قرص لوپرامید یکی از موثرترین و کم عارضهترین داروهایی است که برای درمان اسهال مورد استفاده قرار میگیرد. اسهال که میتواند عوامل گوناگونی مانند عفونت، مسمویت، مشکلات گوارشی و… داشته باشد، مشکل آزاردهندهای است که میتواند عوارض مختلفی مانند کم آبی بدن را ایجاد کند. در ادامه با این دارو، مشخصات، نحوه مصرف، کاربرد قرص لوپرامید و عوارض احتمالی آن میپردازیم.
قرص لوپرامید چیست؟
قرص لوپرامید دارویی است که عموما برای درمان اسهال یا بیماریهای مشابه استفاده میشود؛ این دارو در دسته ضداسهالها قرار میگیرد و نحوه کار آن به این صورت است که ابتدا ورود مایعات و الکترولیتها به روده را کاهش داده و سپس با کند کردن سرعت حرکات روده، میزان نیاز به اجابت مزاج را کم میکند.
مصرف بدون نسخه لوپرامید، برای درمان اسهال حاد (مدفوع آبکی که به طور غیرمنتظره شروع شده و معمولا کمتر از ۱۴ روز ادامه دارد) کاربرد دارد؛ اما این دارو، علاوه بر اسهال حاد، برای موارد مزمن ناشی از بیماریهای التهابی روده (IBD) نیز تجویز میشود. در این بیماری، دیواره قسمتی یا تمام روده ملتهب، تحریکپذیر یا زخم میشود. همچنین لوپرامید برای کاهش ترشحات در بیمارانی که ایلئوستومی شدهاند (عمل جراحی ایجاد مسیر دفع از طریق شکم) مفید است.
اطلاعات شناسنامهای قرص لوپرامید
در جدول زیر میتوانید مشخصات قرص لوپرامید را به صورت خلاصه مشاهده کنید:
رده دارویی |
ضداسهالها (Antidiarrheal) |
نامهای تجاری |
لوپرامید، ایمودیوم، ایمودیوم A-D |
اشکال دارویی |
قرص، کپسول، شربت |
موارد مصرف |
درمان اسهال حاد (اسهال در مسافرت، اسهال عفونی) و مزمن (ناشی از بیماریهای روده مانند کرون و کولیت اولسراتیو) |
مقدار مصرف (بزرگسالان) |
دوز اولیه ۲ قرص، سپس یک قرص پس از هر دفع آبکی |
مقدار مصرف (کودکان) |
۲ تا ۵ سال فقط با تجویز پزشک، زیر ۲ سال ممنوع |
مدت مصرف |
اسهال حاد ۱ تا ۲ روز؛ اسهال مزمن طبق دستور پزشک |
خطرات |
منع مصرف در اسهال خونی یا دارای تب؛ خطر ایست قلبی در مصرف بیش از حد؛ تداخل با داروهای قلبی و روانپزشکی |
عوارض جانبی شایع |
یبوست، سرگیجه، خواب آلودگی، تهوع، درد شکم |
شرایط نگهداری |
دمای اتاق (۱۵ تا ۳۰ درجه)؛ دور از رطوبت و نور |
نحوه مصرف قرص لوپرامید
لوپرامید به شکل قرص و کپسول موجود بوده که هر عدد آن، حاوی ۲ میلیگرم از این دارو است. به طور کلی، مقدار مصرف توصیه شده برای هر فرد، بستگی به نوع اسهال و سن بیمار دارد. برای افراد ۱۸ سال به بالا، دوز اولیه معمولا ۲ کپسول یا قرص است که بلافاصله مصرف میشود. سپس بعد از هر بار دفع مجاز آب.ی، یک قرص دیگر میل کنید. به محض اینکه اسهال شما برطرف شد، مصرف قرص لوپرامید را قطع نمایید. حداکثر دوز مجاز این دارو در ۲۴ ساعت عبارت است از:
- ۶ قرص بدون نسخه
- ۸ قرص برای موارد تجویزی
بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را بیش از ۴۸ ساعت ادامه ندهید.
