آزمایش GCT
آزمایش GCT یا آزمایش قند بارداری یکی از آزمایشات دوران بارداری محسوب میشود که برای اندازهگیری و کنترل دیابت بارداری کاربرد دارد. منظور از دیابت بارداری، دیابتی است که در دوران بارداری ایجاد میشود. همچنین محققان اخیرا به این نتیجه رسیدهاند که با استفاده از نتایج این آزمایش میتوان ریسک ابتلای مادر به بیماریهای قلبی و عروقی را نیز پیشبینی کرد. اگر باردار هستید و میخواهید این آزمایش را انجام دهید، مقاله زیر را حتما مطالعه کنید.
در صورتی که امکان مراجعه به آزمایشگاه را ندارید، میتوانید از خدمات آزمایش در منزل مجموعه هومکا بهرهمند شوید.
GCT در آزمایش خون چیست؟
آزمایش GCT را با نامهای «آزمایش قند دو مرحلهایی بارداری»، «آزمایش گلوکز بارداری» و «آزمایش چالش گلوکز» نیز خواهید شنید. این تست با هدف بررسی قند خون در دوران بارداری انجام میشود. با استفاده از نتایج آن میتوان سلامتی مادر و جنین را بهتر و دقیقتر کنترل و بررسی کرد.
در صورتی که نتایج تست بالاتر از حد نرمال باشد، پزشک برای شما آزمایشهای دیگری را تجویز میکند تا بتواند با دقت و درستی مشکل را تشخیص دهد.
این آزمایش معمولا ۲۴ تا ۲۸ هفته پس از بارداری انجام میشود، اما در صورتی که میدانید در خطر بالای ابتلا به دیابت قرار دارید، بهتر است در همان دفعات ابتدایی که پس از مثبت شدن جواب بارداریتان به پزشک مراجعه میکنید این تست را انجام دهید.
خطر ابتلا به دیابت دوران بارداری با چاقی مفرط و سابقه دیابت در خانواده میتواند افزایش یابد. همچنین توجه داشته باشید که نتایج غیر طبیعی این تست میتواند نشان از ابتلا به دیابت نوع دو قبل از باردار شدن باشد که قبل از بارداری شناخته نشده بود و دیابت دوران بارداری به حساب نمیآید.
بسیاری از خانمهایی که مبتلا به دیابت دوران بارداری هستند، فرزندان سالمی به دنیا میآورند و ابتلا به این بیماری مبنی بر به دنیا آوردن فرزندان ناقص نیست. البته این موضوع دلیل مناسبی برای انجام ندادن آزمایش قند بارداری نیست؛ زیرا در صورتی که مبتلا به قند دوران بارداری باشید و آن را کنترل نکنید، میتواند باعث ایجاد مشکلات و پیچیدگیهای جدی در روند بارداری و تولد فرزند شود.
تفسیر آزمایش GCT چگونه است؟
تفسیر آزمایش GCT را برعهده پزشک قرار دهید. او با توجه به وضعیت سلامتی شما و بررسی نتایج سایر آزمایشها، تفسیر دقیقی را ارائه خواهد کرد.
در آزمایش خون، GCT یا همان قند دوران بارداری بهصورت میلیگرم بر یک دهم لیتر (mg/dL) یا میلی مول بر لیتر (mm/L) نشان داده میشود. مقادیر نرمال و بحرانی قند خون در این آزمایش به شرح زیر است:
- اگر قند خون بین ۷۰ تا ۱۰۰ باشد، نرمال به حساب میآید و جای نگرانی نیست.
- در صورتی که مقدار قند خون بالای ۱۰۰ باشد، وضعیت بحرانی است و باید هر چه سریعتر اقدامات درمانی انجام شود.
در سایت (Health Line) درباره چگونگی کنترل دیابت بارداری آمده است:
بسیاری از خانمها قادر به کنترل دیابت بارداری از طریق رژیم غذایی و ورزش هستند، که میتواند در کنترل سطح قند خون بسیار موثر باشد.
در بارداری باید توجه ویژهای به مصرف کربوهیدرات داشته باشید. همچنین مهم است که از خوردن و نوشیدن موارد خاصی از جمله الکل، غذاهای فرآوری شده و نشاسته مانند سیب زمینی سفید و برنج سفید خودداری کنید.
ورزش هایی که انجام آنها در دوران بارداری بی خطر است عبارتند از: پیلاتس، یوگا، پیادهروی، شنا كردن، دویدن، تمرین با وزنه.
همچنین لازم است سطح قند خون خود را کنترل کنید تا مطمئن شوید که گلوکز بیش از حد بالا نیست. اگر رژیم و ورزش به تنهایی موثر نبودند، ممکن است لازم باشد انسولین نیز مصرف کنید.
شرایط انجام آزمایش GCT
آزمایش دیابت بارداری در دو مرحله انجام میشود. برای مرحله اول لازم است به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشید. در مرحله دوم یک محلول پودر قند به شما داده میشود و پس از آن نمونهگیری در سه نوبت با فاصله یک ساعته انجام خواهد شد.
برای انجام آزمایش قند دو مرحلهایی بارداری به نمونه خون نیاز خواهید داشت. خونگیری از طریق ورید بازویی گرفته خواهد شد. این نوع خونگیری عوارضی به دنبال نخواهد داشت.
تستهای مرتبط با آزمایش GCT
تستهای زیر میتوانند در کنار آزمایش گلوکز بارداری (GCT) تجویز شوند:
این تست از جمله آزمایشهای اولیه و البته مهم برای بررسی سطح گلوکز در بدن است.
این آزمایش سطح قند خون را در زمان ناشتایی و دو ساعت بعد از مصرف صبحانه اندازهگیری خواهد کرد.
آزمایش OGTT یا غربالگری دیابت بارداری بین هفتههای ۲۴ و ۲۸ بارداری انجام خواهد شد.
این آزمایش میانگین قند خون در یک بازه ۳-۴ ماهه نشان خواهد داد.
- آزمایش Urine Glucose
در این تست با بررسی نمونه ادرار به سطح قند بدن ارزیابی میشود.
بهتر است بدانید که تمامی تستهای بالا در قالب آزمایش قند خون نیز انجام میشود.
بیماریهای تاثیرگذار بر نتیجه آزمایش GCT
بیماریهایی زیر نتیجه آزمایش GCT را دستخوش تغییرات خواهند کرد:
- قند بالا
- دیابت
- سندروم کوشینگ. افزایش بیش از حد کورتیزول در بدن.
- نارساییهای کلیوی
- پانکراتیت حاد (التهاب لوزالمعده)
- قند پایین
- بیماری آدیسون. در این حالت بدن نمیتواند دو هورمون کورتیزول و آلدوسترون را تولید کند.
نرمال نبودن میزان GCT در آزمایش خون
اگر نتایج آزمایش گلوکز بارداری در محدوده نرمال نباشد، بروز عوارض زیر دور از انتظار نیست:
- دیابت
- سقط جنین
- زایمان زودرس
- تشنگی مداوم
- تکرر ادرار
- خشکی دهان
- دیر بهبود یافتن زخمها
- دردهای ناحیه شکمی
اگر در این زمینه به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان هومکا بهرهمند شوید. همین حالا کلیک کنید.
آزمایش GCT در منزل
اگر بادار هستید و شرایط خروج از خانه را ندارید، کافی است برای آزمایش GCT به هومکا اعتماد کنید. این مجموعه خدمت آزمایش در منزل را با کیفیتی مطلوب و قیمتی متعادل به شما ارائه میدهد. هر کجای استان تهران، کرج و حومه و مشهد که باشید میتوانید به راحتی از خدمات آزمایشگاهی و درمانی در منزل این مجموعه استفاده نمایید. کافی است با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید یا مراحل زیر را طی کنید:
- برای ثبت رایگان و موقت درخواست، بر روی دکمه ثبت رایگان درخواست در همین صفحه کلیک کنید.
- پس از پاسخ به چند سوال کوتاه، کارشناسان ما برای ارائه جزییات با شما تماس خواهند گرفت. شما میتوانید در همین مرحله سوالات خود را بپرسید. با تایید شما سفارش ثبت نهایی خواهد شد.
در مرحله آخر متخصص هومکا در کوتاهترین زمان به خانه یا محل مورد نظر شما مراجعه خواهد کرد. تجربه خود از هومکا را با دیگران به اشتراک بگذارید. همچنین هومکا خدمات تفسیر آزمایش خون را نیز به شما ارائه میدهد.