علائم سنگ کلیه در زنان چیست؟ + دفع سنگ کلیه در زنان چه علائمی دارد؟
احتمالاً میدانید که دفع سنگ کلیه میتواند فوقالعاده دردناک باشد. شاید شنیده باشید که درد کلیه را با درد زایمان مقایسه میکنند. ممکن است کسی به تجربه خود در مورد سنگ کلیه اشاره کرده باشد و شما اطلاعات سر سری در رابطه با آن به دست آورده باشید. شایعترین علامت سنگ کلیه در بیشتر مبتلایان درد است، اما این تنها علامت سنگ کلیه نیست و شما باید بیشتر آگاه باشید. اما سنگ کلیه در زنان و مردان چه تفاوتی دارد؟ آیا بدن زنان در طول دفع سنگ کلیه آسیب میبیند؟ زنان چگونه سنگ کلیه را دفع میکنند؟ علائم سنگ کلیه در زنان چیست؟ در این بخش از هومکا بهصورت اختصاصی موضوع علائم سنگ کلیه در زنان را مورد بحث و بررسی قرار میدهیم.
سنگ کلیه در زنان
سنگ کلیه در زنان و مردان متفاوت نیست و تنها علائم سنگ کلیه و دفع آن در زنان با توجه به آناتومی خاصی که دارند با مردان تفاوت خواهد داشت. همچنین سنگ کلیه قابلیت حرکت دارد و میتواند همراه با جریان ادرار وارد لوله حالب و مثانه شود. در آخر سنگ کلیه همراه با ادرار از بدن دفع میشود و یا اینکه باید با یک روش درمانی برطرف شود. درهرصورت تا زمانی که سنگ کلیه در کلیه، مثانه و حالب باشد درد غیرقابلتحملی بر بیمار تحمیل خواهد شد.
سنگ کلیه زمانی تشکیل میشود که مقدار زیادی از مواد معدنی خاص مانند کلسیم، اگزالات، اوره و فسفات در کلیه و مثانه تجمع کنند. زمانی که ادرار از حالت رقیق به غلیظ میرسد، فرد بیش از هر زمانی مستعد ابتلا به سنگ کلیه است. وقتی بدن هیدراته نباشد و ادرار به اندازهی کافی جریان نداشته باشد، ذرات مواد معدنی امکان رسوب، به هم چسبیدن و تشکیل سنگ را پیدا میکنند.
تفاوت اندازه سنگهای کلیه
یکی از مهمترین مسائلی که باید در ارتباط با سنگهای کلیه بدانید، مسئله اندازه و ابعاد آنهاست. سنگهای کلیه ازنظر اندازه بسیار متفاوت هستند. برخی از آنها شاید بهاندازهی یک نقطه و حتی کوچکتر باشند، که در این صورت دفع راحتی خواهند داشت. اما گاهی برخی از سنگهای کلیه بهقدری بزرگ میشوند که تمام فضای کلیه را اشغال میکنند. حالا میتوانید تصور کنید بیمار چه درد طاقتفرسایی را تحمل میکند.
علائم سنگ کلیه در زنان
بیشتر بانوانی که مبتلا به سنگ کلیه هستند و یا مشکوک به ابتلای این عارضه هستند، کنجکاوند در این خصوص اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند جلوی بروز علائم ناخوشایند را بگیرند. البته علائم همیشه لطفی هستند که بدن به ما میکند و ما را از ابتلا به بیماری آگاه میسازد. از علائم شایع بروز سنگ کلیه زنان میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- درد در پشت، شکم یا پهلو
- احساس درد یا سوزش در هنگام ادرار، دراز کشیدن و ایستادن
- نیاز فوری به دفع ادراری و مراجعه به توالت
- دفع مقدار کمی از ادرار در یک نوبت
- کدر یا بد بو بودن ادرار
- تهوع و استفراغ (در این حالت بیمار از تهوع و درد شدید در ناحیه شکم رنج میبرد)
- وجود خون در ادرار
- تب و لرز
سنگ کلیه چگونه تشخیص داده میشود؟ به گفته وبسایت hopkinsmedicine اولین گام برای تشخیص سنگ کلیه، معاینه فیزیکی و گرفتن شرح حال از بیمار است. پزشک سوالاتی در مورد علائم، سوابق بیماری، داروها، تاریخچه رژیم غذایی و… را از بیمار میپرسد و با ارزیابی بدن درد در پهلو، پایین شکم یا کشاله ران را بررسی میکند.
تجویز آزمایش خون و ادرار هم از سایر اقدامات تشخیص است تا عفونت ادرار و عملکرد کلیه را بررسی کند. لازم به ذکر است که تشخیص قطعی سنگ کلیه با ارزیابی رادیولوژیک امکانپذیر است.
آیا زنان کمتر از مردان دچار سنگ کلیه میشوند؟
بله. طبق مطالعاتی که صورت گرفته تقریباً مردان ۲ برابر بیشتر از زنان دچار سنگ کلیه میشوند و همچنین خطر ابتلا به سنگ کلیه در مردان بیشتر است. هنوز دلیل روشنی برای این حالت وجود ندارد، اما برخی از متخصصین معتقدند که ژنتیک بر افزایش و کاهش ریسک ابتلای زنان و مردان به سنگ کلیه مؤثر است. مردانی که در خانواده خود افرادی را دارند که مبتلا به سنگ کلیه هستند، ۳ برابر بیش از زنان در معرض ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند. دلایل دیگری نیز وجود دارند که میتوانند شانس ابتلا به سنگ کلیه را در مردان چند برابر کنند:
- مصرف برخی از داروها
- قرار گرفتن در هوای خیلی گرم و کاهش چشمگیر آب بدن
- عدم نوشیدن آب و مایعات به میزان کافی
- رژیم غذایی پرپروتئین
البته لازم است بگوییم که دلایل بالا تنها مختص مردان نیست و اینها میتوانند سبب ابتلای زنان به سنگ کلیه نیز شوند. بهطورکلی زنان و مردان میتوانند تنها با افزایش سطح مصرف مایعات به میزان قابلتوجهی از خطر ابتلا به سنگ کلیه دور شوند.
