درمان کهیر + برای درمان کهیر چه بخوریم؟
کهیر یک بیماری پوستی شایع است که حدود ۲۰ درصد از افراد در مقطعی از زندگی خود آن را تجربه میکنند. گاهی کهیر بدون مصرف دارو بهخودی خود رفع میشود اما رعایت اصول خود مراقبتی مانند دوش آب سرد و یا دوری از محرکها میتواند به کاهش علائم کمک کند. بااینحال، درمان کهیر در برخی افراد مستلزم مصرف داروهایی مانند آنتیهیستامینها، داروهای ضدالتهابی، کورتیکواستروئید یا آنتیبادیهای مونوکلونال است. در این مقاله از هومکا جهت آشنایی شما با درمان کهیر، انواع اصول خود مراقبتی و گزینههای درمانی بیان میشوند.
فهرست مطالب
انواع کهیر
پیش از آنکه به اصول خود مراقبتی و درمانی بپردازیم لازم است که با انواع کهیر آشنا شوید زیرا برای هر کدام روشهای مراقبتی متفاوتی وجود دارد. کهیرها معمولاً بهعنوان حاد یا مزمن طبقهبندی میشوند و تفاوت عمده آنها در مدت زمان ماندگاری علائم است.
کهیر حاد
موارد حاد کهیر کوتاه مدت بوده و بیشتر مربوط به آلرژی است. زمانی که فرد مبتلا به آلرژی از طریق پوستی یا تنفسی با یک محرک در تماس باشد سیستم ایمنی محرک را بهعنوان یک خطر بالقوه تصور میکند و باعث واکنشهای پوستی مثل کهیر میشود. این واکنش ممکن است توسط عوامل مختلفی ازجمله غذاها، داروها، گرده گل، نیش حشرات و لاتکس ایجاد شود. حتی بعضی از محرکهای فیزیکی مانند گرما، سرما، نور خورشید، ورزش و ارتعاشات نیز قادر به برانگیختن پاسخ ایمنی و بروز کهیر هستند.
کهیر مزمن
کهیر اگر بیش از شش هفته طول بکشد مزمن محسوب میشود. تصور بر این است که این نوع کهیرها ناشی از یک اختلال خود ایمنی هستند نه یک آلرژی یا حساسیت. خود ایمنی به این معنی است که سیستم ایمنی به سلولهای سالم خودی حمله میکند. کهیرهای خود ایمنی معمولاً با درمان علت زمینهای برطرف میشوند. بهعنوان مثال، کهیر مزمن گاهی با بیماری خود ایمنی تیروئید مرتبط است و درمان اختلال تیروئیدی به درمان کهیر کمک میکند.
درمان خانگی کهیر
برای درمان کهیر آلرژیک دانستن نوع محرک و آلرژنی که موجب چنین وضعیتی شده، بسیار مهم است. انجام اقداماتی برای فاصله گرفتن از محرک، بهترین کاری است که میتوانید برای درمان کهیر حاد انجام دهید. اما اگر کهیر ناشی از یک پاسخ خود ایمنی باشد، هیچ محرکی در کار نیست که از آن فاصله بگیرید.
به گفتهی وبسایت verywellhealth صرف نظر از علت زمینهای کهیر، رعایت نکات زیر برای درمان کهیر و خارش و تورم ناشی از کهیر میتواند کمککننده باشد.
- یک کمپرس مرطوب و سرد بر روی کهیر قرار دهید: سادهترین راه برای انجام این کار قرار دادن یک پارچه تمیز در یک کاسه آب یخ و سپس گذاشتن آن بر روی پوست ملتهب است. دوش آب سرد نیز میتواند کمککننده باشد
- از پوشیدن لباسهای تنگ خودداری کنید: این نوع لباسها با کاهش جریان هوا و افزایش اصطکاک با پوست، سلامت پوستی را تحت تأثیر قرار میدهند
- لباسهایی با پارچه مناسب انتخاب کنید: لباسهای پنبهای و نخی برای افرادی که به کهیر مبتلا هستند گزینههای خوبی محسوب میشوند. لباسهایی که جنس آنها پلیاستر، الیاف نایلونی، پشم، کتان و یا جین هستند پتانسیل تحریک پوستی دارند
- بدن خود را خنک نگه دارید: با پوشیدن لباسهای آزادتر، دوش آب سرد و برقراری تهویه هوای مطبوع در منزل از بالا رفتن دمای بدن جلوگیری کنید
- از خاراندن خود اجتناب کنید: خاراندن بدن باعث تشدید تورم و التهاب پوستی میشود
درمان کهیر با داروهای بدون نسخه (OTC)
اکثر موارد کهیر حاد را میتوان با داروهای OTC که پاسخ آلرژیک را کاهش میدهند، درمان کرد. این داروها عمدتاً شامل آنتیهیستامینها هستند.
