سردرد عصبی چیست؟ + علائم سردرد تنشی

مغز و اعصاب

 

سردرد عصبی یا سردرد تنشی به صورت کلی یک نوع درد خفیف، متوسط تا شدید است که در بیشتر مواقع به‌صورت یک نوار سفت در اطراف سر احساس می‌شود. سردرد تنشی یا میگرن عصبی ازجمله شایع‌ترین انواع سردرد است و بسیاری از افراد درگیر آن می‌شوند. استرس و تنش‌های عضلانی یکی از شایع‌ترین علت بروز این سردرد است. در این قسمت از مجله هومکا قصد داریم در مورد چگونگی تشخیص و درمان این نوع سردرد بیشتر صحبت کنیم.

علائم سردرد عصبی چیست؟

شایع‌ترین علائم و نشانه‌های  سردرد عصبی یا تنشی  عبارت است از:

  • سردرد آهسته شروع می‌شود
  • درد خفیف تا متوسط
  • احساس انقباض، فشار و سفتی در پشت و طرفین سر و همه پیشانی
  • درد در پشت سر و یا سردرد گردنی
  • سردردهای دردناک و مبهم
  • تحریک‌پذیر شدن پوست سر، عضلات شانه و گردن

علائم سردرد عصبی

علل بروز سردرد عصبی

در ابتدا متخصصین تصور می‌کردند که سردردهای تنشی به دلیل انقباض عضلات گردن، صورت و پوست سر پس از افزایش هیجان و استرس بدن بروز می‌کنند، ولی تحقیقات مشخص کردند که انقباض عضلانی سبب شروع سردرد تنشی نمی‌شود؛ باوجوداین همیشه دلایل احتمالی برای شروع سردردهای تنشی مطرح می‌شوند. محرک‌ها یکی از دلایل سردرد تنشی شناخته می‌شوند. استرس یکی از بزرگ‌ترین محرک‌هایی به‌شمار می‌رود که سبب بروز سردردهای عصبی می‌شود.

عوارض سردرد عصبی

سردردهای عصبی یکی از رایج‌ترین انواع سردرد به‌شمار می‌روند. شدت یافتن این نوع سردرد سبب می‌شود که کیفیت کلی زندگی فرد به میزان قابل‌توجهی کاهش پیدا کند، به‌ویژه اگر سردرد تنشی وارد فاز مزمن شود. احساس درد مداوم باعث می‌شود که بیمار توانایی حضور در فعالیت‌های مختلف را نداشته باشد. گاهی عملکرد بیمار کاملاً مختل می‌شود و مجبور است برای درمان کامل در منزل بستری شود.

درمان میگرن عصبی

میگرن عصبی یا سردرد تنشی به روش‌های متعددی قابل‌کنترل و درمان است. اگر می‌خواهید علاوه بر درمان دارویی که پزشک متخصص به شما تجویز می‌کند از روش‌های دیگر نیز کمک بگیرید و دردهای تنشی سر را تسکین دهید، توصیه می‌کنیم موارد زیر را رعایت کنید:

  • سبک زندگی خود را اصلاح کنید
  • از کمپرس یخ یا دوش طولانی با آب گرم استفاده کنید
  • برنامه درستی برای فعالیت‌های روزانه خود تهیه کنید تا دچار استرس و درنتیجه آن سردرد تنشی نشوید
  • زمان بیشتری را برای استراحت بدن در نظر بگیرید
  • از کیسه آب گرم یا سرد روی محل دردناک استفاده کنید
  • اگر در یک موقعیت تنش‌زا قرار گرفتید، آنجا را ترک کنید. حالت ایستادن خود را اصلاح کنید و هنگام ایستادن شانه‌ها ره به عقب و سر را در راستای بدن حفظ کنید
  • زمانی که می‌نشینید ران‌هایتان را موازی زمین بگذارید و سرتان اصلاً به سمت جلو خم نشود

انواع سردردهای عصبی

سردردهای عصبی اپیزودیک

این سردردها در برخی از افراد تنها ۳۰ دقیقه و در برخی نیز چندین ساعت ادامه پیدا می‌کنند. سردردهای تنشی اپیزودیک تکرارشونده هستند و در فاصله زمانی کمتر از ۱۵ روز در ماه، حداقل به مدت سه ماه پشت‌هم تکرار می‌شوند. درصورتی‌که سردردهای تنشی اپیزودیک درمان نشوند، به‌مرورزمان تبدیل به سردردهای مزمن خواهند شد.

