روماتیسم عصبی؛ آرتریت روماتوئید و تاثیر آن بر عملکرد سیستم عصبی و مغز

داخلی

 

بسیاری از مردم بیماری روماتیسم مفصلی را به‌واسطه علائم مفصلی آن می‌شناسند، حال آنکه این بیماری می‌تواند به‌طور گسترده باعث تغییر در ساختار مغز شده و برخی علائم مغزی و روان‌شناختی را ایجاد کند. برای مثال بسیاری از مبتلایان به این بیماری دچار اختلال حافظه می‌شوند یا نمی‌توانند به‌خوبی تمرکز کنند؛ این علائم نشان‌دهنده نوعی اختلال عملکردی روان‌شناختی هستند و بیماری آرتریت روماتوئید در بروز آن‌ها دخیل است. در این مقاله از مجله سلامت هومکا بیماری روماتیسم عصبی یا آرتریت روماتوئید و تأثیر آن بر عملکرد مغز را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

علائم عصبی و مغزی روماتیسم

بیماری آرتریت روماتوئید (RA) با تظاهرات غیر مفصلی مختلفی ازجمله طیف وسیعی از ناهنجاری‌های عصبی مانند بی‌ثباتی ستون فقرات گردنی و نوروپاتی فشاری (به‌عنوان مثال، عصب مدیان در مچ دست که منجر به سندرم تونل کارپال (CTS) می‌شود) همراه است. همچنین در طی این بیماری علائم دیگری مثل نوروپاتی آکسونی حسی یا حسی حرکتی و تظاهرات نادری ازجمله واسکولوپاتی سیستم عصبی مرکزی (CNS)، مننژیت روماتوئید و نوروپاتی ایسکمیک ناشی از واسکولیت روماتوئید دیده می‌شوند.

روماتیسم مغزی

عوارض عصبی روماتیسم چگونه ایجاد می‌شوند؟

عوارض عصبی آرتریت روماتوئید (RA) با مکانیسم‌های مختلفی ازجمله اثرات مستقیم فشار یا تهاجم به بافت‌های عصبی و همچنین درنتیجه نوروپاتی واسکولیتی ایجاد می‌شوند. سینوویت روماتوئید و پانوس هم نیز می‌توانند ساختارهای مجاور (ازجمله نخاع و اعصاب محیطی) را تحت فشار قرار داده یا به آن‌ها حمله کنند و منجر به ایجاد عوارضی نظیر میلوپاتی (Myelopathy)، رادیکولوپاتی (Radiculopathy) و نوروپاتی شوند.

آیا روماتیسم مفصلی می‌تواند بر عملکردهای مغزی تأثیر بگذارد؟

درباره تأثیرات بیماری آرتریت روماتوئید بر مغز، تحقیقات بسیار زیادی انجام شده است. این تحقیقات تاکنون نشان داده‌اند که نزدیک به یک‌سوم افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید نسبت به افراد سالم، در انجام تمرینات ذهنی عملکرد ضعیف‌تری دارند. همچنین این تحقیقات نشان داده‌اند که مبتلایان به این بیماری نسبت به افراد سالم در تست‌های مربوط به حافظه، تفکر و توانایی صحبت کردن مشکلات بیشتری دارند.

آیا ارتباطی بین مه مغزی و ابتلا به روماتیسم وجود دارد؟

برای ابتلا به مه مغزی در اثر بیماری آرتریت روماتوئید، دلایل زیادی وجود دارد، اما این دلایل هنوز به‌طور قطعی ثابت نشده‌اند. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۰۹ بر روی موش‌ها انجام شد نشان داد که تورم و التهاب بافت‌های بدن در اثر ابتلا به آرتریت روماتوئید می‌تواند در ایجاد مه مغزی موثر باشد. به‌طورکلی در بیماری آرتریت روماتوئید التهاب باعث تحریک برخی سیگنال‌هایی می‌شود که بر مواد شیمایی مغز تأثیر می‌گذارند. این سیگنال‌ها در نهایت منجر به خستگی و ناتوانی افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید در تمرکز می‌شوند.

داروهای آرتریت روماتوئید و مه مغزی

یکی دیگر از عواملی که در بیماران مبتلا به روماتیسم منجر به بروز مه مغزی می‌شود، داروهایی است که برای کنترل این بیماری تجویز می‌شوند. پزشک برای کنترل علائم روماتیسم مفصلی بیماری مثل درد، التهاب و تورم مفاصل داروهای مختلفی ازجمله داروهای کورتیکواستروئیدی را مصرف می‌کنند. تحقیقات نشان داده که بیمارانی که از داروهای کورتیکواستروئیدی استفاده می‌کردند، نسبت به سایرین با مشکلات ذهنی بیشتری مواجه بودند. البته هنوز به‌طور دقیق مشخص نیست که این داروها چگونه می‌توانند بر توانایی تفکر افراد مبتلا تأثیر بگذارند.

