پلاکت خون چیست؟ + علائم پلاکت خون پایین در بدن چیست؟
پلاکت خون یکی از انواع سلولهای خونی است که در مغز استخوان ساخته میشود. این اجزای کروی شکل کوچک در انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی نقش بسیار مهمی دارند. پزشکان با بررسی آزمایش شمارش کامل خون (CBC) قادر به بررسی این سلولهای کوچک اما حیاتی هستند که گاهی اوقات ترومبوسیت نیز نامیده میشود. در این مقاله با ترومبوسیت و بیماریهایی که ممکن است در اثر افزایش یا کاهش بیشازحد آنها ایجاد شوند، آشنا میشوید. برای شناخت علائم و راهکارهای درمان بیماریهای مربوطه نیز تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
نقش پلاکت خون در بدن چیست؟
به انواع سلولهای موجود در بافت خون، اصطلاحاً یاخته خونی میگویند. یاختههای خونی معمولاً سه نوع هستند؛ گلبولهای قرمز (اریتروسیتها)، گلبولهای سفید (لوکوسیتها) و پلاکتها (ترومبوسیتها). همانطور که قبلاً اشاره کردیم وظیفه اصلی پلاکتها انعقاد خون است اما آنها در ایجاد یا تخریب سلولهای سرطانی و فاکتورهای رشدی مشتق از پلاکت نیز مشارکت دارند.
درصورتیکه اختلالی در عملکرد ترومبوسیتها ایجاد شود، احتمال بروز خونریزیهای مکرر بینی و لثه، به وجود آمدن لکههای قرمز بر سطح پوست و قاعدگیهای طولانی در خانمها وجود دارد.
پلاکت خون پایین چیست؟
یکی از مهمترین علائم اختصاری آزمایش خون، PLT یا همان پلاکت خون است. کاهش تعداد ترومبوسیتها، ترومبوسیتوپنی نامیده میشود. در این شرایط تعداد پلاکتها کمتر از ۱۵۰ هزار عدد در هر میکرولیتر خون است. اگر این کاهش خفیف باشد ممکن است هیچ علائمی نداشته و اختلالی در مسیر لخته شدن یا خونریزی ایجاد نکند. البته این نشانهها در افراد مختلف متفاوت است. در ادامه برخی از شایعترین علل بروز کم شدن تعداد این سلولها را بررسی میکنیم. بهترین راه برای اینکه از سطح پلاکت خون آگاهی پیدا کنید، انجام آزمایش Plaatelets است.
علت کاهش پلاکت خون
یکی از دلایل بسیار نادر پایین بودن پلاکت خون ارثی بودن آن است. عوارض جانبی برخی داروها و یا پیامدهای برخی بیماریها منجر به از دست رفتن پلاکتها میشود. دلایل کاهش پلاکت خون به شرح زیر است.
به دام افتادن در طحال
طحال یکی از ارگانهای داخلی است که در سمت چپ شکم و درست در پایین قفسه سینه قرارگرفته است. در حالت نرمال طحال وظیفه مقابله با عفونتها و فیلتر کردن مواد زائد خون را بر عهده دارد. ابتلا به بعضی از بیماریها باعث تورم طحال و به دام افتادن تعداد زیادی پلاکت در آن شده که باعث کاهش شدید پلاکتهای در گردش میشود.
کاهش تولید پلاکت در مغز استخوان
پلاکتها در حالت طبیعی در مغز استخوان تولیدشده و به جریان خون وارد میشوند. عواملی که قادرند تولید پلاکت را تحت تأثیر قرار دهند بهقرار زیر است:
- لوسمی و سایر سرطانها
- بعضی از انواع آنمی
- عفونتهای ویروسی مثل هپاتیت C و HIV
- شیمیدرمانی و پرتودرمانی
- اعتیاد به مشروبات الکلی
ترومبوسیتوپنی خود ایمن
بعضی از بیماریهای خود ایمن مانند لوپوس و روماتیسم مفصلی در پایین آمدن تعداد پلاکتهای خونی تأثیرگذار هستند. در این بیماریها سیستم ایمنی بدن بهاشتباه پلاکتها را مورد هدف قرار داده و آنها را تخریب میکند.
پورپورای ترومبوتیک ترومبوسیتوپنیک
این اختلال بهندرت رخ میدهد و زمانی بروز میکند که لختههای خونی متعدد بهصورت همزمان در سرتاسر بدن تشکیل شود.
سندرم همولیتیک اورمیک
این اختلال خونی یک پدیده نادر است که باعث کاهش ناگهانی پلاکتها، تخریب گلبولهای قرمز و کاهش عملکرد کلیهها میشود.
