واکسن هپاتیت + واکسن هپاتیت ب چند مرحله است؟

سلامت عمومی

 

هپاتیت چیست؟ هپاتیت ویروسی، التهاب کبد ناشی از یک ویروس است که در برخی موارد می‌تواند منجر به بیماری پیش‌رونده کبدی شود. هدف ما تشخیص و درمان افراد مبتلا به هپاتیت ویروسی و درعین‌حال جلوگیری از سرایت آن به سایر افراد است. واکسن یکی از روش‌های مقابله با این بیماری ویروسی است. در این مقاله از هومکا موضوع واکسن هپاتیت را مورد بررسی قرار می‌دهیم. چگونه می‌توان هپاتیت را با واکسن کنترل نمود و هر واکسن چه مدت ایمنی ایجاد می‌کند. برای پاسخ این سوالات با هومکا همراه باشید.

واکسن هپاتیت ب

واکسن هپاتیت B یک واکسن بی‌خطر و مؤثر است که برای همه نوزادان در بدو تولد و برای کودکان تا ۱۸ سال توصیه می‌شود. همچنین این واکسن برای بزرگ‌سالانی که مبتلا به دیابت هستند و افرادی که به دلیل شغل، سبک زندگی، موقعیت‌های زندگی یا کشور محل تولدشان در معرض خطر بالای ابتلا به ویروس هستند نیز مفید خواهد بود. توصیه می‌شود بزرگ‌سالانی که در این گروه‌ها قرار دارند حتماً واکسن تزریق کنند.

ازآنجایی‌که همه افراد در معرض خطر هستند، همه بزرگ‌سالان باید به‌طورجدی به دریافت واکسن هپاتیت B جهت محافظت مادام‌العمر در برابر بیماری مزمن کبدی قابل‌پیشگیری فکر کنند. خوب است بدانید که این واکسن به‌عنوان اولین واکسن ضد سرطان نیز شناخته می‌شود. زیرا از ابتلا به هپاتیت ب که عامل اصلی سرطان کبد در سراسر جهان است، جلوگیری می‌کند.

واکسن هپاتیت ب

واکسن هپاتیت B چند سال دوام دارد؟

واکسن هپاتیت B پس از تولد برای اولین بار در سنین کودکی تزریق می‌شود. این واکسن حداقل ۱۰ سال افراد را نسبت به بیماری ایمن می‌کند. ممکن است مجدداً این واکسن در بزرگ‌سالی تکرار شود، که به تجویز پزشک انجام می‌گیرد. همچنین افرادی که در مشاغل پرخطر فعالیت دارند و یا یکی از اعضای خانواده‌شان مبتلا به هپاتیت ب است، لازم است مجدداً این واکسن را با تشخیص پزشک تزریق کنند.

هپاتیت ب از طریق واکسن منتقل می‌شود؟

یکی از تصورات غلطی که در مورد واکسیناسیون‌ها به‌ویژه واکسیناسیون وجود دارد، احتمال ابتلا به بیماری پس از تزریق واکسن است. شما هرگز پس از تزریق واکسن به هپاتیت ب نمی‌شوید. تمام واکسن‌های هپاتیت ب به‌صورت مصنوعی ساخته می‌شوند. به این معنی که حاوی هیچ فرآورده‌ خونی نیستند.

اگر عفونت فعلی HBV دارید یا از عفونت قبلی HBV بهبود یافته‌اید، واکسن هپاتیت برای شما مفید نخواهد بود و ویروس را پاک‌سازی نمی‌کند. با این حال، این واکسن می‌تواند یک عمر از افرادی که مبتلا به هپاتیت ب نیستند محافظت کند و ایمنی بدنشان را افزایش دهد. ضمناً کسانی که مبتلا به هپاتیت ب نیستند و این واکسن را دریافت می‌کنند، در درازمدت در برابر سرطان کبد نیز نسبت به دیگر گروه‌ها ایمنی بیشتری خواهند داشت.

چرا تزریق واکسن هپاتیت B برای همه نوزادان توصیه می شود؟ وب‌سایت cdc.gov در پاسخ به این سوال می‌گوید تمام نوزادانی که از مادر مبتلا به ویروس هپاتیت B متولد می‌شوند تا پایان عمر درگیر این بیماری خواهند بود.

