بیماری قلبی در زنان + علائم بیماری‌های قلبی در زنان

قلب و عروق

 

بیماری قلبی ازجمله عارضه‌های جدی شناخته می‌شود، که طیف گسترده‌ای از شرایط سلامتی و علائم را در برمی‌گیرد. عارضه قلبی بر هر بخش از قلب یا تمام بافت قلب تأثیرگذار است. ازجمله عارضه‌های قلبی شایع می‌توان به آریتمی، عارضه عروق کرونری، بیماری عضله قلب و عفونت قلبی اشاره نمود. بیماری قلبی اغلب با احساس درد در قسمت قفسه سینه، زیر قفسه سینه، بروز اختلال در تنفس یا احساس درد و سوزش در پشت بروز می‌کند. در این بخش از هومکا قصد داریم در مورد علائم بیماری قلبی در زنان، چگونگی پیشگیری از بیماری قلبی در زنان، درمان بیماری قلبی در زنان و سایر نکات مربوط به بیماری قلبی در زنان صحبت کنیم.

آیا بیماری قلبی در زنان و مردان متفاوت است؟

اغلب افراد بر این باورند که آمار مبتلایان مرد به بیماری‌های قلبی بیشتر است و این قبیل شرایط پزشکی کمتر گریبان زنان را می‌گیرد، حال آنکه در این مورد خاص تفاوتی بین زنان و مردان وجود ندارد. بیماری‌های قلبی سهم بزرگی در مرگ و میر زنان و مردان دارد. گاهی عارضه‌های قلبی در زنان با علائم و نشانه‌های متفاوت از مردان بروز می‌کنند. گاهی پیش از وقوع خطر و بروز عارضه قلبی زنان دچار علائمی می‌شوند، اما در این مورد مشکوک نشده و یا علائم را نشانه بروز شرایط پزشکی دیگر تلقی می‌کنند.

علائم بیماری قلبی در زنان

علائم اولیه حمله قلبی در زنان

بانوان نیز همانند مردان علائمی مشابه را پیش از بروز یا بعد از بروز سکته قلبی تجربه می‌کنند. ازجمله شایع‌ترین علائم حمله قلبی در زنان می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • درد و ناراحتی در قسمت قفسه سینه
  • احساس فشار و ناراحتی که بیشتر از چند دقیقه به طول می‌انجامد
  • احساس درد و سوزشی که عودکننده و فروکش‌کننده است

علائم حمله قلبی در زنان

سه علامت بالا نشانه‌های مشترکی هستند که در مبتلایان به حمله قلبی گزارش می‌شود. قابل‌توجه‌ترین علامتی که پیش از بروز حمله قلبی در زنان مشاهده می‌شود، درد شدید در قسمت قفسه سینه نیست. معمولاً بانوان درد حمله  قلبی را به‌صورت دیگری تجربه می‌کنند. بیشتر زنانی که دچار حمله قلبی می‌شوند، می‌گویند پیش از بروز حمله در قسمت قلب فشار مضاعف همراه با درد را تجربه کردند. بنابراین نمی‌توان همیشه در مورد دردها هوشیار باشیم و فشار و سفتی قفسه سینه را ناشی از شرایط پزشکی دیگر تلقی کنیم. بسیاری از بانوان بدون اینکه احساس درد داشته باشند، دچار حمله قلبی می‌شوند.

علائم سکته قلبی در زنان

خوب است بدانید که بانوان برخلاف تصور عموم افراد بیش از مردان در معرض خطر حمله قلبی و علائم حمله قلبی که غیر مرتبط با درد قفسه سینه است، قرار دارند. ازجمله علائم غیر مرتبط با درد ناحیه قفسه سینه که بیشتر از بانوان مشاهده می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تعریق زیاد و ناگهانی
  • احساس ناراحتی در شانه و بخش فوقانی پشت
  • ناراحتی در گردن و فک
  • احساس ناراحتی و فشار در قسمت فوقانی شکم
  • خستگی غیرمعمول بدون انجام فعالیت خاص
  • تنگی نفس و سنگین شدن تنفس
  • احساس سرگیجه و سبکی سر
  • احساس سوزش سر دل

همان‌طور که ملاحظه می‌کنید ممکن است این علائم به اندازه درد شدید قفسه سینه قابل‌توجه نباشند و مبهم باشند. اما چرا چنین مشکلی در زنان بروز می‌کند؟

دلیل تفاوت علائم حمله قلبی در زنان

دلیل تفاوت علائم حمله قلبی در زنان چیست؟

زنان، بیشتر از مردان ممکن است علائم جانبی غیر از درد سینه را در حین حمله قلبی، احساس کنند. این علائم، ممکن است نامحسوس باشند، زیرا معمولاً حمله‌ قلبی با درد شدید قفسه سینه، شناخته می‌شود. علت بروز این علائم می‌تواند این امر باشد که زنان، در شریان‌هایی غیر از شریان‌های اصلی نیز دچار گرفتگی می‌شوند. این مشکل، بیماری شریان‌های کوچک قلبی یا بیماری عروق ریز کرونری نامیده می‌شود.