عوارض جانبی داروها
عوارض جانبی بعضی از داروها در کم شدن تعداد پلاکتها تأثیر دارند. گاهی بعضی از داروها با تأثیر منفی بر عملکرد سیستم ایمنی سبب تخریب پلاکتها میشوند. از این داروها میتوان هپارین، کینین، آنتیبیوتیکهای حاوی سولفور و داروهای ضد تشنج را نام برد. سایر دلایل کاهش پلاکت به شرح زیر است:
- مصرف الکل بیشازحد
- سرطان سیستم لنفاوی (لنفوم)
- بارداری
- باکتریهای خونی
- ویروس اپشتین بار، هپاتیت،ایدز و سیتومگالوویروس
- ژنتیک (والدین ناقل)
- کمخونی آپلاستیک
پلاکت خون پایین چه علائم و عوارضی دارد؟
ترومبوسیتوپنی یا پلاکت خون پایین میتواند خفیف باشد و علائم و نشانههای بسیار اندکی بروز دهد و یا آنچنان شدید باشد که منجر به خونریزی داخلی شود. شایعترین علائم پلاکت خون پایین بهصورت زیر است:
- کبودشدن آسان و وسیع پوستی
- خونریزی سطحی که به شکل لکههای پوستی بنفش متمایل به قرمز (پتشی) در قسمت پایین پاها ظاهر میشود
- خونریزی زیاد از بریدگی و جراحتها
- وجود خون در ادرار و مدفوع
- خونریزی از لثه و بینی
- پریود سنگین
- خستگی و ضعف
- طحال متورم
درصورتیکه فرد مبتلا به کمبود پلاکت، متوجه غدهها یا تودههایی در زیر گردن، زیر بغل یا کشاله ران شود ممکن است نشانهای از تورم غدد لنفاوی یا بیماری لنفوم دارد که نیازمند بررسی سریع پزشک است.
پلاکت خون پایین چگونه تشخیص داده میشود؟
معاینه بالینی و بررسی سابقه درمانی
اگر پزشک به کم بودن پلاکتهای خونی مشکوک باشد نشانههای مربوط به آن را جستجو میکند. علائمی که در معاینه بالینی حاکی از ترومبوسیتوپنی هستند شامل لکههای بنفش ریز و کبودی پوست و متورم شدن طحال و کبد است. در جلسه ویزیت، پزشک با پرسیدن سؤالاتی احتمال وجود اختلال پلاکتی را ارزیابی میکند:
- سابقه خانوادگی ابتلا به اختلالات خونریزی
- داروهایی که مصرف میکنید
- گیاهان دارویی که مصرف میکنید
- برنامه غذایی
- اعتیاد به الکل و مواد مخدر
- روشهای محافظت جنسی
آزمایش خون و سونوگرافی
آزمایش CBC که با گرفتن یک نمونه خون از ساعد انجام میشود یکی از روشهای روتین و پرکاربرد برای تشخیص پلاکت خون پایین است. اگر در معاینه بالینی طحال شما بزرگتر از حد معمول باشد پزشک برای ارزیابی دقیقتر موضوع آزمایش سونوگرافی را تجویز میکند. اما مقدار نرمال پلامت در آزمایش خون چقدر است؟ وبسایت hopkinsmedicine اینگونه به این سوال پاسخ میدهد:
در جواب آزمایش CBC مقدار نرمال پلاکتها از ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰۰ پلاکت در میکرولیتر است. اگر تعداد پلاکتها بیشتر از ۴۵۰۰۰۰ باشد به آن ترمبوسیتوز یا پلاکت خون بالا و اگر کمتر از ۱۵۰۰۰۰ باشد به آن ترموبوسیتوپنی یا پلاکت خون پایین میگویند.
بیوپسی و آسپیراسیون مغز استخوان
دو راه برای بررسی مغز استخوان وجود دارد که عبارتاند از بیوپسی و آسپیراسیون. در برخی اختلالات خونی از یک روش و در بعضی دیگر هر دو روش استفاده میشود. در هر دو روش مقداری از بافت مغز استخوان به شیوههای متفاوت جهت آزمایش برداشته میشود.
آیا پایین بودن پلاکت خون خطرناک است؟
اگر تعداد پلاکتهای خون از ۱۰ هزار پلاکت در میکرولیتر کمتر باشد احتمال رخ دادن خونریزی داخلی وجود دارد. اگرچه این خونریزیها بهندرت اتفاق میافتند اما ترومبوسیتوپنی شدید گاهی موجب خونریزی در مغز میشود.
