
پزشک ممکن است برای معاینه عمومی وضعیت سلامتیتان یا در صورت تشخیص احتمال بیماری قلبی، تست کلسترول یا Chol تجویز کند. امروزه، با انجام آزمایش و تست کلسترول در منزل میتوانید از میزان کلسترول موجود در بدنتان اطلاع پیدا کنید و به بیماریهای مربوط به کاهش یا افزایش میزان کلسترول پیببرید. افراد برای مطمئن بودن از سلامت خود باید طبق نظر پزشک، تست کلسترول را انجام دهند. آیا امکان مراجعه حضوری به آزمایشگاه به علت بیماری برای شما مقدور نیست؟ به شما انتخاب یکی از خدمات هوم کا، یعنی انجام تست کلسترول در منزل را پیشنهاد میکنیم. آزمایش کلسترول برای غربالگری افراد در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی استفاده میشود. این تست برای نظارت بر اثربخشی داروهای کاهش دهنده چربی در فواصل زمانی معین مورد استفاده قرار میگیرد. هوم کا در کنار شماست و قصد دارد تا در تمام زمینههای پزشکی آماده خدمت به افراد در منزل باشد و شما میتوانید هر چند وقت یکبار که نیاز به بررسی میزان کلسترول بدنتان داشتید با ما تماس بگیرید تا در سریعترین زمان ممکن متخصصانمان را به منزلتان بفرستیم.
در این مقاله، اطلاعاتی در رابطه با تست کلسترول در اختیار شما قرار میدهیم.
کلسترول یک ماده چربی مانند است که در کبد و سلولهای دیگر ساخته شده و در غذاهایی از جمله لبنیات، تخم مرغ و گوشت پیدا میشود. بدن برای اینکه عملکرد مناسبی داشته باشد به میزان مناسبی کلسترول نیاز دارد. کلسترول یک مادهی چربی است که توسط بدنتان تولید میشود. با وجود اینکه بدنتان به مقادیر خاصی از کلسترول برای عملکرد خوب نیاز دارد اما مصرف بیش از حد کلسترول، خطر ابتلا به حملهی قلبی یا سکتهی مغزی را افزایش میدهد. تست کلسترول میتواند به شما در تشخیص خطر تجمع پلاکها در رگهای خونی کمک کند. تست کلسترول، آزمایش خونی است که با آن میتوان میزان کلسترول و تریگلیسیرید خون را اندازه گیری کرد. هوم کا، خدماتی در زمینهی تست مربوط به بررسی میزان کلسترول خون در منزلتان را ارائه میدهد.
به تست کلسترول، آزمایش چربی خون، پنل چربی یا پروفایل لیپید نیز گفته میشود.
تری گلیسیرید همزمان با کلسترول اندازهگیری میشود. سایر تستهای مکمل شامل میزان آپولیپوپروتئین B و آپولیپوپروتئین A1، hs-CRP و گلیسمی است. در این تست، شمارش کامل خون نیز انجام میشود.
برای انجام تست کلسترول در منزل از نمونه خون شما استفاده میشود.
سطح بالای کلسترول خون، خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را افزایش می دهد. کلسترول پایین معمولا بهتر است اما در موارد نادر، داشتن سطح بسیار پایین لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL یا کلسترول بد یا کلسترول تام بسیار پایین) با برخی مشکلات سلامتی همراه است.
دلایل احتمالی کلسترول پایین عبارتاند از:
در مواردی با مراجعه به پزشک عمومی و داشتن برخی علائم، ممکن است پزشک برای شما آزمایش کلسترول را تجویز کند. همچنین اگر میخواهید برای تجویز آزمایش کلسترول به متخصص مراجعه کنید یا بعد از انجام تست بخواهید نتایج آزمایش خود را به پزشک نشان دهید، متخصص داخلی در این زمینه میتواند به شما کمک کند.
بالا بودن میزان کلسترول میتواند نشانه یا علامتی نداشته باشد. بنابراین، تست کلسترول میتواند راهی مهم برای تشخیص میزان کلسترول موجود در خون باشد. میزان کلسترول بالا، یک عامل خطر برای بیماریهای قلبی محسوب میشود. بررسی میزان کلسترول با انجام تست کلسترول باعث جلوگیری از پیشرفت بیماری قلبی میشود. تست کلسترول میتواند به تعیین اندازه و سطح کلسترول خونتان کمک کند.