چه زمانی بیشتر زنان دچار این علائم از حمله قلبی می‌شوند؟

برخلاف مردان، زنان تا حدود زیادی بیشتر در هنگام خواب یا وقتی‌که در حال استراحت هستند، علائم قلبی که اشاره کردیم را تجربه می‌کنند. یکی از دلایل اصلی بروز علائم فوق در زنان افزایش استرس‌های عاطفی است و شدیداً در ایجاد و بروز نشانه‌های قلبی در بانوان موثر است.

چون بانوان علائمی متمایز از مردان را هنگام بروز حملات قلبی تجربه می‌کنند، احتمال دارد که خیلی کمتر از مردان به عارضه‌های خفیف تا جدی قلبی دچار شوند. اما در یک مورد آمار ابتلا زنان بالاتر است! زنان خیلی بیشتر از مردان درگیر حمله قلبی بدون انسداد شدید در شریان می‌شوند. از این عارضه تحت عنوان بیماری عروق کرونر غیر انسدادی نیز یاد می‌شود.

به گفته‌ی وب‌سایت mayoclinic پیروی از یک سبک زندگی که اساس آن حفظ سلامت بدن باشد، تأثیر بسزایی در کاهش خطرات بیماری‌های قلبی دارد. بانوان می‌توانند با استفاده از راهکارهای سلامت قلب به حفظ سلامت و عملکرد دقیق قلب خود کمک کنند. برخی از درمان‌های خانگی بیماری قلبی در زنان عبارت‌اند از:

  • وزن مناسب را حفظ کنید و ورزش کردن را ترک نکنید: در مورد انتخاب نوع تمرینات ورزشی پزشک می‌تواند راهنمای شما باشد
  • سیگار کشیدن را ترک کنید: درصورتی‌که شما در گروه‌ سیگاری‌ها قرار ندارید، بنابراین می‌توانید خوشحال باشید، چراکه کمتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار دارید. البته یادتان باشد، که نباید در معرض دود سیگار قرار بگیرید. دود سیگار حتی به عروق خونی افرادی که سیگاری نیستند نیز آسیب وارد می‌کند.
  • از رژیم غذایی سالم پیروی کنید: سعی کنید گوشت و لبنیات کم‌چرب یا بدون چربی میل کنید. از مصرف چربی‌های اشباع یا ترانس، قندهای افزودنی و مقادیر زیاد نمک اجتناب کنید
  • استرس را مدیریت کنید: استرس می‌تواند سبب سفت شدن شریان‌ها شود. این موضوع می‌تواند ریسک ابتلا به عارضه‌های قلبی عروقی به‌خصوص عارضه عروق کرونری را در شما افزایش دهد. برای اینکه سطح استرس بدن را کاهش دهید، ریلکس کنید، در کلاس‌های ورزشی شرکت کنید. در جلسات یوگا شرکت کنید و یا اینکه تحت نظر یک مشاور درمانگر قرار بگیرید

عوامل خطر عارضه قلبی در زنان

عوامل زیادی می‌توانند خطر بروز حمله قلبی یا ابتلا به بیماری قلبی را تشدید کنند. در مورد بیماری عروق کرونر مواردی همچون فشارخون بالا، کلسترول بالا و چاقی در زنان فوق‌العاده موثر خواهد بود. البته این موارد سبب بروز حمله قلبی در مردان نیز می‌شود. باوجوداین عوامل خطرساز عوامل دیگری نیز وجود دارند که در زنان بیشتر سبب بروز حمله قلبی و عارضه‌های قلب مرتبط با آن می‌شوند. ازجمله عواملی که ریسک ابتلا به بیماری قلبی را در زنان افزایش می‌دهد، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

افسردگی و استرس عاطفی

استرس و افسردگی یکی از بزرگ‌ترین دلایل بروز بیمارهای قلبی در زنان به شمار می‌روند. استرس بر سلامت قلب و عروق مردان نیز تأثیر می‌گذارد، اما نسبت زنان در این مورد بیشتر است. زمانی که زنان دچار افسردگی می‌شوند، ممکن است به‌سختی بتوانند از یک سبک زندگی سالم پیروی کنند. همچنین این گروه از زنان کمتر نسبت به دستورات درمانی تجویزشده توسط پزشک سهل‌انگاری و بی‌توجهی می‌کنند.

