آلرژی گلو چیست؟ + درمان گلو درد حساسیتی

سلامت عمومی

 

آلرژی گلو یکی از انواع آلرژی است که بیشتر با بروز علائم آزاردهنده در گلو خود را نشان می‌دهد. آلرژی گلو اغلب همراه با خارش گلو است. ممکن است همراه با خارش گلو فرد مبتلا به آلرژی گلو دچار سرفه و احساس درد در گلو نیز بشود. آلرژی گلو همچون سایر انواع آلرژی زمانی بروز می‌کند که فرد مبتلا به آلرژی در معرض آلرژن‌های خاص قرار بگیرد.

سؤالات متداولی در خصوص آلرژی گلو مطرح می‌شود. چگونه دچار آلرژی گلو می‌شویم؟ آلرژی گلو همان سرماخوردگی و آنفولانزاست؟ چگونه می‌توانیم آلرژی گلو را درمان کنیم؟ در این بخش از هومکا با توضیح کامل در خصوص آلرژی گلو به پاسخ این سوالات خواهیم رسید.

حساسیت گلو چیست؟

حساسیت گلو چیست؟

آلرژی یا حساسیت گلو که غالباً همراه با خارش و تحریک داخلی گلو است، یکی از نشانه‌های اصلی آلرژی، واکنش آلرژیک یا عارضه اولیه به شمار می‌رود. حساسیت گلو ممکن است در تماس با محرک‌های مختلف همچون محرک‌های استنشاقی بروز کند. در موارد ابتلا به حساسیت گلو علائم شایعی همچون سرفه، آبریزش بینی، احتقان بینی و گلودرد رایج است.

تشابه بین علائم حساسیت گلو و سرماخوردگی باعث می‌شود که افراد آن را با سرماخوردگی و حتی آنفولانزا اشتباه بگیرند. گاهی تشخیص تفاوت بین این دو عارضه برای پزشکان نیز خیلی راحت نیست؛ چراکه علائم شبیه هستند و به‌سختی می‌توان فهمید بیمار درگیر کدام شرایط پزشکی است. اما یک کلید مهم در تشخیص حساسیت گلو وجود دارد. درگیری دائمی افراد مبتلا به آلرژی گلو با علائم یادشده کلید تشخیص و شناسایی حساسیت گلو است. افرادی که مرتباً دچار گلودرد و خارش گلو می‌شوند خوب است نسبت به ابتلایشان به حساسیت گلو مشکوک شوند.

دلیل بروز آلرژی گلو چیست؟

ممکن است تنها یکی از انواع متفاوت ویروس عامل سرماخوردگی به بدن نفوذ کند. در این صورت بدن به‌صورت طبیعی و خودکار واکنش ایمنی نشان داده و به این پاتوژن‌ها حمله‌ور می‌شود. در نتیجه این واکنش طبیعی سیستم ایمنی، بیمار علائمی همچون سرفه، تب، گلودرد و گرفتگی بینی را تجربه خواهد کرد. اما زمانی این علائم نگران‌کننده می‌شوند که سیستم ایمنی تصمیم بگیرد بیش‌ازحد نرمال نسبت به آلرژن‌ها و پاتوژن‌ها واکنش نشان دهد.

حساسیت گلو زمانی پدید می‌آید که سیستم ایمنی بدن ما بیش‌ازحد طبیعی فعالیت کند و بخواهد واکنش شدیدی نسبت به آلرژن‌ها نشان دهد. دلیل بروز این حالت مشخص نیست، اما بدن یا مشخصاً سیستم ایمنی بدن انسان گاهی مواد و ترکیباتی را با میکروب و ویروس اشتباه می‌گیرد و به سمت آن‌ها حمله‌ور می‌شود. به ترکیبات و موادی که سیستم ایمنی نسبت به آن‌ها جبهه می‌گیرد، آلرژن می‌گوییم.