چگونه می‌توان با مه مغزی مرتبط با روماتیسم مفصلی مقابله کرد؟

در ادامه برخی راه‌هایی را که می‌توان به کمک آن‌ها با مه مغزی و علائم آن مقابله کرد توضیح می‌دهیم.

روماتیسم و مه مغزی

مصرف داروهای بیولوژیک آرتریت روماتوئید

یکی از راه‌های مبارزه با مه مغزی، مصرف داروهای بیولوژیکی برای بیماری آرتریت روماتوئید است. داروهای بیولوژیک که به‌عنوان مهارکننده‌های TNF هم شناخته می‌شوند، باعث مسدود و متوقف‌شدن التهاب می‌شوند. از مهم‌ترین داروهای مهارکننده TNF می‌توان به اتانرسپت (Enbrel) و آدالیموماب (Humira) اشاره کرد.

این داروها همچنین از ایجاد مه مغزی جلوگیری کرده و یا آن را بهبود می‌دهند. مصرف این داروها باعث تسکین درد در مبتلایان شده و حواس آن‌ها را از درد پرت می‌کنند. این حواس‌پرتی و عدم تمرکز روی درد باعث می‌شود که افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید هوشیاری و تمرکز بیشتری داشته باشند و بتوانند بدون مشکل به عملکرد روزانه خود برگردند.

به‌اندازه کافی بخوابید

یکی دیگر از راه‌هایی که به کاهش علائم بیماری آرتریت روماتوئید کمک کرده و از ایجاد مه مغزی جلوگیری می‌کند، خواب کافی است. کمبود خواب می‌تواند مغز مبتلایان را به‌اصطلاح مه‌آلود کرده و منجر به تشدید درد و خستگی ناشی از آرتریت روماتوئید شود.

وب‌سایت healthline توصیه می‌کند برای خوابیدن بهتر از روش‌های زیر کمک بگیرید:

  • در شب به مقدار کافی بخوابید
  • سعی کنید در ساعات مشخصی از روز به رختخواب بروید
  • قبل از خواب ورزش نکنید، زیرا ورزش باعث افزایش سطح انرژی شما می‌شود و شما را بی‌خواب می‌کند
  • از خوردن کافئین و الکل قبل از خواب خودداری کنید
  • سعی کنید اتاق خواب خود را آن‌طور که می‌خواهید و راحت هستید نگه دارید. برای مثال اتاق خوابتان را خنک، تاریک و راحت نگه دارید تا راحت‌تر بخوابید

در انجام امور روزانه خود منظم باشید

اگر احساس می‌کنید که آرتریت روماتوئید باعث ایجاد مه مغزی در شما شده است، سعی کنید منظم بمانید. می‌توانید از روش‌های زیر کمک بگیرید:

  • جلسات مهم، رویدادها و وظایف روزانه خود را یادداشت کنید
  • یک روتین منظم و مشخص برای خود تدوین کرده و آن را هر روز دنبال کنید
  • سعی کنید کارهایی را که به تمرکز بیشتری نیاز دارند در بخشی از روز انجام دهید که هوشیارتر هستید. برخی از افراد در ابتدای روز هوشیاری بیشتری دارند، درحالی‌که برخی در اواخر شب بیشترین میزان هوشیاری را دارند

درمان روماتیسم عصبی چیست

ورزش کنید و تحرک داشته باشید

دانشمندان دریافته‌اند که انجام تمرینات مختلف می‌تواند باعث بهبود عملکرد مغزی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید شود. آن‌ها بیان کرده‌اند که ورزش باعث افزایش و تقویت تولید یک سری پروتئین‌ها در مغز می‌شود که عملکرد مغز را بهبود بخشیده و منجر به کاهش اضطراب و افسردگی می‌شوند. همچنین ورزش می‌تواند خستگی و درد مزمن در افراد مبتلا به این بیماری را تسکین دهد، افکار ناراحت‌کننده را از آن‌ها دور کند و درنهایت باعث افزایش تمرکز در آن‌ها شود. برخی از فعالیت‌ها و تمریناتی که به بهبود عملکرد مغزی در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید کمک می‌کنند عبارت‌اند از:

  • یوگا
  • پیاده‌روی
  • ورزش‌های کششی

سخن پایانی از هومکا

بیماری آرتریت روماتوئید به‌عنوان یک بیماری سیستمیک شناخته می‌شود و می‌تواند علاوه بر مفاصل، بر دیگر ساختارهای بدن ازجمله مغز تأثیر بگذارد. به‌این‌ترتیب ما در این مقاله به تأثیر بیماری روماتیسم مفصلی بر مغز پرداختیم. کسب آگاهی درباره بیماری‌ها نه‌تنها باعث افزایش ترس و استرس فردی نمی‌شود، بلکه در تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها بسیار موثر است. شما با شناخت علائم بیماری‌ها بیشتر به بدن خود و تغییرات آن دقت می‌کنید و همین باعث می‌شود تا به‌موقع اقدام کنید.

اگر درباره علائم مغزی بیماری آرتریت روماتوئید سوالی دارید، می‌توانید به مقاله روماتیسم چیست مراجعه نمایید. همچنین اگر برای بیماری خود به خدمات آزمایش و ویزیت پزشک متخصص در منزل هومکا نیاز دارید، می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ در تماس باشید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
webmduptodatehealthline
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲۳ دیدگاه

  1. سلام.
    چند سال هست که پاهام ورم میکنه و به پزشکان زیادی مراجعه کرده ام و نتیجه ای نگرفته ام به پیشنهاد پزشک خانواده ازمایش روماتیسم دادم و حدود یکسال و نیم هست که تحت نظر متخصص روماتیسم هستم پردینزلون۵ میحورم با یه قرص روزهای جمعه دوتا صبح دوتا عصر(لیورتکس)هنوز بدنم خیلی ورم داره.پاهام و صورتم متورم هست و صبحها پلکم خیلی ورم داره .از نظر کلیه و تیروئد چک شدم مشکلی نداشتم.این داروها هم که میخورم تغییری نکردم.
    به نظرتون به چه پزشکی مراجعه کنم.ساکن شیراز هستم

      1. سلام به شما
        بهترین کار این هست که پزشک روماتولوژیست معالج خودتون رو در جریان عدم رفع تورم قرار بدین تا علل احتمالی بررسی و درمان مناسب ارائه بشه.

        • سلام من ازمایش دادم ورماتیسم دارم بدنم خیلی متورم وتقریبا خیلی از کلمه ها رو موقع صحبت کردن فراموش میکنم واصلن تمرکز ندارم میخواستم ببینم دلیش همان رماتیسم هست

        • سلام
          من تمامی آزمایش های ممکن رو گرفتم پیش هر دکتری هم رفتم گفت سالم هستی ومشکلی نداری ولی من حدود چهل روز سرگیجه دارم که منجر به بیهوشی که به تازگی تایم بیهوشیم به یک ساعت کشیده شده که اوایل در حد چند ثانیه بود ممنون میشم کمکم کنید بدونم سر گیجه و بیهوشی میتونه از نوعی روماتیسم باشه

            1. سلام به شما
              باید نوار مغزی انجام و بررسی بشه. همچنین توصیه می‌شه از متخصص اعصاب و روان کمک بگیرین.

            2. سلام
              خیلی ممنونم بابت اطلاع رسانیتون
              بیش از یک سال هست که از مشکل مه مغزی رنج میبرم و هیچ دکتری تشخیص نداد که به دلیل آرتریت روماتویید هست . حتی نورولوژیست و روماتولوژیست
              بالاخره روشن شد
              بینهایت ممنونم

              • باسلام من پنجاه سال سن دارم ومدت چهارسال میشه که مبتلا به روماتیسم مفصلی شدم نتیجه آزمایشم عدد۱۱۸هستش آیا بجز مصرف کورتون راه درمان دیگری دارید چون من از عوارض کورتون وچاقی میترسم لطفا راهنمایی بفرمایید

                  1. سلام به شما
                    هر دارویی ممکنه عارضه داشته باشه. اما وقتی توسط پزشک تجویز می‌شه، قطعا ضروری بوده و فایده اش بیشتر از عارضه احتمالی بوده. اساس درمان اعتماد به پزشک و تبعیت از درمان تجویز شده هست.

                  2. باسلام من بیماری روماتیسم دارم. وخیلی زود عصبانی وسردرد میشوم وموقع سر درد احساس میکنم که صورت وسرم کوچک شده وحرف هیچ کس را نمیتوانم تحمل کنم وروی بدنم کبودی ایجاد شده است آیا این سردرد وعلایم از روماتیسم است یا نه مصرف بابونه برای روماتیسم خوب است یا نه با سپاس

                      1. سلام به شما
                        علایم ذکر شده باید مجزای از روماتیسم توسط متخصص اعصاب و روان بررسی بشه. کبودی های بدن هم نیاز به بررسی و انجام آزمایش خون داره که متخصص داخلی می‌تونه کمک بکنه. درمورد بابونه مستندات علمی کافی نیست که توصیه ای بشه.

