آزمایش تیروئید
خانه
مقالات
آزمایش تیروئید

آزمایش تیروئید

آخرین تاریخ به روز رسانی: 1402/12/27
آزمایش تیروئید،‌ تستی برای سنجش عملکرد تیروئید
آیا تابحال احساس خستگی در طول روز کرده‌اید، بدون اینکه فعالیت خاصی داشته باشید؟ شاید هم جزء آن دسته از افرادی باشید که دچار ریزش مو و خشکی پوست شده باشند. شاید هم همیشه احساس سردی در دست و پا را تجربه می‌کنید. این مشکلات می‌توانند دلایل متعددی داشته باشند، که یکی از آنها مربوط به اختلالات تیروئیدی است. در این مقاله سعی شده است اطلاعات جامعی راجع به روش تست تیروئید در منزل و تفسیر آنلاین آزمایش تیروئید به شما داده شود. با هومکا همراه شوید.

همه چیز در رابطه با تیروئید!

در این بخش، به هفت سوال پرتکراری که در مورد تیروئید و آزمایش تیروئید داشتید، پاسخ می‌دهیم: ۱) تیروئید چیست؟ ۲) کم کاری تیروئید چیست؟ ۳) علائم كم كاري تيروئيد چیست؟ ۴) پرکاری تیروئید چیست؟ ۵) علائم پرکاری تیروئید چیست؟ ۶) آزمايش TSH چيست؟ ۷) بیماری هاشیموتو چیست؟
podcast poster
مشاوره رایگان
هنوز تصمیم نگرفتید؟ نگران نباشید. می‌توانید اطلاعات خود را بفرستید و مشاوره رایگان بگیرید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

احساس سردی دست و پا ، خستگی در طول روز، ریزش مو و خشکی ناگهانی پوست، می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما یکی از اصلی‌ترین دلایل آن می‌تواند بروز مشکلات تیروئیدی در فرد باشد. از این رو، انجام آزمایش تیروئید می‌تواند برای تشخیص مشکلات تیروئیدی کارساز باشد. این آزمایش همان طور که از نامش پیداست، انواع مشکلات تیروئیدی را فورا تشخیص می‌دهد. بهتر است بدانید که از هر ۱۰ نفر در دنیا، ۱ نفر به عارضه کم کاری یا پرکاری تیروئید مبتلا است. اگر قصد دارید تا در ارتباط با این آزمایش یا جدول تفسیر آزمایش تیروئید بیشتر بدانید، ادامه مطالب را از دست ندهید. علاوه بر این اگر قصد انجام این آزمایش را دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!

اختلالات تیروئیدی

 

انواع آزمایش‌های تیروئید

تیروئید چیست؟ غده‌ای است شبیه به پروانه که در جلوی گردن قرار دارد و اگر دچار مشکل شود، با انجام آزمایش خون و معاینه قابل تشخیص است. آزمایشات زیر برای بررسی عملکرد غده تیروئید مورد استفاده قرار خواهند گرفت:

این تست به بررسی هورمون تری یدو تیرونین می‌پردازد. معمولاً زمانی پزشک تجویز به انجام این تست می‌کند، که نتیجه تست‌های TSH و T4 پرکاری تیروئید را نشان دهند. البته در یک حالت دیگر نیز انجام این تست ضرورت پیدا می‌کند. وقتی‌که پزشک علائم غده تیروئید پرکار را در فرد ملاحظه کرد، احتمالاً انجام تست T3 را توصیه می‌کند.

این آزمایش سطح هورمون تیروکسین در بدن را ارزیابی خواهد کرد. 

منظور از T3 uptake هورمونی که حمل کننده t3 است. 

TSH در آزمایش خون به بررسی هورمونی می‌پردازد که سوی هیپوفیز ترشح شده و عملکرد غده تیروئید را بررسی می‌کند. 

  • آزمایش Free T3
  • آزمایش Free T4
  • تست T3 resin uptake

    این تست آزمایش خونی است که میزان هورمون لوبولین را اندازه‌گیری می‌کند. لوبولین یکی از هورمون‌های تیروئیدی است که به تیروکسین اتصال دارد. چنانچه سطح T3 در فرد افزایش پیدا کند، سطح TBG باید کمتر باشد.

    اگر TBG سطوح بالا و بیش از حدود نرمال را نشان دهد، این احتمال وجود دارد که فرد از اختلال کلیوی یا عدم جذب پروتئین به میزان کافی رنج می‌برد. اگر سطح TBG پایین‌تر از حدود نرمال باشد، احتمالاً نشان‌دهنده افزایش سطح استروژن در بدن است. استروژن به دلایل مختلفی در بدن افزایش پیدا می‌کند، مانند چاقی، بارداری یا مصرف غذاهای حاوی استروژن.