انواع سردرد

سردردهای عصبی مزمن

سردردهای مزمن یکی از انواع سردردهای تنشی به‌شمار می‌روند. فرد مبتلا به سردرد مزمن تا ساعت‌ها از درد در ناحیه سر رنج می‌برد. سردرد مزمن می‌تواند بین چند ساعت تا چند روز ادامه پیدا کند. چنانچه شما در طی سه ماه و در هرماه حداقل ۱۵ روز را دچار سردرد می‌شوید، مبتلا به نوع مزمن سردرد هستید و لازم است حتماً تحت درمان قرار بگیرید.

برای درمان سردرد عصبی چه باید کرد؟

برای درمان سردرد عصبی یا تنشی بهترین کاری که خودتان می‌توانید انجام دهید، جلوگیری است. به شما توصیه می‌شود ضمن دنبال کردن یک برنامه ورزشی منظم، تکنیک‌های همچون بیوفیدبک و آرامش درمانی را نیز دنبال کنید. این تکنیک‌ها سطح استرس بدن را کاهش می‌دهند و عوارض ناشی از سردرد تنشی را کم می‌کنند.

بیوفیدبک و سردرد عصبی

تکنیک بیوفیدبک به شما یاد می‌دهد که چگونه برخی از واکنش‌های بدنتان را تحت کنترل بگیرید و دردهایتان را از این طریق کم کنید. در جلسه بیوفیدبک بیمار به دستگاه‌هایی که قابلیت ارزیابی عملکردهای بدن همچون تنش‌های عضلانی، ضربان قلب و فشارخون را دارد، متصل می‌شود. پس‌ازآن دستگاه بازخورد خوبی از این بررسی به شما ارائه می‌کند و بعد متخصص به شما یاد می‌دهد که چگونه تنش‌های عضلانی را کم کنید، بهتر دم و بازدم انجام دهید و ضربان قلبتان را متعادل کنید.

درمان سردرد عصبی

درمان شناختی رفتاری

یک نوع گفتاردرمانی است که به شما کمک می‌کند استرستان را مدیریت کنید و کم‌کم از شدت و دفعات سردردهای تنشی خود بکاهید. البته دو روش بالا تنها بخشی از تکنیک‌های درمان و آرام‌سازی بدن در مقابل استرس‌ها به‌شمار می‌روند. شما می‌توانید با استفاده از روش‌های درمانی دیگر همچون یوگا، مدیتیشن، تنفس عمیق و آرام‌سازی پیش‌رونده عضلات سردردهای مزمن و عصبی را کاهش دهید.

بهترین دارو برای درمان سردرد عصبی

انواع متفاوتی از داروهای مسکن می‌توانند شدت سردردهای عصبی یا تنشی را کم کنند. بهترین داروهایی که ممکن است پزشک برای تسکین سردرد تنشی تجویز کند، نوافن و ژلوفن بیشترین اثربخشی را دارند. دقت کنید که این دو دارو به‌خصوص ژلوفن اثرات بسیار قوی دارند و حتماً باید با تشخیص پزشک مصرف شوند.

چند توصیه برای بهبود سردردهای عصبی

  • به‌اندازه کافی بخوابید و ساعت بدن را برهم نزنید
  • اصلاً سیگار نکشید
  • مرتباً تمرین کنید و فعالیت بدنی را متوقف نکنید
  • ساعت غذایی منظمی را دنبال کنید و وعده‌های غذایی سالم میل کنید
  • در طول روز ۸ لیوان آب بنوشید
  • شکر و فرآورده‌های شیرین را محدود کنید
  • کمتر نوشیدنی‌های حاوی کافئین مصرف کنید
  • الکل مصرف نکنید

وب‌سایت mayoclinic نیز در مورد درمان‌های خانگی سردرد تنشی این‌چنین می‌گوید:

استراحت و دوش آب گرم می‌تواند سردرد شما را تسکین دهد. برای کنترل سردردهای خود روش‌های زیر را امتحان کنید:

  • استرس خود را کنترل کنید
  • حالات ایستادن و نشستن خود را اصلاح کنید
  • با پزشک خود در مورد استفاده از روش طب‌سوزنی مشورت کنید
  • ماساژ را امتحان کنید

دمنوش برای سردرد عصبی

طب سنتی نیز برای درمان سردرد عصبی روش‌های خاص خود را دارد. با استفاده از دم‌نوش‌ها نیز شما می‌توانید دردهای سردرد تنشی را کم کنید. ازجمله دم‌نوش‌های مؤثر در کاهش سردرد عصبی می‌توان به دم‌نوش زنجبیل، عصاره پوست بید، نعناع، بابونه، چای سبز و دانه گشنیز اشاره نمود.