✔ HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا): این نوع چربی به عنوان"کلسترول خوب" شناخته میشود. HDL به این علت کلسترول خوب شناخته میشود که کلسترول اضافی خون را به کبد حمل کرده تا در آنجا از بدن دفع شود. HDl از قلب حفاظت میکند و مقادیر کم HDL در خون میتواند از عوامل بروز بیماریهای قلبی و عروقی باشد. هرچه قدر که سطح HDL بالاتر باشد، بهتر است. در نظر داشته باشید که چربیهای ترانس، بدتر از چربیهای اشباع شده هستند؛ چون چربیهای ترانس میتوانند سطح LDL خون را افزایش و میزان HDL خون را کاهش دهند.
✔ LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم): این نوع چربی به عنوان"کلسترول بد" شناخته میشود. LDL به این علت به کلسترول بد شهرت دارد که باعث تجمع کلسترولهای اضافی در دیوارهی رگهای خونی میشود . هرچه قدر میزان LDL موجود در خون بیشتر باشد، خطر بروز بیماری قلبی در افراد افزایش پیدا میکند. در نظر داشته باشید که چربی اشباع شده میتواند میزان LDL خون را افزایش دهد. چربی اشباع شده بیشتر در محصولات غذایی حیوانی مانند پنیر، شیر و کره یافت میشود. پس سعی کنید که این نوع چربیها را مصرف نکنید.
✔ تریگلیسرید(Triglyceride): رایجترین نوع چربی در بدن، تری گلیسرید است. افزایش میزان تریگلیسرید میتواند خطر بروز حمله و سکته قلبی و بیماری قلبی را افزایش دهد. افزایش و کاهش کلسترول با عواملی مانند چاقی، کمتحرکی یا بیتحرکی و رژیم غذایی نامتعادل همراه است.
افرادی که سن آنها بالای ۲۰سال است، باید تست کلسترول را هر ۵ سال یکبار انجام دهند. کودکان هر ۱۰ سال یکبار و افراد مسن به صورت سالانه باید این تست را انجام دهند. اما اگر بیماریهای مرتبط با افزایش چربی خون داشته باشید، باید به صورت منظم هر ۳ ماه یکبار آزمایش کلسترول انجام دهید. اگر سالم هم هستید و بیماری ندارید، باید این تست را به صورت منظم انجام دهید. در نظر داشته باشید که یک بیماری حاد، حمله قلبی یا استرس شدید میتواند روی میزان کلسترول موجود در خون تاثیر بگذارد. اگر اضافه وزن، دیابت، سابقه کلسترول بالا در خانواده را دارید یا تحرک ندارید، انجام تست کلسترول برای شما لازم است؛ چون این عوامل باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود.
برای بررسی سطح کلسترول، لازم است از خون شما نمونهگیری شود. این نمونهگیری، صبح انجام میشود و از شما خواسته میشود که ناشتا باشید. آزمایش خون یک روش سرپایی است. فقط چند دقیقه طول میکشد و نسبتا بدون درد است. خون از یک ورید معمولا در بازو گرفته میشود. قبل از قرار دادن سوزن، ناحیه نمونهگیری با ضدعفونیکننده تمیز میشود و یک نوار الاستیک دور بازوی شما پیچیده میشود.
خطرات مربوط به گرفتن خون برای آزمایش کلسترول بسیار کم است. ممکن است بعدازاینکه خون شما گرفته شد کمی احساس ضعف کنید و همچنین در ناحیه نمونهگیری، کمی درد و سوزش را تجربه کنید. همچنین خطر عفونت در این ناحیه بسیار ناچیز است.
سطح کلسترول بر حسب میلیگرم کلسترول در دسی لیتر (dL) خون اندازهگیری میشود. نتایج ایدهآل برای بیشتر بزرگسالان عبارتاند از:
LDL: 70 تا 130 میلیگرم در دسی لیتر (هرچه عدد کمتر باشد، بهتر است)
HDL: بیش از 40 تا 60 میلیگرم در دسی لیتر (هرچه عدد بیشتر باشد، بهتر است)
کلسترول تام: کمتر از 200 میلیگرم در دسی لیتر (هرچه عدد کمتر باشد، بهتر است)
تری گلیسیرید: 10 تا 150 میلیگرم در دسی لیتر (هرچه عدد کمتر باشد، بهتر است)
اگر تعداد کلسترول شما خارج از حد نرمال باشد، ممکن است بیشتر در معرض خطر بیماریهای قلبی، سکته مغزی و تصلب شرایین باشید. اگر نتایج آزمایش شما غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است برای شما آزمایش قند خون را به منظور بررسی دیابت تجویز کند. همچنین ممکن است برای شما آزمایش عملکرد تیروئید را به منظور تشخیص کمکاری تیروئید تجویز کند.