آنتیهیستامینها
آنتیهیستامین اولویت اول درمانی برای رفع کهیر مزمن و حاد بهشمار میروند. آنتیهیستامینها با سرکوب هیستامین در بدن علائم آلرژی ازجمله کهیر را تسکین میدهند. آنتیهیستامینهای جدید خوابآور نیستند و اثرات آنها نیز تا ۲۴ ساعت ماندگار است. این داروها عبارتاند از:
- فکسوفنادین
- لوراتادین
- لووستیریزین
- سیتریزین
دیفن هیدرامین، یک آنتیهیستامین قدیمی است که مصرف آن در طول روز به دلیل اثر خوابآور آن مناسب نیست. اما مصرف آن در شب به کاهش خارش بدن و خواب آرامتر کمک میکند.
همچنین آنتیهیستامینهای تجویزی ممکن است هم برای درمان کهیر حاد و هم مزمن استفاده شوند. برای مثال قرص دسلوراتادین یک آنتیهیستامین مشابه لوراتادین است که فقط با نسخه در دسترس است. دسلوراتادین در مقایسه با سایر آنتیهیستامینهای قدیمی اثر خوابآور کمتری دارد.
مسدودکنندههای H۲
این گروه دارویی نیز گاهی همراه با آنتیهیستامینها برای بهبود کهیر مورد استفاده قرار میگیرند. مصرف مسدودکنندههای H۲ موجب باریک شدن رگهای خونی پوست میشود. این مکانیسم عمل در کاهش التهاب و تورم کهیر مؤثر است. از مهمترین داروهای این گروه میتوان سایمتیدین و فاموتیدین را نام برد. عوارض جانبی این داروها شامل سردرد، سرگیجه، اسهال، درد عضلانی، درد مفاصل و بثورات پوستی است.
داروهای تجویزی
آنتیهیستامینهای بدون نسخه ممکن است برای درمان همه نوع کهیری قوی نباشند. بعضی از کهیرهای مزمن که ناشی از محرکهای فیزیکی (محرکهای غیر آلرژیک) هستند به داروهای متفاوتی نیاز دارند. از داروهایی که پزشکان در چنین مواردی تجویز میکنند میتوان به آنتیهیستامینها، کورتیکواستروئیدها، اصلاحکنندههای لکوترین و آنتیبادیهای مونوکلونال که اختصاصی کهیرهای مزمن هستند، اشاره نمود.
کورتیکواستروئیدها
اگر آنتیهیستامینهای تجویزی نتوانند کهیر را تسکین دهند یا باعث بروز عوارض جانبی شوند، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدها را برای کاهش سریع تورم و خارش تجویز کند. کورتیکواستروئیدها با سرکوب سیستم ایمنی اثر ضدالتهابی خود را اعمال میکنند. در این گروه دارویی، قرص پردنیزون رایجترین دارو برای بهبود کهیر است.
مهارکنندههای لوکوترین
این دسته از داروها با مسدود کردن تولید لکوترینها عمل میکنند. لکوترینها مواد التهابی در بدن هستند که اگر بیشازحد تولید شوند باعث باریک شدن مجاری تنفسی و برافروختن التهاب میشوند. قرص مونتلوکاست متداولترین داروی این گروه است که برای درمان کهیر تجویز میشود.
درمان کهیر با روشهای طبیعی
اگرچه روشهایی بهجز روش دارویی نیز برای بهبود کهیرها مورداستفاده قرا میگیرند اما شواهد علمی برای تائید این روشها در دسترس نیست. از طرفی، تعدادی از این روشها نهتنها تأثیر درمانی ندارند، بلکه منجر به تشدید علائم نیز میشوند. برای مثال، یکی از روشهای طبیعی که بعضی سایتها آن را تبلیغ میکنند محصولات مرتبط با زردچوبه است.
مطالعات آزمایشگاهی نشان دادهاند که کورکومین موجود در زردچوبه نهتنها برای کهیر شفادهنده نیست بلکه خود یک عامل تحریککننده محسوب میشود. اگر تصمیم دارید در کنار مصرف داروهای تجویزشده روشهای طبیعی را نیز امتحان کنید ابتدا لازم است با پزشک مشورت نموده تا احیاناً تداخل دارویی و یا عوارض جانبی آن گریبانگیر شما نشود. تعدادی از روشهای طبیعی برای رفع کهیر به شرح زیر است.
جو دوسر کلوئیدی
اگر خارش و تورم کهیر بسیار آزاردهنده باشد، سریعترین روش برای تسکین آن دوش آب سرد است. این کار سبب کاهش ورم ناحیه و متوقف کردن سیگنالهای مرتبط با خارش میشود. یکی از ترکیبات طبیعی که ممکن است به تسکین بیشتر علائم کمک کند، بلغور جو دوسر کلوئیدی است. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که بلغور جو دوسر کلوئیدی که بهصورت آسیاب شده، لوسیون و پماد در دسترس است، در آرام شدن التهاب پوستی تأثیر مفیدی دارد.
تکنیکهای آرامسازی ذهن و عضلات
استرس عامل بروز کهیر نیست اما میتواند کهیر بهخصوص از نوع مزمن را تشدید کند. برای تسکین استرس و بسیاری از مشکلات ذهنی میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
- مراقبه
- تمرینات تنفسی
- تصویرسازی هدایتشده که یک تکنیک آرامبخش برای کاهش اضطراب و آرام شدن ذهن و عضلات است
- آرامسازی پیشرونده عضلانی یکی از تکنیکهای کاهش تنشهای عصبی و آرام شدن ذهن و جسم است
- بیوفیدبک روشی است که بعضی از پزشکان برای کنترل بهتر پاسخهای عصبی و کمک به رفع تنش استفاده میکنند
توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیههای تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب بهعنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.
سلام وقت بخیر
من چن روزی هستش شب ها تو ساعات اخر شب بدن ام دچار کهیر میشه آیا باید مراجعه کنم به پزشک یا مشکلی نیست؟
سلام میثم عزیز
اگر مدت طولانی هست که درگیر این موضوع هستین و یا طی مدت کوتاه پیشرونده شدید شده، باید حتما توسط متخصص پوست معاینه بشین. ممکنه ارزیابی بیشتر لازم باشه.
سلام من با خوردن قرص داکسی سایکلین ومترونیدازول دچار کهیرشدم البته ۸ سال پیش سابقشو داشتم که بادادن تست غذایی وخوردن یرانیتیدین خوب شدم ولی الان هیچ قرصی اثر نمیکنه جز پردنیزولون اونم ۲۰ روز خوردمدیگه به خاطر عوارضش نخوررم من وقتی عذا ها رورعایت میکنم بدنم خارش نداره ولی اخه چقد میتونم رعایت کنم اخه فقط برنج واسمخوبه بخدا دیگه خیته شدم منمعلمم موندم جطور کارمو ادامه بدمتو رو خدا کمکم کنید.
سلام به شما
متاسفانه جز رعایت و پرهیز غذایی برای جلوگیری از بروز واکنش آلرژیک، توصیه ای نمیشه کرد. اما پزشک فوق تخصص آلرژی، ممکنه با ارائه روشهای درمانی جدید بتونه به شما کمک کنه.
سلام من با خوردن قرص داکسی سایکلین ومترونیدازول ۷ ماهه دچار کهیرشدم البته ۸ سال پیش سابقشو داشتم که بادادن تست غذایی وخوردن یرانیتیدین خوب شدم ولی الان هیچ قرصی اثر نمیکنه جز پردنیزولون اونم ۲۰ روز خوردمدیگه به خاطر عوارضش نخوررم من وقتی عذا ها رورعایت میکنم بدنم خارش نداره ولی اخه چقد میتونم رعایت کنم اخه فقط برنج واسمخوبه بخدا دیگه خیته شدم منمعلمم موندم جطور کارمو ادامه بدمتو رو خدا کمکم کنید.
سلام به شما
متاسفانه جز رعایت و پرهیز غذایی برای جلوگیری از بروز واکنش آلرژیک، توصیه ای نمیشه کرد. اما پزشک فوق تخصص آلرژی، ممکنه با ارائه روشهای درمانی جدید بتونه به شما کمک کنه.
سلام خسته نباشید
من تقریبا ۲ماه میشه تمام بدنم کهیر میزنه اول از چند تا دونه کهیر شروع شد ولی حالا تمام بدنم رو گرفته چند بار دکتر رفتم آمپول وقرص داد که فقط برای یک یا دو روز بهتر شد و بازم دوباره شروع شد ولی حالا تمام صورت وداخل دهنم هم کهیر میزنه اوایل فقط شب کهیر میزد وصبح کاملا ناپدید میشد ولی حالا فقط برای یک یا ۲ ساعت کمتر میشه وباز زیاد میشه آزمایش آلرژی هم دادم دکتر گفت به چیزی آلرژی ندارم لطفا راهنمایی کنید خیلی اذیت میشم
سلام به شما
در صورت تکرر بروز کهیر با این گستردگی و همینطور عدم پاسخ به درمان، نیاز هست به متخصص پوست مراجعه کنین تا از ضایعات نمونهبرداری و نوع اون تشخیص داده بشه.
سلام من دوسال میشه دچار یه مشکلی شدم یعنی تمام بدنم از جمله دست ها پاها کمر کع خیلی زیاد شکم گردن همع شون لک شده لکه های بزرگ بزرگ و کلی خاریش داره شبا اصلا نمیتونم بخوابم از بس خاریش داره خییییلی اذیت میشم تورو خدا راهنمایی ام کنید چیکنم دوکتور گفت کهیر مزمن است اما پیش دوکتوری که رفتم خوب نشدم
سلام به شما
متاسفانه بدون معاینه و بررسی، امکان توصیه دارویی و درمانی نیست. باید حضورا به پزشک مراجعه کنین. بهتره از پزشک فوق تخصص آلرژی کمک بگیرین.
سلام من حدود یکسال هست ک. کهیر زدم و خارش دارم خسته شدم دیگ هرچی دکتر پوست رفتم و دارو هم خوردم نمیرن
چکار کنم؟
سلام عسل عزیز
عدم پاسخ به درمان در کهیر پوستی، نیاز به نمونهبرداری از ضایعات رو میرسونه. براساس این سنجش و تشخیص نوع ضایعات، میشه اقدام درمانی انجام داد.
سلام وقت بخیر
ایا درمانی قطعی برای کهیر مزمن وجود داره؟ من ۲۸ سالمه و ۱۷ ساله کهیر میزنم
دکتر هم که رفتم فقط هیدروکسی زین دادن ، دیگه جزوی از زندگیم شده ،
فقط میخام بدونم درمانی قطعی براش هست که پیگیر باشم یا نه؟
سلام به شما
درحال حاضر پزشکان فوق تخصص آلرژی، با بررسی ریشه ایجاد کهیرهای پوستی، به جلوگیری از بروز اونها کمک میکنن.
سلام من سرماخوردگی داشتم امپول پنی سیلین زدن بهم الان کلا صورتم و پشتم و … کلا حساسیت پیدا کرده
رفتم دکتر سرم زدن زیاد تر شد دوباره رفتم گفتن خوب میشه الان نمی دونم چکار کنم
درزم قرص ستیریزین زاک ۱۰ هم دادن مصرف میکنم خوب نشدم چکار کنم
لطفا یه راه حلی بهم بگید
سلام به شما
باید از داروهای تزریقی ضد التهاب و ضد حساسیت استفاده کنین. برای دریافت درمان مناسب باید توسط پزشک معاینه بشین.
رفتم پیش متخصص ولی اصلا از حساسیت کم نشده
کرم نداره استفاده کنم ؟
کرمها و پمادهای ضد حساسیت از داروخانه قابل تهیه هست. اما بهتره پزشک فوق تخصص آلرژی نوع و علت کهیر رو پیدا کنن.