سردرد سینوسی (سینوزیت) چیست و چه علائمی دارد؟

مغز و اعصاب

 

سردرد انواع متفاوتی دارد. هر یک از انواع سردرد با درگیر کردن برخی از اعضای بدن احساس ناخوشایندی را در فرد مبتلا ایجاد می‌کنند. یکی از ناخوشایندترین انواع سردردها، سردرد سینوسی نام دارد. این درد بیشتر سر، پیشانی و بینی را درگیر می‌کند و به دلیل شدت دردی که در صورت ایجاد می‌کند، در گروه سردردهای میگرنی نیز قرار می‌گیرد. سردردهای سینوسی به شکل عفونت سینوزیت است و ممکن است باعث فشار در چشم‌ها، گونه‌ها و گیشانی شود.

برخی از سردردها خود به‌تنهایی بیماری و اختلال تلقی می‌شوند و برخی نشانه‌ای از بروز بیماری جدی‌تر در بدن هستند. سردرد اگر منشأ خاص و جدی نداشته باشد حداکثر در طول چند ساعت برطرف می‌شود، اما برخی از انواع سردرد روندی متفاوت را طی می‌کنند و حتی قدرت انجام کارهای روزمره و عادی را هم از فرد مبتلا می‌گیرند. در این مقاله از هومکا قصد داریم به سردرد سینوسی، چگونگی بروز آن، علائم و روش‌های درمان آن بپردازیم.

سردرد سینوسی

سردرد سینوسی یکی از علائم عفونت سینوسی (سینوزیت) است، به این معنا که با رشد عفونت در سینوس‌ها بیمار دچار سردرد می‌شود. عفونت سینوسی سبب ایجاد فشار و درد در صورت می‌شود و به همین علت است که برخی پس از ابتلا به سرماخوردگی و یا آلرژی دچار این درد شدید و غیرقابل‌تحمل می‌شوند. همیشه علت سردرد و عفونت سینوسی سرماخوردگی نیست، اما در بیشتر موارد سرماخوردگی و آلرژی ریسک ابتلا به عفونت سینوسی و سردرد سینوسی را افزایش می‌دهند.

سردرد سینوسی چگونه است؟

گروهی از متخصصین بر این باورند که سردردهای سینوسی همان میگرن هستند اما با علائمی در بینی و صورت خود را نشان می‌دهند. درهرصورت این پزشک است که می‌تواند به شما در پیدا کردن و درمان مؤثر کمک کند. جالب است بدانید که حدوداً ۸۰ درصد مواقع، چیزی که مردم آن را سردرد سینوسی می‌پندارند، درواقع یک میگرن است که با علائم بینی تظاهر می‌کند. اما اگر این سردرد واقعی گریبان بیمار را گرفته باشد به‌این‌علت است که فرد دچار عفونت سینوسی شده است.

عفونت سینوسی را در علم پزشکی با عنوان سینوزیت نیز معرفی می‌کنند. بیمار مبتلا به سینوزیت دائماً از درد و فشار در سینوس‌ها در ناحیه گونه، بینی، ابرو و پیشانی رنج می‌برد. دردهای ناشی از سینوزیت تا زمانی که عفونت کاملاً برطرف شود ادامه پیدا می‌کند.

علائم سردرد سینوسی

علائم و نشانه‌های سردرد سینوسی متفاوت هستند و در افراد با شدت و ضعف متفاوت ایجاد می‌شوند. اما به‌طورکلی می‌توان علائم و نشانه‌های آن را در موارد زیر خلاصه نمود:

  • احساس درد، فشار و پری در گونه‌ها
  • احساس فشار و پری در ابرو و پیشانی (علائم سردرد پیشانی چیست؟)
  • با دراز کشیدن روبه‌جلو درد تشدید می‌شود
  • با خم شدن به جلو درد تشدید می‌شود
  • بینی فرد مبتلا به سردرد سینوسی دچار احتقان یا گرفتگی است
  • بیمار در دندان‌ها بخصوص دندان‌های بالایی احساس درد دارد

سینوس چیست و چه ارتباطی با سردردهای سینوسی دارد؟

سینوس‌ها مجموعه‌ای از فضاهای توخالی و متصل پشت استخوان گونه، بینی و پیشانی هستند. در سینوس‌ها مخاط شفاف و رقیقی تولید می‌شود. تا زمانی که فرد در سلامت به سر می‌برد این مخاط در حد تعادل تولید می‌شوند و خللی ایجاد نمی‌کنند و در ضمن برای بدن مفید نیز هستند.

در فرآیند تنفس وقتی ما هوا را با دم از طریق بینی و سینوس‌ها به ریه هدایت می‌کنیم، این مخاط تولیدشده در سینوس است که ذرات مضر را به دام می‌اندازند. زمانی که نفس می‌کشید سینوس‌ها با تولید مخاط کافی آلاینده‌ها، باکتری‌ها و گردوغبار را در خود محبوس می‌کنند و اجازه ورود به ریه را نمی‌دهند. سپس این مخاط از بینی خارج‌شده و دستگاه تنفسی در سلامت باقی می‌ماند.

سردرد سینوسی

شیوع سردرد سینوسی چقدر است؟

اشاره کردیم که سردرد سینوسی واقعی وابستگی کامل به عفونت سینوس دارد. بنابراین در مبتلایان به عفونت سینوس سردرد بسیار شایع است. البته حدود ۱۲ درصد از مبتلایان به میگرن نیز در هنگام شروع میگرن از احساس درد و ناراحتی در سینوس‌ها نیز رنج می‌برند. وب‌سایت mayoclinic در مورد ریسک فاکتورهای سردرد سینوسی می‌گوید:

همه افراد ممکن است به سردرد سینوسی مبتلا شوند اما افرادی که شرایط زیر را دارند بیشتر در معرض این سردرد هستند:

  • داشتن سابقه سردرد میگرنی
  • سابقه خانوادگی میگرن
  • تغییرات هورمونی مرتبط با سردرد

علت سردردهای سینوسی چیست؟

عفونت سینوسی اصلی‌ترین و جدی‌ترین علت سردرد سینوسی بشمار می‌رود. هر چیزی که سبب احتقان بینی شود و مخاط را در سینوس‌ها حبس کند، منجر به بروز و تشدید عفونت سینوس خواهد شد. موارد زیر از عمده دلایل تجمع مخاط و شروع سردردهای سینوسی هستند:

  • سرماخوردگی با شدت بالا و طولانی‌مدت
  • ابتلا به حساسیت‌های فصلی که سبب افزایش چند برابری مخاط می‌شود
  • پولیپ بینی و رشد غیرطبیعی آن در سینوس‌ها و بینی
  • پولیپ بینی توسعه‌یافته که مانع از تخلیه و عبور مخاط بینی می‌شود
  • انحراف سپتوم، وقتی‌که خط غضروف و استخوان پایین مرکز بینی دچار انحراف می‌شود. این انحراف بسته به شدتی که دارد می‌تواند مانع از تخلیه و عبور مخاط از سینوس و بینی شود

به‌طور خلاصه هر یک دلایل بالا می‌توانند سبب عدم تخلیه مخاط از سینوس شوند. اگر مخاط زیادی در بینی و سینوس‌ها انباشته شود، میکروب‌ها به‌راحتی می‌توانند در این محیط رشد کنند. زمانی که میکروب‌ها در بینی و سینوس‌ها گسترش پیدا می‌کنند، سینوس‌ها تحریک می‌شوند. درنتیجه سینوس‌ها در پاسخ به رشد عوامل بیماری‌زا متورم می‌شوند، راه عبور موکوس مسدود می‌شود و عفونت با سرعت در سینوس‌ها گسترش پیدا می‌کند. آنچه باعث می‌شود شما پس از ابتلا به عفونت سینوسی احساس درد و حساسیت شدید در گونه، پیشانی و ابرو داشته باشید، سینوس‌های متورم و پر از مایع مخاطی است.

آلرژی و سردردهای سینوسی

آلرژی و سردردهای سینوسی

آلرژی به‌تنهایی نمی‌تواند دلیل بروز سردرد سینوسی باشد. اما چون سبب افزایش ترشحات مخاط بینی می‌شود، بینی و سینوس‌ها را دچار احتقان می‌کند. درنتیجه این احتقان سینوسی بیمار دچار فشار سینوسی، درد و عفونت می‌شود. بیشتر افراد مبتلا به آلرژی فصلی از میگرن رنج می‌برند و مشکل میگرن در آن‌ها چون با علائم سینوسی همراه است، با سردرد سینوسی اشتباه گرفته می‌شود.

سردرد سینوسی چه احساسی دارد؟

زمانی که دچار سردرد سینوسی می‌شوید، صورتتان دچار درد می‌شود. اگر سرتان را در حالت عادی تکان دهید اتفاقی نمی‌افتد، اما اگر مبتلا به سردرد سینوسی باشید و سپس سرتان را تکان دهید، درد شما تشدید می‌شود. بیمار مبتلا از یک درد مبهم همیشگی رنج می‌برد که بیشتر در پشت چشم، پیشانی، پل بینی و استخوان گونه احساس می‌شود.