زمانی که دچار آلرژی گلو می‌شویم، سیستم ایمنی ترکیبات شیمیایی به نام هیستامین تولید می‌کند. این ترکیب شیمیایی طبیعی است و پس از ترشح شدن وارد جریان خون می‌شود. هیستامین‌ها درواقع نقش درمان را برای بدن ما ایفا خواهند کرد. اگر دچار حساسیت گلو شوید هیستامین با آلرژن مبارزه کرده و آن را از بین می‌برد. آبریزش بینی، متورم شدن مجاری تنفسی، عطسه، گلودرد و سرفه ازجمله علائم ناشی از فعالیت هیستامین‌ها در برابر آلرژن‌هاست.

آیا حساسیت گلو مسری است؟

همان‌طور که در ابتدا نیز گفتیم، تشخیص اینکه فرد مبتلا به حساسیت گلو شده یا درگیر سرماخوردگی است چندان راحت نیست. اما اگر پزشک تشخیص داده که شما مبتلا به حساسیت گلو هستید، نباید در مورد ناقل بودنتان نگران باشید. حساسیت گلو واگیردار نیست و برخلاف سرماخوردگی به دیگران سرایت نمی‌کند.

آلرژی گلو

تفاوت بین آلرژی گلو و سرماخوردگی

با وجود اینکه گفتیم بین آلرژی گلو و سرماخوردگی تفاوت‌های زیاد وجود دارد و آشکارترین تفاوتشان عدم سرایت حساسیت گلو به دیگران است، اما گاهی علائم سرماخوردگی و آلرژی گلو می‌توانند با یکدیگر پیوند و ارتباط داشته باشند. به عنوان مثال ممکن است گاهی اوقات بیمار مبتلا به سرماخوردگی علائمی مانند تب و سردرد را تجربه کند، اما هیچ‌وقت با آلرژی گلو این علائم را نداشته باشد.

اغلب افراد در مواجهه با عامل بروز سرماخوردگی گلودرد را احساس می‌کنند. با وجود این خیلی کم پیش می‌آید که در اثر یک واکنش آلرژیک دچار گلودرد شوند. اما در بیشتر موارد وقتی افراد دچار حساسیت گلو می‌شوند، می‌گوییم دچار گلودرد آلرژیک شده‌اند. زمانی که این آلرژی به وجود می‌آید، مرتباً پشت حفره دهان را تحریک می‌کند و سبب بروز درد در این ناحیه می‌شود.

سرماخوردگی نهایتاً ۱۴ روز در بدن باقی می‌ماند، اما آلرژی گلو می‌تواند تا مدت‌ها فرد را درگیر علائم گوناگون کند. گاهی فرد مبتلا به حساسیت گلو در فصل‌های خاص مانند بهار با شدت بیشتری دچار علائم حساسیت گلو می‌شود و در حقیقت مبتلا به حساسیت گلو مزمن است. درصورتی‌که دچار علائم سرماخوردگی شدید اما علائم پس از ۱۴ روز بهبود پیدا نکردند، لازم است به شرایط پزشکی دیگر به‌خصوص حساسیت گلو مشکوک شوید.

علائم آلرژی گلو

علائم و نشانه‌های رایجی که در اثر ابتلا به حساسیت گلو ممکن است تجربه کنید، عبارت‌اند از:

  • احساس خشکی در گلو
  • خرناس در خواب
  • دشواری تنفس
  • سرفه و خس‌خس سینه
  • خارش چشم و آبریزش چشم
  • عطسه و گرفتگی بینی
  • احساس درد هنگام بلع غذا و آب دهان
  • گلودرد مداوم

درمان گلودرد حساسیتی

با وجود اینکه علائم سرماخوردگی و آلرژی گلو مشابه هستند، ولی این دو به یک دلیل بروز نمی‌کنند. پس اگر دچار حساسیت گلو شوید می‌توانید با تکنیک‌های مختلفی به مبارزه و درمان آن بپردازید. اما چون سرماخوردگی شدید نیز می‌تواند سبب بروز حساسیت گلو شود، بنابراین بهتر است روش‌های پیشگیری و کنترل هر دو مورد را یاد بگیرید.

برای اینکه دچار سرماخوردگی نشوید، سعی کنید در معرض ویروس‌های سرماخوردگی قرار نگیرید. اگر کسی علائم و نشانه‌ها سرماخوردگی را دارد، از او دوری کنید و تلاش نکنید او را ببوسید یا با او دست بدهید، یا اینکه در نزدیکی او بشینید. دست‌هایتان را مرتباً بشویید، به‌خصوص زمانی که به حیوانات خانگی و دیگر حیوانات دست می‌زنید. ممکن است هنوز ندانید که مبتلا به آلرژی گلو هستید یا سرماخوردگی، بنابراین همیشه هنگام عطسه و سرفه، جلو دهان و بینی خود را بپوشانید.

درمان گلودرد حساسیتی

سعی کنید در معرض آلرژن‌های رایج همچون گرده گیاهان و گل‌ها، گردوغبار، شوره حیوانات و آلاینده‌ها قرار نگیرید. همیشه پیش از اینکه داروهای بدون نسخه را جهت تسکین علائم آلرژی گلو مصرف کنید، با پزشکتان مشورت نمایید. این مورد را رعایت کنید، چراکه ممکن است تحت درمان دارویی دیگری باشید و این داروهای بدون نسخه در تأثیر آن تداخل ایجاد کنند.

با وجود اینکه هیچ درمان مشخصی برای حساسیت گلو وجود ندارد، اما راه‌هایی جهت تسکین علائم وجود دارند، که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. برای تسکین علائم آلرژی گلو می‌توانید از چندین نوع داروی خانگی نیز استفاده کنید، که در ادامه معرفی خواهیم کرد.

درمان آلرژی گلو

  • آنتی‌هیستامین‌ها

آنتی‌هیستامین‌ها یکی از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین داروهایی هستند، که متخصصین آلرژی جهت تسکین علائم هر نوع آلرژی اعم از آلرژی گلو تجویز می‌کنند. هیستامین‌ ترکیب شیمیایی طبیعی است که بدن در واکنش به آلرژن‌ها تولید کرده و تأثیر آلرژن را خنثی می‌کند یا به‌عبارت‌دیگر آلرژن‌ها را از بین می‌برد.

واکنش هیستامین سبب می‌شود که شما علائم مختلفی را تجربه کنید، که به آن آلرژی می‌گوییم. حال برای اینکه این علائم تسکین پیدا کنند، باید تولید هیستامین را متوقف کنید. با مصرف داروهایی که در گروه آنتی‌هیستامین قرار می‌گیرند، این اتفاق می‌افتد، دیگر هیستامین تولید نمی‌شود و علائم کاهش پیدا می‌کنند.

  • داروهای ضد احتقان

دیگر علامتی که اکثر افراد مبتلا به آلرژی گلو تجربه می‌کنند، احتقان بینی و سینوس‌هاست. تورم غشای بینی و تولید مخاط بیش‌ازحد سبب می‌شود که مجاری تنفسی مسدود شوند و بیمار به‌سختی تنفس کند. با مصرف داروهای ضد احتقان تورم غشای مخاطی در مجرای بینی کاهش پیدا کرده و درنتیجه تنفس بیمار بهبود پیدا می‌کند.

  • داروهای ضدالتهاب یا مسکن

درد گلو و بدن دو علامت شایع دیگری هستند که شاید در طول ابتلا به آلرژی گلو تجربه کنید. برای اینکه این درد کاهش پیدا کند، پزشک ضدالتهاب و مسکن تجویز می‌کند. مسکن‌ها ضمن درد، تب را نیز برطرف می‌کنند.

