هپاتیت E + آیا هپاتیت E درمان دارد؟

سلامت عمومی

 

هپاتیت چیست؟هپاتیت یک اصطلاح عمومی است که برای توصیف التهاب کبد استفاده می‌کنیم. اگر هپاتیت در اثر بیش فعالی سیستم ایمنی ایجاد شده باشد، به آن هپاتیت خود ایمنی می‌گوییم. بسته به سیر بیماری، هپاتیت می‌تواند حاد باشد که ناگهان شعله‌ور می‌شود و سپس از بین می‌رود، یا مزمن که یک بیماری طولانی‌مدت است و معمولاً علائم ظریف‌تر و آسیب کبدی پیش‌رونده ایجاد می‌کند. در این بخش از هومکا هپاتیت E را موردبررسی قرار می‌دهیم و در مورد راه‌ انتقال هپاتیت ای، درمان آن و علائم ابتلا به این بیماری اشاره خواهیم کرد.

هپاتیت E چیست؟

هپاتیت E که تحت عنوان هپاتیت روده‌ای نیز معرفی می‌شود، شباهت زیادی به هپاتیت A دارد. این بیماری شیوع بالایی در آسیا و آفریقا دارد، اما در تمام دنیا مواردی از ابتلا به این بیماری گزارش می‌شود. هپاتیتE از طریق دهان و مدفوع منتقل می‌شود و از این نظر نیز به هپاتیت نوع A شباهت دارد.

هپاتیت E چیست؟

آیا بیماری هپاتیت E کشنده است؟

آیا هپاتیت E به اندازه هپاتیت B و هپاتیت C خطرناک است؟ انواع هپاتیت می‌تواند خطرناک باشند و بیمار را با علائم و عوارض خفیف تا شدید درگیر کنند. باوجوداین بیماری هپاتیتE به‌اندازه دیگر انواع هپاتیت کشنده نیست. اگرچه این بیماری در زنان باردار جدی‌تر است و می‌تواند باعث عوارض جنینی شود. خبر امیدوارکننده این است که بیماری هپاتیت E قابل‌درمان است و بیشتر بیماران مبتلا به آن به‌طور کامل درمان می‌شوند.

علائم هپاتیت E

علائم هپاتیت E و هپاتیت A تقریباً مشابه هستند. این بیماری ممکن است بدون هیچ علائمی ایجاد شود یا اینکه علائم غیراختصاصی از خود نشان دهد. بروز علائم شامل مراحل زیر است:

  • فاز یک (مرحله تکثیر ویروس): بیماران بدون علامت هستند. اما مطالعات آزمایشگاهی و آنزیمی هپاتیت را نشان می دهد
  • فاز دو (فاز پرودرومال): بیماران بی‌اشتهایی، حالت تهوع، استفراغ، تغییر در حس چشایی، آرترالژی (درد مفصلی)، کسالت، خستگی، کهیر و خارش را تجربه می‌کنند. هنگامی که در این مرحله توسط یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی مشاهده می‌شود، اغلب بیماران مبتلا به گاستروانتریت یا یک سندرم ویروسی تشخیص داده می شوند
  • فاز سه (فاز ایکتریک): بیماران ممکن است ادرار تیره و به دنبال آن مدفوع رنگ پریده را مشاهده کنند. علاوه بر علائم غالب گوارشی (GI) و ناخوشی، بیماران دچار التهاب می‌شوند و ممکن است با هپاتومگالی دچار درد ربع فوقانی راست شوند
  • فاز چهارم (مرحله نقاهت): علائم و ایکتروس برطرف می شود، آنزیم های کبدی به حالت عادی بازمی‌گردند

راه انتقال هپاتیت E

هپاتیتE چون شباهت‌های زیادی با هپاتیت نوع A دارد، بنابراین ازنظر راه‌های انتقال نیز در کنار هم قرار می‌گیرند. اکثراً مبتلایان به هپاتیتE از طریق تماس با مدفوع و تماس‌های دهانی دچار این بیماری می‌شوند.

درمان هپاتیت E

درمان هپاتیت E

درمان‌ هپاتیت E بیشتر حمایتی است و در اکثر موارد افراد مبتلا می‌توانند با رعایت یک دستورالعمل به‌صورت منظم از چنگ این بیماری خلاص شوند. بیشتر مبتلایان به هپاتیتE پس از یک دوره ۴ تا ۶ هفته‌ای درمان می‌شوند. البته با در نظر گرفتن و اجرای موارد زیر نیز می‌توان به درمان و بهبود سریع‌تر کمک نمود:

  • پرهیز از مشروبات الکلی
  • نوشیدن آب در طول روز به میزان بیشتر
  • حذف غذاهای مضر و جایگزین کردن غذاهای سالم
  • استراحت کافی
  • بستری شدن در بیمارستان درصورتی‌که بیمار شرایط خوبی نداشته باشد و یا اینکه باردار باشد
  • دارودرمانی درصورتی‌که پزشک تجویز کند
  • عدم مصرف داروهای مضر برای سلامت کبد و مشورت با پزشک معالج پیش از مصرف چنین داروهایی

چه کسانی بیشتر به هپاتیت E علامت‌دار مبتلا می‌شوند؟ به گفه cdc بسیاری از مبتلایان به این ویروس علائم عفونت حاد را ندارند. این ویروس معمولا در افراد با سنین ۱۵-۴۴ دیده می‌شود. همچنین زنان باردار بیشتر در معرض نوع شدید این بیماری هستند.

واکسن هپاتیت E

در حال حاضر هیچ واکسنی جهت پیشگیری از ابتلا به هپاتیت ای وجود ندارد و محصولی هنوز تحت عنوان واکسن هپاتیت E که تأییدیه FDA را نیز داشته باشد، در دنیا عرضه نشده است. واکسن‌های هپاتیت برای ویروس هپاتیت B و A موجود هستند.

ژنوم ویروس هپاتیت E

خانواده ویروس هپاتیت E هپه ویریده‌ها هستند. ویروس هپاتیتE مانند دیگر اعضای خانواده هپه ویریده‌ها از جنس هپه ویروس است. ژنوم ویروس هپاتیت E۴ ژنوتیپ هستند. ژنوتیپ‌های سه و چهار ویروس E، سبب بروز عفونت مزمن در بیمارانی می‌شود که مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند.

دوره کمون هپاتیت E

دوره کمون هپاتیت ای پس‌ازاینکه وارد بدن می‌شود، بین ۲ تا ۱۰ هفته خواهد بود. اما به‌صورت میانگین افراد مبتلا پس از ۵ تا ۶ هفته، علائم بیماری را در خود مشاهده می‌کنند. البته باید متذکر شویم که دفع این ویروس خیلی زودتر از بروز علائمش شروع می‌شود. حدوداً بعد از ۳ الی ۴ هفته پس از ابتلا به بیماری، بدن شروع به دفع ویروس می‌کند.

راه‌های تشخیص هپاتیت E

هپاتیت E و A به دلیل شباهت‌های زیادی که به یکدیگر دارند، به روش‌های مشابه تشخیص داده می‌شوند. هپاتیت از راه‌های زیر تشخیص داده می‌شود.

تشخیص هپاتیت E

شرح حال و معاینه فیزیکی

تشخیص با معاینه فیزیکی جامع آغاز می‌شود که در طول آن علائم و سابقه پزشکی خود را شرح می‌دهید. شاید بیش از سایر بیماری‌ها، تشخیص هپاتیت A و ای تا حد زیادی به سابقه پزشکی بستگی داشته باشد. پزشک شما به عوامل خطر خاص و معاینه فیزیکی شما توجه زیاد خواهد کرد. پزشک از شما در مورد موارد زیر سؤالاتی خواهد پرسید:

  • سفرها اخیر
  • قرار گرفتن در معرض آب یا صدف‌هایی که ممکن است توسط فاضلاب آلوده شده باشند
  • فعالیت جنسی
  • مصرف مواد مخدر داخل وریدی
  • داروها

آزمایش خون

پزشک شما می‌تواند هپاتیت E را با آزمایش خون و یا آزمایش مدفوع تشخیص دهد. در این آزمایش خون به لحاظ وجود آنتی‌بادی‌های خاص ویروس هپاتیت موردبررسی قرار می‌گیرد.

آزمایشگاه در آزمایش هپاتیت به چه موارد دیگری توجه دارد؟

اگر آزمایش هپاتیت بدهید، علاوه بر فاکتور شده چند مورد دیگر نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد:

  • وجود یا سطوح بالا آنزیم‌های خاص در خون شما
  • سطوح بالای بیلی روبین
  • تعداد کم گلبول‌های سفید خون

پیشگیری از هپاتیت E و A

از آنجایی که هپاتیت E و A شباهت‌های زیادی دارند، بنابراین می‌توان برای پیشگیری از ابتلا به این دو نوع بیماری نیز توصیه‌هایی تقریباً مشابه کرد. اما در مواردی پیشگیری این دو نوع بیماری متفاوت است. در حال حاضر هیچ واکسنی علیه ویروس هپاتیتE وجود ندارد. اگرچه تحقیقات زیادی برای توسعه در حال انجام است. اگر به کشور سفر می‌کنید که هپاتیت ای در آن شیوع دارد، از منابع غذایی و آب آلوده خودداری کنید. واکسیناسیون علیه هپاتیت A ممکن است از شما در برابر هپاتیت ای محافظت نکند.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
hopkinsmedicinehopkinsmedicine
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۴ دیدگاه

دکمه بازگشت به بالا