دلایل افزایش سطح T3 resin uptake

  • بروز اختلال کلیوی
  • اختلال عدم جذب پروتئین کافی
  • ابتلا به سندروم نفروتیک
  • افزایش سطح اوره
  • سوءتغذیه پروتئین
  • مصرف زیاد آنتی‌بیوتیک‌ها و سالسیلات‌ها
  • ابتلا به بیماری کبدی مزمن
  • ابتلا به بیماری کوشینگ
  • هایپرتیروئیدیسم

دلایل کاهش سطح T3 resin uptake

۱. اضافه‌وزن و چاقی

۲. ابتلا به هپاتیت حاد

۳. افزایش سطح استروژن

۴. هایپرتیروئیدیسم

۵. هایپرپروتئینمی مادرزادی

۶. بارداری

هورمون‌های تیروئیدی

 

  • آزمایش تیروگلوبین

    تیروگلوبولین یا TG یک نوع گلیکوپروتئین است که از بافت اپی‌تلیوم تیروئید ترشح می‌شود. TG در واقع شکل ذخیره‌ای هورمون‌های T4 و T3 است. TG توسط سلول‌های سرطانی و یا سلول‌های طبیعی تیروئید ساخته می‌شود. افزایش تیروگلوبولین به این معناست که اختلالی در عملکرد غده تیروئید بروز کرده. اما باوجوداین تغییر در سطح این هورمون بستگی به علل مختلفی دارد، که مهم‌ترینشان عبارت‌اند از:

- سطح آسیب تیروئید

- حجم توده بافت تیروئید

- سطح تحریک گیرنده TSH توسط هورمون BHCG و یا آنتی‌بادی ضد تیروئید

دلایل کاهش سطح TG

  • بیمار تحت درمان‌های هورمونی تیروئیدی است
  • بیمار از عدم تکامل تیروئید مادرزادی رنج می‌برد

دلایل افزایش سطح TG

  1. گواتر ندولر
  2. ابتلا به بیماری گریوز
  3. تیروئیدیت هاشیموتو
  4. جراحی یا رادیاسیون تیروئید
  5. تیروتوکسیکوز
  • آزمایشات آنتی‌بادی تیروئید

خیلی کم پیش می‌آید که آزمایش آنتی‌بادی تیروئید پس از آزمایش عملکرد تیروئید تجویز و توصیه شود. آزمایش آنتی‌بادی تیروئید کمک می‌کند که پزشک بتواند شرایط خودایمنی تیروئید مانند تیروئیدیت هاشیموتو را تشخیص دهد و یا اینکه بروز آن را رد کند. باوجوداین تکرار می‌کنیم که آزمایش آنتی‌بادی تیروئید تنها زمانی توصیه می‌شود که پزشک شما به بیماری خود ایمنی تیروئید مشکوک باشد و الزاماً انجام آن به معنای ابتلای شما به این بیماری نیست.

آزمایش‌های آزمایشگاهی وجود آنتی‌بادی‌های خاص تیروئید را در خون شناسایی کرده و اندازه‌گیری می‌کنند. شناسایی علت اصلی بروز اختلال عملکرد تیروئید کمک می‌کند که پزشک برنامه‌ریزی بهتر و موثرتری جهت درمان سریع بیماری انجام دهد.

همچنین بالا بودن MPV در آزمایش خون نیز با پرکاری تیروئید در ارتباط است. برای پاسخ به سوال MPV در آزمایش خون چیست؟ می‌توان گفت: این فاکتور اندازه و حجم پلاکت‌های خون را مورد بررسی قرار می‌دهد.

  • آزمایش BUN

BUN در آزمیش خون چیست؟ این آزمایش میزان نیتروژن اوره خون را می‌سنجد و در مواردی که نسبت BUN/Cr در آزمایش خون بسیار بالا باشد می‌تواند نشان‌دهنده پرکاری تیروئید نیز باشد.

  • آزمایش Creatinine

کراتین خون چیست؟ این تست نیز میزان Creatinine خون را مورد بررسی قرار می‌دهد. بهتر است بدانید که نسبت BUN به Creatinine نیز در کنار هورمون‌های تیروئیدی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اگر پزشک برای شما آزمایشات بالا و یا هر آزمایش دیگری را تجویز کرده است و زمان کافی برای مراجعه به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!

دکمه ثبت درخواست رایگان

 

آزمایشات تیروئیدی T4 و TSH در نوزادان

معمولاً این دو تست بر روی همه نوزادانی که به‌تازگی متولد شده‌اند انجام می‌گیرد. مادران باید بدانند که انجام این تست در نوزادان ضرورت دارد و کمک می‌کند که عملکرد ضعیف تیروئید در نوزادان زودتر تشخیص داده شود. شناسایی احتمالی عملکرد ضعیف تیروئید در نوزاد بسیار خوب است، چراکه پزشک می‌تواند در فرصتی مناسب این اختلال را در فرزند شما کنترل و درمان نماید. همچنین چون یکی از عوامل زردی نوزادان می‌تواند کم کاری تیروئید باشد، این تست در کنار آزمایش زردی نوزاد، در برخی موارد توسط متخصص تجویز می شود.