  • استراحت

استراحت یکی از بهترین روش‌های تسکین علائم آلرژی گلو و درمان آن به‌شمار می‌رود. خواب و استراحت به اندازه به بدن کمک می‌کند، که سریع‌تر به حالت اول خود بازگردد.

درمان آلرژی گلو 

  • مصرف مایعات

یکی از کارهایی که حتماً باید در طول ابتلا به آلرژی گلو و حتی سرماخوردگی انجام دهید، مصرف مایعات به میزان زیاد است. سعی کنید آبمیوه‌های طبیعی به‌خصوص آب پرتقال بنوشید. بهتر است آب آشامیدنی شما معدنی باشد.

  • آب نمک

برای اینکه درد گلو ناشی از حساسیت و التهاب گلو تسکین پیدا کند، روزی چند بار آب نمک غرغره کنید. غرغره آب نمک همچنین برای افرادی که دچار سرماخوردگی هستند نیز مفید خواهد بود.

به گفته‌ی وب‌سایت mayoclinic ازجمله آلرژن‌های رایج می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • آلاینده‌ها
  • فضولات سوسک
  • آلودگی محیطی
  • غبار
  • گرده‌ها
  • کنه‌ موجود در گرد و غبار
  • پوست مرده بدن حیوانات خانگی

اسپری آلرژی گلو

جهت تسکین حساسیت گلو ممکن است پزشک اسپری حساسیت گلو تجویز کند. در داروخانه‌ها اسپری حساسیت گلو در انواع متفاوت عرضه می‌شود. اسپری دهانی برونکوسپت و دیمونکلد دیموند ازجمله اسپری‌های حساسیت گلو هستند که در تسکین علائم حساسیت گلو مؤثر هستند.

حساسیت گلو و سرفه

سرفه یکی از علائم حساسیت گلو است و می‌تواند در اثر تحریک، خارش و التهاب گلو بروز کند. سرفه ناشی از حساسیت گلو معمولاً همراه با دیگر علائم شایع آلرژی همچون عطسه، خارش چشم و بینی، آبریزش بینی و احتقان بینی بروز می‌کند و اگر در اثر نفوذ ترشحات بینی به حلق باشد، همراه با خلط خواهد بود و گاهی نیز ممکن است خشک باشد.

درمان حساسیت گلو و سرفه

اگر به پزشک آلرژی مراجعه کنید، او با تشخیص آلرژی گلو می‌تواند داروی مؤثر را جهت درمان و تسکین سرفه تجویز کند. البته شما نیز می‌توانید از روش‌های خانگی بی‌خطر استفاده کنید و سرفه را تسکین دهید. نوشیدن مایعات، نوشیدن ترکیب عسل و آب گرم، دوری از آلودگی‌ها، سیگار نکشیدن و مرطوب نگه داشتن فضای خانه ازجمله روش‌هایی هستند که به شما در تسکین و رفع سرفه ناشی از حساسیت گلو کمک خواهند کرد.

در آخر اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با حساسیت کسب کنید، می‌توانید به مقاله حساسیت چیست مراجعه نمایید.

توجه داشته باشید که این مطلب، جایگزین نظرات و توصیه‌های تخصصی پزشکان نیست و هرگز از این مطلب به‌عنوان جایگزین توصیه پزشکان استفاده نکنید.

منبع
hopkinsmedicinemayoclinicindependenceent
homeca-doctors

مطالب بالا با تایید دکتر سیدحسن مرتضوی منتشر شده است.

تخصص پزشک: پزشک عمومی

فارغ‌التحصیل دانشگاه: دانشگاه علوم پزشکی اراک

شماره نظام پزشکی: 155058

مقالاتی که شاید برایتان جالب باشد

نظرات

شماره تلفن همراه و نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

۲ دیدگاه

  1. خیلی مفید بود مخصوصا اینکه توصیح داده شد گلو درد میتونه آلرژیک باشه و همیشه نشان‌دهنده سرماخوردگی نیست 🙏🙏

    دکمه بازگشت به بالا