تقویت موهای نازک + علت نازک شدن موها

پوست و مو

 

طبق اعلام آکادمی پوست آمریکا، ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی بوده و عارضه و یا علائم بیماری محسوب نمی‌شود اما اگر ریزش مو شدید شود احتمالاً موهای شما در حال کم‌پشت شدن است.  در این مقاله سعی کردیم برای همراهان گرامی مجله هومکا علت ریزش مو و راهکارهای موجود برای درمان مو کم‌پشت و تقویت موهای نازک را بیان کنیم.

البته ریزش مو همواره به معنای طاسی نیست بلکه ممکن است یک دوره گذرا و ناشی از تغییرات هورمونی یا اختلالات زمینه‌ای باشد که باید توسط پزشک مورد معاینه قرار بگیرد تا بهترین راهکار درمانی برای شما تجویز شود. این نکته را همواره به خاطر داشته باشید که صرفاً با مطالعه یک مقاله نمی‌توان به خوددرمانی دست زد چراکه درمان ریزش مو تنها در صورتی امکان‌پذیر است که عامل زمینه‌ای ریزش مو توسط پزشک تشخیص داده شود.

چه عواملی باعث نازک و کم‌پشت شدن موها می‌شود؟

چه عواملی باعث نازک و کم‌پشت شدن موها می‌شود؟

نازک و کم‌پشت شدن موها ممکن است ناشی از سبک زندگی، ژنتیک، بیماری و یا عوامل دیگر باشد. عوامل زیان‌آور سبک زندگی شامل موارد زیر است:

  • استفاده بیش‌ازحد از رنگ مو، اسپری‌ها، ژل مو، سشوار و حالت‌دهنده‌های شیمیایی که باعث تخریب ریشه مو می‌شوند
  • استایل و مدل موی آسیب‌رسان به ریشه مو مثل مدل دم‌اسبی که به‌مرور باعث تضعیف ریشه مو می‌شود
  • اختلالات تغذیه‌ای و عدم دریافت مقدار مناسب آهن، اسیدفولیک و سایر مواد معدنی در رژیم غذایی که منجر به تضعیف فولیکول‌های مو می‌شود
  • استرس که با افزایش هورمون‌هایی نظیر کورتیزول مرتبط است. هورمون‌های ناشی از استرس مزمن ممکن است ریشه مو را به‌مرورزمان تضعیف کرده و رشد موهای جدید را با چالش مواجه کنند. همچنین کشیدن مو در زمان استرس هم باعث ریزش مو می‌شود

شرایط و بیماری‌های موثر در نازک شدن موها

  • اخیراً زایمان داشته‌اید
  • اخیراً مصرف قرص‌های ضدبارداری را متوقف کرده‌اید
  • دچار تغییرات هورمونی شده‌اید
  • در مدت‌زمان کوتاهی وزن قابل‌توجهی از دست داده‌اید
  • برای یک بیماری خود ایمنی تحت درمان هستید
  • سیستم ایمنی شما دچار اختلال است
  • به یک اختلال پوستی یا بیماری عفونی مبتلا بوده‌اید
  • مبتلا به کمبود ویتامین D هستید
  • تب بالا داشته‌اید

انواع راهکارهای درمانی برای تقویت موهای نازک و کم‌پشت

ماساژ پوست سر و تقویت موهای نازک

شاید یکی از ارزان‌ترین روش‌ها برای برخوردار بودن از موهای ضخیم و پرپشت، ماساژ پوست سر باشد چراکه هزینه‌ای ندارد و اگر به‌درستی انجام شود، تأثیرات قابل قبولی بر تقویت مو خواهد داشت. در زمان استحمام هنگامی‌که موهای خود را می‌شویید، سعی کنید به‌آرامی با نوک انگشتان خود پوست سر را با حرکات دایره‌ای ماساژ دهید تا جریان خون در پوست سر افزایش یابد. به‌منظور آسانی و تأثیر بیشتر، می‌توانید از ماساژور دستی سر استفاده کنید.

تقویت موهای نازک با اسانس و روغن‌های گیاهی

تقویت موهای نازک با اسانس و روغن‌های گیاهی

اسانس‌ها درواقع عصاره‌هایی هستند که از گیاهان دارویی به دست می‌آیند و عمدتاً در آروماتراپی (رایحه‌درمانی) و سایر انواع طب سنتی استفاده می‌شوند. روغن اسطوخودوس یکی از این ترکیبات طبیعی است که بنا بر شواهد طب سنتی در تقویت موها و توقف ریزش مو مؤثر بوده است البته مطالعات انسانی در این زمینه در دسترس نیست. برای کارایی بهتر، اسطوخودوس اغلب با روغن‌های دیگری مانند روغن رزماری و آویشن ترکیب می‌شود. لازم به ذکر است که برخی افراد به عصاره و روغن‌های گیاهی آلرژی و حساسیت پوستی دارند بنابراین هرگونه استفاده از این ترکیبات باید با مشاوره پزشکی انجام شود.