درصورتی‌که این تست انجام نگیرد و نوزاد مبتلا به کم‌کاری تیروئید باشد و تحت درمان قرار نگیرد، این امکان وجود دارد که دچار ناتوانی رشدی شود. اما تشخیص زودهنگام بیماری درمان و کنترل رشد کودک را در پی خواهد داشت.

دلایل کاهش سطح هورمون FT4

دلایل افزایش سطح FT4

 

شرایط آزمایش تیروئید چیست؟ 

معمولا گفته می‌شود ناشتا بودن برای تست تیروئید لازم نیست و در هر ساعتی از روز می‌توانید آن را انجام دهید. این در حالی است که برخی پزشکان تاکید دارند که این آزمایش ناشتا انجام شود. در این حالت بهترین زمان آزمایش تیروئید صبح خواهد بود. بهتر است این موضوع را به طور اختصاصی از پزشک خود بپرسید. مدت زمان ناشتایی برای این آزمایش ۸ تا ۱۲ ساعت در نظر گرفته شده است. 

برای اطلاع از شرایط آزمایش تیروئید کودکان می‌توانید با کارشناسان هومکا تماس بگیرید. 

قبل از انجام آزمایش راجع به داروهای مصرفی با پزشک و تکنسین آزمایشگاه مشورت کنید. زیرا پاره‌ای از داروها می‌توانند در نتیجه نهایی تست تیروئید تاثیر داشته باشند و داده‌های حاصل از این آزمایش را تغییر دهند.

آزمایش تیروئید

 

شرایط آزمایش تیروئید در زمان قاعدگی چیست؟ 

یکی از سوالات رایج در بین بانوان این است که آیا در زمان سیکل عادت ماهانه می‌توا‌نند آزمایش خون دهند؟ این موضوع به نوع آزمایش باز می‌گردد. آزمایش تیروئید در زمان قاعدگی شرایط خاصی نداشته و به طور معمول انجام خواهد شد. 

 

جدول تفسیر آزمایش تیروئید

خواندن و تفسیر آنلاین آزمایش تیروئید کار سختی نیست؛ خصوصا اینکه تمام آزمایشگاه‌ها در برگه جواب آزمایش، رنج نرمال آن را هم درج می‌کنند. به علاوه معمولا اگر آزمایشی از حد نرمال خارج باشد (کمتر یا بیشتر باشد)، با یک ستاره مشخص می‌شود یا به رنگ قرمز در می‌آید. اما تفسیر دقیق آزمایش و بررسی علت‌های نرمال نبودن مقادیر آزمایش باید توسط پزشک انجام شود. اگر جواب آزمایش خود را دریافت کرده‌اید و می‌خواهید تفسیر آزمایش خود را توسط پزشک و به صورت آنلاین بدانید، کلیک کنید!

جواب آزمایش تیروئید نرمال در بزرگسالان باید بین ۰.۴ تا ۴.۰ میلی‌گرم واحد بین المللی در لیتر قرار داشته باشد. این میزان در افرادی که تحت درمان اختلالات تیروئید قرار دارند، بین ۰.۵ تا ۳.۳ میلی‌گرم است. در صورت اینکه جواب آزمایش تیروئید کم کار را نشان دهد، حتما باید زیر نظر پزشک باشیدبرای کودکان ۵ ساله حد نرمال TSH بین ۶-۴ است. این عدد برای کودکان ۱۴ ساله بین ۵-۴ است.

در نوزادن اگر نتیجه آزمایش T4 پایین‌تر از ۶.۵ و TSH بیشتر از عدد ۱۰ باشد، به معنی عملکرد نامناسب غده تیروئید است و باید درمان شروع شود. جدول تفسیر آزمایش تیروئید به شرح زیر است:

TSH

T4

T3

نتیجه

بالا

بالا

نرمال

کم‌کاری تیروئید خفیف

بالا 

کم 

کم 

کم‌کاری تیروئید (هایپوتیروئیدی)
بیماری هاشیموتو

کم 

نرمال 

نرمال

پرکاری تیروئید خفیف

کم

بالا

بالا

پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدی)
بیماری گریوز

کم

کم

کم

نارسایی غده هیپوفیز و کم‌کاری تیروئید ثانویه

نرمال یا بالا

بالا

بالا

پرکاری تیروئید ثانویه مربوط به غده هیپوفیز

بالا

نرمال

نرمال

پرکاری تیروئید تحت نظر

نرمال

نرمال

نرمال

عملکرد نرمال تیروئید

تفسیر آزمایش

 

آزمایش تیروئید در بارداری باید چند باشد؟ 

انجام آزمایش تیروئید در بارداری یکی از آزمایشات مهمی است که تمام پزشکان زنان و زایمان برای خانم‌های باردار تجویز می‌کنند؛ زیرا عملکرد صحیح غده تیروئید در بارداری در سلامت جنین تاثیر بسیار زیادی دارد. اگر باردار هستید و می‌خواهید که آزمایش تیروئید و یا هر آزمایش دیگری را انجام دهید، اما مراجعه به آزمایشگاه برای شما دشوار است، برای انجام آزمایش در منزل کلیک کنید!