این بیماری می‌تواند باعث مشکلات سلامتی جدی مثل آسیب کبدی، سرطان کبد و حتی مرگ شود. ازاین‌رو واکسیناسیون هپاتیت B برای محافظت نوزادان در برابر این مشکلات سلامتی اجباری است.

واکسن هپاتیت چند دوز است؟

واکسن هپاتیت یک واکسن سه دوزی است. دوز‌های یادآور این واکسن با فواصل ۱ و ۶ ماه تکرار می‌شوند. البته گفته می‌شود که دوز اول واکسن می‌تواند تا ۱۰ سال نیز افراد را در برابر بیماری ایمن کند.

واکسن هپاتیت C

در حال حاضر هیچ واکسنی تحت عنوان واکسن هپاتیتC وجود ندارد. هپاتیت سی و E از هپاتیت‌هایی هستند که واکسنی برای درمان و پیشگیری از بروز آن‌ها ساخته نشده است. البته باید اضافه کنیم که هپاتیت C قابل درمان است و با مراقبت و درمان‌های حمایتی تحت کنترل قرارگرفته و مهار می‌شود. مراقبت‌هایی که می‌توانید برای پیشگیری از ابتلا به هپاتیت C انجام دهید، عبارت‌اند از:

  • عدم تماس با خون فرد مبتلا به هپاتیت
  • داشتن روابط جنسی محافظت‌شده
  • عدم مصرف مشروبات الکلی و الکل
  • عدم استفاده از مواد مخدر و ابزار تزریق مواد مخدر اشتراکی
  • آزمایش خون
  • آزمایش مادران باردار پیش از تولد نوزاد

درصورتی‌که این بیماری را نادیده بگیرید در درازمدت تبدیل به هپاتیت مزمن می‌شود. همچنین هپاتیت سی درمان‌نشده می‌تواند موجبات بروز سرطان کبد، سیروز کبدی و مرگ را فراهم کند.

واکسن هپاتیت C

چه کسانی باید حتماً واکسن هپاتیت ب بزنند؟

تمام افراد از سنین مختلف لازم است هر سه دوز واکسن را دریافت کنند. اما باوجوداین برخی از گروه‌ها بیشتر در معرض خطر ابتلا به هپاتیت ب قرار دارند. ازاین‌رو به افرادی که در گروه‌های زیر قرار می‌گیرند، توصیه می‌شود حتماً در اولین فرصت ممکن واکسیناسیون هپاتیت ب را شروع کنند:

  • مردان هموسکشوال
  • افرادی که عضو تکنسین مراکز بهداشتی و درمانی هستند
  • بیمارانی که دیالیز می‌شوند
  • مبتلایان به دیابت
  • افرادی که مرتباً از فرآورده‌های خونی استفاده می‌کنند، مانند بیماران مبتلا به هموفیلی
  • مبتلایان تالاسمی
  • کسانی که مواد مخدر مصرف می‌کنند و برای مصرف از ابزار تزریق مشترک استفاده می‌کنند
  • افرادی که مرتباً در سفر هستند و به مناطق با شیوع بالای هپاتیت سفر می‌کنند
  • کسانی که شریک زندگی مبتلا به هپاتیت دارند
  • افرادی که یکی از اعضای خانواده‌شان مبتلا به هپاتیت است
  • زندانیانی که اعتیاد دارند
  • تکنسین مراکز خدمات نگهداری از سالمندان و افراد ناتوان جسمی
  • افرادی که سابقه ابتلا به هپاتیت C دارند

مراقبت بعد از واکسن هپاتیت در بزرگ‌سالان

  • دوزهای بعدی واکسن را در زمان تعیین‌شده تزریق کنید
  • تا زمانی که ایمنی نسبت به هپاتیت در بدن شما ایجاد شود از قرار گرفتن در موقعیت‌های پرخطر خودداری کنید
  • از رابطه جنسی ناایمن خودداری کنید
  • اگر کسی که در منزل مبتلا به هپاتیت است، تا زمان ایجاد ایمنی مراقب نوع تماستان با بیمار باشید
  • اگر پزشک یا ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی توصیه‌ای کرده به آن عمل کنید