عوامل خطر عارضه قلبی در زنان

ورزش نکردن

عدم انجام فعالیت‌های بدنی یکی از اصلی‌ترین دلایل بروز بیماری قلبی در زنان شناخته می‌شود. چاقی و اضافه‌وزن ناشی از عدم تحرک بدنی و همچنین مصرف فست فود و غذای چرب تأثیر این مورد را بیشتر می‌کند و زنان را بیش از مردان در معرض ابتلا به حمله قلبی و عارضه‌های مرتبط با آن قرار می‌دهد.

دیابت

دیابت در دنیا یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و می‌تواند سلامت قلب را تحت تأثیر قرار دهد. در این میان بانوانی که دیابت دارند، نسبت به مردان بیشتر در معرض خطر ابتلا به عارضه‌های قلبی قرار دارند. خوب است بدانید که بیماری دیابت این قدرت را دارد که ادراک درد را در بانوان تغییر دهد. بنابراین بانوانی که مبتلا به دیابت هستند، ممکن است بدون کوچک‌ترین علامت دچار حمله قلبی شوند. از این نوع حمله قلبی تحت عنوان حمله قلبی خاموش نیز یاد می‌شود.

استعمال دخانیات

زنان بیشتر از مردان در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی در اثر سیگار کشیدن و یا قلیان کشیدن قرار دارند.

عارضه‌های التهابی

آرتریت روماتوئید، لوپوس و دیگر بیماری‌هایی که التهاب‌زا هستند، می‌توانند شانس ابتلا به بیماری قلبی عروقی را افزایش دهند.

یائسگی

با پشت سر گذاشتن دوره یائسگی ترشح هورمون استروژن در زنان رفته‌رفته کاهش پیدا می‌کند. کاهش سطح  استروژن بعد از یائسگی تأثیر بسزایی در افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های عروق خونی کوچک دارد.

عوارض بارداری

دیابت و فشار خون بالا در دوره بارداری می‌تواند در صورت کنترل و مهار نشدن همراه با زن بمانند و پس از زایمان منجر به بروز بیماری‌های قلبی عروقی شوند.

سن سکته قلبی در زنان

سابقه خانوادگی

برخی از بانوان در خانواده خود سابقه ابتلا به بیماری قلبی عروقی دارند. این گروه بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی و همچنین حمله قلبی قرار دارند.

سن سکته در زنان

برای عارضه‌های قلبی و بروز حمله قلبی سن ثابتی اعلام نمی‌شود و زنان باید در هر سنی بیماری‌های قلبی را جدی بگیرند و مراقبت سلامت جسم و به‌خصوص قلب خود باشند. بانوان زیر ۶۵ سال لازم است در مورد عوامل خطرزا آگاه باشند و همچنین در مورد سابقه بیماری‌های قلبی در خانواده خودآگاهی کافی را داشته باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه علائمی در خود می‌بینید که مشکوک به نشانه‌های حمله قلبی هستند و یا اینکه تصور می‌کنید در آستانه بروز حمله قلبی قرارگرفته‌اید، سریعاً باید با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید. توصیه می‌کنیم خودتان اقدام به مراجعه نکنید، مگر در مواردی که راه دیگری باقی نمانده باشد.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinic
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۶ دیدگاه

  1. سلام :ببخشید میخواستم بدونم درد قفسه سینه زیر بغل درد ‌پشت دست ربطی به بیماری قلبی داره سابقه بیماری قلبی هم در خانواده هستش سنم ۲۷چند وقته احساس خفگی دارم درد های پی در پی قفسه سینه

      1. سلام به شما
        این مدل درد الزاما نمی‌تونه نشان از بیماری قلبی داشته باشه. اما با توجه به تکرار درد و وجود سابقه خانوادگی، انجام نوار قلب و اکوکاردیوگرافی ضروری هست.

      2. سلام می خواستم بدونم سوزش درد وسط قفسه سینه وسوزش و بی حسی دست که نتونی تکونش بدی دست چپ نشونه چیه سنم ۲۳

          1. سلام به شما
            علل متعددی می‌تونه باشه. اول باید بررسی قلبی و بعد هم، معاینه کامل عصبی عضلانی انجام بشه. بدون بررسی امکان تشخیص نیست.

          2. سلام وقت بخیر بیشتر یفته احساس می کنم نتوانیی شدید دارم فشاره ۱۶ الی ۱۳ داشتم ۲ روزه هر چه می خورم کتفام سنگن می شود نفسم می گیره وقتی ماساژ می دهم آرغ شدید می گشم ۴۱ سال دارم

              1. سلام به شما
                با توجه به فشارخون بالا و علائم ذکر شده، مراجعه به پزشک برای درمان اولیه و بررسی کامل ضروری هست.

              دکمه بازگشت به بالا