شامپو برای موهای کم‌پشت و نازک

شامپوهایی که مخصوص موهای کم‌پشت و نازک هستند به دو روش مختلف باعث پرپشت شدن موها و تقویت مو می‌شوند. در روش اول، این محصولات به موهای شما حجم می‌دهند، بنابراین موهای شما ضخیم‌تر از قبل به نظر می‌رسد. این روش برای افرادی که موهای نازکی دارند مفید است. در روش دوم، شامپوهای مخصوص موهای نازک و کم‌پشت با برخوردار بودن از ویتامین‌ها و اسیدهای آمینه‌، مواد غذایی لازم برای داشتن موهای سالم و پرپشت را فراهم می‌کنند. برای اثربخشی بهتر، لازم است که این محصولات را طبق دستورالعمل شرکت سازنده استفاده کنید. همچنین می‌توانید از پزشک خود شامپوهای مؤثر برای تقویت موی سر را جویا شوید.

مصرف مولتی‌ویتامین‌ها و تقویت موهای نازک

برخورداری از موهای سالم به‌سلامت عمومی شما بستگی دارد. در مواردی مثل سوءتغذیه یا اختلالات تغذیه‌ای، ساخته‌شدن موهای جدید ممکن است با مشکل روبرو شود. موهای سر برای ضخیم و حجیم شدن نیاز به آهن، اسیدفولیک و روی دارند. معمولاً در چنین شرایطی آزمایش خون به تشخیص کمبودهای غذایی کمک می‌کند. اگر جواب آزمایش نشان دهد که دچار کمبودهای غذایی هستید، پزشک دستورات تغذیه‌ای و تجویز مولتی‌ویتامین‌های روزانه جهت جبران ریزمغذی‌ها را مدنظر قرار می‌دهد.

خاطرنشان می‌شود که مصرف خودسرانه مولتی‌ویتامین‌ها بدون آگاهی از علت ریزش مو کمکی به تقویت مو نمی‌کند و حتی تجمع بیش‌ازحد ویتامین‌ها و مواد معدنی در بدن دردسرساز خواهد شد.

تقویت موهای نازک با اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶

امگا۳ و امگا۶ از اسیدهای چرب ضروری بدن هستند چراکه امکان ساخته‌شدن آن‌ها در بدن وجود ندارد و تأمین آن‌ها تنها از راه منابع خارجی مثل مواد غذایی و مولتی‌ویتامین‌ها امکان‌پذیر است. امگا۳ به کاهش التهاب که زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌ها و اختلالات ازجمله ریزش مو است، کمک می‌کند.

از سوی دیگر، چربی‌های امگا۶ نیز برای سلامت کلی پوست مهم بوده و برای داشتن موهای سالم اهمیت دارند. روغن‌های گیاهی منابع اولیه امگا۶ هستند، درحالی‌که اسیدهای چرب امگا۳ در ماهی و برخی از دانه‌های خوراکی مثل دانه کتان یافت می‌شود. اگر در برنامه غذایی شما غذاهای تأمین‌کننده امگا۳ به مقدار کافی وجود ندارد، با پزشک خود در خصوص مصرف مکمل مشورت نمائید.

تقویت موهای نازک با اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶

مکمل‌های اسیدفولیک

اسیدفولیک یکی از ویتامین‌ها گروه B است که وجود آن برای تولید سلول‌های جدید اهمیت دارد. چندین مطالعه معتبر نشان داده‌اند که کمبود فولات ممکن است با برخی از انواع ریزش مو مرتبط باشد. البته همچون مولتی‌ویتامین‌ها، شواهد کافی مبنی بر تأثیر اسیدفولیک بر ضخیم‌تر شدن موها وجود ندارد.

بیوتین و تقویت موهای نازک

بیوتین یا ویتامین B۷ یک ترکیب مغذی محلول در آب است که به‌طور طبیعی در مواد غذایی مانند آجیل، عدس و جگر یافت می‌شود. اگر رژیم غذایی متعادلی داشته باشید، به‌احتمال‌زیاد مقدار مورد نیاز بیوتین را از وعده‌های غذایی جذب می‌کنید. بااین‌حال، مصرف مکمل‌های بیوتین در سال‌های اخیر به دلیل فعالیت‌های بازاریابی و وعده‌هایی مثل زیبایی، انرژی بیشتر و رشد موی بهتر رو به افزایش بوده است. لازم به ذکر است که اگر مکمل ویتامین B۵ مصرف می‌کنید، نباید در دوره مصرف آن از مکمل بیوتین استفاده کنید. مصرف همزمان ویتامین‌های B۵ و B۷ باعث خنثی شدن اثر بیوتین می‌شود.