افسردگی و سردرد عصبی

افسردگی و سردرد تنشی طبق تحقیقات باهم در ارتباط هستند. بر اساس پژوهش‌های انجام‌گرفته بر روی جامعه آماری مبتلایان به سردردهای تنشی، بسیاری از آن‌ها در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند و یا اینکه به یکی از اختلالات روانی مبتلا هستند. بر اساس پژوهش‌ها شانس ابتلا به اختلال دوقطبی، اختلال پنیک، اختلال اضطراب و افسردگی در بیماران درگیر به سردردهای تنشی بسیار بالاتر از دیگر گروه‌های جامعه است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

چنانچه زندگی شما به دلیل ابتلا به سردرد تنشی مختل شده و مجبورید که در هفته چند روز را برای تسکین سردرد مسکن مصرف کنید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه نمایید. اگر سابقه سردرد دارید، معاینه پزشکی برای شما ضرورت دارد و حتی اگر الگوی سردردهای شما تغییر کرده نیز باید مجدداً متخصص را در این خصوص مطلع کنید.

گاهی سردردهایی شبیه به سردرد تنشی بروز می‌کنند، بنابراین با مراجعه به پزشک می‌توانید علت سردرد شبیه به سردرد تنشی را پیدا کنید. چراکه در بعضی از موارد سردردهای مشابه سردرد تنشی شما را از یک وضعیت پزشکی جدی‌تر باخبر می‌کنند. پارگی رگ خونی ضعیف یا تومور مغزی نیز از دلایل بروز سردردهای مزمن بشمار می‌روند.

سردرد تنشی

چه زمانی به فوریت‌های اورژانسی نیاز داریم؟

اگر همراه با علائم سردرد تنشی شما علائم زیر را هم تجربه می‌کنید، لازم است با فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید:

  • سردردهای ناگهانی و بسیار شدید
  • سردرد همراه با تب، سفتی گردن، سردرگمی ذهنی، دوبینی، تشنج، ضعف و بی‌حسی
  • سردرد با اختلال در تکلم
  • سردردی که پس از ضربه خوردن به سر، به‌ویژه زمانی که سردرد تشدید شود

تفاوت بین سردرد عصبی و میگرن

بسیاری از افراد به‌اشتباه سردردهای تنشی را با سردرد میگرنی یکسان می‌دانند و تصور می‌کنند این دو یکی هستند. اما خوب است بدانید که سردردهای تنشی علائم و عوارضی کاملاً متفاوت از میگرن دارند. سردردهای تنشی در مقایسه با میگرن به‌سختی تشخیص داده می‌شوند. خاصیت دیگری که سردرد تنشی دارد این است، اگر شما مرتباً دچار سردرد تنشی شوید مستعد ابتلا به میگرن نیز خواهید بود.

برعکس سردردهای میگرنی فرد مبتلا به سردرد تنشی علائم و عوارضی مانند استفراغ، تاری دید و تهوع را تجربه نمی‌کند. اگر سردرد تنشی باشد با فعالیت بدنی تشدید نمی‌شود، اما فرد مبتلا به میگرن اگر فعالیت بدنی انجام دهد سردردهایش تشدید می‌شوند. اگر دچار سردرد تنشی باشید چشم‌هایتان نسبت به نور و گوش‌هایتان نسبت به صدا حساس می‌شوند.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
mayoclinicstanfordhealthcare

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲۰ دیدگاه

  1. سلام
    من تقریبا هفته‌ای چندبار سردرد دارم ولی مدتشون کوتاهه و بعد اینکه استامینوفن میخورم خوب میشه
    لازمه برم دکتر؟ سردرد من هم تنشی حساب میشه؟

      1. سلام ریحانه عزیز
        اگه سردردای شما خیلی شدید نیستند و تو شرایط خاصی مثل استرس و اضطراب و یا شرایط تنشی به وجود میان و با مصرف مسکن خوب می‌شن نیازی نیست به دکتر مراجعه کنید. ممکته سردردای شما تنشی باشن.
        در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.

      2. سلام
        من یه سه هفته‌ای میشه سردرد دارم رفتم دکتر سی تی اسکن نوشت گرفتم مشکلی نداشت قرص و قرص مسکن هم داد میخورم ولی تاثیر انجنانی نداشت. یکم روش حساس شدم و وسواس گرفتم وقتی سرم شلوغه درد نمیکنه وقتی تنهام و فکر میکنم درد میکنه
        چیکار کمم سی تی هم گفتم مشکلی نداشت؟؟؟؟؟؟

          1. سلام عرفان عزیز
            با توجه به اظهارنظر آگاهانه خودتون مبنی بر حساسیت به درد، بهتره جنبه فکری و روحی این موضوع رو جدی‌تر بگیرین. دردها خیلی موقع براثر اعتیاد به مصرف مسکن خودبخود ماندگار میشن. اما حساسیت روانی قادر هست کاملا درد رو به صورت واقعی شبیه‌سازی و حس اون رو در ما ایجاد کنه. برای تسکین شرایط روحی و فکری، می‌شه به سادگی از کمک روانپزشک استفاده کرد.

