زخم اثنی عشر و چیزهایی که باید از آن بدانید! + درمان زخم اثنی عشر

داخلی

 

تاکنون درباره زخم معده یا زخم اثنی عشر شنیده‌اید؟ می‌دانید که زخم اثنی عشر چگونه بروز می‌کند و چقدر سلامت شما را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؟ زخم معده یکی از شایع‌ترین مشکلات و بیماری‌های گوارشی است که افراد زیادی مبتلا به آن هستند. برخی تا سالیان طولانی ممکن است متوجه بروز این زخم در معده خود نشود و برخی نیز با عوارض و علائم شدید این زخم درگیر هستند. اگر کنجکاوید درباره زخم دوازدهه بیشتر بدانید و اطلاعات کافی به دست آورید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید. این بخش از هومکا به موضوع زخم اثنی عشر اختصاص داده‌شده است.

زخم اثنی عشر چیست؟

زخم اثنی عشر، زخمی است که روی پوشش قسمت فوقانی و ابتدایی روده کوچک شما به وجود می‌آید. درواقع ما به قسمت اول روده کوچک اثنی عشر می‌گوییم و به همین علت این زخم به چنین نامی معروف شده است. اگر زخم در معده شما باشد به آن زخم معده می‌گویند. اگر زخم در دوازدهه باشد به آن زخم اثنی عشر می‌گویند.

زخم اثنی عشر چیست؟

اثنی عشر چیست؟

احتمالاً برای بسیاری این سؤال مطرح می‌شود، که منظور از اثنی عشر چیست؟ اثنی عشر را با دو نام دیگر دئودنوم یا دوازدهه نیز معرفی می‌کنند. دوازدهه در حقیقت عضوی لوله‌ای مانند، توخالی و شبیه به یک لوله خم‌شده است. اما نقش اثنی عشر چیست؟ اثنی عشر یا دئودنوم وظیفه اتصال معده به تهی‌روده را دارد. تهی‌روده بخش میانی روده باریک است و اثنی عشر بخش ابتدایی روده باریک. در ابتدای اثنی عشر، حباب دوازدهه‌ای و در آخر آن رباط ترایتز وجود دارد.

چرا به اثنی‌عشر دوازدهه می‌گویند؟

یکی از نام‌های اثنی‌عشر، دوازدهه است. خوب است بدانید که پزشک یونانی هروفیلوس چنین نامی را انتخاب کرده است چون این قسمت از روده باریک حدوداً ۱۲ انگشت است. پس از هروفیلوس در کتاب قانون ابوعلی سینا دوازدهه با نام اثنی عشر معرفی شد و بعدها به زبان لاتین وارد شد. طول اثنی عشر موجود در بدن ما در حدود ۲۵ تا ۳۸ سانتی‌متر است. به بخش ابتدایی اثنی عشر حباب دوازدهه و به بخش انتهایی آن عضله تعلیقی اثنی عشر گفته می‌شود. به‌طورکلی اثنی عشر از ۴ بخش متفاوت تشکیل می‌شود.

نقش اثنی‌عشر در بدن و دستگاه گوارش

اصلی‌ترین و مهم‌ترین نقش اثنی‌عشر یا دوازدهه در بدن ما تجزیه مواد خوراکی در روده‌ی کوچک است. اثنی عشر برای تجزیه مواد غذایی نیاز به آنزیم، بی‌کربنات سدیم و نمک صفراوی دارد. این ترکیبات از پانکراس و کیسه صفرا ترشح و وارد اثنی‌عشر می‌شوند و روند تجزیه مواد غذایی را تسهیل می‌کنند.

چه عواملی سبب بروز زخم اثنی‌عشر می‌شود؟

در گذشته، کارشناسان تصور می‌کردند سبک زندگی و عادات اشتباهی که در سبک زندگی خود داریم سبب بروز این زخم می‌شود. به‌عنوان‌مثال استرس و رژیم غذایی می‌توانند سبب بروز و تشدید زخم اثنی عشر و معده شوند. امروز می‌دانیم که اسیدهای معده و دیگر شیره‌های گوارشی به ایجاد زخم اثنی‌عشر کمک می‌کنند. خوب است بدانید که اسیدهای معده تا حدود معینی می‌توانند برای بدن مفید باشند و بیش از آن قابلیت سوزاندن پوشش معده و روده را دارند. دلایل بروز زخم دوازدهه به شرح زیر است.

زخم اثنی‌ عشر

  • باکتری هلیکوباکتر پیلوری

بیشتر زخم‌های دستگاه گوارش در اثر عفونت باکتری یا میکروبی به نام هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می‌شوند. این باکتری می‌تواند به مخاطی که از پوشش داخلی معده و قسمت اول روده کوچک شما یعنی اثنی عشر محافظت می‌کند، آسیب برساند. سپس اسید معده به مخاط می‌رسد و زخم خفیف تا شدید و آزاردهنده به وجود می‌آید.

  • داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند داروهای ضد درد و تب که بدون نسخه مصرف می‌شوند، یکی از علل اصلی بروز زخم دوازدهه شناخته می‌شوند. آسپرین، ناپروکسن، ایبوپروفن و دیگر داروهای شبیه به این موارد می‌توانند با گذشت زمان به مخاطی که از پوشش داخلی معده شما محافظت می‌کند آسیب برسانند.

تفاوت زخم معده و زخم اثنی عشر

زخم معده زخمی است که در پوشش معده پدید می‌آید اما زخم اثنی عشر زخمی است که در ابتدای روده کوچک و متصل به معده ظاهر می‌شود. عوامل اصلی ابتلا به هر دو زخم یکسان هستند و شامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری و مصرف خودسرانه و بلندمدت داروهای مسکن است. از شایع‌ترین علائم زخم معده و زخم دوازده هم می‌توان به درد مبهم یا سوزش شکم بین استخوان سینه و ناف اشاره نمود. این دردها اغلب در زمان ناشتا بروز می‌کنند و از چند دقیقه تا چند ساعت نیز ادامه‌دار هستند.

علائم زخم اثنی‌ عشر چیست؟

یکی از نکات جالب‌توجهی که باید در مورد آن آگاهی داشته باشید، تفاوت بین علائم زخم اثنی عشر و زخم معده در بیماران مختلف است. علائم زخم اثنی عشر در هر فرد ممکن است متفاوت باشد. در برخی از موردها مبتلایان به زخم اثنی عشر هیچ دردی و علامتی ندارند، حال‌آنکه برخی علائم زیادی را در خود مشاهده می‌کنند.

شایع‌ترین علامت زخم اثنی عشر، احساس درد مزمن یا سوزنده در شکم بین استخوان سینه و ناف است. این درد اغلب چند ساعت بعد از صرف غذا رخ می‌دهد و ممکن است شما را در طول خواب شبانه بیدار کند. حتی این درد نیز در مبتلایان متفاوت است. برخی تنها چند دقیقه درگیر این درد هستند و برخی تا چند ساعت این درد را تحمل می‌کنند. علائم زخم پپتیک ممکن است شبیه سایر مشکلات سلامتی باشد. همیشه برای اطمینان از ابتلا و عدم ابتلا به بیماری به پزشک متخصص مراجعه کنید و از درمان خودسرانه خودداری کنید.

علائم زخم اثنی‌ عشر چیست؟

زخم اثنی عشر و کمردرد

یکی از علائم شایعی که در مبتلایان به زخم اثنی عشر مشاهده می‌شود، کمردرد است. تقریباً ۲۰ درصد از مبتلایان به زخم اثنی‌عشر از کمردرد نیز رنج می‌برند. این درد در پشت اثنی عشر اتفاق می‌افتد، اما فرد مبتلا به تصور اینکه دچار کمردرد شده جهت درمان به روماتولوژیست مراجعه می‌کند.

زخم اثنی عشر و درد پشت

یکی از علائم ناراحتی‌های گوارشی به‌خصوص زخم اثنی عشر درد پشت است. اگرچه نشانه بیماری‌های گوارشی اغلب شامل شکم درد، استفراغ و اسهال است اما گاهی بسته به محل زخم، درد کمر و درد پشت نیز احساس می‌شود. این نوع دردها را دردهای ارجاعی هم می‌گویند. علائمی که معمولاً همراه با درد پشت بروز می‌کنند، عبارت‌اند از:

  • سوزش سردل
  • درد شکم
  • نفخ

به گفته وب‌سایت hopkinsmedicine ضمن اینکه برخی از علائم زخم اثنی عشر مانند درد و سوزش در استخوان سینه و ناف شیوع بالایی دارند، برخی از علائم از شیوع پایین‌تری برخوردار هستند. علائم کمتر شایع زخم اثنی عشر عبارت‌اند از:

  • احساس سیری بعد از خوردن مقدار خیلی کم‌غذا
  • آروغ زدن‌های پی‌درپی
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • کاهش وزن
  • عدم احساس گرسنگی
  • مدفوع خونی یا سیاه‌رنگ
  • استفراغ خونی

تشخیص زخم اثنی غشر

برای تشخیص زخم اثنی عشر ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی ابتدا سوابق سلامتی و بیماری‌های گذشته بیمار را بررسی می‌کند. ممکن است متخصص از شما بخواهد چند آزمایش نیز انجام دهید، که در روند تشخیص دقیق بیماری کمک‌کننده خواهد بود. آزمایشات تصویربرداری جهت تشخیص زخم اثنی عشر عبارت‌اند از:

GI فوقانی (معده روده‌ای) یا بلع باریم

با استفاده از این آزمایش تصویری بخش فوقانی دستگاه گوارش شما موردبررسی قرار می‌گیرد. مری، معده و اثنی عشر که بخش ابتدایی روده باریک است در این روش موردبررسی قرار می‌گیرند. جهت انجام این تصویربرداری ابتدا لازم است پودر باریم با آب مخلوط و بلعیده شود. این مایع می‌تواند اندام‌ها را پوشش دهد تا در تصویربرداری با اشعه ایکس دیده نشوند.

تشخیص زخم اثنی غشر

آندوسکوپی فوقانی یا EGD

از این روش تشخیصی با عنوان ازوفاگوگاسترودئودنوسکوپی نیز یاد می‌شود. این آزمایش به بررسی تصویری مری، معده و اثنی عشر می‌پردازد. برای انجام این آندوسکوپی از یک لوله باریک با نور به نام آندوسکوپ استفاده می‌کنند. این لوله یا مبدل مجهز به یک دوربین در بخش انتهایی است. لوله آندوسکوپ را از طریق دهان و گلو به داخل مری، معده و روده فرستاده می‌شود.

در مرحله بعد متخصص آندوسکوپی می‌تواند داخل این مری، معده و اثنی عشر را ببیند. همچنین از این روش می‌توان جهت بیوپسی یا نمونه‌برداری از اثنی عشر و معده نیز استفاده کرد. این روش در مواردی که پزشک به هلیکوباکتر مشکوک است بسیار کاربردی خواهد بود. البته پس‌ازاین دو روش تشخیصی ممکن است پزشک از شما بخواهد چند آزمایش دیگر مانند آزمایش خون، کشت مدفوع و تست تنفس اوره هم انجام دهید.

درمان زخم اثنی عشر

درمان زخم اثنی عشر و درمان زخم معده به میزان زخم شما بستگی دارد. پزشک بر اساس دلیل بروز زخم اثنی‌عشر، یک برنامه درمانی و مراقبتی به شما ارائه می‌کند. درمان زخم اثنی‌عشر می‌تواند شامل تغییر سبک زندگی، مصرف دارو و عمل جراحی شود. تغییرات سبک زندگی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نخوردن برخی غذاها: از خوردن هرگونه غذایی که علائم شما را بدتر می‌کند اجتناب کنید
  • ترک سیگار: سیگار می‌تواند از بهبود زخم جلوگیری کند و بعد از درمان هم باعث عود زخم‌ها می‌شود
  • محدود کردن مصرف کافئین و الکل: این دو مورد می‌توانند علائم فرد را بدتر کنند
  • مصرف‌نکردن داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی: داروهایی مانند ایبوپرفن و آسپرین شاید برای پیشگیری و درمان برخی از مشکلات مفید باشند، اما هرگز نباید بدون تجویز پزشک مصرفشان کنید. به‌ویژه اگر مبتلا به زخم دوازدهه هستید موضوع را با پزشک متخصص در میان بگذارید

داروهای درمان زخم اثنی عشر

برای درمان زخم اثنی‌عشر درمان دارویی نیز وجود دارد. ازجمله داروهای مؤثر در درمان زخم اثنی عشر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آنتی‌اسیدها: آنتی‌اسیدها به‌سرعت اسید معده را ضعیف یا خنثی می‌کنند تا علائم را کاهش دهند
  • داروهای محافظ مخاط معده: این داروها از پوشش مخاطی معده در برابر آسیب اسید محافظت می‌کنند
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون یا PPI: این داروها سطح اسید معده را کاهش می‌دهند و از پوشش معده و اثنی عشر محافظت می‌کنند
  • آنتی‌بیوتیک‌ها: آنتی‌بیوتیک‌ها داروهای ضد باکتری هستند و می‌توانند در مهار باکتری هلیکوباکتر پیلوری مؤثر باشند
  • مسدودکننده‌های H۲: این دارو‌ها می‌توانند با مسدود کردن هورمون هیستامین، میزان اسیدی که معده می‌سازد را کاهش دهند. هورمون هیستامین در افزایش و تولید اسید معده مؤثر است

در بیشتر موارد، داروها می‌توانند زخم‌ها را به‌سرعت بهبود بخشند. هنگامی‌که باکتری هلیکوباکتر پیلوری برداشته شود یا از بین برود، بیشتر زخم درمان می‌شود و دیگر عود نمی‌کند. در موارد نادر، اگر داروها کمکی نکنند و یا اگر زخم باعث مشکلات پزشکی دیگر شود، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید.

داروهای درمان زخم اثنی عشر

جراحی زخم اثنی عشر

زخم‌های گوارشی اغلب با تجویز دارو قابل درمان هستند اما در درصد اندکی به دلیل عدم پاسخ فرد به درمان دارویی که بیشتر ناشی از وجود بافت‌های سرطانی، عود مکرر زخم و یا تولید بیش‌ازحد اسید معده است، عمل جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

یکی از روش‌های جراحی زخم معده و اثنی عشر روش پچ گراهام است که در آن یک لایه از بافت اومنتوم روده برداشته می‌شود و برای پوشاندن ضایعه ایجادشده مورداستفاده قرار می‌گیرد. این روش جراحی ممکن است با روش‌های دیگری مانند قطع عصب واگ برای کاهش تولید اسید معده نیز همزمان شود. پس از عمل جراحی برای جلوگیری از عود زخم، باید رژیم غذایی و شیوه زندگی اصلاح شود.

درمان خانگی زخم اثنی عشر

برای درمان سریع‌تر زخم اثنی عشر می‌توان در کنار مصرف داروهای تجویزشده از درمان‌های خانگی نیز با مشورت پزشک خود بهره ببرید، ازجمله:

مصرف پروبیوتیک‌ها

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده‌ای هستند که به بازگرداندن تعادل به دستگاه گوارش کمک می‌کنند. این باکتری‌های مفید علاوه بر کمک به ارتقای سلامت روده، می‌توانند در درمان زخم اثنی عشر نیز بسیار مفید باشند.

مصرف زنجبیل

این گیاه دارویی اثرات محافظتی قابل‌توجهی برای معده و روده به همراه دارد. در طب سنتی از زنجبیل برای درمان مشکلات گوارشی مانند یبوست، نفخ و ورم معده استفاده می‌شود.

مصرف میوه

بسیاری از میوه‌ها حاوی ترکیبات پلی فنولی به نام فلاونوئیدها هستند. بر اساس منابع معتبر پزشکی، پلی فنول‌ها تأثیر مفیدی در درمان زخم معده و اثنی عشر دارند. این ترکیبات طبیعی همچنین می‌توانند به درمان طیف وسیعی از مشکلات گوارشی ازجمله اسپاسم و اسهال کمک کنند.

مصرف عسل

عسل یکی از مفیدترین مواد غذایی است که می‌توان با گنجاندن آن در رژیم غذایی از طیف وسیعی از مزایای آن بهره‌مند شد. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ مشخص شد که عسل دارای اثرات ضدمیکروبی علیه هلیکوباکتر پیلوری است. این نتایج نشان می‌دهد که عسل برای درمان زخم معده و زخم اثنی عشر مفید است.

درمان خانگی زخم اثنی عشر

رژیم غذایی برای زخم اثنی عشر

  • غذاهای سرشار از فیبر بخورید: بذر کتان، جو، آجیل، سبزیجات و میوه‌های همچون سیب و پرتقال سرشار از فیبر هستند
  • غذاهای سرشار از فلاونوئید بخورید: بلوبری، بروکلی، میوه‌ها و سبزیجات، سیر، پیاز و لوبیا ازجمله مواد غذایی حاوی فلاونوئید هستند
  • شیر ممنوع است: شیر محرک معده است و سبب افزایش اسید معده می‌شود، بنابراین بهتر است شیر مصرف نکنید
  • قهوه ممنوع است: قهوه دومین نوشیدنی است که شما نباید میل کنید. این نوشیدنی می‌تواند سبب تشدید زخم‌های گوارشی شود

زخم اثنی عشر چه عوارضی دارد؟

اگر زخم اثنی‌عشر تحت درمان قرار نگیرد، می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند. رایج‌ترین مشکلات و عوارض ناشی از این زخم عبارت‌اند از:

  • خونریزی: چون زخم اثنی‌عشر و زخم معده سبب تحلیل عضلات معده و دیواره دوازدهه می‌شوند، ممکن است به رگ‌های خونی نیز آسیب وارد کنند. درصورتی‌که رگ‌های خونی آسیب ببینند، خونریزی به وجود می‌آید
  • سوراخ اثنی عشر: یکی از عوارض شدید دیگری که زخم اثنی‌عشر درمان‌نشده در پی دارد، سوراخ شدن نقطه زخم اثنی‌عشر است. هنگامی‌که این اتفاق می‌افتد، باکتری‌ها و مواد غذایی تا حدی هضم شده می‌توانند وارد دیواره معده و روده شوند و موجبات بروز عفونت و التهاب را فراهم کنند
  • انسداد: همان‌طور که گفتیم عدم درمان زخم اثنی‌عشر سبب التهاب و تورم این ناحیه می‌شود. بنابراین در اثر این التهاب و تورم مسیر اثنی عشر و معده مسدود می‌شود. غذا دیگر نمی‌تواند از معده خارج و به روده باریک وارد شود. در این حالت فرد مرتباً استفراغ می‌کند

پیشگیری از زخم اثنی عشر

در صورت پیروی از نکات مرتبط با سلامت دستگاه گوارش می‌توان خطر ابتلا به زخم اثنی عشر را کاهش داد. از مهم‌ترین اقدامات خود مراقبتی عبارت‌اند از:

  • از خود در برابر عفونت‌ها محافظت کنید
  • خودسرانه و بلندمدت مسکن‌ مصرف نکنید
  • از مصرف مشروبات الکلی پرهیز کنید
  • از استعمال دخانیات خودداری کنید
  • رژیم غذایی سالم و متعادلی انتخاب نمائید

آیا زخم اثنی عشر منجر به سرطان می‌شود؟

آیا زخم اثنی عشر منجر به سرطان می‌شود؟

زخم‌های گوارشی به‌ویژه زخم معده و زخم دوزادهه عمدتاً به دلیل وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری ایجاد می‌شوند. عفونت مزمن و بلندمدت هلیکوباکتر پیلوری نیز با سرطان مرتبط است. ازآنجایی‌که زخم اثنی عشر یک زخم باز است، باکتری‌ها می‌توانند به‌راحتی آن را آلوده کنند و باعث جهش DNA و همچنین آسیب به پوشش معده شوند.

التهاب‌های طولانی‌مدت گوارشی یکی از فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان‌های گوارشی به شمار می‌آیند. زمانی که بافت طبیعی معده و روده بر اثر التهاب مزمن حالت طبیعی خود را از دست داده و شکل فیبروزی به خود بگیرد اولین زنگ خطر سرطان به صدا درمی‌آید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

نکته مهمی که در خصوص زخم معده و زخم اثنی عشر اهمیت دارد این است که علائم اختلالات گوارشی را که بیش از چند روز طول می‌کشند، نادیده نگیرید. این علائم مختصر در طول زمان تبدیل به زخم‌هایی ملتهب و بلندمدت می‌شوند که عوارض بسیاری به دنبال دارند. مراجعه به پزشک و تشخیص زودهنگام این بیماری‌ها از اولین اقدامات لازم برای جلوگیری از عوارض جدی زخم‌های گوارشی هستند. در صورت بروز هر یک از علائم زیر لازم است که هرچه سریع‌تر به متخصص بیماری‌های داخلی و گوارشی مراجعه کنید:

  • درد شدید شکم که با گذر زمان بدتر می‌شود
  • مدفوع تیره و خونی
  • استفراغ خونی که گاهی شبیه تفاله قهوه باشد

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
hopkinsmedicine
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۷۷ دیدگاه

  1. سلام.من چند سال سابقه درد معده داشتم تا اینکه آنقدر شدت پیدا کرد که بیشتر مواقع بعد از صرف غذا استفراغ میکردم.اغلب مواقع اشتها نداشتم .وزن بدنم به شدت کاهش پیدا کرد.که خوشبختانه با تشخیص درست پزشک متخصص جناب آقای دکترشهبازخانی که توی کلینیک مسعود در خ کارگر تهران هست و انجام اندوسکوپی تشخیص التهاب شدید معده و دوازده دادن و وجود ” هلیکوباکتری “و تجویز سه نوع قرص .بعد از کمتر از یک روز عوارض درد معده و کم اشتهایی رو به بهبودی گذاشت که بعد از اتمام دوره درمان که حدود دو ماه طول کشیدهیچ علامتی نداشتم .خوشبختانه از ۲ سال و نیم پیش که درمان شدم تا کنون هیچ علامت درد معده ندارم و اشتهام هم خیلی خوب شده و هر غذایی میتونم بخورم و وزنم هم ایده آل هست و درمان شدم.

      1. سلام من یه مدت درددورناف داشتم دکترتشخیص زخم اثنی عشردادن یه دوره قرص ایزونیوم ۴۰ مصرف کردم تاثیری نداشت به شدت وزن کم کردم احساس سیری همیشگی دارم دردکمرهم همینطور ازهمه بدتراحساس بوومزه بدغذا یاحتی هوا زودهم سیر میشم ممنون میشم کمکم کنید

          1. سلام به شما
            این سوال پیش میاد که آیا تشخیص بر اساس شواهد بالینی گذاشته شده یا آندوسکوپی انجام شده.
            اگه آندوئسکوپی انجام ندادین توصیه میشه حتما به پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه کنین تا این شواهد بالینی به‌خصوص کاهش وزن به دقت و به طور کامل ارزیابی بشه.

          2. عرض سلام خدمت اقاامیدممنون میشم باهم گپ وگفتی داشته باشیم منم مشکل شمارودارم وسخت عذاب میکشم ۰۹۳۹۲۲۶۹۹۲۳

            • سلام خسته نباشید..من چند ماه پیش معده درد داشتم به پزشک مراجعه کردم قرص نولپازا و … دادن و من خوب شدم
              الان دوباره یک ماهی میشه که هر از گاهی دردم شروع میشه بنظرتون دوباره به پزشک مراجعه کنم؟ و اینکه داروهامم هنوز استفاده میکنم…

                1. سلام یکتای عزیز
                  اگر علی‌رغم استفاده مرتب و سروقت از داروها و همینطور رعایت رژیم غذایی و پرهیز از محرک‌ها یا غذاهای ممنوعه درد دارین، بله باید پزشک مجدد معاینه کنه. شاید نیاز به انجام اندوسکوپی باشه.