قرص لوپرامید ۲ برای چیست؟
منظور از لوپرامید ۲، مقدار دوز این دارو است. در واقع این نام نشاندهنده این است که در هر یک از این قرصها، ۲ میلی گرم لوپرامید وجود دارد. نحوه مصرف قرص لوپرامید ۲ نیز به این صورت است که در مرتبه اول، باید ۲ قرص (۴ میلی گرم) و در دوزهای بعدی یک قرص (۲ میلی گرم) مصرف نمایید.
وبسایت drugs.com در ارتباط با قرص لوپرامید اینگونه بیان میکند:لوپرامید ممکن است برای درمان اسهال یا کاهش مقدار مدفوع در افرادی که ایلئوستومی دارند (یعنی زمانی که جراح روده را از طریق یک سوراخ کوچک روی شکم بیرون میآورد) استفاده شود. لوپرامید با تأثیر روی گیرندههای مو-اپیوئید در روده، حرکت روده را کند میکند و باعث کاهش انقباضات روده میشود. این موضوع به روده فرصت بیشتری میدهد تا مایعات و مواد مغذی را جذب کند، در نتیجه مدفوع کمتر آبکی میشود و تعداد دفعات رفتن به توالت کاهش مییابد.
Loperamide may be used to treat diarrhea or to reduce the amount of stool (poop) in people who have an ileostomy (which is when a surgeon re-routes your bowel through a small opening in your torso).Loperamide works by acting on mu-opioid receptors in the gut to slow down the movement of the gut, which in turn, slows down contractions in the intestines. This allows more time for fluids and nutrients to be absorbed back into the body, which makes the stool less watery and decreases the number of times you go to the toilet.
مطالعه بیشتر: درمان سندرم روده تحریک پذیر
عوارض قرص لوپرامید
در صورت مشاهده علائم حساسیت (مثل کهیر، مشکل در تنفس، تورم صورت یا گلو) یا واکنشهای پوستی شدید (تب، گلو درد، سوختن چشمها، خارش، بثورات قرمز یا بنفش که بیشتر شده و باعث بروز تاول و پوسته پوسته میشود)، فورا به اورژانس مراجعه کنید. همچنین اگر علائم زیر را تجربه میکنید بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- اسهال خونی
- درد یا نفخ شکم
- اسهال ادامهدار یا رو به تشدید
- تپش قلب، احساس لرزش در قفسه سینه، دشواری نفس یا سرگیجه ناگهانی (احتمال غش کردن) دارید.
سایر عوارض قرص ضد اسهال لوپرامید که شایعترند شامل موارد زیر است:
- یبوست
- سرگیجه یا خوابآلودگی
- حالت تهوع
- گرفتگیهای شکمی
موارد احتیاط مصرف لوپرامید چیست؟
برای پیشگیری از عوارض احتمالی، حتما پیش از مصرف آن به نکات زیر دقت کنید:
- اگر پزشک برای شما قرص لوپرامید تجویز کرده، دقیقا طبق دستورالعمل او مصرف کنید؛ در صورت استفاده بدون نسخه، به راهنمای همراه دارو دقت نمایید.
- هرگز داروی تجویزی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید؛ حتی اگر علائم مشابهی داشته باشند؛ زیرا این کار ممکن است به آنها آسیب برساند.
- دارو را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
- لوپرامید ممکن است روی هوشیاری یا هماهنگی حرکتی شما اثر بگذارد؛ بنابراین تا وقتی که مطمئن نشدهاید این دارو چه اثری روی شما دارد، از رانندگی یا فعالیتهای نیازمند تمرکز خودداری کنید.
- اگر بدون نسخه از این دارو استفاده میکنید و پس از دو روز اسهال شما خوب نشد یا حتی بدتر شد، حتما پزشک خود را مطلع کنید.