اگر نتیجه آزمایش کلسترول خود را دریافت کردید و به دقیق بودن آن شک داشتید لازم است بدانید برخی عوامل میتوانند شیمی بدن را تغییر دهند و موجب اشتباه شدن نتایج تست کلسترول در منزل شوند. این عوامل عبارتاند از:
همچنین ناشتا نبودن به روش صحیح و خطاهای انسانی نیز ممکن است باعث اشتباه شدن نتایج تست کلسترول شوند. از سوی دیگر، آزمایش هر دو سطح HDL و LDL معمولا نتایج دقیقتری نسبت به بررسی LDL بهتنهایی به دنبال دارد.
اخیرا آکادمی متخصصان اطفال آمریکا (AAP)، توصیه کرده است که سطح کلسترول LDL (بد) در همه بچههای 9 تا 11 سال به دلیل افزایش چاقی در کودکان، اندازهگیری شود. علاوه بر این، AAP آزمایش کلسترول را برای کودکان زیر نیز توصیه میکند:
کودکانی که در این گروهها قرار دارند اولین تست کلسترول خود را میتوانند بعد از دوسالگی انجام دهند اما نباید اولین تست آنها، دیرتر از 10 سالگی انجام شود. نتایج تست کلسترول LDL برای کودکان و نوجوانان به صورت زیر است:
بسیاری از زنان در معرض کلسترول بالا هستند و از این موضوع آگاه نیستند. تقریبا کلسترول تام 45 درصد از زنان بالای 20 سال، 200 میلیگرم در دسی لیتر و بالاتر است که این کلسترول بالا محسوب میشود. از سوی دیگر، تری گلیسیریدها برای زنان حتی در مقایسه با مردان خطرناکتر است. این یک مشکل است زیرا سطح کلسترول زنان پس از یائسگی میتواند کمی تغییر کند و با افزایش سن افزایش یابد و زنان را در معرض خطر بیشتری از بیماری قلبی و سکته قرار دهد.
در زنان، بهطور ایدهآل، سطح کلسترول LDL باید کمتر از 70 میلیگرم در دسی لیتر باشد و سطح کلسترول HDL باید نزدیک به 50 میلیگرم در دسی لیتر باشد. همچنین، تری گلیسیرید باید کمتر از 150 میلیگرم در دسی لیتر باشد. بهترین وضعیت سطح کلسترول تام در زنان زیر 200 میلیگرم در دسی لیتر است.
بهطورکلی، کلسترول HDL در زنان بالاتر از مردان است زیرا به نظر میرسد هورمون جنسی زنانه استروژن، این کلسترول خوب را تقویت میکند اما مانند هر مورد دیگری، همه چیز در یائسگی تغییر میکند. در این مرحله، زنان تغییرات بسیار زیادی را در سطح کلسترول خود تجربه میکنند. کلسترول تام آنها افزایش مییابد و کلسترول HDL آنها کاهش مییابد. البته، عوامل ژنتیکی و سبک زندگی نیز میتوانند در این مورد نقش زیادی داشته باشند.
کلسترول بالا معمولاً علامت خاصی ندارد و در بیشتر موارد باعث بروز مشکلات و بیماریهای مهمی میشود. تنها راه تشخیص کلسترول بالا، انجام آزمایش خون است. هوم کا، خدمات آزمایش در منزل را به شما عرضه میکند.
۱- حمله قلبی
افزایش کلسترول خون باعث تشکیل پلاک در دیوارهی رگهای خونی میشود. بزرگ شدن پلاکها باعث تشکیل لختههای خون میشود. پس از بزرگ شدن لختههای خون، جریان خون در عروق کرونر انسداد پیدا میکند. کاهش یا توقف جریان خون باعث احساس درد در ناحیه قفسه سینه و حمله قلبی میشود.
۲- سکته مغزی
گاهی اوقات، تشکیل پلاک به علت کلسترول بالا، باعث میشود که فرد در معرض خطر کاهش خونرسانی به بخش مهمی از مغز قرار بگیرد. سکته مغزی هم مثل حملۀ قلبی وقتی اتفاق میافتد که یک لختهی خونی از رسیدن جریان خون به بخشی از مغز جلوگیری میکند. فرد به علت وجود لخته خونی، دچار سکتهی مغزی میشود.