                      2. سلا م عظله هام چند ساله عذاب می دند هر کجا رفته ام قرصهای آرام بخش می دادند اثری نمی کردند ۰ ولی تازه رفته ام آزمایش داده ام دگتر کفت روماتیسم عصب دارید قرص کلکسی ۰پرد نیزلون وامثال اینها چه کنم۰ممنون

                          1. سلام به شما
                            اصل درمان اعتماد به پزشک هست. اگر به پزشکی مراجعه کردین و بعد از بررسی و مطرح کردن تشخیص، درمان تجویز کردن، بهتره بهشون اعتماد کنین. در این حیطه پزشک فوق تخصص روماتولوژی می‌تونه به شما در نهایی سازی تشخیص کمک کنه.

                          2. سلام، من دو سالهمشکل درد فک و سردرد و گرفتگی بینی و سرفه خشک ودرد گردن داشتم،دکتر مغز و اعصاب رفتم و به اصرار خودم ام آر آی نوشت و انجامش دادم چندتا پلاک تو مغزم بود،گفت دوباره بعد از سه ماه ام آر آی تزریقی انجام بدهند گه انجام دادم جواب رو دید و گفت مشکوک به ام اس هستم،خلاصه اینبار گفت باید نمونه مایع نخاعی و آزمایش خون بدم،انجام دادم جواب برای ام آسمان منفی،من هر روز بی خوابتر و دردم هم بیشتر میش د،ولی هیچ داری به من نداد و گفت ببر فلوشیپ ام اس دکتر مسعود غیاثیان همدان،رفتم و جوابش رو دید فقط گفت ام اس نیست،در جوابنامه دکترم نوشت که علاعمی بهت نفع ام اس وجود ندارد و بیماری آر آی اس مطرح است،دوباره که اومدم پیش دکتر خودم و نامه رو آوردم گفت هیچ مشکل نداری برو یک سال دیگه بیا ام آر آی بده،هیچ داروی هم نداد،خلاصه من لرزش و بی حسین دستام هر روز بیشتر میشد،دوباره رفتم پیش دکتر و به اصرار خودم آزمایش روماتیسم برام نوشت،دیشب هم تست عضله و عصب پیش همون دکتر خودم دادم که جوابش گفت عصبی که به دیسک گردن مهرهای ۵ و ۶ و ۷ متصل هست کند شده،هنوز هم جواب آزمایش خونم نیومده،ولی دیشب دکترا گفت احتمالا رواتیسمه،حالا سوالم اینه که آگه باشه چه نوع روماتیسی هست؟

                              1. سلام به شما
                                تشخیص نوع بیماری علاوه بر معاینه بالینی، به عوامل مختلفی وابسته هست. روماتیسم مفصلی یا عصبی محتمل هست. اما تشخیص قطعی و درمان در حیطه فوق تخصصی روماتولوژی هست.

                              2. سلام .روز؟بخیر آیا روماتیسم عصبی دارو باید تا چه وقت خورد والا کسانی که روماتیسم عصبی دارند بچه دار می‌شوند

                                  1. سلام به شما
                                    باید حتما تحت نظر پزشک فوق تخصص روماتولوژی درمان مناسب دریافت کرد. نوع و طول دوره درمان براساس کلیت بیماری و شرایط زمینه ای فرد، در افراد مختلف متفاوت هست. تابه حال مطلبی پیرامون اثر این بیماری بر باروری گزارش نشده. مگر اختلال زمینه ای دیگری در زمینه وجود داشته باشه.

                                  2. سلام روزتون بخیر من روماتیسم مفصلی دارم از فروردین ماه دارو مصرف میکنم من از مهرماه پای راستم از زانو به پایین درد شدیدی شروع شد که خم کردن پا وروی زمین بنشینم بلند شدنم با درد هست و ورم هم میکنه من دکتر روماتولوژیستم گفت از دیسک کمره که ام ار آی دادم دیسک جزیی داشتم ولی داروهایی که دادن اثری نکرد پیش دکتر ارتوپد هم رفتم ام آرآی از ساق پا وزانو هم دادم چیزی دیده نشد و اینکه خیلی پام گز گز میکنه وسنگین میشه واینکه لرزش دست هم جدیدا گرفتم واحساس لرزش تو بدنمم دارم تاری دید هم تو نوشته ها خیلی دارم میخواستم ببینم امکان داره علاعم ام اس باشه در ضمن این مشکل پای من میتونه از عروق قلبی باشه ممنون میشم راهنماییم کنید.

                                      1. سلام به شما
                                        ارتباط این علائم به قلب و عروق بعید به نظر می رسه. مگر لخته در عروق عمقی اندام باشه که باز علایم کمی متفاوت تر هست. تشخیص ام اس فقط با تصویربرداری قطعی می‌شه و صرفا براساس علایم نمی‌شه تعیین کرد. بهتره از مشورت یک متخصص مغز و اعصاب هم کمک بگیرین.

                                      دکمه بازگشت به بالا