عوارض واکسن هپاتیت ب در بزرگ‌سالان

عوارض این واکسن در بزرگ‌سالان در بیشتر موارد خیلی جدی نیست و یا اینکه افراد دچار هیچ‌گونه عوارضی نمی‌شوند. باوجوداین ممکن است واکسن علاوه بر فوایدش چند عوارض ناخواسته نیز در بدن فرد ایجاد کند. ازجمله عوارض ناشی از واکسن هپاتیت ب می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه
  • بسی و ضعف ناگهانی پاها و بازوها
  • استفراغ
  • تعریق زیاد
  • عدم کنترل در حرکت دادن پاها و بازوها
  • حالت تهوع
  • احساس درد در فک، گردن و کمر

درصورتی‌که هر یک از عوارض جانبی بالا را پس از تزریق واکسن تجربه کردید، حتماً در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید و یا اینکه با ارائه‌دهنده خدمات پزشکی در منزل تماس بگیرید.

عوارض غیربحرانی واکسن هپاتیتB

برخی از عوارض جانبی واکسن چندان مهم نیستند و در گروه عوارض جانبی موقتی قرار می‌گیرند. عوارض جانبی رایج تزریق هپاتیت ب عبارت‌اند از:

  • احساس درد در ناحیه سر
  • احساس ناراحتی و بدحالی
  • تب
  • خستگی و ضعف
  • احساس درد در محل تزریق
  • قرمز شدن محل تزریق واکسن

واکسن هپاتیت کودکان

واکسن هپاتیت کجا بزنیم؟

 برای تزریق واکسن‌های هپاتیت باید به مراکزی همچون هلال‌احمر و مراکز بهداشت نزدیک به محل زندگی‌تان مراجعه کنید.

واکسن هپاتیت کودکان

کودکان نسبت به هپاتیت آ و ب واکسینه می‌شوند. کودکان در برابر هپاتیتC و E واکسینه نمی‌شوند، چراکه برای این دو نوع ویروس واکسن وجود ندارد. اما زمانی که فرزند شما واکسن هپاتیت B را میزند نسبت به هپاتیت D نیز مصونیت پیدا می‌کند. این واکسن‌ها به شما اطمینان می‌دهند که کودک شما در برابر مبتلایان به هپاتیت ایمن خواهند بود.

همچنین واکسن‌های هپاتیت کودک شما را در برابر بیماری‌های خاص همچون سیروز کبدی و سرطان کبد ایمن می‌کنند. واکسن هپاتیت B کودکان چهار باز تزریق می‌شود. فرزند شما این واکسن را به ترتیب زمانی در بدو تولد، ۲ ماهگی، ۴ ماهگی و ۶ ماهگی دریافت خواهد کرد.

این واکسن پس از تولد به کودکان تزریق می‌شود. و می‌تواند از کودکان در معرض خطر ابتلا به هپاتیت ب محافظت کند و ریسک شیوع هپاتیت در این گروه از نوزادان و کودکان را به حداقل برساند. امروز تمام کودکان جهان در برابر ویروس هپاتیت ب واکسینه می‌شوند، اما نوزادانی که از مادران مبتلا به هپاتیت ب متولد می‌شوند، در اولویت واکسیناسیون قرار دارند.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinichopkinsmedicine
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴۷ دیدگاه

    1. با سلام ، واکسن هپاتیت کجا تزریق می کنند ، آیا حلال احمر انجام می دهد ، و دیگر اینکه ، آیا بعد از تزریق این واکسن ، باعث نمایش نتیجه کاذب در ازمایش hiv نمی شود . با تشکر

        1. سلام دوست عزیز
          واکسن هپاتیت ارتباطی با سنجش آزمایشگاهی ایدز نداره. از مراکز بهداشتی شهر محل سکونت جویای تزریق واکسن بشین.

        2. سلام خسته نباشید من کارم توی بیمارستانه و سر و کارم با خون هست تا حالا واکسن هپاتیت تزریق نکردم سولام اینه که با توجه به این که تزریق نکردم بازم برای واکسن نیاز به تعیین تیتر آنتی بادی هست؟

            1. سلام به شما
              خیر، در صورت عدم تزریق واکسن نیازی نیست و حتما سه دوز کامل باید دریافت بشه.

            1. سلام به شما
              با توجه به اینکه کامنت شما خیلی واضح نیست، اگر این عدد مربوط به فاکتور هپاتیت ب باشه، عددش برای افراد واکسینه‌شده باید بالای ۱۰ باشه در غیر این صورت نیاز به تزریق واکسن هست.