ماینوکسیدیل و تقویت موهای نازک

ماینوکسیدیل که با نام تجاری روگین نیز شناخته می‌شود، یک داروی فرموله‌شده برای درمان ریزش مو است که توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تائید شده است. اگر ماینوکسیدیل طبق دستورالعمل ارائه‌شده روی پوست سر استفاده شود، ممکن است به‌تدریج سبب رشد مجدد مو در نقاطی شود که دچار طاسی شده است. این محصول به دو صورت مایع و فوم در دسترس است.

معمولاً از زمان شروع استفاده از ماینوکسیدیل تا رسیدن به نتایج دلخواه ۱۶ هفته طول می‌کشد. بنابراین رسیدن به نتیجه دلخواه، مستلزم شکیبایی و تداوم استفاده از دارو است. از عوارض احتمالی ماینوکسیدیل می‌توان تحریک پوست سر و رشد موهای ناخواسته در صورت و گردن را نام برد.

چرا مو نازک می‌شود؟ به گفته وب‌سایت healthline عوامل مرتبط با سبک زندگی، ژنتیک، اتفاقات زندگی (مانند زندگی پراسترس) و رژیم غذایی (مانند کاهش وزن شدید در مدت‌زمان کوتاه) یا بیماری‌ها می‌توانند باعث نازک و کم‌پشت شدن موهای شما شوند.

استفاده از بعضی محصولات مرتبط با مو مثل اسپری‌های مو، ژل‌های حالت‌دهنده و سشوار و همچنین مدل موی نامناسب (مثل دم‌اسبی)، سطح استرس بالا، یا عدم دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی در رژیم غذایی و همچنین مبتلا بودن به نقص سیستم ایمن از عوامل نازک و کم‌پشت شدن موها هستند.

اسپیرونولاکتون

گاهی اوقات برای افرادی که موهای آن‌ها به دلایل هورمونی نازک شده است، اسپیرونولاکتون (آلداکتون) تجویز می‌شود. این دارو خاصیت ضد آندروژن دارد و میزان بعضی هورمون‌ها در بدن را تعدیل می‌کند. در زنان، این دارو برای درمان نازک شدن مو و متعاقب آن ریزش مو ناشی از نوسانات هورمونی مؤثر است.

فیناستراید و تقویت موهای نازک

فیناستراید (پروپسیا) یک داروی ریزش مو است که تنها با نسخه پزشکی می‌توان آن را تهیه نمود. برخلاف ماینوکسیدیل که یک درمان موضعی است، فیناستراید یک قرص خوراکی است که برای ریزش مو مردان تجویز می‌شود. این دارو برای زنان تجویز نمی‌شود چراکه عوارض جانبی زیادی برای آنان به دنبال دارد و با تأکید بیشتر، مصرف فیناستراید برای زنان باردار و زنانی که در دوره شیردهی قرار دارند، اکیداً ممنوع است.

فیناستراید و تقویت موهای نازک

کورتیکواستروئیدها

کورتیکواستروئیدها داروهایی هستند که برای کاهش التهاب در بدن تجویز می‌شوند. گاهی به دلیل بیماری و یا اختلالات دیگر، میزان التهاب در بدن بالا رفته و می‌تواند به فولیکول‌های مو آسیب بزند.

لیزردرمانی و تقویت موهای نازک

لیزردرمانی معمولاً توسط متخصصان پوست و مو و در کلینیک‌های مو انجام می‌شود و به کاهش التهاب در پیاز مو کمک می‌کند. این روش درمانی برای کمک به رشد مجدد موها و همچنین ضخیم‌تر شدن آن‌ها مؤثر است. البته گاهی چند جلسه لیزردرمانی در طول دوره چندماهه برای رشد مجدد موها لازم بوده و ازاین‌رو، یکی از مشکلات مرتبط با لیزردرمانی هزینه بالای آن به دلیل تکرار جلسات لیزردرمانی جهت رسیدن به نتیجه دلخواه است.

چه زمانی برای نازک و کم‌پشت شدن موها به پزشک مراجعه کنیم؟

اگرچه ریزش مو در طول روز معمول است، اما اگر ریزش مو به بیش از ۱۰۰ تار مو در روز برسد، بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید. همچنین اگر موهای شما نازک هستند و خط موی شما در حال عقب رفتن است و یا اگر دچار ریزش موی ناگهانی شده‌اید، باید موضوع را با پزشک خود مطرح کنید. ریزش موی منطقه‌ای یا سکه‌ای می‌تواند ناشی از یک بیماری زمینه‌ای باشد.

علت ریزش ناگهانی موها چیست؟

کم‌پشت شدن ناگهانی موها می‌تواند به دلایل مختلفی مانند استرس شدید، بارداری، قطع مصرف قرص‌های ضدبارداری، تغییرات هورمونی، تب بالا یا کشیدن موها ایجاد شود. در بعضی موارد، کم‌پشت شدن ناگهانی و ریزش مو به‌صورت توده‌ای نشانه یک بیماری زمینه‌ای است. در صورت مشاهده چنین حالتی، موضوع را با پزشک خود مطرح کنید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
healthline
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۶ دیدگاه

    1. سلام الهام عزیز
      اگه ریزش موی شما زیاده و الگوی ریزش موی شما تغییر کرده حتما به پزشک مراجعه کنین.
      نیاز هست یک سری علل شایع ریزش مو مثل کم‌خونی فقر آهن و کم‌کاری تیروئید بررسی بشه.

    2. سلام وقتتون بخیر ببخشید من ی دختر ۳۵ ساله هستم از پانزده سالگی ریزش موی شدید گرفتم تا الان که دیگه کچل شدم هر دکتری هر ازمایشی هر دارویی استفاده کردم و موهای من خوب نشد همه هم گفتن ژنتیکی هست واقعا این چه دردی که هنوز براش داروی خاصی ساخته نشده نه ماینوکسیدل نه ویتامین نه اسپیرو نه فیناستراید هیچ مدوم چاره ریزش موهای من نشد حتی کاندیدای کاشت مو هم نیستم و به مرز خودکشی رسیدم لطفا به من مشاوره بدید چکار کنم

        1. سلام دوست عزیز
          متاسفانه بعضی از انواع ریزش مو یا کچلی‌های ارثی، راهی برای پیشگیری، کنترل و درمان ندارن. اگر پزشک متخصص پوست شما رو معاینه کرده و راهی برای پیشنهاد نداشته، صرفا میشه به استفاده از پروتز های مو رو بیارین.

        2. سلام ببخشید روی خط تا موهام یکم پایین تر موهام شروع به نارک شدن کرده نمیدونم باید چیکار کنم رفتم دکتر گفت الان زوده اخه من ۱۶ سالمه میخواستم نظر شما رو بدونم

            1. سلام امیرمحمد عزیز
              متوجه سوال اصلی نشدم. اگر در مورد ریزش مو یا نازک شدن می‌پرسین، در صورت وجود بستر ژنتیکی، ممکنه در سن پایین شروع بشه.

            2. سلام من ۱۹ سالمه موهای خیلی نازکی دارم به صورتی که نمیتونم بهشون حالت بدم چند وقته از تاف استفاده کردم ک متوجه شدم بدتر شده نازکیشون ولی بدون اسپری اصلا حالت نمیگیره
              و موهام ژنتیکی کم پشته اما اصلا ریزش مو ندارم فقط نازکیش خیلی بده اصلا نمیشه بهش حالت داد حتی بزور میشه هر تار مو رو با چشم دید
              چیکار باید بکنم ک موهام ضخیم و قوی باشن

                1. سلام علیرضای عزیز
                  اگر علت نازکی موها اساس ژنتیکی داشته باشه، معمولا سخت درمان و رفع می‌شه. مگر اینکه بشه با مکمل‌ها و شامپوهای موجود شرایط رو بهتر کرد. می‌تونین از متخصص پوست و مو کمک بگیرین تا جدیدترین درمان‌ها رو ارائه بدن.

                2. سلام من ۳۲ ساله هستم موهام به شدت نازم و کم پشت ریزش موهام هم زیاد هست آیا ربطی به مرض قند داره یا نه

                    1. سلام به شما
                      به خودی خود دیابت منجر به ریزش مو نمی‌شه. مگر عوارض و اختلالاتی که مرتبط با اون ایجاد شده باشه. در هر صورت باید معاینه و بررسی آزمایشگاهی هم انجام بشه.

                    2. سلام وقت بخیر.
                      من ۹ماه پیش کاشت انجام دادم والان تارموهای کاشته شدم خیلی نازک ودیررشت هستند.
                      مزو ترابی هم نکردم.
                      میشه یه راه کارخیلی خوب بگین برای تقویت موهام که تاراش کلفت تر بشه.

                        1. سلام به شما
                          متاسفانه بدون معاینه و بررسی، امکان توصیه درمانی در بستر مجازی وجود نداره. مضاف بر اینکه راهکار درمانی کاملا به علت اصلی بروز این شرایط وابسته هست. این شرایط، عدم موفقیت در کاشت حساب می‌شه و حتما باید با پزشک معالج در میون بگذارید. قاعدتا نیاز به مصرف مکمل یا داروهای موضعی وجود داره.

                        دکمه بازگشت به بالا