درمان پلاکت خون پایین چگونه است؟
درمان این اختلال خونی به دلایل و شدت و اختلال بستگی دارد. اگر شدت اختلال کم باشد احتمالاً پزشک چکاپهای دورهای را مدنظر قرار میدهد. اما درصورتیکه کمبود پلاکت وخیم باشد تجویز دارو یکی از گزینههای درمانی خواهد بود. از دیگر گزینههای درمانی میتوان به روشهای زیر اشاره نمود:
- تزریق خون یا انتقال پلاکت (ترانسفیوژن پلاکت)
- تغییر دادن داروهایی که باعث بروز اختلال ترومبوسیتوپنی شدهاند
- تجویز داروهایی سرکوبکننده سیستم ایمنی مثل استروئیدها، ایمونوگلوبولینها
- برداشتن طحال
برای درمان پلاکت خون پایین به چه متخصصی مراجعه کنیم؟
پزشکان عمومی قادرند انواع اختلالات خونی ازجمله پایین بودن پلاکت خون را بهخوبی تشخیص دهند. در شرایط خاص ممکن است بیمار به متخصص بیماریهای خونی (هماتولوژیست) ارجاع شود.
کاهش پلاکت خون در دوران بارداری
پلاکت پایین دومین اختلال خونی رایج دوران حاملگی پس از کمخونی است. بااینکه اختلال در بین مادران باردار چندان شایع نیست، اما در صورت تشخیص عواقبی دارد که نیازمند توجه و رسیدگی است. دلیل اصلی بروز کاهش ترومبوپلاستها در بارداری چندان مشخص نیست اما برخی پزشکان معتقدند که این کاهش درنتیجهٔ افزایش حجم خون در این دوران است.
درواقع با ازدیاد پلاسما، پلاکتها به میزان زیادی کاهش یافته و درنتیجه در آزمایش خون در هر میلیلیتر از خون مقادیر کمتری پلاکت یافت میشود. معمولاً این اختلال پس از تولد نوزاد از بین میرود. در اغلب موارد این کمبود احتیاجی به درمان ندارد، زیرا منجر به عوارض خاصی نمیشود اما اگر این کمبود ادامهدار باشد، پزشک ممکن است به پرهاکلامپسی یا سندرم نشانگان HELLP شک کند و درصدد درمان آن برآید.
پلاکت خون و کرونا
نتایج مطالعات در بیماران مبتلا به بیماری کووید-۱۹ نشان میدهد که ۵ تا ۴۱ درصد بیماران مبتلا به کرونا دچار ترومبوسیتوپنی خفیف (پلاکت خون پایین) میشوند. البته در حالت شدید کووید-۱۹ شیوع ترومبوسیتوپنی ۵۸ تا ۹۵ درصد است. یکی از دلایل کاهش تعداد پلاکتها در خون، تخریب پلاکتها توسط عفونت ویروسی است.
یافتههای اخیر محققان در خصوص تأثیر بیماری کووید-۱۹ بر تعداد پلاکتها نشان میدهد که اگرچه در بیماران مبتلا به کرونا تعداد کل پلاکتها کاهش مییابد اما تولید پلاکتهای نابالغ بزرگ (مگاکاریوسیتها) افزایش مییابد. ازآنجاییکه این نوع پلاکتها فعالیت انعقادی بیشتری دارند احتمال بروز لخته خون را افزایش میدهند. علاوه بر این تعداد پلاکتهای فعالشده در زمان ابتلا به کرونا بیشتر از حالت عادی است که منجر به چسبندگی بیشتر پلاکتها به یکدیگر و جداره عروق خونی میشوند. اتصال پلاکتها به یکدیگر و دیواره عروق زمینهساز ایجاد لختههای خونی است.
برای پلاکت خون پایین چه بخوریم؟
خوردن بعضی از مواد غذایی کمک میکند تا مقدار پلاکت خون تا حدودی افزایش یابد. در ادامه مؤثرترین مواد غذایی توصیهشده برای بالا بردن پلاکت خون مرا نام میبریم.
مواد غذایی غنی از فولات
فولات یکی از ویتامینهای B ضروری برای سلامت سلولهای خونی است. مقدار اسیدفولیک روزانه برای بزرگسالان ۴۰۰ میلیگرم و برای زنان باردار ۶۰۰ میلیگرم است. غذاهای غنی از فولات به قرار زیر است:
- سبزیجات پهنبرگ و تیره مثل اسفناج و کلم بروکسل
- جگر گاو
- لوبیا چشمبلبلی
- غلات غنیشده با اسیدفولیک
- برنج
- مخمر
باید از زیادهروی در مصرف مکملهای اسیدفولیک و یا غذاهای غنیشده با اسیدفولیک اجتناب نمود چراکه عملکرد ویتامین B۱۲ را مختل میکند. مصرف زیاد مواد غذایی طبیعی غنی از فولات چنین اختلالی به دنبال ندارد.
مواد غذایی غنی از ویتامین B۱۲
ویتامین B۱۲ یکی از ویتامینهای ضروری برای تولید سلولهای قرمز خون است. کمبود ویتامین B۱۲ با پایین بودن پلاکتهای خونی نیز مرتبط است. طبق تحقیقات علمی، افراد ۱۴ سال و بالاتر روزانه به ۲٫۴ میکروگرم ویتامین B۱۲ نیاز دارند. این مقدار برای زنان باردار ۲٫۸ میکروگرم است. ویتامین B۱۲ به مقدار فراوان در مواد غذایی زیر در دسترس است:
- گوشت گوساله و جگر گاو
- تخممرغ
- انواع ماهی مثل قزلآلا، سالمون و ساردین
- لبنیات نیز غنی از ویتامین B۱۲ هستند اما شواهدی در دسترس است که بیانگر تأثیر منفی شیر گاو بر تولید پلاکت است
مواد غذایی غنی از ویتامین C
ویتامین C با بهبود عملکرد پلاکتها و نیز افزایش جذب آهن غذایی تأثیر مفیدی در بالابردن سطح پلاکت خون دارد. بسیاری از میوهها و سبزیجات غنی از ویتامین C هستند:
- کلم بروکلی
- کلم بروکسل
- میوههای گروه مرکبات مثل پرتقال و گریپفروت
- کیوی
- فلفل دلمهای قرمز و سبز
- توتفرنگی
به دلیل اینکه گرما باعث از بین رفتن ویتامین C میشود ترجیحا مواد غذایی غنی از ویتامین C بهصورت خام مصرف گردد.
مواد غذایی غنی از ویتامین D
ویتامینD در عملکرد بهتر مغز استخوان، عضلات، اعصاب و سیستم ایمنی نقش دارد. بزرگسالان ۱۹ تا ۷۰ سال روزانه به ۱۵ میکروگرم ویتامین D نیاز دارند. غذاهای غنی از ویتامین D عبارتاند از:
- زرده تخممرغ
- ماهیهایی مثل سالمون، ماهی تن و ماهی خالمخالی
- روغن ماهی
- ماست و سیر غنیشده با ویتامین D
مواد غذایی غنی از ویتامین K
ویتامین K ازجمله ویتامینهایی است که برای انعقاد خون و سلامت استخوانها ضروری است. طبق تحقیقات علمی ۲۷ درصد از افرادی که ویتامین K مناسب دریافت کردهاند شاهد بالا رفتن پلاکتهای خود و بهبود اختلالات خونریزی بودهاند. مقدار روزانه ویتامین K برای مردان بالای ۱۸ سال ۱۲۰ میکروگرم و برای زنان ۹۰ میکروگرم است. غذایهای غنی از ویتامین K به ترتیب زیر است:
- غذای تهیهشده از سویا
- سبزیجات پهنبرگ مثل شلغم، اسفناچ و کلم کیل
- کلم بروکلی
- سویا و روغن سویا
- کدوحلوایی
مواد غذایی غنی از آهن
آهن از عناصر کلیدی برای برخوردار بودن از سطح مناسب سلولهای قرمز و پلاکت است. در تحقیقاتی که بر روی اطفال و نوجوانان مبتلا به آنمی فقر آهن انجامشده است نشان میدهد که مصرف آهن در افزایش سطح پلاکتهای خونی مؤثر است. مردان بالای ۱۸ سال و زنان بالای ۵۰ سال روزانه ۸ میلیگرم آهن و زنان ۱۹ تا ۵۰ سال روزانه به ۱۸ میلیگرم آهن نیاز دارند. از غذاهای غنی از آهن میتوان به موارد زیر شاره نمود:
- صدف
- جگر گاو
- غلات صبحانه غنیشده
- لوبیا سفید و لوبیا قرمز
- شکلات تلخ
- عدس
- توفو
علاوه بر مواد غذایی، میتوان از مکملها نیز با مشورت پزشک برای بهبود پلاکت خون بهره برد. پرهیز از مصرف الکل و شیرینکنندههای مصنوعی مثل آسپارتام نیز در بهبود پلاکت خون مؤثر است.
برای افزایش پلاکت خون از چه غذاهایی پرهیز کنیم؟
بعض از غذاها و نوشیدنیها تأثیر منفی بر سطح پلاکت خون دارند که باید مصرف آنها را به حداقل رساند. مهمترین مواد غذایی که باید از آنها پرهیز کرد بهصورت زیر است:
- الکل
- آسپارتام، یک شیرینکننده مصنوعی
- آب کرنبری
- کینین (یک ماده شیمیایی در بعضی از نوشیدنیهای صنعتی)
پلاکت خون بالا چیست؟
افزایش پلاکت خون که ترومبوسیتوز نام دارد؛ زمانی اتفاق میافتد که مغز استخوان بیشازحد معمول این سلولها را بسازد. این افزایش دو نوع اولیه و ثانویه دارد.
دلایل بالا بودن پلاکت خون
گاهی اوقات عمل جراحی منجر به کاهش میزان خون فرد میشود. در این شرایط معمولاً افزایش تعداد پلاکتها محتمل است. در این شرایط احتمال لخته شدن خون زیاد است. بنابراین فرد باید تحت کنترل و مراقبتهای پزشکی قرار گیرد. به غیر عمل جراحی، سایر علل افزایش پلاکت عبارتاند از:
- کمبود ویتامین B12
- آسیبدیدگی یا زخم عمیق
- ترک الکل
- مصرف قرصهای ضدبارداری
- فعالیت بدنی شدید طولانی مانند شرکت در مسابقات دو ماراتن
سرطان خون یا لوسمی
اگر اختلالی در عملکرد گلبولهای سفید که وظیفه محافظت بدن در برابر تهاجم باکتریها، ویروسها و قارچها و همچنین سلولهای غیرطبیعی و سایر مواد خارجی را بر عهده دارند؛ ایجاد شود ممکن است فرد به سرطان خون مبتلا شود. نام دیگر سرطان خون لوسمی است. تشخیص این بیماری بر عهده پزشک است و نیازمند بررسی دقیق آزمایشات و شرححال بالینی اوست.
برای درمان پلاکت خون بالا چه بخوریم؟
بالا بودن پلاکت خون یکی از علتهای مهم ایجاد لختهشدن خون و ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است. رژیم غذایی و ریزمغذیها نقش مهمی در عملکرد پلاکتها و پیشگیری از بیمارهای مرتبط دارند. بنابراین مهم است که برنامه غذایی روزانه بسیار باکیفیت و سالم باشد تا احتمال تجمع پلاکتها و ایجاد لخته خون به حداقل برسد. در ادامه مطلب به فهرستی از مهمترین مواد غذایی برای کاهش تجمع پلاکتها اشاره میشود.
- آب: مصرف آب فراوان به رقیق شدن خون و کاهش تجمع پلاکتها کمک میکند. نوشیدن آب برای پاک شدن خون از ناخالصیها و مواد زائد ضروری است
- سیر: این ماده غذایی با دارا بودن ماده موثرهای به نام آلیسین موجب کاهش پلاکتها و پیشگیری از ایجاد لختههای خونی میشود
- چربیهای امگا-۳: اسیدهای چرب امگا-۳ با مشارکت در ساخت غشای سلول، در عدم چسبندگی پلاکتها و پیشگیری از ایجاد لختههای خونی مؤثر هستند. از غذاهای غنی از امگا-۳ میتوان دانه کتان، دانه چیا، گردو، روغن کانولا، روغن ماهی و انواع ماهیها مثل سالمون را نام برد
- شکلات تلخ: ترکیبات موجود در شکلات تلخ در کاهش اتصال پلاکتها به یکدیگر و همچنین به دیواره رگها تأثیر دارند. این ویژگی ضد انعقادی از تجمع پلاکتها و تشکیل لخته جلوگیری میکند
- زردچوبه: این ادویه همانند یک ماده ضد انعقادی عمل کرده و احتمال تشکیل لخته را به طرز چشمگیری کاهش میدهد
اگر به افزایش سطح پلاکت مبتلا خون هستید قبل از اینکه تغییری در رژیم غذایی خود ایجاد کنید حتماً با پزشک مشورت کنید تا مواد غذایی متناسب با شرایط فیزیکی به شما معرفی شود.
کلام آخر
سلولهای کروی کوچکی که شاید تا به امروز اسم آنها را نیز نشنیده باشید نقشی حیاتی در انعقاد و جلوگیری از خونریزی در بدن شما ایفا میکنند. اگر اختلالی در عملکرد آنها ایجاد شود با یک آزمایش خون قابلشناسایی است. به افزایش تعداد این سلولها ترومبوسیتوز و به کاهش آنها ترومبوسیتوپنی میگویند. علل، نشانهها و درمان هر یک از این موارد، در هر فرد متفاوت است و بستگی به نظر پزشک دارند. مادران باردار باید در مورد کاهش تعداد پلاکتها هشیار باشند و برای درمان آن اقدام کنند. برای انجام آزمایش پلاکت خون میتوانید از خدمات آزمایش در محل هومکا استفاده کنید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام من پلاکت خونم پایینه
میتونم واکسن کرونا بزنم؟
سلام دوست عزیز
به عدد پلاکت و واکسنی که میزنید بستگی داره
کرونا باعث کمبود پلاکت میشه؟
نمیشه به قطعیت گفت که به دلیل کروناست
باید آزمایش خون کامل داشته باشین و علت کمبود پلاکتتون مشخص شه
سلام ببخشید پدرم پلاکت خون خیلی پایین دارع
اگر دکتر فوق العاده ای معرفی کنید که نتیجه بده ممنون میشم
سلام دوست عزیز
متاسفانه ما نمیتونیم در این زمینه به شما کمک کنیم
میتونید این سوال رو از پزشک خانوادتون بپرسید
امیدواریم بتونید پزشک مناسب رو پیدا کنید
من خودم مشکل پلاکت داشتم پلاکتمم پایین بود طوری ک مجبور شدم طحالمو جراحی کنم
ولی خب خداروشکر ب لطف خدا و دکتر فوق العاده خوبی ک داشتم چند سال تحت درمان بودم
البته ایشون پروفسوری بودن برای خودشون
و من الان خوب خوبم
دکتر حسن جلائی خو
تهران خیابان بهار
بیمارستان آراد
چن سال پیش ادرسشون اینجا بود
سلام، ان شاءاللّٰه شفا پیدا کنند، شما از راهکارهای طب سنتی هم غافل نشوید.
ممنون از اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید
بله بعضی از روشهای درمانی طب سنتی هم میتونه کمککننده باشه و بهتره که قبل از شروع درمانهای سنتی با پزشک مشورت بشه.
سلام پلاکت من ۶۰ هزاره حدود ۳ ماه پیش ۱۵۰هزار بود قبلا هم سابقه کمبود پلاکت داشتم. علتش چیه؟
سلام دوست عزیز
کمبود پلاکت علل زیادی میتونه داشته باشه و برای فهمیدن علت پایین بودن پلاکت باید بررسی آزمایشگاهی و بالینی صورت بگیره.
سلام من سابقه پلاکت ۱۰هزار رو داشتم و یه دوره دارو پردنیزولون مصرف کردم بعد از به مدت مقدار پلاکتم نرمال شد الان دوباره پلاکتم ۷۰ هزار شده. چیکار میتونم بکنم؟
سلام الهه عزیز
علت اولیه کمبود پلاکت شما چی بوده؟
باید درمان اون مجدد صورت بگیره. با توجه به مصرف پردنیزولون ممکنه شما بیماری خودایمنی داشتید که باید تحت بررسی دکتر درمانگرتون قرار بگیرید.
ممنون از مطالب خوبتون. خیلی مفید بود
خیلی ممنونیم از لطف شما محمد جان
امیدواریم مطالب براتون مفید بوده باشه.
پلاکت خون رو غلظت خون تاثیر داره؟
غلظت خون به بیان ساده مربوط به افزایش هموگلوبین خون میشه.
پلاکت اما باعث جلوگیری از خونریزی و انعقاد خون میشه.
اگه غلظت خون بالا دارین و همزمان مقدار پلاکت خون هم بالاست، ریسک بیشتری برای ایجاد لختههای خونی دارید و باید پلاکت بالا و غلظت خون بالا رو درمان کنید.
سلام پلاکت ۱۲۰ هزار پایینه؟ تو آزمایشم پلاکتم ۱۲۰ هزاره و رنج نرمالش ۱۵۰ هزار بود. خطرناکه؟
سلام پگاه عزیز
پلاکت در محدوده ۱۲۰ هزار نمیتونه باعث خونریزیهای خودبهخودی و خطرناک بشه اما بهتره علت پایین بودن پلاکت حتما بررسی شه.
سلام من میخوام عمل چشم انجام بدم. پلاکتم باید چند باشه که بتونم انجام بدم عملمو؟
سلام دوست عزیز
مقدار نرمال پلاکت در افراد عادی بین ۱۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزاره.
سلام وقتتون بخیر من پلاکتم ۱۱۷ هزار هست و میخوام عمل چشم انجام بدم ب نظر شما مشکلی نداره و میتونم انجام بدم؟
سلام نگار عزیز
جواب این سوال بستگی به نظر پزشک داره.
ممکنه پزشک تشخیص بده که مشکلی واسه عمل نیست و ممکنه عمل رو تا زمانی که پلاکت به حد مشخصی برسه تعویق بندازه.
ممکنه جواب همه فاکتورای cbc نرمال باشه و فقط پلاکت پایین باشه؟
بله در آزمایش خون ممکنه در حالت اولیه صرفا پلاکت خون پایین باشه.
اما این مهمه که علت این پایین بودن چیه. چون در برخی بیماریها ممکنه علاوه بر پلاکت، گلبول های قرمز و سفید هم پایین باشن.
برای بچه ها رنج نرمال پلاکت باید چند باشه؟
پلاکت خون باید بین ۱۵۰ هزار تا ۴۰۰ هزار در هر میلی متر مکعب خون باشه.
پلاکت خون تو کودکان و نوزادان کمی بیشتره.
سلام من بدنم خیلی کبود میشه و یا لکه هایی داره انگار که جای خارش پوسته ممکنه به خاطر پلاکت کم باشه؟
سلام دوست عزیز
بله یکی از علل احتمالی کبودیهای خودبهخودی مشکلات مربوط به پلاکته.
سلام من مدتیه خونریزی پریودم خیلی خیلی زیاد شده. باید آزمایش پلاکت بدم؟
سلام دوست عزیز
تغییرات میزان خونریزی قاعدگی میتونه علل زیادی داشته باشه. افت پلاکت یکی از علل اونه.
شما باید در کنار آزمایش پلاکت و فاکتورهای انعقادی، از نظر هورمونی هم بررسی بشید.
سلام و وقت بخیر
پلاکت من ۴۵۰ هزار هستش و خیلی وقتا رنگم یهو کبود میشه و حس میکنم خونم جریان نداره و لرز میکنم از داخل و پاهام سرد میشه و یه ذره بنشینم حالم بد میشه و تا ندوم آروم نمیشم. مشکلات کم خونی هم دارم و اندازه گلبولها هم ریز هستش. اگه میشه راهنمایی بفرماییدممنون میشم. چون پزشکای عمومی گفتن فقد کم خونی اما چیزای دیگه نگفتن
سلام به شما
بهتره ضمن تکرار آزمایش خون و همینطور انجام آزمایشات تکمیلی، به پزشک متخصص داخلی مراجعه کنین.
سلام پلاکت خون بالاوپایین باشه ربطی به جنین داخل شکم داره
سلام پلاکت خون بالاوپایین باشه ربطی به جنین داخل شکم داره
سلام وحید عزیز
ممکنه طی بارداری مقدار پلاکت افت پیدا کنه.
اما به هر صورت چه پلاکت پایین و چه پلاکت بالا در طی بارداری حتما باید برسی بشه چون ممکنه باعث آسیب به سلامت جنین و مادر بشه.
سلام آیا کاهش پلاکت از داروی سیکلوسپورین که برای پیونده میتونه باشه
سلام علی عزیز
بله ممکنه.
داروی سیکلوسپورین یک داروی سایتوتوکسیکه و میتونه رو سلولهای سالم تاثیر بذاره واسه همین به صورت دورهای باید یک سری آزمایش و چکاپ انجام داد.
سلام من پلاکت خونم ١٣١ هزار هست ایا این مقدار که کم دارم از ١۵٠ هزار خطری داره ؟
سلام به شما
این مقدار خطری نداره.
اما باید چند ماه دیگه دوباره پلاکتتون رو چک کنین و در صورت پایین بودن پلاکت علتش بررسی بشه.
سلام آزمایش دادم گفتم پلا کت خونم باید ۳ونیم باشه ۲ونیم یعنی چی
سلام به شما
این مقدار ذکر شده، واحد استاندار نیست. پلاکت چندهزار تایی باید باشه. آزمایش را تکرار و حضورا به پزشک مراجعه کنین.
سلام دیروز آزمایش دادم پلاکتم ۱۴۰ بود سابقه نداشته یا نمیدونستم علائمی هم نداشتم که متوجه بشم آیا علت خوردن شیره تریاک میتونه باشه. ممنون
سلام به شما
علت کاهش پلاکتها میتونه موقتی و به علت مصرف بعضی داروها، مصرف زیاد الکل، سموم، عفونتهای ویروسی، بارداری و… باشه.
اختلالات زمینهای دیگه مثل اختلالات مغز استخوان، بزرگی طحال، بیماری های خودایمنی، بیماریهای التهابی و… باشه.
اگه سابقه کمبود پلاکت ندارین توصیه میشه با فاصلهی یک ماه آزمایشتون رو تکرار کنین.
اگه بازهم پلاکتتون پایین بود با متخصص خون مشورت کنین.
سلام من پلاکت خونم بالاس ایا خطر ناکه وزنمم زیاده
سلام به شما
علت پلاکت بالا باید بررسی بشه چون ممکنه منجر به اختلال انعقادی بشه.