              1. سلام به شما
                با توجه به ضرورت دریافت واکسن پیشنهاد میشه مستقیما به انستیتو پاستور تهران مراجعه کنین.
                در صورتی که تهران نیستین مراکز درمانی دانشگاهی و خانه‌های بهداشت وابسته به دانشگاه دولتی شهرتون می‌تونن این خدمت رو ارائه بدن.

                    1. در مورد ابتلا به هپاتیت ب می‌تونین سطح ایمنی رو با آزمایش خون هپاتیت چک کنین. در صورت نداشتن عدم ایمنی مناسب امکان ابتلا وجود دارد. لینک معرفی این آزمایش:
                      https://www.homeca.ir/articles/hbsab-test/
                      غیر از اون افزایش احتمال ابتلا به HIV و هپاتیت سی با تعدد شرکای جنسی و روابط ناایمن هم وجود داره که لازمه در مورد تمامی این موارد بررسی بشین و مشاوره و آموزش در مورد روش‌های پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی رو از مراکز بهداشت و مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری دریافت کنین.

                    2. با درود.
                      همسر من طبق نتایج آزمایش مبتلا به هپاتیتA شده.
                      آیا من باید واکسن هپاتیت آ بزنم؟ودر کجا ؟
                      با سپاس

                        1. سلام به شما
                          باید با مراجعه به پزشک متخصص عفونی، ضمن انکام آزمایشات تشخیصی برای خودتون، روال پیشگیری مناسب رو متوجه بشین.

                    3. سلام وقتتون بخیر.بعد از تزریق دوز دوم واکسن هپاتیت B می توان برای بارداری اقدام کرد؟؟

                        1. سلام به شما
                          طبق دستورالعمل کشوری، باید واکسیناسیون کامل بشه. در این مورد به پزشک متخصص زنان خودتون که تحت نظرشون هستین اطلاع بدین، تا ضمن بررسی سطح ایمنی و ارزیابی شرایط، بتونن اقدام مناسب انجام بدن.

                        2. سلام وقت بخیر دوز اول واکسن هپاتیت تزریق کرده‌ام برای دوز دوم حداکثر تا چند روز بعد از دوز اول باید دوز دوم را بزنیم؟ سپاسگزارم

                            1. با عرض سلام و خسته نباشید
                              من یک بار در مقطع دبیرستان واکسن
                              هپاتیت رو تزریق کردم
                              میخواستم بدونم همون یک بار کافی بوده یا بازم نیاز هست؟

                                1. سلام سمیرای عزیز
                                  واکسن هپاتیت سه‌گانه هست. لازمه که از طریق بررسی آزمایشگاهی، میزان آنتی‌بادی مورد سنجش قرار بگیره و در صورت لزوم دوزهای یادآور رو تزریق کنین.

                                1. سلام به شما
                                  قطعا احتمال ابتلا بسیار بسیار کمتر هست. مگر در موارد نادر. اگر در گروه پر خطر هستین، باید میزان ایمنی بدن نسبت به هپاتیت با آزمایش سنجیده بشه.

                                2. احمقانه‌س که برای مردان همجنسگرا از معادل انگلیسی استفاده میکنید. از آن شرمسار باشید که انسایتتان بمیرد مردم بی‌گناه رو بکشند. و گرنه حقوق طبیعی انسان‌ها در جهانمدرن سلب‌شدنی نیست.

                                    1. سلام امیر عزیز
                                      کلمه همجنسگرا دقیقا معادل و برابر با کلمه انگلیسی هموسکشوال هست. این دو کلمه منافات معنایی و گرایشی ندارن که بار محتوای مجزایی ایجاد کنن. با کمی تحقیق در این زمینه متوجه این موضوع خواهید شد. اگرچه بهتر بود قبل از کامنت گذاشتن، از صحت صحبتتون اطمینان حاصل می‌کردین. این مجله عمومی پزشکی، صرفا جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و تاثیری بر قوانین یا دیدگاه جوامع نداره. مضاف بر اینکه آزادی رفتاری و عملکردی و نگرشی انسان هارو در عین محترم شمردن، تعیین یا تفسیر نمی‌کنه. برای شما آرامش و صلح آرزومندیم.