پر کاری تیروئید یا هیپرتیروئیدی در بارداری اگر درمان نشود، احتمال سقط جنین، عقب ماندگی ذهنی، زایمان زودرس، اختلالات تیروئید در کودکان و فشار خون در دوران بارداری را افزایش پیدا می‌کند. برای درمان پرکاری تیروئید در زنان باردار لازم است از داروهای خوراکی استفاده شود تا هورمون‌های تیروئید در حد نرمال نگه‌داشته شوند. پروپیل تیوراسیل بهترین دارو در سه ماه اول بارداری در زنان مبتلا به پرکاری تیروئید است؛ بعد از سه ماه اول معمولا داروی "متی مازول"  استفاده می‌شود. با بهره‌گیری از آزمایشات بارداری در منزل نیز می‌توانید این دوران را با خیالی آسوده طی کنید. 

برای درمان پرکاری تیروئید می‌توان از جراحی و یا ید رادیواکتیو استفاده کرد ،اما به یاد داشته باشید که این درمان در حاملگی ممنوع است و کسی که چنین درمانی گرفته باشد تا ۶ ماه نمی‌تواند باردار شود.

TSH بالا در بارداری و T4 پایین می‌تواند منجر به سقط جنین در ماه‌های اولیه بارداری شود. 

جواب آزمایش تیروئید در بارداری در جدول زیر آمده است:

سن بارداری

میزان TSH

سه ماهه اول بارداری

mU/L ۲.۵

سه ماهه دوم بارداری

mU/L ۳

سه ماهه سوم بارداری

mU/L ۳

کم کاری تیروئید یا هیپو تیروئیدی در بارداری هنگامی ایجاد می‌شود که غده تیروئید نتواند به اندازه نیاز بدن، هورمون تولید کند. کم کاری تیروئید در بارداری اگر درمان نشود، باعث بیماری کم کاری مادرزادی تیروئید و اختلال در رشد مغز و دستگاه عصبی در جنین خواهد شد.

 

بهترین زمان انجام آزمایش تیروئید در بارداری

با شروع بارداری بدن با تغییرات هورمونی و فیزلوژیکی زیادی مواجه می‌شود. گفته می‌شود تشخیص تیروئید پرکار در سه ماهه اول بارداری کمی سخت است. با شروع سه ماهه دوم بارداری، غده تیروئید جنین نیز آغاز به کار خواهد کرد. اگر مادر دچار کم کاری تیروئيد باشد،‌ جنین با خطراتی مانند اختلال رشد دستگاه عصبی و مغز مواجه خواهد شد. به همین دلیل گفته می‌شود بهترین زمان انجام آزمایش تیروئید در بارداری برای تشخیص پرکاری آن، سه ماهه دوم بارداری است. 

 

آزمایش تیروئید نوزاد باید چند باشد؟

کم کاری تیروئید در نوزادان می‌تواند زمینه را برای بروز عقب ماندگی ذهنی فراهم کند. خوشبختانه در غربالگری نوزادان این مورد بررسی خواهد شد و به این ترتیب می‌توان از عقب ماندگی نوزاد جلوگیری کرد. 

زمان آزمایش تیروئید نوزاد سوم تا پنجمین روز تولد است. یکی از سوالات مهم مادران این است که برای تست تیروئید نوزاد باید ناشتا باشد؟ این تست به ناشتایی نیاز ندارد. نمونه خون نیز از پاشنه پای نوزاد گرفته خواهد شد. در صورت مشکوک بودن آزمایش تیروئید نوزاد، تست‌ها دوباره تکرار خواهند شد. اگر کم کاری تیروئید نوزاد به موقع درمان نشود،‌ دیگر نمی‌توان مانع از بروز اختلالات ذهنی شد. بالا بودن تست تیروئید نوزاد نیز می‌تواند تهدیدی برای سلامتی او باشد.

سطح نرمال آزمایش TSH در روزهای سوم تا هفتم تولد باید کمتر از ۵ mU/L باشد. در روزهای هشتم و بیشتر از آن جواب آزمایش تیروئید باید کمتر از ۴ mU/L باشد.  برای تفسیر آزمایش تیروئید نوزاد حتما با متخصص مشورت داشته باشید. 

علت مشکوک بودن آزمایش تیروئید نوزاد می‌تواند به عواملی مانند وزن کم یا زیاد مرتبط باشد. در این صورت پزشک احتمالا تکرار این آزمایش برای نوزاد را تجویز خواهد کرد. اگر جواب آزمایش تیروئید نوزاد خود را دارید و مراجعه به پزشک برای تفسیر نتیجه آزمایش برای شما دشوار است، برای تفسیر آنلاین آزمایش توسط پزشک کلیک کنید!

آزمایش تیروئید نوزاد

 

چه زمانی نیاز به آزمایش تیروئید داریم؟

زنان در تمامی سنین نسبت به مردان بیشتر مستعد ابتلا به کم کاری تیروئید هستند اما با این حال، بسیاری از آن‌ها از مشکل خود آگاه نیستند و علائم را به افزایش سن و تغییرات هورمونی نسبت می‌دهند. مشکلاتی مثل افزایش کلسترول خون و چاقی از موارد دیگری است که با کم کاری تیروئید در ارتباط هستند. از سویی دیگر پرکاری تیروئید نیز می‌تواند عوارضی داشته باشد که بیماران آن را به عوامل دیگری نسبت دهند. علائمی همچون اضطراب، لاغری و رعشه دست از چنین مواردی هستند. علائمی که در زمان کم کاری و یا پر کاری تیروئید بروز می‌کنند نشانه‌هایی هستند که پزشک را متقاعد می‌کنند تا آزمایش تیروئید را برای پی بردن به علت دقیق بیماری تجویز نمایند. جهت آشنایی بیشتر با این علائم، عنوان علائم کم کاری تیروئید و علائم پرکاری تیروئید را در همین مقاله مطالعه بفرمایید.

 

کم کاری تیروئید یا هیپو تیروئیدیسم اختلالی است که در آن غده تیروئید به مقدار نیاز بدن هورمون تولید نمی‌کند. کم کاری تیروئید زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار می‌دهد. این بیماری معمولاً افراد بالای ۶۰ سال را درگیر می‌کند. این اختلال ممکن است در مراحل ابتدایی علائم قابل توجه و مهمی نداشته باشد اما در گذر زمان عوارض متعدد کم کاری تیروئید نظیر چاقی، درد مفاصل، ناباروری و مشکلات قلبی و عروقی ظاهر می‌شوند و سلامتی و کیفیت زندگی بیمار را تحت تاثیر قرار می‌دهند.
کم کاری تیروئید تحت بالینی، نامی است که به شکل اولیه و خفیف این بیماری داده می شود. اگر اخیراً مبتلا به کم کاری تیروئید شده اید، مهم است که بدانید درمان ساده، ایمن و موثری برای آن در نظر گرفته می‌شود. بیشتر درمان‌ها به مصرف هورمون‌های مصنوعی متکی هستند. این هورمون‌ها جایگزین آنچه بدن شما به خودی خود تولید نمی‌کند می‌شوند و به عملکرد طبیعی بدن کمک می‌کنند.

 

علائم کم کاری تیروئید

علائم زیر می‌تواند نشان دهنده تیروئید کم کار باشد: 

✔ افزایش وزن غیرقابل توجیه

✔ خستگی

✔ افزایش حساسیت به سرما

✔ یبوست

✔ پوست خشک

✔ صورت پف کرده

✔ گرفتگی صدا

✔ ضعف عضلانی

✔ افزایش سطح کلسترول خون

✔ درد، سفتی یا تورم در مفاصل

✔ نازک شدن مو

✔ ضربان قلب آهسته

✔ افسردگی

دوره‌های قائدگی نامنظم و سنگین‌تر

✔ اختلال در حافظه

 

چه عواملی در ایجاد کم کاری تیروئید نقش دارند؟

دلایل مختلفی می‌تواند در بروز کم کاری تیروئید نقش داشته باشند. تمامی این عوامل باعث می‌شوند که غده تیروئید قادر نباشد به اندازه نیاز بدن هورمون‌های تیروئیدی به جریان خون آزاد کند. مهمترین عوامل دخیل در ایجاد کم کاری تیروئید به شرح زیر است:

بیماری‌های خود ایمن

 در برخی افراد به دلیل یک اختلال ژنتیکی، سیستم ایمنی که مسئولیت دفاع از بدن در برابر عوامل میکروبی و بیگانه را بر عهده دارد به اشتباه سلول‌های غده تیروئید را هدف قرار داده و به مرور زمان سبب آسیب گسترده به آن‌ها می‌شود. به همین دلیل سلول‌های تولید کننده هورمون به طور چشمگیری کاهش یافته و به همان نسبت نیز ترشح هورمون‌های تیروئیدی به خون کاهش می‌یابد. این عارضه بیشتر در زنان شیوع دارد و باعث به وجود آوردن علائم کم کاری تیروئید مثل اضافه وزن می‌شود. کم کاری تیروئید خود ایمن می‌تواند به صورت یکباره و یا به تدریج در طی سالیان ایجاد گردد. شایع‌ترین علت خود ایمنی تیروئیدی بیماری هاشیموتو است.

برداشته شدن تمام یا قسمتی از غده تیروئید به دلیل جراحی

در برخی بیماران به دلیل ایجاد تومورهای تیروئیدی و یا بیماری گریوز، پزشکان ناچارند که بخشی از غده و یا تمام آن را با عمل جراحی بردارند. این شرایط منجر به بروز هیپوتیروئیدسیم یا کم کاری تیروئید می‌شود. البته در چنین حالتی، پزشکان با تجویز دارو از بروز علائم مرتبط با کم کاری تیروئید جلوگیری می‌کنند.

پرتو درمانی

 برخی بیماران مبتلا به بیماری گریوز، سرطان‌های تیروئیدی و یا سایر سرطان‌ها مثل لنفوم هوچکین، لنفوما و سرطان‌های سر و گردن به دلیل طی کردن دوره‌های پرتو درمانی، دچار اختلال و آسیب در غده تیروئید و در نهایت کم کاری تیروئیدی می‌شوند.

التهاب غده تیروئید

 چنین شرایطی بیشتر به دلیل یک بیماری خود ایمن و یا یک عفونت ویروسی ایجاد می‌شود. التهاب در تیروئید باعث می‌شود که سلول‌های ذخیره کننده هورمون‌های تیروئیدی به یکباره تمام هورمون ذخیره شده را به جریان خون آزاد کنند. این روند در کوتاه مدت اگرچه باعث بالا رفتن هورمون‌های تیروئیدی در خون شده اما در بلند مدت منجر به کاهش هورمون و کم کاری تیروئید می‌شود.

مصرف برخی داروها

داروهایی مثل آمیودارون، لیتیوم، اینترفرون آلفا، اینترلوکین 2 قادرند در عملکرد طبیعی غده تیروئید تداخل ایجاد کرده و بازدهی تولید هورمون‌های تیروئیدی را به طور چشمگیری کاهش دهند. در بیمارانی که زمینه ژنتیکی بیماری‌های خود ایمن دارند؛ این داروها سبب کم کاری تیروئید می‌شود.

آسیب دیدن غده هیپوفیز

 غده هیپوفیز به عنوان غده بالا دستی عمل می‌کند و با ترشح هورمون TSH عملکرد غده تیروئید را تنظیم می‌کند. زمانی که غده هیپوفیز بر اثر یک تومور، رادیوتراپی، جراحی و یا عوامل دیگر آسیب ببیند نمی‌تواند غده تیروئید را به تولید هورمون بیشتر ترغیب کند.

دکمه ثبت درخواست رایگان

علائم پرکاری تیروئید 

علائم تیروئید پرکار عبارت است از: 

✔ اضطراب

✔ حرکات مکرر روده

✔ مشکل خوابیدن

✔ چشم‌هایی که بیرون می‌زنند

✔ تغییرات مو شامل  شکننده شدن مو، نازک شدن و یا ریزش مو

✔ ضربان قلب نامنظم

✔ ضعف عضلانی

✔ رشد سریع ناخن انگشت‌ها

✔ لرزش دست‌ها

✔ کاهش وزن بدون دلیل

✔ پوست نازک

✔ تعریق

 

چه عواملی در ایجاد پرکاری تیروئید نقش دارند؟

عوامل متعددی می توانند در بروز پر کاری تیروئید نقش داشته باشند. به طور نرمال تیروئید مقادیر مشخصی از هورمون‌های خود در را به جریان خون رها می‌کند. اما در برخی شرایط، ترشح هورمون T4 بیشتر از حد نرمال است و باعث بروز اختلالاتی در مکانیسم‌های متابولیکی بدن می‌شود. این افزایش ترشح ممکن است به یکی از دلایل زیر رخ دهد:

بیماری گریوز

 این بیماری یک اختلال خود ایمن است که در آن سیستم ایمنی فرد با تولید آنتی بادی‌های محرک تیروئیدی، باعث تولید T4 در مقادیر بیش از نیاز بدن می‌شود. بیماری گریوز شایع‌ترین علت پر کاری تیروئید است.

تومورهای تیروئیدی

 وجود سرطان و یا تومور در غده تیروئید یکی دیگر از عواملی است که سبب بروز بیماری پر کاری تیروئید می‌شود.

التهاب غده تیروئید

 برخی اوقات غده تیروئید بر اثر عوامل مختلف از جمله حاملگی، بیماری خود ایمن و یا سایر عوامل ناشناخته دچار التهاب می‌شود. التهاب ممکن است سبب شود که ذخایر هورمون‌های تیروئیدی به یکباره به جریان خون رها شوند.

 

آزمایش آنتی بادی تیروئید چه کاربردی دارد؟

سیستم ایمنی بدن با به طور طبیعی با تولید پروتئین‌هایی به نام آنتی بادی ما را در برابر انواع عفونت‌های باکتریایی و ویروسی محافظت می‌کند. این پروتئین‌های حفاظتی توسط سلول‌های سفید خونی با نام لنفوسیت‌ها تولید می‌شوند. در بسیاری از بیمارانی که دچار هایپرتیروئیدیسم یا هیپوتیروئیدیسم هستند سلول های لنفوسیت نسبت به غده تیروئید واکنش نشان داده و آنتی بادی‌هایی بر ضد سلول‌های تیروئیدی تولید می‌کنند.

دو نوع شایع از این آنتی بادی‌ها شامل آنتی بادی تیروئیدی پراکسیداز و آنتی بادی تیروگلوبولین است. بررسی این نوع آنتی بادی‌ها در آزمایش خون اطلاعات مفیدی را در مورد نوع بیماری و آسیب شناسی آن در اختیار پزشکان قرار می‌دهد. برای مثال در صورتی که مقادیر آنتی بادی‌های پراکسیدازی و آنتی بادی‌های تیروگلوبولینی در آزمایش خون یک بیمار مبتلا به کم کاری تیروئید مثبت باشد نشان دهنده وجود بیماری هاشیموتو است. آنتی بادی دیگری که احتمال دارد در بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید مثبت باشد آنتی بادی TSI است. این نوع از آنتی بادی‌ها با اتصال به گیرنده‌های اختصاصی خود در غده تیروئید سبب اختلال در عملکر آن و ایجاد بیماری گریوز می‌شوند. در صورتی‌که بیماری با این اختلال شناسایی گردد آزمایش تکمیلی دیگری با نام تست آنتی بادی تیروتروپین (TSHR) نیز برای وی تجویز می‌شود.

آنتی بادی تیروئید

 

آزمایشات تیروئید می‌توانند مربوط به تست‌های تصویربرداری نیز باشند. برای اسکن غده تیروئید مقداری ید رادیواکتیو وارد گلو کرده و اسکن را انجام می‌دهند. ید وارد شده در قسمت غده تیروئید قرار می‌گیرد.
در بعضی مواقع نیاز است بافت‌های غیر طبیعی غده تیروئید را بررسی کنند و برای این کار سونوگرافی انجام می‌دهند. سونوگرافی از غده تیروئید با قراردادن دستگاه روی گلو انجام می‌شود. اگر تیروئید شخصی مشکوک به سرطان باشد، باید از این عضو بدن نمونه‌برداری شود (بیوپسی) که این کار اغلب با سوزن‌های مخصوص انجام می‌شود. 

سایت Health‌‌ Line در مورد انجام آزمایش تیروئید اینگونه می‌نویسد: 

اگر آزمایش‌های اولیه تیروئید تایید کنند که نشانه‌هایی از کم کاری یا پرکاری تیروئید وجود دارد، پزشک اصطلاحا آزمایشات فالو آپ (پیگیری بیشتر) را توصیه خواهد کرد. این آزمایشات می‌توانند شامل T3 uptake و تست های تصویربرداری باشند. این آزمایشات  فعالیت غده تیروئید، مشکلات ساختاری غده تیروئید و وجود تومور را بررسی خواهند کرد.

چنانچه اسکن طبیعی باشد، احتمالاً پزشک برای تنظیم فعالیت تیروئید مصرف دارو را تجویز خواهد کرد. 

تفسیر آزمایش

 

آیا من باید آزمایش تیروئید بدهم؟

اگر بالای ۳۵ سال سن دارید، بهتر است هر پنج سال یکبار آزمایش تیروئید را انجام دهید. انجام آزمایش تیروئید در منزل در شرایط کنونی یک راهکار عالی برای عدم مراجعه حضوری به آزمایشگاه است. برای افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای یا ارثی هستند، مدت زمان این آزمایش باید کمتر باشد. طبق آمار افرادی که سن آن‌ها بیشتر از  ۶۰ سال است، مشکلات تیروئیدی بیشتری دارند.

آزمایش تیروئید

 

چگونه ریسک ابتلا به تیروئید را کاهش دهیم؟

رعایت نکات زیر می‌تواند منجر به کاهش ریسک ابتلا به تیروئید شود:

از گردنبند‌های محافظ تیروئیدی استفاده کنید.

بهتر است هنگام آزمایشات تصویربرداری با اشعه ایکس، از گردنبند‌های محافظ تیروئیدی استفاده کنید. این گردنبندها از غده تیروئید در برابر تشعشات اشعه ایکس جلوگیری خواهند کرد. قرار گرفتن بیش از حد در برابر اشعه ایکس می‌تواند منجر به سرطان تیروئید شود. بخصوص تصویربرداری‌هایی که از ناحیه قفسه سینه، سر، ستون فقرات و دندان‌ها انجام می‌شود.

سیگار کشیدن را ترک کنید.

دود سیگار مجموعه‌ای از سموم مختلف است که می‌تواند بر روی عملکرد غده تیروئید تاثیرگذار باشد. سیگار سطح تیروکسین T4 افزایش و سطح TSH را کاهش می‌دهد.

غده تیروئید را بررسی کنید.

چکاپ‌های دوره‌ای و خانگی غده تیروئید می‌تواند منجر به تشخیص زودهنگام بیماری شود. در طی این چکاپ‌ها اگر توده، برجستگی یا ورمی در ناحیه سطحی غده تیروئید وجود داشته باشد، تشخیص داده خواهد شد. برای این کار به یک آینه و یک لیوان آب نیاز دارید. با نوشیدن آب و بررسی گردن می‌توانید ندول تیروئید را تشخیص دهید.

در مصرف سویا دقت کنید.

سویا ماده غذایی است که می‌تواند در جذب لووتیروکسین اختلال ایجاد کند.

سلنیوم مصرف کنید.

سلنیوم نوعی ماده معدنی است که در پیشگیری از بیماری‌های تیروئیدی نقش مهمی ایفاء می کند.

همیشه مقداری یدید پتاسیم در دسترس داشته باشید.

یدید پتاسیم دارویی است که از جذب ید رادیواکتیو توسط سلول‌های تیروئیدی جلوگیری می‌کند.

حواستان به پرکلرات باشد.

پرکلرات، نمک‌های بی رنگ و بویی هستند که می‌توانند به آب آشامیدنی اضافه شوند. سطح بالای این ماده در جذب ید اختلال ایجاد کرده و سطح هورمون‌های تیروئید را کاهش می‌دهد.

به فکر درمان بیماری سلیاک باشید.

سلیاک نوعی بیماری خود ایمنی است. در این بیماری روده‌ها به پروتئینی به نام گلوتن حساسیت دارند. بروز اختلالات تیروئیدی مانند گریوز و هاشیموتو در افرادی که به سلیاک مبتلا هستند، سه برابر بیشتر است.

نسیت به فلوراید حساس باشید.

برخی تحقیقات نشان می‌دهند که وجود فلوراید در آب آشامیدنی می‌تواند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهد. با این حال هنوز در این مورد تردید وجود دارد. 

چکاپ‌های دوره‌ای خود را جدی بگیرید.

اگر در خانواده شما سابقه اختلالات تیروئید وجود دارد یا به هر دلیلی ریسک بروز ناراحتی‌های تیروئیدی در شما زیاد است، چکاپ‌های پزشکی خود را جدی بگیرید.

همچنین شما می‌توانید روش تست تیروئید در منزل را با هومکا امتحان کنید.

درمان تیروئید

 

آزمایش تیروئید در منزل با هومکا

بهتر است بدانید که برای انجام آزمایش تیروئید یا سایر خدمات آزمایشگاهی، نیازی نیست تا حتما به آزمایشگاه بروید. مجموعه هومکا با همکاری مجهزترین و مدرن‌ترین آزمایشگاه‌ها در استان تهران، کرج، شیراز، اصفهان، اهواز، رشت، تبریز و مشهد، همواره بهترین خدمات آزمایش در منزل را زیر نظر بیمه پایه و تکمیلی به شما ارائه می‌دهد.

اگر قصد انجام خدمات آزمایش در منزل یا تفسیر آزمایش خون را دارید، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا با کلیک بر روی بنر زیر، درخواست آزمایش خود را ثبت کنید. در اینصورت همکاران ما با شما تماس خواهند گرفت و هماهنگی‌های لازم جهت انجام آزمایش صورت می‌گیرد. علاوه بر این، جواب آزمایش شما در اسرع وقت و با کوچکترین خطا به دستتان خواهد رسید.

دکمه ثبت درخواست رایگان

دسترسی سریع

سوالات متداول

آیا برای آزمایش تیروئید باید ناشتا باشم؟
برای انجام آزمایشات تیروئید به تنهایی نیاز به ناشتایی نیست. اما از آنجایی که این آزمایشات به طور معمول همراه با فاکتورهای دیگری تجویز می‌شوند، توصیه می‌شود که قبل از آزمایش به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید.
بهترین زمان آزمایش تیروئید چه زمانی است؟
معمولا توصیه می‌شود این آزمایش در ابتدای روز داده شود. بهتر است در این مورد با پزشک مشورت داشته باشید.
آیا می‌توان آزمایش تیروئید را در زمان قاعدگی انجام داد؟
بله. در این زمینه محدودیتی وجود ندارد.
آیا خدمات هومکا فقط به ساکنین شهر تهران ارائه می‌شود؟
خیر. خدمات این مجموعه به کلیه ساکنین استان تهران، کرج و حومه و مشهد ارائه خواهد شد.
آیا در روزهای تعطیل می‌توانم از خدمات هومکا استفاده کنم؟
بله. این امکان برای کاربران هومکا وجود دارد.

پرسش و پاسخ با پزشک

Loading...
Loading...
دوست دارید درباره فاکتور CBC بیشتر بدانید؟
برای دریافت فایل راهنما، کافیست اطلاعات زیر را وارد نمایید.
request
دانلود فایل
interpretation-icon

تفسیر رایگان CRP

mg/L