          2. سلام خسته نباشید.من به مدت یکماهه دچار سردرد شدید شدم ولی سردرد من دراثر استرس و ناراحتی به وجود آمد چون تا به حال همچین سردردی نداشتم.دست و پام مور مور میشه و پیشانی و پشت سرم درد میکنه بیشتر قسمت چپ سرم.هنگامیکه سرمو پایین میندازم هم درد میکنه.گردنم احساس خستگی میکنه به نظرتون به دکتر مراجعه کنم؟

              1. سلام دوست عزیز
                پزشک متخصص مغز و اعصاب می‌تونه در بررسی و درمان مناسب سردرد به شما کمک کنه. همینطور شرایط پراسترس و تداوم وضعیت نامناسب روحی، می‌تونه وضعیت درد فیزیکی رو تشدید کنه. بهتره برای کنترل استرس و مهار اون، از یک روانپزشک هم کمک بگیرین.

              2. سلام وقت بخیر ببخشید من سمت راس سدم یعنی گردنم بعد شقیقه راست بعد چشم راستم درد میزاره
                سی تی هم دادم گفتن مشکلی نیست
                البته مواقعی که فکر زیاد میگنم یا عصبی میشم بدتر میشه
                مسکن زیاد میترسم مصرف گنم پس چی کار کنم

                  1. سلام به شما
                    ممکنه درد میگرنی و یا فشاری باشه. اگر سی‌تی اسکن نرمال بوده، جای نگرانی نیست. اما برای دریافت درمان مناسب برای کنترل درد، باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنین.

                  2. درپشت سرم(سمت چپ_پشت سر_بالای گوش) چند روزیه که درد خفیف ولی دائمی دارم .لب و ابروی سمت چپم هم بعضی وقتا پرش داره
                    حالت تهوع و تاری دید ندارم سرمم گیج نمیره دلیل این سر درد چی میتونه باشه؟

                      1. برای علت‌یابی و تشخیص، باید معاینات و بررسی کامل انجام بشه. اما پرش عصبی باید بررسی بشه. به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنین.

                      2. سلام وقتتون بخیر
                        من گاهی سردرد میگیرم ولی این اخری خیلی شدید بود به قدری که احساس میکردم الان رگای سرم منفجر میشه رفتم درمانگاه امپول زد بعد دو سه دیقه اروم شدم الانم گاهی قسمت پشت سرم سمت راست هر چن ثانیه یه درد میاد و میره تو همین حین سمت راست سرم یباره درد میکنه باز اروم میشه همیشگی نیس در هفته دو یا سه بار اینجوری میشه علتش چیه نیاز هست برم پزشک؟

                          1. سلام به شما
                            بدون بررسی و معاینه علت‌یابی ممکن نیست. باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب یا فوق تخصص سردرد مراجعه کنین تا راهنمایی تون کنن.

                          2. سلام. وقتی که اعصابم خرد میشه، سمت چپ پشت سرم بالای گوش از بالا تا پایین حالت گرفتگی ایجاد میشه و مثل یه موج سرد ایجاد میکنه و اذیتم میکنه و انگار داره بی حس میشه. و اگر تنش عصبی و ناراحتی ادامه پیدا کنه سرگیجه هم میگیرم و نفس کم میارم و خیلی هم میترسم.‌ جریان چیه. ممنونم.‌

                              1. سلام به شما
                                شواهد بیشتر به نفع درد عصبی هست. برای درمان هم مصرف مسکن و کاهش استرس عصبی توصیه می‌شه.

                                  1. سلام من سرم خیلی دردمیکته دردش این قدر زیاد ه که گردنم میگیره هرقرصی میخورم تاثیر ندارد چیکار کنم

                                      1. سلام به شما
                                        عدم پاسخ درد به مصرف مسکن، نیاز به بررسی داره. باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنین تا جهت تشخیص و درمان مناسب، بررسی و معاینه انجام بشه.

                                  2. سلام
                                    من ۴ ماه در هفته ۴ روزش رو سردرد شدید دارم جوری ک مجبور میشم سرم بزارم زیر شی سنگین تا یکم خوب شه مسکن هم زیاد خوردم دیگه اثر نمیکنه جدیدا زیاد عصبی میشم به چشمام به نور و گوش هام ب صدا خیلی حساس شده

                                      1. سلام به شما
                                        شواهد بیشتر منطبق بر سردرد میگرنی هست. برای تعیین درمان مناسب، باید به متخصص مغز و اعصاب یا فوق تخصص سردرد مراجعه کنین تا براساس ارزیابی ها، برای تسکین درد کمک کنن.

                                      دکمه بازگشت به بالا