علاوه بر اینکه علت زمینهای نیاز به درمان داره. به متخصص داخلی یا فوق تخصص خون مراجعه کنین.
سلام من ۳۵سالمه پلاکت خونم ۱۲۷هزاره .ایاممکنه خطرناکباشه .ممنون
سلام مجید عزیز
الزاما ممکنه بیماری خاصی نباشه. اما بهتره علاوه بر تکرار آزمایش، بررسی توسط متخصص داخلی انجام بشه.
سلام پلاکت های خون من میاد پایین سه ماه میش آزمایش دادم ۱۲۹ بود الان آزمایش دادم ۱۱۸ دلیلش چی می تونه باشه
سلام به شما
دلایل متعددی میتونه وجود داشته باشه. حتما باید توسط متخصص داخلی بررسی بشه.
آیا بیماری رزوئلا باعث پایین اومدن پلاکت میشه؟
الزاما خیر. مگر عارضه ثانویه ایجاد شده باشه.
سلام
برادرم بیماری میوپاتی عضلانی داره… در آخرین آزمایش خونش مقدار پلاکت ۱۰۱ هزار ، گلبول های قرمز ۴.۲۲ ، هموگلوبین ۱۲.۷ و H.C.T 38.7 قید شده.
در آزمایش های قبلیش که البته از آخرینش حدود ۳ سال میگذره پلاکت خونش همیشه بین ۱۵۳ تا ۱۶۰ هزار متغیر بوده. و بقیه موارد هم طبیعی بوده اما نزدیک به مرز پایین.
چطور میشه تفسیر کرد این مشخصات رو؟ میشه راهنمایی بفرمایید؟
سلام به شما
تفسیر آزمایش بدون مصاحبه با بیمار و اطلاع از شرایط زمینهای ممکن نیست. با توجه به روند کاهشی پلاکت، بهتره حتما از یک متخصص داخلی کمک بگیرین.
سلام من پلاکت خونم ۴۴ هزار است خطرناکه
سلام به شما
باید آزمایش یک نوبت دیگه تکرار بشه. سپس برای معاینه و بررسی بیشتر به متخصص داخلی مراجعه کنین.
سلام دکتر
پدر بنده ۵۸ سالشه و دست و پاش خارش شدید داره البته زیر پوست دست راستش خون جمع شده ،آیا میتونه نشان دهنده ی بیماری خونی باشه ؟
دس و پاش خارش داره با دون های قرمزو یه خون زیر پوست
از استرس دارم میمیرم
سلام به شما
ممکنه نشان از بیماری کبدی و یا اختلال پلاکت باشه. بهتره بدون نگرانی برای بررسی علت از پزشک متخصص داخلی کمک بگیرین.
سلام : کسانی که پلاکت متغییری دارند آیا این بیماری مادام العمر با ایشان است یعنی مدوام باید دارو درمان مصرف کند و یا بعد از مدتی بطور قطع درمان خواهد شد اگر جواب این خصوصی باشد می توانید زحمتشو بکشید به ایمیلم و یا تلفن همراهم پیام دهید و یا ارسال کنید
سلام به شما
علت زمینه ای تغییرات پلاکت دامنه گستردهای داره و بسته به علت، پیشآگهی و پاسخ به درمان متفاوت هست. بهتره علت زمینه ای اختلال پلاکت و پروسه درمان رو از پزشک معالج جویا بشین.
سلام من پلاکت خونم پایینه ۱۱۸ رفتم دکتر خون برام آزمایش ژنتیک نوشت انجام دادم منفی بود و غلات خون هم دارم به من دارو نداد گفت برو خون بده ؟ آیا دارو نداره
سلام به شما
اگر پزشک بعد از معاینه و بررسی دارویی تجویز نکرده، قطعا لازم نبوده. بدون اطلاع از نتیجه معاینه و بررسی، امکان اظهارنظر در مورد درمان وجود نداره.
سلام خسته نباشید جواب ازمایش من blood. PTL:46L. میشه بگید خوبه یا بد ممنون
سلام به شما
اگر منظور ۴۶ هزار هست، این مقدار پایین تر از حد طبیعی بوده و نیاز به بررسی توسط متخصص داخلی داره.
سلام م ازمایش دادم پلاکتم۱۱۸۰۰۰ بود رفتم دکتر خون ازمایش جکوار وازمایش های DNA دادم منفی بود والبته غلظت خونم بالا بود گفت هر چهار ماه خون بده و دارو هم نداد آیا لازمه دکتر دیگه بروم؟
سلام به شما
این مقدار پلاکت قابل قبول هست. نیاز به اقدام خاصی نیست.