه‌های مهم برای یافتن زودهنگام سرطان سینه است. بسیاری از منابع پزشکی بر این باورند که انجام خودآزمایی پستان همراه با سایر روش‌های غربالگری می‌تواند شانس تشخیص زودهنگام سرطان را افزایش دهد.

تشخیص سرطان سینه در منزل

در طول چند سال اخیر، تناقضاتی در مورد میزان تأثیرگذاری خودآزمایی پستان در تشخیص زودهنگام سرطان سینه و افزایش بقا، شکل گرفته است. یک مطالعه‌ در سال ۲۰۰۸ با شرکت تقریباً ۴۰۰ هزار زن در روسیه و چین نشان داد که خودآزمایی پستان تأثیر معنی‌داری بر تشخیص زودهنگام و درمان به‌موقع سرطان پستان ندارد و حتی ممکن است با انجام بیوپسی‌های غیرضروری و آسیب به بافت پستان هم همراه شود.

به دلیل این عدم قطعیت و نبود اتفاق‌نظر در بین محققان، انجمن سرطان آمریکا خودآزمایی پستان را به‌عنوان یک ابزار غربالگری برای زنان توصیه نمی‌کند. البته هنوز برخی محققان بر این باورند که خودآزمایی پستان به‌ویژه هنگامی‌که همراه با معاینات فیزیکی منظم توسط پزشک، ماموگرافی و در برخی موارد سونوگرافی و یا MRI همراه شود، یک ابزار غربالگری مفید و مهم است. هرکدام از این ابزارهای غربالگری به روشی متفاوت عمل می‌کنند و دارای نقاط قوت و ضعف هستند.

خودآزمایی پستان ابزاری راحت و بدون هزینه است که می‌توانید به‌طور منظم و در هر سنی از آن استفاده کنید. درمجموع، به همه زنان توصیه می‌شود که به‌عنوان بخشی از استراتژی کلی غربالگری سرطان پستان، خودآزمایی سینه را حتماً در برنامه ماهانه خود داشته باشند.

تشخیص سرطان سینه در منزل با معاینه سینه

آیا معاینه سینه برای سرطان در زمان مشخصی از ماه انجام می‌شود؟

خودآزمایی سینه باید هر ماه یک‌بار انجام شود. در زنانی که سیکل قاعدگی دارند بهتر است هر ماه پس از پریود این تست خانگی صورت بگیرد. بهترین زمان برای انجام خودآزمایی سینه چند روز پس از پریود است. تغییرات هورمونی قبل از پریود می‌تواند بر اندازه و بافت طبیعی سینه‌ها تأثیر بگذارد؛ بنابراین بهتر است معاینه را زمانی انجام دهید که سینه‌ها در حالت طبیعی خود قرار دارند.

زنانی که سیکل قاعدگی آنان متوقف شده است یا پریود نامنظم دارند باید روز خاصی مانند روز اول هر ماه را برای انجام تست انتخاب کنند. همچنین بهتر است یک دفترچه خودآزمایی برای خود تهیه کنید تا تغییراتی را که در سینه‌های خود مشاهده کرده‌اید را در طول زمان ردیابی و ثبت کنید. خودآزمایی پستان تنها چند دقیقه طول می‌کشد و به‌آسانی می‌توانید آن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

به گفته‌ی وب‌سایت my.clevelandclinic علت سرطان سینه دقیقا مشخیص نیست اما ریسک‌فاکتورهای زیر احتمال بروز سرطان سینه را افزایش می‌دهند:

  • سن بیشتر از ۵۵ سال
  • جنسیت: زنان بیشتر از مردان به سرطان سینه مبتلا می‌شوند
  • داشتن سابقه سرطان سینه در خانواده
  • مصرف سیگار و الکل
  • چاقی
  • قرارگیری در معرض تشعشع
  • هورمون‌درمانی

مراحل معاینه سینه در منزل

۱. بررسی چشمی: در مرحله اول جلوی آینه بایستید به دنبال هرگونه تغییر در شکل سینه، تورم سینه، فرورفتگی در پوست یا تغییر در نوک سینه باشید.

۲. بررسی لمسی در حالت ایستاده: سعی کنید با سه انگشت میانی خود، هر قسمت از سینه را فشار دهید و به‌آرامی بررسی کنید. سینه را ابتدا به‌آرامی لمس کرده و سپس ​​سعی کنید بافت‌های عمیق‌تر را هم احساس کنید تا وجود هرگونه توده، لکه یا تغییرات درونی قابل احساس باشد. با یک الگوی دایره‌ای تمام بافت پستان را ارزیابی کنید. حتماً هاله هر پستان را به‌دقت چک کنید و سپس نوک سینه را به‌آرامی فشار دهید تا ترشحات آن را بررسی کنید.

۳. بررسی لمسی در حالت درازکش: هنگام دراز کشیدن بافت سینه به‌طور یکنواخت پخش می‌شود بنابراین در این حالت می‌توان به‌خوبی تغییرات بافت پستان را تشخیص داد. برای این کار دراز بکشید و یک بالش زیر شانه راست خود قرار داده و سپس دست راست را پشت سر خود بگذارید. با استفاده از دست چپ، همان تکنیک مرحله ۲ را انجام دهید. با استفاده از سر انگشتان تمام قسمت‌های سینه را فشار دهید. در نهایت بالش را زیر شانه چپ قرار دهید و پستان دیگر را ارزیابی کنید. حتماً هاله را چک کنید و سپس نوک سینه را به‌آرامی فشار دهید تا ترشحات آن را بررسی کنید.

مراحل معاینه سینه در منزل 

مواردی را که پس از معاینه سینه باید به پزشک خود اطلاع دهید

اگر توده یا هر تغییر غیرعادی را مشاهده کردید آرامش خود را حفظ کنید چراکه بسیاری از این تغییرات هیچ ارتباطی با سرطان ندارند. به یاد داشته باشید که اکثر ناهنجاری‌های سینه خوش‌خیم و غیر سرطانی هستند. علاوه بر این، توده‌های سینه ممکن است به دلایل زیر ایجاد شوند:

  • فیبروآدنوما که یک تومور خوش‌خیم بافت پستان است
  • توده‌هایی که ناشی از تغییرات هورمونی در بیماری فیبروکیستیک سینه هستند
  • پاپیلوم مجاری شیر که یک تومور کوچک و خوش‌خیم مجرای شیر است
  • نکروز بافت چربی و ایجاد توده‌هایی که از جنس چربی هستند

البته این به معنای نادیده گرفتن توده‌ها یا تغییرات غیرطبیعی نیست بلکه اگر توده‌ای پیدا کردید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا سینه به‌طور کامل معاینه شود. اگر در زمان خودآزمایی علائم زیر را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:

  •  تغییر در ظاهر، بافت یا اندازه سینه
  • هرگونه تغییر در نوک پستان
  • فرورفتگی یا چروک شدن پوست
  • توده، گره یا نقطه سفت در بافت سینه
  • ترشح از نوک پستان
  • تو رفتگی نوک پستان
  • درد موضعی که از بین نمی‌رود
  • کهیر روی نوک پستان
  • هرگونه تورم در سینه
  • وجود لکه‌های تیره و قرمز روی پوست

در ویزیت پزشکی برای معاینه توده سینه، پزشک در ابتدا از سابقه درمانی شما خواهد پرسید و سپس معاینه فیزیکی پستان را انجام می‌دهد و به‌احتمال‌زیاد آزمایش‌های تصویربرداری را تجویز می‌کند. سونوگرافی اغلب اولین یا تنها آزمایش تصویربرداری است که برای ارزیابی توده در زنان زیر ۳۰ سال و زنان باردار استفاده می‌شود. سونوگرافی به همراه ماموگرافی معمولاً برای ارزیابی توده در زنان بالای ۳۰ سال انجام می‌شود. در صورت نیاز به آزمایشات بیشتر، پزشک ممکن است تصویربرداری MRI، MBI (تصویربرداری مولکولی پستان) و یا بیوپسی را تجویز کند.

سخن آخر از هومکا

انجام معاینه سینه در منزل گامی نخصت در تشخیص بیماری‌های مرتبط با سینه است. در صورت مشاهده‌ی هرگونه تغییر به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. شما می‌توان تست سرطان سینه را در منزل انجام دهید. برای انجام آزمایشات سرطان سینه می‌توانید از خدمات هومکا استفاده کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
my.clevelandclinichealthlinebreastcancer
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا