علائم سرطان مثانه چیست؟

داخلی

 

سرطان مثانه یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در دنیا شناخته می‌شود. زمانی افراد درگیر سرطان مثانه می‌شوند که DNA یک یا چند سلول سالم در مثانه دچار جهش و تغییر شده و شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی کند. این سرطان می‌تواند کارکرد نرمال مثانه و اندام‌های نزدیک به آن را تحت تأثیر قرار دهد. در این مقاله به معرفی علائم سرطان مثانه می‌پردازیم.

مروری بر سرطان مثانه

زمانی که یک یا چند سلول دچار تغییر در DNA شوند و شروع به رشد و تکثیر غیرطبیعی و بیش از نیاز بدن کنند، می‌گوییم سرطان رخ داده است. سلول‌های سرطانی که در بافت مثانه ایجاد می‌شوند به لحاظ ساختار، رفتار و تکثیر برخلاف سلول‌های طبیعی هستند. این سلول‌ها به‌صورت غیرقابل‌کنترل تکثیرشده و درنهایت تشکیل توده سرطانی می‌دهند.

مثانه عضو یا بافتی شبیه به پیاز اما توخالی است. مثانه زیر شکم قرار دارد و ادرار قبل از خروج از آلت تناسلی در این محل انباشته می‌شود. در واقع مثانه وظیفه جمع‌آوری ادرار را بر عهده دارد. سلول‌های سرطانی در پوشش این کیسه پیازی مانند رشد می‌کنند. سرطان مثانه علاوه‌بر مثانه اندام‌های نزدیک و مرتبط با آن را نیز می‌تواند درگیر کند. هم مردان و هم زنان برحسب ریسک فاکتورهایی که دارند، شانس ابتلا به سرطان مثانه را خواهند داشت. اما در این میان مردان سه برابر بیشتر از زنان در معرض ابتلا به این عارضه سرطانی قرار دارند.

علائم سرطان مثانه چیست؟

علائم اولیه ابتلا به سرطان مثانه

هماچوری یا خون در ادرار

هماچوری رایج‌ترین و تقریباً اولین علامت شروع عارضه در تمام بیماران مبتلا به سرطان مثانه شناخته می‌شود. بسیاری از افراد به‌خصوص زنان در هنگام مشاهده خون در ادرار از آن چشم‌پوشی می‌کنند، چراکه به نظر عادی است و دردی هم ندارد. گاهی بیمار تا چندین ماه نسبت به این وضعیت بی‌تفاوت است و به پزشک مراجعه نمی‌کند.

گروهی از زنان با تصور اینکه این خون مرتبط با قاعدگی و یائسگی است، جهت یافتن علت این لکه بینی‌ها کنجکاو و نگران نشده و به پزشک مراجعه نمی‌کنند. درصورتی‌که یائسه شدید و یا اینکه زمان قاعدگی‌تان نیست، حتماً برای اطمینان از سلامت مثانه به متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

هماچوری چیست؟

منظور از هماچوری وجود خون در ادرار است. درصورتی‌که هنگام دفع ادرار متوجه وجود خون در ادرار شدید یا اینکه ادرار به رنگ سیاه یا قهوه‌ای است، باید نسبت به یافتن علت بروز این وضعیت اقدام کنید. ضمناً باید یادآور شویم که در بسیاری از موارد ادرار سفیدرنگ و شفاف است، اما در آزمایشگاه وجود خون در ادرار تشخیص داده می‌شود.

نشانه‌هایی شبیه به UTI

منظور از UTI عفونت دستگاه ادراری است. درصورتی‌که علائم مشابه نشانه‌های عفونت دستگاه ادراری مشاهده می‌کنید، باید به پزشک مراجعه کنید. از نشانه‌های شایع و شبیه به عفونت دستگاه ادراری می‌توان به تکرر ادرار، فوریت ادرار، بی‌اختیاری ادرار و احساس درد هنگام دفع ادرار اشاره نمود.

درصورتی‌که همیشه احساس می‌کنید ادرار دارید و باید فوراً به توالت بروید، احساس می‌کنید که ادرار دارید اما نمی‌توانید آن را دفع کنید، یا اینکه در دفع ادرار دچار درد و اختلال می‌شوید، لازم است مقداری نسبت به علائمتان هوشیارتر باشید. همچنین اگر برای تسکین دردهای ناشی از این وضعیت آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنید اما تغییری ایجاد نمی‌شود، باید مسئله را با پزشک درمیان بگذارید.

کاهش اشتها بدون دلیل و سابقه بیماری

کم شدن سطح اشتها یکی از رایج‌ترین نشانه‌های سرطان از هر نوع است. بسیاری از زنان و مردان مبتلا به سرطان مثانه هم ممکن است کم‌اشتهایی یا بی‌اشتهایی را تجربه کنند. همچنین بیمار همزمان با کاهش اشتها از خستگی و ضعف بدن بدون دلیل قبلی رنج می‌برد.

خون در ادرار

شروع دردهای بدون سابقه بیماری

دردهای حاصل از سرطان مثانه معمولاً زمانی شروع می‌شوند که عارضه به مراحل پیشرفته‌تر رسیده باشد. در این وضعیت بیمار از درد در لگن، پهلو، شکم و کمر شکایت می‌کند. همچنین اگر سلول‌های سرطانی به استخوان‌ها رسیده باشند، بیمار از درد استخوانی رنج می‌برد. به خاطر بسپارید که این علائم همیشه لزوماً به معنای ابتلا به سرطان مثانه نیستند. درصورتی‌که چنین نشانه‌هایی دارید بهترین کار این است که به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. پزشک با تجویز آزمایشات لازم می‌تواند در مورد علت بروز علائم آگاه شود.

چگونه می‌توان از ابتلا به سرطان مثانه جلوگیری کرد؟ به گفته‌ی mayoclinic هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از این سرطان وجود ندارد اما می‌توان با رعایت نکاتی خطر ابتلا را کاهش داد:

  • سیگار نکشید
  • اگر با مواد شیمیایی سر و کار دارید تمام نکات ایمنی را رعایت کنید
  • رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزیجات داشته باشید

علائم سرطان مثانه در زنان

همان‌طور که گفته شد نسبت شانس ابتلا زنان به مردان خیلی پایین‌تر است. اما باوجوداین بسیار حائز اهمیت است که زنان هم از علائم و نشانه‌های سرطان مثانه مطلع باشند. پیش‌آگهی از نشانه‌های عارضه می‌تواند به شما کمک کند تا در صورت بروز عارضه خیلی زود بیماری را تشخیص دهید و درمان را شروع کنید. به‌طورکلی سرطان مثانه چند نشانه رایج ایجاد می‌کند که عبارت‌اند از:

  • کم شدن بی‌دلیل اشتها
  • نشانه‌هایی شبیه به عفونت دستگاه ادراری یا UTI
  • هماچوری
  • دردهای غیرقابل توضیح در ناحیه کمر، شکم و پهلو
  • خونریزی واژینال پس از یائسگی

سرطان مثانه در مردان

سرطان مثانه در مردان

حتماً می‌دانید که برخی از انواع سرطان به‌عنوان سرطان‌های اختصاصی در گروه‌های زنان و مردان شناخته می‌شوند و عمدتاً مرتبط با دستگاه تناسلی و تولید مثل آن‌ها است. اما برخی انواع سرطان همچون سرطان مثانه هم در مردان و هم در زنان شیوع دارد. باوجوداین یک گروه نسبت به دیگر آمار بیشتری از این عارضه را به خود اختصاص می‌دهد.

در حال حاضر در دنیا سرطان مثانه به‌عنوان چهارمین سرطان شایع در مردان معرفی می‌شود. همچنین خوب است بدانید که مردان نسبت به زنان سه برابر بیشتر شانس ابتلا به این عارضه را دارند. شایع‌ترین نشانه‌ای که سرطان مثانه در مردان مبتلا ایجاد می‌کند، خون در ادرار است. همچنین وجود خون در ادرار می‌تواند نخستین نشانه بروز عارضه باشد. اما به‌طورکلی می‌توان گفت مردان مبتلا به سرطان مثانه علائم زیر را تجربه می‌کنند:

  • خون در ادرار به رنگ قهوه‌ای یا صورتی
  • احساس درد در مثانه
  • تغییر در وضعیت دفع ادرار
  • تحریک و سوزش هنگام دفع ادرار
  • احساس فوریت ادرار
  • افزایش دفعات ادرار
  • ایجاد اختلال در دفع ادرار

علائم تومور خوش‌خیم مثانه

به‌طورکلی برای اینکه پزشک بتواند تشخیص دهد سرطان از نوع خوش‌خیم و متاستاتیک است، نیاز به بررسی نتایج آزمایشات و پاسخ بیماری به درمان دارد. اما منظور از تومور خوش‌خیم نوع غیرتهاجمی سرطان مثانه است. از این نوع سرطان تحت عنوان سرطان مثانه سطحی نیز یاد می‌شود. یکی از ویژگی‌های نمونه سرطان مثانه غیرتهاجمی عدم تمایل آن به رشد و نزدیک شدن به بافت‌های اطراف است. اگر سلول‌های سرطانی تنها در سطح مثانه باقی بمانند و در طولانی‌مدت خود را به دیواره مثانه نرسانند، عارضه از نوع خوش‌خیم است.

میزان شیوع سرطان مثانه خوش‌خیم و بدخیم

به لحاظ آمار ابتلا به سرطان مثانه نوع خوش‌خیم شیوع بیشتری دارد. حدوداً بین ۷۰ تا ۷۵ درصد از مبتلایان به سرطان مثانه درگیر به نوع اول و خوش‌خیم هستند. خوشبختانه این عارضه قابل‌کنترل و درمان است.

علائم متاستاز سرطان مثانه

منظور از متاستاز سرطان مثانه این است که عارضه از نوع بدخیم و پیشرفته است. همچنین سرطان مثانه متاستاتیک قابلیت رشد یافتن با سرعت بالا و رسیدن به دیگر اندام‌ها و بافت‌های نزدیک به مثانه را دارد. زمانی که سرطان مثانه متاستاز کند بسته به نوع توسعه‌یافتگی بیمار علائم متفاوتی را تجربه خواهد کرد. ازجمله علائم رایج متاستاز سرطان مثانه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • احساس درد در یک سمت کمر
  • کاهش اشتها یا بی‌اشتهایی
  • از دست دادن میزان قابل‌توجه وزن
  • ورم کردن پاها
  • احساس درد در استخوان
  • ضعف عمومی بدن

علائم متاستاز سرطان مثانه

البته فراموش نکنید که همیشه این علائم یادشده به معنای سرطان مثانه و توسعه یافتن آن نیستند. برخی از این علائم می‌توانند نشانه بروز شرایط پزشکی دیگر هم باشند. درصورتی‌که مبتلا به عارضه سرطان مثانه هستید و یا اینکه نسبت به علائم خود مشکوک هستید می‌توانید خدمات آزمایش را در منزل از طریق هومکا دریافت کنید. برای دریافت مشاوره و رزرو نوبت می‌توانید با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
hopkinsmedicinemayoclinicnjurologycxbladder
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا