آزمایش عفونت
پیرامون همهی ما را، موجودات زندهی بسیار کوچکتری حضور دارند، که جمعیتشان، بسیار بسیار بیشتر از ما انسانهاست. موجوداتی بسیار ریز به نام میکروب! که نام دیگر آن، میکرواورگانیسم است. این موجودات ریز، با چشم غیر مسلح دیده نمیشوند. این موجودات، در همه جا، از آب و هوا گرفته تا خاک، بر روی سطح پوست ما و حیوانات و همه جا حضور دارند. برخی از این موجودات، برای زندگی ما مفید هستند و برخی دیگر، سبب ایجاد بیماری در انسان میشوند و تنها راه تشخیص نوع عفونت و بیماری بدن، انجام آزمایش و راحتتر و ایمنتر از آن، استفاده از خدمات آزمایش در منزل است.
میکروبهایی که سبب ایجاد بیماری در افراد مختلف میشوند، در ۷ گروه، قابل تقسیمبندی هستند:
♦ ویروسها
♦ کلامیدیاها
♦ ریکتزیاها
♦ مایکوپلاسماها
♦ باکتریها
♦ پروتوزوآها
♦ قارچها
عفونت، در اصطلاح، به ورود و رشد میکروب یا انگل به اندام یک موجود زنده یا میزبان گفته میشود که در نتیجه، سبب بروز بیماری در میزبان میشود. به عبارت دیگر، موجود زندهای در بدن فرد مبتلا به عفونت وجود دارد که بجز تغذیه از بدن انسان، در محل حضور خودش، درحال زیستن و تکثیر است.این تکثیر، میتواند به گونهای باشد که سلامت فرد میزبان را به خطر اندازد. در چنین شرایطی، بدن فرد، به صورت طبیعی و به کمک سیستم ایمنی، شروع به مبارزه با عامل بیگانه و عفونتزا میکند.
تشخیص عفونت، به سادگی و از ظاهر فرد مبتلا، قابل شناسایی نیست و پزشک در صورت تردید، آزمایشهای گوناگونی مثل آزمایش خون، ادرار یا کشت خلط، را تجویز مینماید، تا براساس نتایج آزمایش عفونت، درمان را آغاز نماید.
در این بخش، نگاهی کوتاه خواهیم انداخت به یکی از مقالات سایت معتبر Msd Manuals در خصوص آزمایش عفونی که توجه شما را به آن جلب مینماییم:
بیماریهای عفونی، توسط میکروارگانیسمها در بدن ایجاد میشوند. پزشک، بر اساس علائم بالینی فرد بیمار و در ادامه با تجویز یک آزمایش خاص، اقدام به شناسایی عامل بیماریزا در بدن وی مینماید. معمولا برای شناخت دقیق میکروارگانیسمهای عامل بیماریزا، انجام یک آزمایش کفایت نمیکند و نیاز است تا آزمایشات مکمل به یکدیگر انجام شوند.
نمونهای که در آزمایشات سرطان از فرد متقاضی آزمایش گرفته میشود، بسته به نوع آزمایش، میتواند یکی از موارد زیر باشد:
♦ خون
♦ ادرار
♦ مدفوع
♦ بافت
♦ مایع مغز نخاع
♦ مخاط بینی، گلو یا اندام تناسلی
انواع عفونت های رایج
خوشبختانه، امروز و با پیشرفت علم، بسیاری از عفونتها، از طریق واکسیناسیون قابل پیشگیری هستند. نحوه انتشار عفونت و تاثیراتی که بر روی انسان میگذارد، بستگی به نحوه پاسخدهی سیستم ایمنی بدن، به عامل عفونت دارد. برخی از عفونتها بسیار خفیف خود را نشان میدهند. در حالی که دستهای دیگر از عفونتها، به شدت و با علائم خطرناک ظاهر میشوند.
عفونتهای ویروسی
بر اساس آخرین اخبار موجود، محققان تاکنون بیش از ۵۰۰۰ نوع از میلیونها ویروسی که احتمال وجود دارند را یافتهاند. ویروسها حاوی قطعه کد ژنتیکی هستند که یک در لایهای از چربی و پروتئین قرار گرفتهاند. زمانی که ویروسها به بدن میزبان میرسند، به سلولها میچسبند و آن را مجبور به تکثیر ویروس مینمایند. این موضوع در برخی از ویروسها و با اجبار بدن به تولید و تکثیر خود، سبب ایجاد تومورهای سرطانی میشوند.
عفونتهای باکتریایی
باکتریها، میکرواورگانیسمهای تکسلولی هستند و به سه دستهی کلی تقسیم میشوند. میلهای یا باسیل، کروی یا کوکسی و مارپیچ یا کویل، این سه دستهی کلی را تشکیل میدهند.