- برای پیشگیری از کم آبی بدن ناشی از اسهال، مایعات فراوان (ترجیحا آب یا مایعات شفاف) بنوشید.
- کودکان و سالمندان ممکن است بیشتر در معرض برخی عوارض جانبی باشند. اگر در این گروههای سنی قرار دارید، با پزشک درباره ریسکهای احتمالی مشورت نمایید.
- هنوز ثابت نشده است که قرص لوپرامید در بارداری اثر منفی دارد یا به سلامت جنین آسیب میرساند؛ اما اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.
- قرص لوپرامید میتواند وارد شیر مادر شود؛ بنابراین اگر در حال شیردهی به کودک خود هستید پیش از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید.
موارد منع مصرف قرص لوپرامید
- اگر بیماری کولیت اولسراتیو، مدفوع خونی یا قیری، اسهال همراه با تب بالا و اسهال ناشی از مصرف آنتیبیوتیک دارید، نباید لوپرامید مصرف نمایید.
- لوپرامید در صورت مصرف صحیح بیخطر است؛ اما مصرف بیش از حد قرص لوپرامید میتواند باعث مشکلات جدی قلبی یا مرگ شود.
- مشکلات جدی قلبی ممکن است در صورت مصرف همزمان لوپرامید با داروهای دیگر رخ دهد. درباره مصرف ایمن داروها با هم، با پزشک یا داروساز مشورت کنید.
- به کودکان زیر ۲ سال لوپرامید ندهید.
- برای کودکان ۲ تا ۵ سال، مصرف این دارو فقط پس از مشورت با پزشک مجاز است.
تداخل دارویی لوپرامید
برخی داروها ممکن است اثرات قرص لوپرامید را تحت تاثیر قرار دهند. در صورت مصرف هر یک از داروهای زیر، با پزشک خود مشورت کنید:
- کلوزاپین (داروی اختلالات روانی)
- ریتوناویر (داروی اچآیوی)
- کینیدین (داروی مشکلات قلبی یا مالاریا)
- ایتراکونازول (داروهای ضدقارچ)
- جمفیبروزیل (داروی کلسترول بالا)
- دسموپرسین (داروی شب ادراری یا تکرر ادرار)
- سایر داروهای مرتبط با اسهال، یبوست یا مشکلات گوارشی
اگر اسهال شدید دارید و متفورمین (برای دیابت) یا داروهای فشار خون یا نارسایی قلبی مصرف میکنید با پزشک صحبت کنید. پزشک ممکن است توصیه کند چند روزی مصرف این داروها را تا بهبود اسهال قطع کنید.
دوره مصرف قرص لوپرامید
بیشتر بیماران تنها به مدت ۱ تا ۲ روز به مصرف قرص لوپرامید نیاز پیدا میکنند. اگر لوپرامید را بدون نسخه مصرف میکنید، بدون مشورت با پزشک بیش از ۴۸ ساعت از آن استفاده نکنید. در صورتی که اسهال شما ناشی از بیماریهای روده مانند: کرون، کولیت اولسراتیو یا سندرم روده کوتاه باشد، ممکن است نیاز به مصرف طولانیتری داشته باشید.
اسهال معمولا مشکل جدی محسوب نمیشود؛ اما در برخی موارد میتواند منجر به کم آبی بدن گردد که در صورت عدم درمان مناسب ممکن است خطرناک باشد. اسهال میتواند نشانهای از مشکلات دیگر نیز باشد. بنابراین، اگر اسهال شما بیش از ۷ روز ادامه یافت، مراجعه به پزشک برای تشخیص علت آن ضروری است.
شرایط نگهداری قرص لوپرامید
برای حفظ کیفیت این دارو، آن را در دمای معمولی اتاق (بین ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) نگه دارید. در شرایط خاص مثل جابجایی، قرارگیری کوتاه مدت در دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه هم مشکل ساز نخواهد بود. بهترین مکان برای نگهداری، محیطی خنک و به دور از رطوبت است.