آیا زنان مبتلا به دیابت دچار سنگ کلیه میشوند؟
بله. ریسک ابتلای زنان مبتلا به دیابت به سنگ کلیه فوقالعاده بالاست. البته این مورد هیچ ارتباطی به جنسیت ندارد و حتی مردان چاق و مبتلا به دیابت نیز در معرض ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند. گاهی سنگ کلیه ناشی از کمآبی، چاقی و دیابت نیست، بلکه دلیل تشکیل سنگ بیماری ژنتیکی به نام سیستینوری است.
آیا سنگ کلیه همیشه علامت دارد؟
خیر. گاهی ممکن است فرد مدتها مبتلا به سنگ کلیه باشد، اما هیچ علامتی را تجربه نکند. چون برخی از سنگهای کلیه بهشدت کوچک هستند، در کلیه باقی میمانند و هیچ علامتی هم ایجاد نمیکنند. ممکن است حتی زمانی که سنگ وارد حالب و مثانه هم میشود شما متوجه وجود سنگ نشوید و درد نداشته باشید.
اگر سنگ کلیه به اندازه کافی کوچک باشد، از مثانه تا مجرای ادرار عبور میکند و از طریق ادرار از بدن شما خارج میشود. هرچه سنگ کوچکتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که خودبهخود دفع شود و این روند سریعتر اتفاق بیافتد. بیشتر سنگهای کلیه برای عبور از کلیه، حالب و مثانه به یک پروسه زمانی ۳۱ تا ۴۵ روزه نیاز دارند، تا از بدن دفع شوند. اگر سنگ در این بازه زمانی دفع نشده باشد، مهم است که حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید، زیرا سنگ میتواند خطر آسیب به کلیه، حالب و مثانه را در پی داشته باشد.
علائم دفع سنگ کلیه در زنان
چون شکل و آناتومی بدن بانوان با آناتومی مردان تفاوت دارد، بنابراین طبیعی است که بانوان در هنگام ابتلا و همچنین دفع سنگ کلیه علائم بخصوصی را تجربه کنند. جالب است بدانید که مردانی که مبتلا به سنگ کلیه میشوند، دردی نزدیک به درد زایمان را تجربه میکنند.
درد سنگ کلیه در زنان چیزی شبیه به گرفتگی یا اسپاسمهای دوران قاعدگی است. به همین علت است که بسیاری از زنان مبتلا به سنگ کلیه در مراحل اولیه تصور میکنند زمان پریودشان فرارسیده، درحالیکه در حال دفع سنگ کلیه هستند. این درد مانند درد پریود ناراحتکننده است و زنان را کلافه و پریشان میکند. باوجوداین برخی از زنان عنوان میکنند، درد کلیه و دفع آن بهمراتب از درد پریود و حتی زایمان شدیدتر است.
چگونه سنگ کلیه را دفع کنیم؟
برای دفع سنگ کلیه پزشک به شما توصیه میکند، جهت کمک به روند دفع سنگ آب بیشتری بنوشید. همچنین ممکن است از شما بخواهد که ادرار خود را فشار دهید تا سنگ را بگیرید. پس از گرفتن سنگ آن را به پزشک بدهید تا جهت تجزیه و تحلیل و یافتن علت تشکیل سنگ به آزمایشگاه منتقلش کند. سنگ کلیه معمولاً بسیار دردناک است. اکثر سنگها بدون درمان خودبهخود دفع میشوند. اما ممکن است برای شکستن یا برداشتن سنگهایی که دفع نمیشوند نیاز به روش درمانی تهاجمی و دارویی داشته باشید.
عوامل خطر مرتبط با سنگ کلیه
شما ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ایجاد سنگ کلیه باشید، اگر:
- سفیدپوست هستید
- مرد هستید
- سابقه سنگ کلیه در خانواده دارید
- قبلاً تجربه دفع سنگ کلیه داشتید
- به اندازه کافی آب نمینوشید و مایعات میل نمیکنید
- غذاهایی میخورید که سرشار از قند، نمک و پروتئین هستند
- مبتلا به دیابت هستید
- مبتلا به نقرس هستید
- اضافهوزن دارید
- مبتلا به عارضه کلیه پلی کیستیک هستید
- آنتیاسیدها یا دیورتیکهای مبتنی بر کلسیم مصرف میکنید
- سابقه جراحی بای پس معده و دیگر جراحیهای دستگاه گوارش دارید
- در سن باروری هستید
- تجربه چند بارداری را دارید
- غذاهای حاوی گوشت قرمز و اگزالات زیاد میخورید
بهطورکلی هم زنان و هم مردان در معرض خطر ریسک ابتلا به سنگ کلیه قرار دارند، اگر نتوانند از یک سبک زندگی سلامت پیروی کنند. همچنین باید وراثت، ژنتیک و بیماریهای متابولیک را هم در بروز این بیماری دخیل بدانید.
اگر مبتلا به سنگ کلیه هستید، به خدمات درمانی و یا آزمایشگاهی مرتبط با سنگ کلیه احتیاج دارید، میتوانید با هومکا تماس بگیرید. این مجموعه آماده ارائه خدمات درمانی و آزمایشگاهی در منزل به شما است. جهت تماس و برقراری ارتباط با کارشناس هومکا از شماره تماس ۰۲۱۶۷۳۷۱ استفاده کنید.