آزمایش منیزیم
در آزمایش منیزیم به بررسی سطح این ماده معدنی در بدن پرداخته خواهد شد. این ماده با نام اختصاری Mg شناخته میشود. اگر با بیماریهای کلیوی مواجه هستید یا از ضعفهای عضلانی رنج میبرید، ممکن است سطح منیزیم در بدن شما دستخوش تغییرات شده باشد. با بررسی علائم نمیتوان به طور دقیق گفت که آیا آنها ناشی از کمبود منیزیم هستند یا بیماری زمینهایی دیگری منجر به بروز علائم شدهاند؟ در این مقاله میخواهیم در مورد آزمایش Mg، مقدار نرمال آن در بدن و شرایط انجام آزمایش صحبت کنیم.
این مقاله با هدف آشنایی بیشتر شما با آزمایش منیزیم تنظیم شده است. لطفا برای بررسی نتیجه آزمایش حتما با پزشک متخصص مشورت داشته باشید.
منیزیم چیست؟
این عنصر یازدهمین عنصر فراوان در بدن انسان است و برای عملکرد صحیح تمام سلولها و تولید حدود ۳۰۰ آنزیم ضروری است. یونهای منیزیم همچنین در ساخت DNA بدن ما مشارکت دارند و برای تثبیت تحریک سیستم عصبی ضروری هستند. بنابراین این ماده یک ماده حیاتی برای بدن ما است و کاهش یا افزایش غیرطبیعی آن میتواند مشکلاتی برای عملکرد سلولهای ما ایجاد کند. همچنین بدن ما حدود ۱۶ درصد از منیزیم مورد نیاز روزانه خود را از مصرف آب شهری تامین میکند.
Mg در آزمایش خون
آزمایش منیزیم در واقع میزان منیزیم خون شما را اندازهگیری میکند. منیزیم در بدن شما به عنوان نوعی الکترولیت عمل میکند. الکترولیتها مواد معدنی با بار الکتریکی هستند که مسئول بسیاری از عملکردها و فرآیندهای مهم در بدن شما هستند.
بدن شما برای کمک به عملکرد صحیح عضلات، اعصاب و قلب به منیزیم نیاز دارد. منیزیم همچنین به کنترل فشار خون و قند خون کمک میکند. بیشتر منیزیم بدن شما در استخوانها و سلولهای شما قرار دارد. اما مقدار کمی در خون شما نیز یافت میشود. اگر پزشک علائمی مبنی بر میزان غیرطبیعی منیزیم را در بدن شما مشاهده کند، این آزمایش را تجویز میکند. در صورتی که سطح منیزیم در آزمایش خون شما بیش از حد بالا یا پایین باشد نشاندهنده مشکلاتی در سلامتی شما است.
چرا آزمایش Magnesium تجویز میشود؟
پزشک ممکن است آزمایش منیزیم را برای بررسی دلیل شرایطی مانند سوء تغذیه، اسهال و سوء جذب تجویز کند. همچنین این آزمایش ممکن است برای نظارت بر اثربخشی درمان کمبود منیزیم مورد نیاز باشد. علاوه بر این موارد ظهور علائمی مانند تشنج، حالت تهوع، خستگی و ضعف عضلانی ممکن است باعث شود که پزشک آزمایش Magnesium را تجویز کند.
آزمایش Mg چه بیماریهایی را نشان میدهد؟
نرمال نبودن سطح منیزیم میتواند نشاندهنده بروز بیماریهای زیر باشد:
- بیماری آدیسون
بیماری آدیسون (Addison's disease) به معنای بروز نارسایی در غدد فوق کلیوی است. این بیماری شیوع بالایی ندارد. وقتی غدد فوق کلیوی هورمونهای آلدوسترون و کورتیزول را بیش از حد ترشح میکنند، این بیماری بروز خواهد کرد. این بیماری معمولا در آزمایش خون با افزایش منیزیم خود را نشان میدهد. این بیماری در تمام ردههای سنی بروز میکند و محدودیت سنی ندارد. از آنجا که ادیسون، بیماری خطرناک بشمار میرود حتما باید بیمار تحت درمان قرار گیرد.
- نارسایی کلیوی(یاتروژنیک)
در این بیماری کلیه عملکرد طبیعی خود را از دست داده و نمیتواند مواد زائد را از بدن دفع کند. در این حالت تعادل آب بدن و الکترولیتها از بین میرود.
- الکلیسم
کسی که بهصورت کنترل نشده و افراطی مصرف مشروبات الکلی دارد مبتلا به الکلیسم است.
- سپسیس
سپسیس اختلال ناشی از واکنشهای شدید سیستم ایمنی در مقابل عفونتها است. این بیماری به تدریج تمام بدن بیمار را فرا میگیرد. این بیماری خونرسانی به اندامها را کند میکند و در موارد شدید منجر به مرگ بیمار خواهد شد.
نیازی نیست تا برای انجام آزمایش خون به آزمایشگاه بروید. برای انجام آزمایش در منزل کلیک کنید!
نیاز روزانه منیزیم چقدر است؟
بدن نمیتواند نیاز خود به منیزیم را به تنهایی تامین کند، بنابراین منیزیم را باید از غذاهای بیرونی دریافت کرد. از آنجایی که منیزیم، ماده معدنی بسیار مهمی است باید به مقدار کافی در بدن انسان وجود داشته باشد. مصرف منیزیم نه باید خیلی کم و نه باید زیاد باشد. دوز روزانه مصرف منیزیم ۳۰۰ میلی گرم است. اگر بیش از حد مصرف شود، ممکن است برخی از مشکلات سلامتی رخ دهد.
غذاهای غنی از منیزیم شامل موز، هویج، پیاز، گوجه فرنگی، ماهی سالمون و کرفس است. نیاز بدن به منیزیم به راحتی با غذای روزانه تامین میشود. در صورت کاهش سطح منیزیم در بدن، درمان دارویی تجویز میشود. دریافت روزانه منیزیم خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را به حداقل میرساند. سایت معتبر HealthLine درباره این ماده معدنی در بدن اینطور میگوید:
منیزیم برای بسیاری از عملکردهای بدن، از جمله متابولیسم انرژی و سنتز پروتئین بسیار مهم است. همچنین به عملکرد مناسب مغز، سلامت استخوان و فعالیت قلب و عضله کمک میکند.
منیزیم به طور طبیعی در غذاهایی مانند مغزها، سبزیجات سبز برگ و محصولات شیر یافت میشود. از مزایای این ماده معدنی میتوان به رفع یبوست و بهبود تنظیم قند خون و خواب اشاره کرد.
تفسیر آزمایش منیزیم
- سطح نرمال در آزمایش منیزیم برای فرد با علائم طبیعی بین (۱.۶_۲.۴)A_(۱.۵_۲.۳)ch است
- اگر مقدار سطح منیزیم از ۱.۰ کمتر و یا از ۴.۹ بیشتر باشد، یعنی میزان آن در بدن بحرانی است
- سطح نرمال منیزیم خون اطفال : ۱.۷-۲.۱ mg/dL (۰.۷۰-۰.۸۶ mmol/L)
- سطح نرمال منیزیم خون نوزاد : ۱.۵-۲.۲ mg/dL (۰.۶۲-۰.۹۱ mmol/L)
- سطح نرمال منیزیم خون بالغین : ۱.۸ تا ۲.۲ میلیگرم در دسی لیتر
علت بالا بودن منیزیم در آزمایش خون چیست؟
بالا بودن سطح منیزیم میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- بیماری آدیسون
- نارسایی کلیوی (یاتروژنیک)
- مصرف داروهای حاوی منیزیم و ضد اسید، هیپرتیروئیدی (تیروئید پرکار)، دهیدراتاسیون (کمآبی)، مولتیپل میلوما (Multiple myeloma) و دیابت.
- اسیدوز دیابتی
- شیردهی بیش از حد نرمال
- کاهش سطح ترشح ADH
- هیپر کلسمی
- هیپرآلدوسترونیسم
اگر نتیجه آزمایش خود را دریافت کردهاید و میزان Mg یا هر فاکتور دیگری در بازه نرمال قرار ندارد، برای تفسیر آزمایش کلیک کنید!
عوارض بالا بودن سطح منیزیم
- بیمار دردهای عصبی و عضلانی ممتد دارد و از ضعف و انقباض عضلات رنج میبرد
- بیمار دچار فشارخون بالاست اما علت مشخص نیست
- استفراغ و اسهال بدون دلیل و مسمومیت ناشی از بیماری عفونی یا مسمویت غذایی
- سرگیجه و ضعف جسمانی
- اختلال در عملکرد کلیه
- بروز اختلال در تنفس
- بروز ناراحتیهای قلبی
- سطح کلسیم و پتاسیم در آزمایش بسیار پایین
- بیمار داروهای بهخصوصی مصرف میکند، مانند دیورتیکها
- ضربان نامنظم قلب
علت کمبود منیزیم چیست؟
مشکلات بسیاری مثل شرایط محیطی، سبک زندگی یا بعضی بیماریها میتواند به کمبود منیزیم در بدن شما منجر شود. مهمترین عللی که باعث کاهش منیزیم میشود شامل موارد زیر است:
- استفاده از مواد شیمیایی مانند فلوراید و کلر در آب شهری میتواند باعث کاهش جذب منیزیم موجود در آب شود
- مصرف کافئین
- مصرف زیاد شکر
- استرس سیستم غدد درونریز را تحت تاثیر قرار میدهد و سطح منیزیم را کاهش خواهد داد
- مصرف مکملهای کلسیم
- مصرف زیاد نوشابه
- بیماری سلیاک (coeliac disease) یا سایر اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون (Crohn's disease)
- مصرف غذای فرآوریشده
- مصرف بیش از حد لبنیات
- دیابت نوع ۲
- سبزیجات سبز، سبزیجات برگدار، آجیل و دانههای خام
- افزایش سن
عوارض پایین بودن منیزیم در بدن
رنج نرمال آزمایش منیزیم بین ۱.۸ تا ۲.۲ میلی گرم در دسی لیتر است. اگر سطح آن کمتر از این محدوده باشد ممکن است به عوارض زیر دچار شوید:
- پوکی استخوان
- دیابت نوع ۲
- تشدید حملات آسم
- فشار خون بالا
- افسردگی
- بیماریهای قلبی
- سندرم پاهای بی قرار
- بیماریهای تنفسی
- افزایش علائم میگرن
برای تفسیر آزمایش منیزیم به صورت دقیق لازم است که به پزشک مراجعه کنید و از خطرات احتمالی آگاه شده و برنامه درمانی مناسب را دریافت کنید. اگرچه غالب مشکلات افراد در این آزمایش مربوط به کمبود منیزیم است اما بعضی بیماریهای خطرناک نیز میتواند به عنوان علت بالا بودن منیزیم خون شناخته شود.
تست منیزیم در بارداری
دوران بارداری زمانی است که داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار مهم است. مصرف منیزیم در این دوران اهمیت بالایی دارد. در دوران بارداری، نه تنها منیزیم، بلکه سایر مواد معدنی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. مادران باردار علاوه بر نیازهای خود، حتما باید از مکملهای منیزیم برای رفع نیازهای کودک در دوران بارداری استفاده کنند.
در حالی که یک فرد عادی باید روزانه ۳۰۰ میلی گرم منیزیم مصرف کند، مادران باردار باید بین ۴۵۰ تا ۷۰۰ میلی گرم منیزیم در دوران بارداری مصرف کنند. این میزان میتواند رنج نرمال منیزیم خون را تامین کند. با توجه به این نیاز بالاتر نظارت بر سطح Magnesium در دوران بارداری لازم است. این آزمایش معمولا توسط متخصص زنان و زایمان تجویز میشود. در صورت کمبود منیزیم لازم است که مادر مکمل آن را مصرف کند.
شرایط انجام آزمایش منیزیم
برای انجام این آزمایش نیازی نیست ناشتا باشید یا شرایط خاصی را رعایت کنید. خونگیری از ورید بازویی انجام خواهد شد. اگر داروی خاصی مصرف میکنید، حتما قبل از آزمایش با پزشک راجع به آن صحبت کنید. اگر نسخه آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
تستهای مرتبط با آزمایش منیزیم
در بیشتر موارد برای انجام و نتیجه گرفتن از آزمایش منیزیم لزومی برای انجام دیگر تستها وجود ندارد. اما چون عناصر دیگری همچون فسفر و کلسیم سطوحشان با سطح نرمال و یا غیرطبیعی منیزیم در ارتباط است و سبب ثبات بارالکتریکی درون سلولی میشوند، پس به لحاظ مقدار سرمی لازم است چند آزمایش مرتبط با آن نیز انجام بگیرد. آزمایشات زیر تستهای مرتبط با آزمایش منیزیم شناخته میشوند:
- آزمایش Zinc: این تست به بررسی سطح ماده معدنی روی در بدن میپردازد
- آزمایش Calsium: این تست سطح کلسیم در بدن را اندازهگیری میکند
- آزمایش Phosphoruse: در ین آزمایش سطح فسفر مورد ارزیابی قرار میگیرد
هزینه آزمایش منیزیم
پزشک ممکن است این آزمایش را در کنار آزمایش سنجش سایر مواد معدنی تجویز کند؛ یا اینکه در کنار آن آزمایش شمارش کامل خون را برای تشخیص دقیقتر تجویز کند. به همین علت ممکن است که هزینه آن بسیار متغیر باشد. چنانچه تمایل دارید از هزینه آزمایش منیزیم و سایر آزمایشهای نسخه خود مطلع شوید میتوانید با هومکا تماس بگیرید.
آزمایش منیزیم در منزل با هومکا
هومکا آماده ارائه خدمات آزمایشگاهی در منزل و محل کار است. ما سعی کردهایم خدمات خود را با قیمت مناسب و کیفیت مطلوب به شما ارائه دهیم. خدمات هومکا تحت پوشش بیمههای پایه و نکمیلی است. امکان استفاده از خدمات هومکا در استانهای تهران و البرز و همچنین شهرهای اصفهان، شیراز، قزوین، اهواز، رشت، تبریز و قم فراهم است. برای استفاده از خدمت آزمایش در منزل هومکا یا تفسیر آزمایش خون با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید و یا بر روی تصویر زیر کلیک کنید.