مطالعه بیشتر: نشانه ها و علائم سندرم روده تحریک پذیر
جمع بندی
لوپرامید با کاهش ورود مایعات و الکترولیتها به روده و همچنین کاهش حرکات روده، باعث میشود که علائم اسهال کاهش یابد. این دارو علاوه بر درمان اسهال حاد میتواند برای کنترل علائم بیماریهای مزمن روده مانند سندروم روده تحریکپذیر، کرون و… نیز استفاده شود. این دارو به صورت قرص یا کپسول عرضه میشود و دوز آن ۲ میلی گرم است.
برای درمان اسهال، باید در مرتبه اول، ۲ قرص و در هر مرتبه دفع آبکی، یک قرص مصرف کنید. با این حال، در ۲۴ ساعت نباید بیش از ۶ قرص بدون نسخه (یا ۸ قرص دارای نسخه) مصرف نمایید. چنانچه اسهال پس از ۴۸ ساعت همچنان ادامه داشت یا علائم حساسیت مانند: تپش قلب، اسهال خونی، درد و نفخ شکم و… را تجربه کردید به پزشک مراجعه نمایید. این دارو میتواند عوارضی مانند سرگیجه، تهوع و یبوست را در شما ایجاد نمایید. چنانچه به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتوانید با کارشناسان هومکا مشورت نمایید.
سوالات متداول
۱- قرص لوپرامید برای چیست؟
لوپرامید برای درمان اسهال حاد (مانند اسهال در حین مسافرت) و اسهال ناشی از بیماریهای التهابی روده مانند کرون و کولیت اولسراتیو استفاده میشود.
۲- قرص لوپرامید برای کودکان مناسب است؟
برای کودکان ۲ تا ۵ سال فقط با تجویز پزشک و با احتیاط فراوان قابل استفاده است؛ اما برای کودکان زیر ۲ سال به هیچ وجه توصیه نمیشود.
۳- قرص لوپرامید را چگونه بخوریم؟
قرص را باید با یک لیوان آب و طبق دستور پزشک مصرف نمایید. بعد از هر بار اجابت مجاز آبکی، میتوانید از آن استفاده کنید.
۴- نحوه مصرف قرص لوپرامید ۲ برای بزرگسالان چگونه است؟
دوز اولیه معمولا ۲ قرص و سپس پس از هر بار دفع اسهال یک قرص مصرف میشود.
۵- قرص لوپرامید برای دل پیچه مفید است؟
این دارو برای درمان دل پیچه یا دردهای شکمی تولید نشده و فقط مخصوص درمان علائم اسهال است؛ با این حال اگر دلیل دل پیجه وجود اسهال باشد، با درمان آن مشکلات دل پیچه نیز کاهش مییابد.
۶- قرص لوپرامید چه موقع مصرف شود؟
به محض شروع علائم اسهال باید مصرف آن را آغاز کرد و طبق برنامه تجویز شده توسط پزشک ادامه داد.
۷- قرص لوپرامید برای خواب کاربرد دارد؟
این دارو هیچ خاصیت آرامبخشی ندارد و مصرف آن برای این منظور نامناسب است. با این حال از عوارض جانبی آن میتواند سرگیجه و ناهماهنگی باشد.
۸- قرص لوپرامید روزی چند بار مصرف شود؟
حداکثر دوز مجاز روزانه برای مصرف بدون نسخه ۶ قرص و برای انواع تجویزی ۸ قرص در ۲۴ ساعت است.
۹- قرص لوپرامید برای اسهال خوب است؟
بله، این قرص رایجترین دارویی است که برای درمان اسهال در مراحل اولیه تجویز میشود؛ با این حال اگر اسهال ادامهدار شود، باید با پزشک مشورت کرد.
منابع
medlineplusnhsdrugswebmdnhs.ukتوجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.