                                    2. باسلام اگر از نوبت اول ۱۲روز گذشته باشد و نوبت دوم واکسن هپاتیت را نزده باشیم و بعد این مدت بزنیم میشود

                                        1. سلام به شما
                                          بین نوبت اول و دوم یکماه فاصله لازمه. با این تاخیر باز هم حتما انجام بدین. بعد از اتمام سه دوز، آزمایش بدین و ایمنی رو بررسی کنین.

                                        2. سلا. برادر من ۳۵ سالشه و ۱۵ سال پیش سه دوز هپاتیت بی رو تزریق کرده امروز آزمایش آنتی بادی داده که زده مثبت و عددش هم زده ۱۰۰۰، آیا بعد از ۱۵ سال این عدد منطقی به نظر میاد؟ Hbs-ab 1000
                                          در ضمن آنتی بادی من هم زده منفی و عددش ۳.۵ که از ۵ کمتره و نمیدونم اصلا واکسن زدم یا نه، با اینهال واکسن برام لازمه؟

                                            1. سلام به شما
                                              بله با این سطح آنتی‌بادی ایمنی وجود داره. برای شما هم با وجود عدم ایمنی، باید سه دوز کامل واکسن تزریق بشه.

                                            2. سلام وقتتون به خیر من سه دوز واکسن هپاتیت رو رو به تازگی زدم آخرین دوزشم همین امسال دادم تیتر که دادم دراومد ۴۲ در حالی که برای دیگران با ۳ دوز خیلی بیشتر بود علتش چیه؟

                                                1. سلام به شما
                                                  پاسخ بدن افراد نسبت به ایمن‌سازی با واکسن متفاوت هست. باید دوز یادآور تجویز بشه.

                                                2. سلام من ۳۱ سالمه ۱۳ سال پیش دوز سوم هپاتیت بی رو زدم الان ازمایش هپاتیت دادم anti hbs 623.5 شد
                                                  ایا این عدد منطقیه؟؟

                                                  • سلام دختر من دانشجوی پرستاریه .میخواستم بدونم الان که میخواد هپاتیت بزنه لازمه قبلش آزمایش خون بده یا نه ؟

                                                      1. سلام به شما
                                                        آزمایش آنتی بادی هپاتیت بعد از واکسیناسیون برای بررسی ایمنی انجام می‌شه.

                                                        1. سلام به شما
                                                          در مرحله اول بعد از تشخیص هپاتیت باید درمان شروع بشه. واکسیناسیون اثر پیشگیری برای افراد سالم داره. به متخصص عفونی یا متخصص داخلی مراجعه کنین.

                                                        2. سلام دخترم دانشجوی سال اول پرستاریه،ازطرف دانشگاه فرستادن آزمایش آنتی بادی،نتیجش شده۱۱/۵ ولی ازبقیه دوستاش همه بالای۲۰آیا این نگران کننده است آیانیازی به پیگیری آزمایشات کبدی ودیگر آزمایشات هست،چرا نتیجه آزمایش دختر من نسبت به بقیه کمتره مشکلی وجود دارد؟

                                                            1. سلام به شما
                                                              خیر این به معنی وجود مشکل خاصی نیست. نشان دهنده ایمنی کمتر نسبت به این بیماری و نیاز به تزریق واکسن یادآور هست.

                                                              1. سلام به شما
                                                                لازمه ایمنی علیه بیماری با انجام آزمایش آنتی بادی بررسی بشه. اگر منفی بود، باید واکسیناسیون یادآور انجام بشه. با تلفن ۶۷۳۷۱ تماس بگیرین تا همکاران برای انجام آزمایش ایمنی هپاتیت شما رو راهنمایی کنن.

                                                                1. خیر. مادامی که دوره درمان تکمیل نشده و پزشک معالجتون براساس سطح آلودگی این اجازه رو به شما ندادن، به هیچ وجه.

                                                                2. سلام من دوز اول و دوم رو سر تاریخ درست زدم ولی از دوز سوم حدود یک سال گذشته و نزدم. میخواستم بدونم با این تاخیری که داشتم تاثیر دوزهای قبلی از بین رفته یا نه؟ و اینکه آیا باید سه دوز رو دوباره باید از اول بزنم؟

                                                                    1. سلام به شما
                                                                      خیر، با توجه به اینکه دوز سوم به صورت یادآور عمل می‌کنه، ضرورتی به تکرار دوزها نیست.

                                                                    دکمه بازگشت به بالا