اضافه وزن و چاقی، عادتهای غذایی ناسالم مثل خوردن غذاهای چرب، سیگار کشیدن، نداشتن فعالیتهای بدنی منظم، فشار خون، سابقه خانوادگی ابتلا به بیماریهای قلبی از فاکتورهای خطر برای افزایش میزان کلسترول خون هستند.
کاهش کلسترول خون از گرفتگی رگهای خونی و ایجاد پلاکهای خون در رگها و انسداد رگها جلوگیری میکند. کلسترول خون با چند تغییر ساده در رژیم غذایی کاهش پیدا میکند:
✔ مصرف فیبر را افزایش دهید؛ فیبر، جذب کلسترول را کاهش میدهد. ذرت، انواع لوبیا، نخود فرنگی،عدس، سیب، بادام حاوی فیبر هستند.
✔ داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از مصرف غذاهای چرب؛
✔ مصرف چربیهای اشباع را کاهش دهید؛
✔ چربیهای ترانس مصرف نکنید؛
✔ غذاهای حاوی امگا ۳ مصرف کنید؛ روغن زیتون، حبوبات، تخم مرغ، ماهی، گردو، میگو، گل کلم، بذرکتان، دانه سویا حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
✔ ورزش منظم و فعالیت بدنی را فراموش نکنید؛ انجام فعالیتهای ورزشی به افزایش کلسترول HDL یا کلسترول خوب کمک میکند.
✔ سیگار را ترک کنید؛ ترک سیگار یک عامل مهم در کاهش کلسترول خون است. ترک سیگار، باعث بهبود ضربان قلب، عملکرد ریه و گردش خون میشود. همچنین، ترک مواد مخدر و سیگار، خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش میدهد. مصرف سیگار و دخانیات باعث آسیب به دیواره رگهای خونی میشود. مصرف سیگار باعث کاهش کلسترول HDL یا کلسترول خوب میشود.
✔ وزنتان را کاهش دهید: شاخص تودۀ بدنی بیشتر از ۳۰، فرد را در معرض خطر ابتلا به کلسترول بالا قرار میدهد.
یکی از عوامل افزایش بیشازاندازه کلسترول خون، ابتلا به بیماری کبد چرب یا استئاتوز کبدی است. در بسیاری از موارد، کبد چرب علائم قابلتوجهی ایجاد نمیکند اما در برخی موارد ممکن است فرد احساس خستگی کند یا در سمت راست بالای شکم خود احساس درد یا ناراحتی را تجربه کند. برخی از افراد مبتلا به بیماری کبد چرب دچار عوارضی ازجمله فیبروز کبد میشوند که اگر این فیبروز کبدی درمان نشود درنهایت، سیروز یا التهاب شدید کبد رخ میدهد. علائم سیروز عبارتاند از:
هوم کا به شما اطلاعات لازم را در رابطه با نحوهی آماده سازی برای انجام تست کلسترول ارائه میدهد. معمولاً، ۱۲ ساعت قبل از انجام تست کلسترول باید ناشتا باشید. شما میتوانید در مدت زمان ناشتایی، آب بنوشید اما از نوشیدن قهوه و چای یا نوشیدنیهای دیگر اِجتناب کنید. شب قبل از آزمایش از مصرف غذای چرب اِجتناب کنید. قبل از آزمایش از مصرف الکل و ورزش شدید خودداری کنید. مصرف برخی داروها میتواند باعث افزایش سطح کلسترول خون شود. به همین علت باید پزشکتان از داروهای مصرفیتان اطلاع داشته باشد، چون ممکن است از شما بخواهد که قبل از انجام آزمایش داروها را مصرف نکنید. با انتخاب خدمات در منزل هوم کا، متخصصان ما به منزل شما اعزام میشوند و نمونه خون شما از قسمت ورید دست گرفته شده و برای انجام آزمایش، به آزمایشگاه ارسال میشود.
اگر نیاز به خدمات آزمایش و نمونهگیری در منزل نیاز دارید، باید شرایط خود یا بیمار و مسائل دیگر را با کارشناسان هوم کا در میان بگذارید تا همراه با تجهیزات لازم آزمایشگاهی در محل مورد نظر حاضر شوند. پرستاران ما نمونه گیری و آزمایش را در منزلتان انجام میدهند و نتیجه آزمایش در کمترین زمان به دست شما میرسد. اگر شما تمایل دارید که تست کلسترول را در منزل خود و بدون مراجعه حضوری انجام دهید، میتوانید به سایت هوم کا مراجعه کنید و بعد از ثبت درخواست، نسبت به انجام آزمایش در منزل با رعایت پروتکلهای بهداشتی اقدام کنید.