همانند دیگر انواع سردرد، سردرد سینوسی نیز اگر به‌موقع تشخیص داده نشود، خود را با علائمی شدیدتر نشان می‌دهد. همراه با شدت یافتن بیماری جز سردرد و درد در صورت بیمار دچار تب و گرفتگی بینی می‌شود. ترشحات که از بینی بیمار خارج می‌شوند غلیظ و رنگی هستند. بیمار احساس می‌کند گوش‌هایش پر هستند. اگر به‌صورت بیمار نگاه کنید صورتش پف‌کرده و تورم دارد.

سردرد سینوسی چقدر طول می‌کشد؟

در بیشتر موارد ویروس‌ها و میکروب‌ها هستند که سبب بروز و تشدید عفونت سینوسی و سردرد سینوسی می‌شوند. اگر عفونت ناشی از ویروس باشد به‌مرورزمان درمان می‌شود. بنابراین هم‌زمان با ایجاد علائم بهبود بیماری ویروسی، به‌تدریج سردرد نیز عقب‌نشینی کرده و در عرض یک هفته برطرف می‌شود.

درصورتی‌که سردرد سینوسی بیش از یک هفته زمان ببرد و همچنان بیمار از درد و گرفتگی در صورت رنج می‌برد، باید حتماً به پزشک مراجعه کند. در برخی از موارد این سردرد به یک سرماخوردگی خلاصه نمی‌شود و منشأ باکتریایی و قارچی دارد که درمان آن در سریع‌ترین زمان ممکن باید آغاز شود.

درمان سردرد سینوسی

چند راه برای تسکین سردردهای سینوسی مکرر

بسیاری از انواع سردردهای سینوسی، بخصوص آن‌هایی که به‌راحتی درمان نمی‌شوند و عود می‌کنند، در حقیقت میگرن هستند. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم ابتدا به پزشک مراجعه کنید و علت بروز سردرد را پیدا کنید. اما اگر شما مکرراً دچار سینوزیت می‌شوید، بهترین کار این است که بفهمید چه چیزهایی سبب تشدید و برگشت سردرد سینوسی و میگرنی در شما می‌شوند.

ازجمله محرک‌های قوی که سردردهای میگرنی و سینوسی را تشدید می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • افزایش فشارخون
  • استرس و فشار روانی طولانی‌مدت
  • مصرف بیش‌ازحد الکل
  • کاهش کیفیت خواب و برهم خوردن ساعت بدن
  • مصرف بیش‌ازحد نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های حاوی کافئین
  • نوشیدن بیش‌ازحد شراب
  • مصرف بیش‌ازحد پنیر و برخی از لبنیات
  • مصرف خوراکی‌های بخصوص مانند شکلات

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
clevelandclinicmayoclinic

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۱۰ دیدگاه

    1. سلام دوست عزیز
      ممنون از شما که مطالب ما رو می‌خونید
      بله سینوزیت و سردردهای مرتبط با اون می‌تونه ارثی هم باشه.

          1. سلام دوست عزیز
            درمان سردرد باید توسط پزشک و با توجه به نوع سردرد باشه
            درمان‌هایی که تو خونه استفاده می‌شه صرفا برای تسکین سردرد هستن مثل مصرف مایعات، مسکن‌های بدون نسخه، استراحت و …

      • باسلام سردرد و پیشانی درد شدید در سرماخوردگی دارم به طوری که غیرقابل تحمل است لطفا راهنمایی کنید که چکار کنم با تشکر

          1. سلام به شما
            التهاب و عفونت سینوس‌ها باید بررسی بشه و در صورت وجود، درمان اختصاصی تجویز بشه. به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنین.

          2. سلام خسته نباشید ۴۱ساله هستم سرم ۳۰درد میکنه خیلی وقتها هوای سر د و یان چیزی سرد بخورم سرم درد می‌کنه تا نرم آمپول نزنم خوب نمیشه لطفاً کمک کنید زرافشان

              1. سلام به شما
                ممکنه سینوزیت مزمن و یا سردرد میگرنی مطرح بشه. با توجه به مقاوم شدن و پاسخ سخت به درمان، لازمه توسط متخصص مغز و اعصاب بررسی و درمان مناسب تجویز بشه.

              دکمه بازگشت به بالا