باکتریها، توانایی زنده ماندن در شرایط بسیار سخت را نیز دارند. بسیاری از این باکتریها در بدن انسان وجود دارند و حضور مفیدشان، سبب انجام فعل و انفعالات مفیدی در روده و سایر بخشهای بدن انسان میشود. در میان بیلیونها باکتری که تا کنون کشف شدهاند، تعداد کمی از آنها سبب ایجاد بیماری یا عفونت در انسان میشوند. باکتریهای خوب و باکتریهای بد نامیست که بر همین اساس بر روی این موجودات تک سلولی گذاشته شدهاند.
عفونتهای قارچی
قارچها، با استفاده از آنزیم، مواد آلی را جذب و تجزیه مینمایند. بسیاری از عفونتهایی که از سوی قارچها ایجاد میشوند، در لایه بالایی پوست خود را نمایان میسازند. اما برخی از این عفونتها، توانایی نفوذ به عمق پایینتر پوست را نیز دارند.
آزمایش عفونی
نمونهگیری از فرد مشکوک به بیماری، یکی از وجوه مشترک انجام هرگونه آزمایشی است. نمونهگیری، بر اساس معاینات پزشک متخصص انجام میشود. برای انجام برخی آزمایش عفونت، نمونهی خون مورد نیاز است و برای برخی دیگر، نیاز است تا از بافت خاصی نمونهگیری به عمل آید. نمونهگیری از خون، ادرار، کشت خلط، مدفوع، مایع مغزی نخاع و بافت بدن، از جمله مواردی هستند که با توجه به نوع عفونت و تشخیص پزشک متخصص، انتخاب میشوند.
نمونههای گرفته شده، به آزمایشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت ارسال شده و در ادامه، نتیجهی آزمایش، برای فرد آزمایشدهنده ارسال خواهد شد.
درمان دارویی عفونت
پس از انجام آزمایشاتی که از سوی پزشک متخصص تجویز میشود و زمانی که عامل عفونتزا تشخیص داده شد، مراحل درمان باید به سرعت آغاز شوند. استفاده از آنتیبیوتیکها، یکی از مهمترین روشهای درمانی است. آنتیبیوتیکها، ضد ویروسها، ضد قارچها و ضد انگلها، مهمترین داروهایی هستند که از سوی پزشک متخصص و با توجه به نوع عفونت، برای افراد تجویز میشوند. این داروها با توجه به تشخیص پزشک متخصص، میتوانند خوراکی یا تزریقی تجویز شوند.
آزمایش عفونت خون
عفونت خون، زمانی ایجاد میشود که عامل عفونتساز، وارد بدن فرد بیمار شود. عفونتی که وارد جریان خون فرد بیمار میشود، اگر به موقع درمان نشود، ممکن است مرگ فرد بیمار را به همراه داشته باشد. به همین دلیل، شناسایی و درمان عفونت خون، امری ضروری است.
به حضور باکتری یا عامل عفونتساز در خون، باکتریمی یا سپتیسمی گفته میشود. زمانی که حالت سپتیسمی به حالت شدید عفونت برسد، نام سپسیس را به خود میگیرد. در این مرحله، در صورتی که فرد بیمار به دنبال راه مناسبی برای درمان بیماری نباشد، زندگی وی، به شدت در خطر قرار خواهد گرفت.
سپسیس بیشتر در افرادی روی میدهد که بستری شدهاند. چرا که در این مواقع، احتمال بروز عفونتها، بسیار بالاتر است.
علائم مشترک بیماریهای عفونی که در افراد مبتلا خود را نشان میدهند، عبارتند از:
► لرز
► تب شدید یا متوسط
► افزایش سرعت تنفس
► تپش قلب
► رنگ پریدگی در صورت
علت ابتلا به بیماری های عفونی
برای ابتلا به بیماری عفونی، شرایط خاصی نیاز نیست و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی و مهم، هر فردی میتواند میزبانی جدید برای سرایت عوامل بیماریزا باشد.
تماس مستقیم
یکی از آسانترین و ابتداییترین راههای انتقال عفونت، تماس مستقیم با شخص یا حیوانی است که عفونت خاصی دارد که قابل انتقال است. ایننوع از انتقال عفونت، میتواند بین انسان با انسان و حیوان با انسان، اتفاق بیافتد.
انتقال انسان به انسان: انتقال عفونت، معمولا از همین راه و از فردی به فرد دیگر صورت میگیرد. در این حالت، فردا دارای عفونت، با سرفه، عطسه یا بوسیدن شخص فاقد عفونت، سبب انتقال عامل عفونتزا به میزبان جدید میشود. علاوه بر این، عفونتهای مختلفی نیز از راه تماس جنسی بین افراد انتقال مییابد.
انتقال حیوان به انسان: در طول تاریخ، تعداد بالایی از این نوع انتقال صورت گرفته است و در ادامه، بیماریهای مهلک و خطرناکی در بین انسانها شیوع پیدا کرده است.
گزیدگی، گاز گرفتن و ایجاد خراش در بدن فرد، از سوی حیوان، مهمترین راه برای انتقال عفونت از حیوان به انسان محسوب میشود. گاهی حتی دست زدن به مدفوع حیوانات نیز میتواند خطرناک باشد.
مادر به جنین: انتقال از مادر به فرزند متولد نشده، یکی از روشهای انتقال مستقیم عفونت محسوب میشود. مادر میتواند میکروبی که سبب ایجاد عفونت میشود را به کودک متولد نشدهی خود منتقل نماید. این انتقال، به شیوههای گوناگون صورت میگیرد. برخی از میکروبها، با عبور از جفت، خود را به بدن جنین میرسانند. حتی میکروب در واژن مادر، میتواند در زمان به دنیا آمدن نوزاد، به بدن او منتقل شده و سبب ایجاد عفونت و بیماری در نوزاد شود.
تماس غیر مستقیم
میکرواورگانیسمهای عامل ایجاد عفونت، برای انتقال، نیازی به تماس مستقیم با فرد آلوده ندارند. بسیاری از این عوامل بیماریزا، توانایی زنده ماندن بر روی اشیاء مختلف را دارند و میتوانند از این طریق، به سایرین انتقال یابند.
آلودگی غذایی
بدون شک در جریان نیاز جوشاندن مواد غذایی کنسرو شده هستید. وجود میکروب در کنسرو و ورود میکروب به بدن فرد، ممکن است عواقب جبران ناپذیری برای فرد به همراه داشته باشد. این آلودگی، تنها محدود به کنسرو نبوده و ممکن است در منابع غذایی و آبی نیز حضور داشته باشد.
نیش برخی از حشرات
حشرات حامل، نامی است که بر روی موجودات ریز انتقال دهندهی عامل بیماریزا نهاده شده است. پشهها، کنهها، شپشها و ککها، مهمترین حشراتی هستند که هر کدام توانایی انتقال برخی از میکروبهایی را دارند که در انتها و در بدن فرد میربان، به عفونت تبدیل خواهند شد.
چه افرادی در صورت ابتلا به عفونت خون، در خطر هستند؟
در صورتی که فرد مبتلا به عفونت، سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد، عفونت میتواند با سرعت بالایی پیشرفت کرده و عواقب جبران ناپذیری را برای او به همراه داشته باشد. مهمترین گروههایی که ابتلا به عفونت برای آنها خطرزا است، عبارتند از:
افرادی که از استروئیدها برای سرکوب سیستم ایمنی استفاده میکنند.
کودکان در سنین کم و افراد بسیار پیر
افرادی که پیوند عضو انجام دادهاند
افرادی که تحت شیمی درمانی هستند
کسانی که بیماریهای طولانی مدت مانند هپاتیت یا ایدز دارند.
پیشگیری از انتقال بیماری های عفونی
نکات قابل توجهی که برای کاهش خطر ابتلا به عفونت باید در نظر گرفت، عبارتند از:
رعایت بهداشت و شستشوی دست: این موضوع در برخی مواقع، به ویژه پیش از تهیه غذا و پیش از صرف آن، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
برقراری رابطه جنسی ایمن: بیماریهای مقاربتی، دستهی بزرگی از عفونتها را شامل میشوند که در صورت برقراری رابطه با فرد دارای عفونت، احتمال انتقال عفونت از طریق رابطه جنسی، بسیار بالا است.
عدم اشتراکگذاری وسایل شخصی: بسیاری از لوازم شخصی، قابلیت بالقوهی انتقال میکروب را دارند و در صورتی که فرد به اشتراک گذارنده، درگیر بیماری عفونی باشد، این امر بالفعل خواهد شد.
تست عفونت خون در منزل
شاید در نگاه اول، آزمایش عفونت خون در منزل، امری محال یا همراه با سوالات فراوان به نظر برسد. اما در واقع، در دسترس تمام افراد متقاضی انجام آزمایش، خواهد بود. برای انجام این خدمت، فرد متقاضی، توسط یکی از راههایی که برای دریافت این خدمات از سوی مجموعهی هومکا تعبیه شده است، درخواست خود مبنی بر انجام تست عفونت خون در منزل را ثبت مینماید. در ادامه، پرستار نمونهگیر، به محل حضور فرد متقاضی مراجعه نموده و نمونه را بر اساس نوع آزمایش، از فرد متقاضی میگیرد.
برای ثبت درخواست خود، کافیست تا بر روی دکمهی زیر، کلیک نمایید.