نفخ در بارداری چگونه است؟ + علائم و درمان
در کنار حالت تهوع، هوسهای عجیب و درد کمر نفخ علامت دیگر بارداری است که زنان باردار احتمالاً آن را تجربه میکنند. آیا در مورد نفخ در بارداری چیزی شنیدهاید؟ آیا دلیل و علامت نفخ در دوران حاملگی را میدانید؟ در ادامه این مقاله از مجله سلامت هومکا به این سوالات پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید. برای ثبت درخواست آزمایش خون در منزل کلیک کنید.
فهرست مطالب
علائم نفخ در بارداری
نفخ در بارداری یکی از علائم این دوره است و مادران را با چالشهایی روبرو میکند. این علامت معمولاً از هفته ۱۱ام بارداری شروع شده و احتمالاً تا زمان زایمان با شما همراه خواهد بود. نفخ ممکن است با علائم دیگری ازجمله یبوست، دلدرد و آروغ نیز همراه باشد. مشکلات گوارشی خفیف یا شدید علت بروز این علائم در دوران بارداری است.
نفخ یک حالت طبیعی است و تنها محدود به دوره بارداری نمیشود. تمامی افراد این حالت را تجربه میکنند. درون روده و معدهی همه ما یک سری باکتریهای مفیدی وجود دارند که پس از تجزیه غذا، گاز تولید میکنند. علاوه بر این حرف زدن، آب خوردن، خندیدن و یا حتی نفس کشیدن در حین غذا باعث ورود مقداری هوا به داخل بدن میشود. این گازها روی هم جمع شده و منجر به تورم معده و درنهایت نفخ میشوند. بهاینترتیب اگر باردار هستید و یا قصد بارداری دارید، نیازی نیست نگران نفخ در این دوران باشید. نفخ در دوران حاملگی با علائم دیگری نیز همراه است:
- دلدرد
- اسهال
- آروغ زدن
- مشکل در غذا خوردن
- انقباض و گرفتگی عضلات شکم
علت نفخ در بارداری چیست؟
تغییرات هورمونی بهعنوان عامل اصلی نفخ در دوران حاملگی شناخته میشوند. هورمون پروژسترون یکی از ضروریترین هورمونها در تضمین سلامت بارداری است. این هورمون مسئولیت علائم شایع این دوران یعنی نفخ و تهوع را نیز بر عهده دارد.
پروژسترون باعث شل شدن ماهیچههای صاف بدن مثل عضلات دستگاه گوارش میشود. شل شدن عضلات، باعث کندی هضم مواد غذایی شده و به جنین این فرصت را میدهد که آنها را از طریق جریان خون دریافت کند. این کاهش سرعت هضم در بارداری، باعث افزایش نفخ نیز میشود. همچنین رحم در حال انبساط، از پایین فشار افزایندهای بر ماهیچههای سیستم گوارشی وارد کرده و باعث اختلال در کنترل آنها میشود. نفخ همچنین ممکن است به دلایل دیگری نیز رخ دهد:
- زنان در دوران بارداری، نسبت به فعالیتهای بدن خود حساستر هستند. همین مسئله باعث میشود آنها کوچکترین حرکات و تغییرات روده خود را حس کنند. بهاینترتیب یک زن باردار نسبت به کسی که باردار نیست، بیشتر و شدیدتر احساس نفخ میکند
- نفخ در دوران حاملگی همچنین ممکن است به دلیل رشد بیشازحد باکتریهای روده کوچک رخ دهد
- مصرف غذاهای نفاخ مثل کلم بروکلی و حبوبات باعث نفخ میشود
- مصرف برخی مکملها مثل مکملهای آهن باعث یبوست و درنتیجه افزایش نفخ در حاملگی میشود
- سابقه ابتلا به سندروم روده تحریکپذیر پیش از بارداری، باعث تشدید علائم نفخ در بارداری میشود
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
نفخ یکی از علائم مورد انتظار در بارداری است و معمولاً نیازی به درمان ندارد. بااینحال اگر در کنار نفخ علائم زیر را هم دارید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- کاهش وزن
- علائم کم خونی مثل سبکی سر، خستگی و سرگیجه
- احساس درد در سمت راست و بالای شکم
- حملات مکرر و شدید تهوع
- حملات مکرر و شدید اسهال
آیا نفخ در بارداری برای جنین ضرر دارد؟ به گفتهی medicalnewstoday بهطورکلی نفخ در دوران حاملگی یک عارضه نسبتاً شایع بوده و نیازی به درمان ندارد. این عارضه هیچ خطری برای جنین شما به همراه ندارد.
بااینحال اگر علائم نفخ در بارداری مثل دل درد یا یبوست باعث ناراحتی شما شدهاند، میتوانید برای بررسی بیشتر به دکتر زنان یا متخصص گوارش مراجعه کنید. یبوست ناشی از نفخ نباید بیشتر از یک هفته طول بکشد.
نفخ بارداری تا کی ادامه دارد؟
همانطور که گفتیم نفخ از هفته یازدهم بارداری شروع میشود. نفخ در دوران حاملگی بیشتر از نفخ عادی طول میکشد و احتمالاً تا زمان زایمان آن را تجربه کنید. حتی ممکن است نفخ در انتهای بارداری شدیدتر شود، زیرا اندازه جنین بزرگتر شده و رحم فشار بیشتری به معده و رودهها وارد میکند.
نفخ در اوایل بارداری
نفخ در سهماهه اول بارداری ایجاد میشود. در اوایل بارداری که شکمتان هنوز برجسته نیست، میتوانید با ماساژ شکم نفخ خود را کمی کنترل کنید. ماساژ ملایم شکم علاوه بر کنترل نفخ، به مشکل یبوست هم کمک میکند.
نفخ در اواخر حاملگی
نفخ با پیشرفت بارداری شدت مییابد. اندازه جنین در سهماهه سوم بارداری، بهخصوص هفته ۲۹ ام، به بیشترین میزان میرسد. در این زمان فشار بیشتری به معده و روده وارد شده و نفخ شدیدتر میشود.
درمان نفخ در بارداری
نفخ مانند دیگر علائم بارداری به درمان نیاز ندارد. بااینحال رعایت برخی نکات و اصلاح رژیم غذایی میتواند به درمان نفخ در حاملگی کمک کند. اگر نفخ شما شدید شد میتوانید به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است داروهای آنتیبیوتیک برای کنترل باکتریهای روده کوچک تجویز کند. همچنین اگر مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر هستید، سعی کنید پیش از بارداری برای درمان اقدام کنید. زنانی که مبتلا به سندروم روده تحریکپذیر هستند، علائم نفخ را با شدت بیشتری تجربه خواهند کرد.
برای نفخ در بارداری چی بخوریم؟
همانطور که دیدید، بهترین راه برای کنترل نفخ در بارداری تغییر و اصلاح رژیم غذایی است. نکات زیر در کنترل نفخ بارداری به شما کمک میکنند:
- سبزیجات و میوههای تازه را به رژیم غذایی خود بیفزایید
- عادات بد غذایی، مثل نوشیدن مایعات در حین غذا خوردن را کنار بگذارید
- از خوردن خوراکیهای نفاخ مثل لوبیا، نخود، کلم بروکلی، هلو، سیب، آلو، شیر، پنیر، نوشابه گازدار، خامه، گلابی و کلم بروکسل خودداری کنید
- از مصرف خوراکیهای حاوی شیرینکننده مصنوعی مثل نوشابه اجتناب کنید
آیا میتوان از نفخ در دوران حاملگی پیشگیری کرد؟
با انجام یک سری نکات میتوانید از نفخ در بارداری پیشگیری کنید. اگر قصد دارید باردار شوید و نگران مشکلات گوارشی این چنینی در این دوران هستید، بد نیست توصیههای زیر را رعایت کنید:
- بلافاصله بعد از غذا خوردن نخوابید
- به خودتان سختی ندهید! راحت و ریلکس غذا بخورید
- با سرعت کمتری غذا بخورید. آهسته غذاخوردن باعث هضم بهتر غذا و همچنین لذتبردن از آن میشود
- از غذاهای نفاخ مثل گلکلم، غذاهای سرخشده، فست فود، سس و حبوبات استفاده نکنی
- سعی کنید در حین غذا خوردن آب نخورید. بهتر است بهجای نوشیدن آب در وسط غذا، بین وعدههای غذایی بهاندازه کافی آب بنوشید
- پیادهروی کنید
- از غذاهای پروبیوتیک مثل ماست پروبیوتیک و کفیر استفاده کنید
- از مصرف کافئین مثل نسکافه، قهوه و چای بپرهیزید
- روزی حداقل ۸ لیوان آب بنوشید
- از مصرف مشروبات الکلی اجتناب کنید
- بهطور منظم فعالیت بدنی ملایم داشته باشید
- غذاهای پرچرب نخورید
- یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از غلات کامل، میوههای تازه و سبزیجات داشته باشید
- سعی کنید در طول روز به صورت مکرر و در مقدار کم، غذا بخورید
با رعایت این نکات میتوانید دوران بارداری خود را لذتبخشتر کنید!
سخن پایانی از هومکا
یکی از دورههای شگفتانگیزی که زنان در طول زندگی خود ممکن است تجربه کنند، دوره بارداری است. دورهای ۹ ماهه با سختیهایی که با دیدن و لمس نوزاد همگی شیرین میشوند! در این مقاله راجع به یکی از علائم تقریباً شایع این دوران صحبت کردیم. شما مادران باردار عزیز میتوانید با استفاده از خدمات آزمایش در منزل هومکا، آزمایشهای خود را آسانتر از همیشه انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ در تماس باشید. و یا بر روی بنر زیر کلیک کنید.
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.