                2. سلام برادر میشه منو راهنمایی کنید من هم همین مشکل شما را دارم ولی خوب نشدم میشه با من تماس بگیرید چیکار کنم

                3. سلام من رفتم دکتر بهم گفتن زخم اثنی عشر دارم و دارو بهم داد و مدتی بهتر شدم. بعد یک سال داروهام رو دکتر قطع کرد. الان ۳ ماه از قطع دارو گذشته و دوباره من سوزش معده و حالت تهوع دارم. ممکنه دوباره زخمم عود کرده باشه؟

                    1. سلام محمدرضای عزیز
                      اگر زخم گوارشی دارین، غیر از مصرف دارو باید سبک زندگیتون مخصوصا تغذیه رو اصلاح کنین.
                      حتما دوباره با پزشک گوارشتون مشورت کنین.

                    2. سلام مصرف شربت دایمیتیکون برای افراد عادی هم خوبه؟ میتونن برای بهبود وضعیت معده بخورن بقیه؟

                        1. سلام امیرحسین عزیز
                          دایمتیکون یکی از داروهای گوارشیه که برای کمک به نفخ و سوهاضمه تجویز میشه.
                          اگه مشکل گوارشی دارین حتما ابتدا به پزشک مراجعه کنین.

                        2. سلام من لوله دوازدهه م ترکید و عمل کردم و هنوز مقداری درد دارم بعد از یک هفته. درد بعد از عمل تا چند وقت طبیعیه؟

                            1. سلام علیرضای عزیز
                              درد بعد از عمل به میزان جراحت و نوع جراحی و میزان التهاب بستگی داره.
                              اگه با گذشت دو هفته شدت درد شما تغییری نکرده یا بدتر شده با جراحتون مشورت کنین.

                              1. سلام شیوای عزیز
                                اگه قرص ریتالین توسط روانپزشک برای شما تجویز شده و با خوردنش دچار مشکل گواشی شدین با پزشکتون مشورت کنین.
                                خیلی از داروها بر اساس اینکه فوایدشون چقدر بیشتر از عوارضشون هست تجویز میشن.
                                پس قطع خودسرانه دارو بدون مشورت با پزشک میتونه به ضررمون باشه.

                              2. سلام من چند روزی میشه که اشتها ندارم چون وقتی گرسنم میشه حالت تهوع دارم و وقتای دیگه هم گرسنه نیستم. علتش چیه؟

                                  1. سلام گلناز عزیز
                                    ممکنه به خاطر یک عفونت ویروسی یا استرس باشه.
                                    اگه ادامه‌دار بود با پزشک مشورت کنین.

                                    1. سلام بهروز عزیز
                                      به علائم، سن و نتایج معاینه بستگی داره.
                                      بیشتر وقتا نیازه که آندوسکوپی انجام بشه.
                                      توی افراد جوان‌تر ممکنه اگر شدت علائم زیاد نباشه یک دوره دارو تجویز بشه و نتیجه بررسی بشه.

                                    2. سلام من مدتیه که بدون دلیل یهو آروغ میزنم و بعضی وقتا حس تنگی نفس بهم میده. چیکار باید کنم. علامت دیگه ای ندارم

                                      • سلام من التهاب معده و زخم دوازدهه داریم و دکتذ برام مترونیدازول تجوبر کرده ولب علائمم بهتر نشده چیکار باید کنم؟

                                          1. سلام پروین عزیز
                                            بهتره مجددا با پزشکتون مشورت کنین.
                                            مشکلات گوارشی خصوصا زخم نیاز به زمان و مدارا و اصلاح سبک زندگی (تغذیه درست، سیگار نکشیدن و…) داره.

                                          2. سلام من چن روزی هست که مدفوعم سیاه شده و اصلا میل به غذا ندارم. چه مشکلی دارم باید پیش چه متخصصی برم؟

                                              1. سلام به شما
                                                تیره‌شدن مدفوع میتونه به‌خاطر بعضی داروها و غذاها مثل قرص آهن باشه.
                                                اگر مدفوع سیاه قیری دارین حتما به فوق تخصص گوارش مراجعه کنین.

                                              2. سلام من پدرم التهاب اثنی عشر داره یک هفته میشه دارو مصرف میکنه ولی سوزش سردل و دور ناف شدیدی داره.آیا مسکنی برای کاهش درد میشه استفاده کنه؟راهنمایی کنین ممنون میشم

                                                  1. سلام به شما
                                                    معمولا داروهای تجویزشده در التهاب دوازدهه (اثنی عشر) بعد از گذشت مدت موثر علائم بیمار مثل درد رو کم می‌کنن.
                                                    اگه دو هفته تا یک ماه بعد از مصرف دارو همچنان درد و علائم ادامه داشت توصیه میشه مجدد به پزشک مراجعه کنین.

                                                  2. سلام برای درمان زخم اثنی عشر دکتر کلاریترومایسین،بیسموت سابسیرات،آموکسی سیلین وازونیوم تجویز کرده ۱هفته میشه استفاده میکنم خیلی بهترم ولی اسید معده ام خیلی زیاده خیلی اذیت میشم.میتونم از قرص ویا آمپول فاموتیدین استفاده کنم؟واینکه خیلی وزنم کم شده تقریبا ۲۰ کیلو میشه سرم تقویتی بهم معرفی کنین

                                                      1. سلام یلدای عزیز
                                                        با توجه به اینکه تداوم علائم قدیم یا ایجاد علامت‌های جدید (افزایش اسید معده) در سیر تشخیص و درمان خیلی مهمه، بهتره این موضوع رو با پزشک درمانگر خودتون درمیون بذارین.
                                                        کاهش وزن هم بسته به اینکه در چه مدت زمانی رخ داده باید بررسی بشه.

                                                      2. سلام
                                                        وقتتون بخیر
                                                        اگر اسید معده زیاد باشد و برای مدت طولانی در گلو بماند منظورم چندین روز است
                                                        مشکل چیست؟

                                                          1. سلام دوست عزیز
                                                            اسید معده نمیتونه چندین روز توی گلو بمونه چون به خاطر بلع غیرارادی (مثل قورت دادن آب دهان) قطع از گلو خارج میشه.
                                                            شما احتمالا به ریفلاکس (GERD) اشاره می‌کنین که بواسطه برگشت اسید معده به مری ایجاد میشه و باعث ترش کردن یا تلخی و بوی بد دهان و خراب شدن دندان میشه.
                                                            نباید بلافاصله بعد از غذا دراز بکشین.
                                                            چای، قهوه و سیگار منجر به شل شدن دریچه انتهای مری و برگشت اسید میشه، اگر با رعایت این موارد بهتر نشدین باید به پزشک مراجعه کنین.

                                                          2. سلام من یه چهار روز است که داخل معده احساس سنگینی و حالت چنگ چنگه شدن دارم .یعنی دردش بصورت سوزش نیست و حالت دلشوره و اضطراب هست و هم معده و هم رودها صدا دارند و غارو غور دارند .البته یبوست دارم و وقتی عاروق می زنم اون حالت چنگه چنگ شدن قطع میشه و راحت میشم .صبح که از خواب بیدار میشم خیلی باد از مقعد خارج میشه .ببخشید بابت بی ادبی .

                                                              1. سلام به شما
                                                                افزایش صداهای دستگاه گوارش بخصوص روده‌ها و افزایش گاز معده و روده، بررسی داخلی لازم داره. بنظر میاد مشکل بیشتر منشا عصبی داره. اما با توجه به سن و معاینات بالینی و سابقه خانوادگی، پزشک باید اقدامات تشخیصی رو انجام بدن.

                                                                  1. سلام ممنون از پاسخ تون .چند روز با خ تون .وردن داروی گیاهی مثل اسطو خودش و نعنا و شربت عسل اون حالت قطع شد .به احتمال زیاد همون منشاعصبی هست .البته غذاهای با طبع سرد هم تشدیدش می کند .ممنون از پاسخ

                                                                • درد در روده دوازده دارم سنو دادم گفتن زخم کوجیک داره با خوردن عسل و شربت نعنا که در خانه تهیه میکردم دردم کم و خوب میشد به پزشک مراجعه کردم شربتی بر گرفته از آلوورا دادن اون هم بد نبود بنظر شما راه حل چیه اخه زمانی درد شروع میشه که وعده غذایی دیر بشه با تشکر

                                                                    1. درد گوارشی زمانی که با تاخیر غذا خوردن و خالی بودن معده ایجاد یا تشدید بشه، به اختلالات التهابی خود معده مربوط هست. شواهد نشون میده باید آندوسکوپی انجام و بافت معده بررسی بشه. همینطور درمان دارویی لازم تجویز بشه.

                                                                        1. سلام
                                                                          من چن روزی میشع مدفوعم خونیه
                                                                          و معدمم گه گاهی درد میگیره
                                                                          من نمیدونم مشکل چیع؟ ):

                                                                            1. سلام فاطمه عزیز
                                                                              وجود خون روشن یا تیره در مدفوع، حتما نیاز به بررسی داره. باید علاوه بر آزمایش مدفوع، آندوسکوپی و کولونوسکوپی انجام بشه. به پزشک متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش مراجعه کنین.

                                                                              • سلام فاطمه عزیز
                                                                                وجود خون روشن یا تیره در مدفوع، حتما نیاز به بررسی داره. باید علاوه بر آزمایش مدفوع، آندوسکوپی و کولونوسکوپی انجام بشه. به پزشک متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش مراجعه کنین.

                                                                            2. سلام من الان چند سال مشکل گوارش داشتم آندوسکوپی تصویر برداری ام آر آی همه را انجام دادم میکروب هلوباکتپلیوری هم مثبت شد متاسفانه دکتر بهم کپسول آموکسی سیلین و مترونیدازول دا گفت هر هشت ساعت استفاده کن و قرص پنتو پرازول من الان یک ماهه دارم استفاده میکنم ولی خوب نشدم لطفا راهنماییم کنید سن ۳۷ قد ۱۷۰ وزن ۶۰ کیلو ناگفته نماند من خفه گی شدید هم دارم و اعصاب و روان قرص آلپروزلام استفاده میکنم

                                                                                1. سلام دوست عزیز
                                                                                  اگر با تکمیل دوره درمان و مصرف داروها به اندازه و به‌موقع، همچنان پاسخد درمانی مناسب حاصل نشده، باید پزشک معالج رو درجریان عدم پاسخ به درمان بذارین تا در درمان بازبینی کنن. همچنین باید گفت، برخلاف تصور عموم، شرایط روحی و روانی تاثیر بسیار شدیدی بر وضعیت فیزیکی و بیماری‌ها می‌ذاره. بهتره از یک روانپزشک هم جهت کنترل هرچه بهتر شرایط روحی کمک بگیرین.

                                                                                    1. سلام بنده بعد از هر بار دفع اجابت معدم سوزش داره ولی بعد از چند دقیقه خوب میشه.چیز داغ هم میخورم همون سوزش هست بعد از چند دقیقه خوب میشه.مدفوعم بعضی اوقات دو رنگ میشه .قهوه ای روشن و تیره

                                                                                        1. سلام علی عزیز
                                                                                          برای بررسی، باید سونوگرافی شکم و همچنین آندوسکوپی انجام بشه. به پزشک فوق تخصص گوارش مراجعه کنین.

                                                                                    1. سلام مجید عزیز
                                                                                      درد شکم حتما باید معاینه بشه تا بشه منشا و علت احتمالی اون رو حدس زد. حالت تهوع هم الزاما نشان دهنده زخم دوازدهه نیست. باید ضمن مراجعه به پزشک داخلی یا گوارش برای معاینه، آزمایشات لازم رو هم انجام بدین.

                                                                                    2. من از اولین بار پریودم ک ۱۵سالم بود تا الان ک ۱۷سالمه همش معدم غارو قور می کنه ی مدت فک می کردم از استرسه ی مدت ک کمتر استرس داشتم کمتر شد ولی درست نشد و باز وقتی نزدیک پریودم می شه باز شکمم غارو قور می کنه و صدای حباب هم می ده و بعضی وقتا دهنم ترش می شه البته ویزای ترش هم زیاد می خورم چی کار کنم؟

                                                                                        1. این صداها ممکنه نه از معده، بلکه از روده باشه. ارتباطی به هم به قاعدگی شما نداره. در صورت افزایش صداهای گوارشی، باید به پزشک داخلی مراجعه کنین تا ضمن بررسی علت، به کنترل اون کمک کنن.

                                                                                        2. سلام
                                                                                          من چن روزی میشع مدفوعم خونیه
                                                                                          و معدمم گه گاهی درد میگیره
                                                                                          من نمیدونم مشکل چیع؟ ):

                                                                                            1. سلام فاطمه عزیز
                                                                                              وجود خون روشن یا تیره در مدفوع، حتما نیاز به بررسی داره. باید علاوه بر آزمایش مدفوع، آندوسکوپی و کولونوسکوپی انجام بشه. به پزشک متخصص داخلی یا فوق تخصص گوارش مراجعه کنین.

                                                                                            2. سلام من الان چند سال مشکل گوارش داشتم آندوسکوپی تصویر برداری ام آر آی همه را انجام دادم میکروب هلوباکتپلیوری هم مثبت شد متاسفانه دکتر بهم کپسول آموکسی سیلین و مترونیدازول دا گفت هر هشت ساعت استفاده کن و قرص پنتو پرازول من الان یک ماهه دارم استفاده میکنم ولی خوب نشدم لطفا راهنماییم کنید سن ۳۷ قد ۱۷۰ وزن ۶۰ کیلو ناگفته نماند من خفه گی شدید هم دارم و اعصاب و روان قرص آلپروزلام استفاده میکنم

                                                                                                1. سلام دوست عزیز
                                                                                                  اگر با تکمیل دوره درمان و مصرف داروها به اندازه و به‌موقع، همچنان پاسخد درمانی مناسب حاصل نشده، باید پزشک معالج رو درجریان عدم پاسخ به درمان بذارین تا در درمان بازبینی کنن. همچنین باید گفت، برخلاف تصور عموم، شرایط روحی و روانی تاثیر بسیار شدیدی بر وضعیت فیزیکی و بیماری‌ها می‌ذاره. بهتره از یک روانپزشک هم جهت کنترل هرچه بهتر شرایط روحی کمک بگیرین.

                                                                                                2. سلام من چند سال هست مشکل معده وروده دارم چند تا دکتر فوق تخصص گوارش هم رفتم علایم اولش ضعف نفغ و بیرون روی فوری بود ولی الان ۲ سال میشه که گاهی دل درد دور ناف هم اضافه شده و پشت کمر حالت گر گرفته گی داره دکترا هم چند تا نظر متفاوت دادن لطفا راهنمایی کنید

                                                                                                    1. سلام محمد عزیز
                                                                                                      تغییر مکرر پزشک درمانگر توصیه نمی‌شه و بهتره به یک پزشک اعتماد و سیر درمانی توصیه شده رو ادامه بدین. برای علایم و شرح حال شما، مصرف پروبیوتیک‌ها هم به صورت خوراکی و هم به صورت کپسول دارویی، کمک‌‌کننده خواهد بود.

                                                                                                    2. سلام. وقت بخیر. من حدودا ۳ ساله که به زخم اثنی عشر مبتلا هستم و گاهی اوقت شاید هر دو یا سه یکبار با درد شدید محل اثنی عشر که بعضی اوقت به قلبم هم میزند از خواب بیدار میشوم. ممنون میشم برای درمان راهنماییم کنید.

                                                                                                        1. سلام میلاد عزیز
                                                                                                          ابتلای طولانی مدت به زخم اثنی‌عشر خطرناک هست و باید حتما بررسی آندپسکوپی، و نمونه‌برداری از ضایعات موجود انجام بشه. همچنین دریافت درمان مناسب بر اساس یافته‌های آندوسکوپی، می‌تونه مشکل رو مرتفع کنه.

                                                                                                        2. درودها
                                                                                                          هر روز صبح ناشتا برای رفع یبوست دوقاشق غذا خوری سر پر پیدرو لاکس در یک لیوان حل ومینوشم آیا مصرف هرروزه آن برای زخم عثنی عشرم زیان دارد البته به دستور پزشگ معالجم میباشد وبعد از آن داروی عثنی عشرم را که نولپازا وفرو میلید است قبل از صبحانه وقبل از ناهار مصرف میکنم
                                                                                                          سیگار هم اصلا نمیکشم
                                                                                                          آیا مصرف کمی دود تریاک اثر بد دارد برای زخم عثنی عشرم ؟
                                                                                                          حدود دوماه است که دارم دارو مصرف میکنم که اکنون دو داروی نامبرده دارم مصرف میکنم !
                                                                                                          ممنون از رهنمودتان !

                                                                                                            1. سلام به شما
                                                                                                              مصرف داروها اگر تحت نظر پزشک و با زمان تعیین شده توسط ایشان هست، مشکلی نداره. توصیه می‌شه از مواد مخدر دوری کنین چون شرایط گوارشی رو نامطلوب خواهند کرد.ذ

                                                                                                            2. بابت توضیحات مختصر و نفید کمال تشکر از شما و پزشکان ایران.
                                                                                                              زنده باد ایران.
                                                                                                              زن زندگی ،ازادی🌷🌷🌷

                                                                                                                  1. باسلام
                                                                                                                    متشکرم بابت اطلاعات مفیدتون
                                                                                                                    زنی ۴۲ ساله هستم مدتی هست که درد پشت دارم گاهی به زیر بغلم کشیده میشه
                                                                                                                    مدتیست رفلاکس هم دارم، کمردرد شدید هم گاهی دارم جوریه که به پاهام میزنه
                                                                                                                    ولی خداروشکر اشتهام خوبه
                                                                                                                    الان چند روزه درد تو قفسه سینه دارم که همزمان به پشت و زیر بغل میزنه
                                                                                                                    چند ماه پیش سونوگرافی شکم وکبد انجام دادم مشکلی نداشتم حدود یک سال پیش هم سونوگرافی و ماموگرافی انجام دادم مشکلی نداشتم
                                                                                                                    میشه راهنمایی کنید چیکار کنم؟!
                                                                                                                    میخوام به متخصص مراجعه کنم
                                                                                                                    به نظرتون کدوم رو اول برم
                                                                                                                    متخصص غدد، روماتولوژی، گوارش، زنان
                                                                                                                    باتشکر

                                                                                                                      1. سلام به شما
                                                                                                                        بهترین کار مراجعه اولیه به پزشک متخصص داخلی و سپس عمل براساس ارجاعات ایشان هست. ارزیابی قلبی هم لازمه انجام بشه.

                                                                                                                  2. سلام خسته نباشی من چند سالی هست که درد معده وسوزش میده داشتم اما امسال دردام زیاد شد وهمش خونه خوابیدم استراحت مطلق….بدلیل مشکل اعصاب داروی اعصاب هم مصرف میکنم الان چند سالی است……وسواس شدید وسواس فکری شدید هم دارم…..تو این چند ساله داروهای اشتها های خیلی زیادی هم خوردم یه مدت اشتها ولی بعدش دیگه اشتها نداشتم ……الان ۳ماه است که اصلا غذا نمیخورم…..چند روز پیش به دکتر فوق تخصص گوارش رفتم وگفت باید اندوسکپی بشی…..امروز اندوسکپی شدم و گفتن اثن وعشرت بسته شده یعنی چی؟؟؟؟……بعدش هم دارو دادن…..من امروز ناهار چون گیج بودم وبیهوشی بعد اندوسکپی تو سرم بود به خواهرم گفتم گشنمه واون هم به من ناهار قرمه سبزی وپولو داد ومن خوردم وبعدش درد شدیدی گرفتم ……وبعد که شوهرم اومد گفت اونا با اندوسکپی اثن و عشرت که بسته بود باز کردن آیا این راسته؟؟‌؟ بعد گفت الان که غذای چرب خوردی دوباره روده اثن وعشرت بسته شد‌…….آیا این واقعیت داره؟؟؟ لطفا زود جواب بدین من دارم سکته میکنم

                                                                                                                      1. سلام به شما
                                                                                                                        بله احتمال انسداد نسبی مسیر گوارش وجود داره. باید تحت نظر پزشک فوق تخصص گوارش باقی بمونین. ازمصرف غذاهای چرب و حجیم خودداری کنین.

                                                                                                                      2. بآ سلام و تشکر مطالب بسیار مفید بود.من در سن حدود چهل سالگی دچار خونریزی اثنی عشر شدم که با مراجعه به پزشک متخصص و انجام اندوسکپی و مراقبت زیاد درمان شدم . ولی الان در سن ۷۳ سالگی باز دچار سوزش ودرد پشت در این ناحیه هستم .ایا با درمان خانگی میتوانم معالجه بشم؟
                                                                                                                        چار

                                                                                                                          1. سلام به شما
                                                                                                                            ممنون از توجه تون
                                                                                                                            با توجه به سابقه قبلی، خوددرمانی به هیچ وجه توصیه نمی‌شه. مضاف بر اینکه با هربار برگشت علائم، حتما باید آندوسکوپی تکرار بشه.

                                                                                                                          2. سلام از سال ۸۷ گاهی اسهال گاهی خوب و گاهی یبوست داشتم /باریم انما در سال ۸۷ انجام شد و مشکلی نداشتم به دلیل ترس از کولونوسکپی دیگه پیگیر نشدم /واقعا مشکل داشتم مخصوصا زمان اسهال/اسفند۴۰۰ با درد زیر قفسه سینهو بی اشتهایی به پزشک مراجعه کردم و صفرامو دراوردن که البته بازهم درد و بی اشتهاییم ادامه داره /پزشک برای من ازمایشهایی داد که مشخص شد سلیاک دارم /و به متخصص گوارش ارجا داده شدم /ایشان برای من کولونوسکپی و اندوسکوپی انجام دادن ۲۰ اذر /گفتن خوشبختانه صدمه زیادی به روده ها نزده و قرص جویدنی پپتی لاک رو تجویز کردن /روزی ۲ تا /از ۲۴ اذر مرتب میخورم ولی درد زیر دنده و حتی پایین دنده مخصوصا پایین وسط /رو دارم و از خواب با دردش بیدار میشم /هنوز اشتهام برنگشته / ۶۱ سالمه و نمیدونم دیگه باید به چه پزشکی مراجعه کنم /ایا مربوط به عمل صفرا میشه ؟/چون قسمت زیر دنده که سوراخ شده /هنوزم گاهی درد میکنه .ممنون میشم راهنماییم کنین😔

                                                                                                                              1. سلام به شما
                                                                                                                                بله ممکنه درد از منشا کبد باشه. اما بیشتر محتمل هست درد از معده یا دوازدهه باشه. با توجه به بیماری زمینه ای و اینکه تحت درمان هستین، تداوم دردها و ناحیه درد رو به پزشک گوارش معالج خودتون اطلاع بدین. دارو درمانی لازمه.

                                                                                                                                  1. سلام /از اینکه دوستی مثل شما دلسوز و پیگیر دارم ممنونم/من کبد چرب گرید ۲ دارم ولی دارویی برای کبد نممیخورم/بازم ممنون

                                                                                                                                      1. سلام به شما
                                                                                                                                        ممنون از توجه تون
                                                                                                                                        لازم هست تحت نظر پزشک فوق تخصص گوارش باشین. علاوه بر رعایت رژیم غذایی و ورزش، ممکنه بر اساس بررسی چربی خون و آنزیم های کبدی، نیاز به درمان دارویی باشه.

                                                                                                                                  2. سلام من حدود هشت سال هست که رفلاکس شدید دارم و نزدیک به دو سال هست ورم معده وزخم معده و زخم اثنی عشر مبتلا شدم و بیماریم مقاوم به درمان شد.سه بار آندوسکوپی.انجام دادم وجدیدا خونریزی معده گرفتم. لطفاً راهنمایی بفرمایید. ۳۷سال سن دارم و پدرم هم به این بیماری مبتلا بود و کانسر کلون شده است. خیلی اروق میزنم چ ویه راحتی استفراغ میکنم

                                                                                                                                      1. سلام به شما
                                                                                                                                        باید حتما دارو درمانی شدید و طولانی مدت انجام بشه. مضاف بر اینکه با این شرایط ممکنه نیاز به اقدام جراحی باشه. باید حتما از پزشک فوق تخصص گوارش کمک بگیرین.

                                                                                                                                      دکمه بازگشت به بالا