
آزمایش CPK
درد دلتان چیست؟

شاید با آزمایش CPK زیاد آشنا نباشید، اما حتما در مورد حملات قلبی اطلاعاتی دارید. این آزمایش در رابطه با ناراحتیهای قلبی است. اگر فردی دچار حمله قلبی شود، این تست برای بررسی وضعیت سلامتی بیمار تجویز خواهد شد. حالا که پای حملات قلبی به میان آمده، بهتر است کمی بیشتر راجع به آزمایش CPK Total بدانیم.
این مقاله با هدف آشنایی بیشتر شما با آزمایش CPK تنظیم شده است. لطفا برای بررسی نتیجه آزمایش حتما با پزشک متخصص مشورت داشته باشید.
CPK در آزمایش خون چیست؟
یکی از آنزیمهای داخل سلولی که غلظت آن در عضلات اسکلتی، مغزی و میوکارد (ماهیچه قلبی) بالا است، کراتین فسفوکیناز یا (CPK) نام دارد. زمانی که هر کدام از این بافتها دچار آسیب یا مشکل شوند، مقدار و غلظت آنزیم CPK در بدن بالا میرود.
در واقع آزمایش CPK یک نوع آزمایش خون محسوب میشود که مقدار کراتیتین فسفوکیناز را اندازهگیری میکند و این اجازه را به پزشک میدهد تا با بررسی آزمایش، به یک نتیجهگیری کلی در خصوص سالم بودن یا نبودن قلب، مغز و اسکلت بدن برسد.
زمانی پزشک انجام این آزمایش را توصیه میکند که فرد با علائم و نشانههای زیر مواجه شده باشد:
- احساس درد در قفسه سینه
- بروز مشکلات عصبی
- نفستنگی
البته لازم به ذکر است که اگر آسیب وارده به هر یک از سلولهای عضلانی شدید باشد، CPK حداقل ۶ ساعت بعد به بیشترین مقدار خود میرسد. اما در آسیبهای نه چندان شدید، مقدار CPK در خون حدودا ۱۸ ساعت طول میکشد تا افزایش پیدا کند و طی ۲ الی ۳ روز به حالت نرمال خود باز میگردد. اگر پزشک برای شما آزمایش CPK و یا هر آزمایش دیگری را تجویز کرده است و زمان کافی برای مراجعه به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
سایت معتبر Health Line درباره آزمایش CPK میگوید:
از آزمایش ایزوآنزیم های CPK هنوز در برخی موارد استفاده میشود. اما در دهههای گذشته، اکثر پزشکان به آن توجهی نمیکنند. در عوض، آزمایش تروپونین اغلب برای ارزیابی آسیب به عضله قلب مورد توجه قرار گرفته است. آزمایش تروپونین سطح پروتئینهایی به نام تروپونین T و تروپونین I را در خون مورد بررسی قرار میدهد. این پروتئینها زمانی آزاد میشوند که ماهیچه قلب در اثر حمله قلبی یا سایر بیماریهای قلبی به شدت آسیب دیده باشد.
شرایط آزمایش CPK
برای انجام این آزمایش به شرایط خاصی نیاز ندارید. اگر داروی خاصی مصرف میکنید بهتر است راجع به آن با پزشک مشورت داشته باشید. برخی داروها میتوانند نتیجه تست را با خطا مواجه سازند.
برای انجام آزمایش در منزل میتوانید روی کمک هومکا حساب کنید.
تفسیر آزمایش CPK
تفسیر آزمایش CPK با توجه به اعداد و ارقام آن میتواند به شکل زیر باشد:
- اگر اعداد بالاتر از حد نرمال باشند، به عضلات اسکلتی، قلبی یا مغز آسیب وارد شده است.
- اگر اعداد پایینتر از حد نرمال باشند، فرد دچار مشکلات کبدی، بیماریهای مربوط به بافت همبند و کاهش درصد عضلات بدن مواجه شده است که باید برای درمان اقدام کند.
مقدار نرمال این آنزیم در بدن با توجه به جنسیت، سن و عواملی از این قبیل متغیر خواهد بود. عموما اعداد مربوط به میزان آنزیم CPK در آزمایش، در افرادی که ورزشهای سنگین انجام میدهند، داروهای خاصی مصرف میکنند، به تازگی جراحی انجام دادهاند و یا واکسن تزریق کردهاند، بیشتر خواهد بود. این موضوع نگرانکنندهای نیست و طی چند روز آینده به حالت اولیه خود باز خواهد گشت. آیا سطح CPK در آزمایش خون شما در بازه نرمال قرار ندارد و به دنبال تفسیر آزمایش خود هستید؟ میتوانید همین حالا کلیک کنید!
آنزیم CPK سه ایزوفوم (انواع نزدیک به هم) دارد که عبارتند از:
- ایزوفوم MM که مربوط به عضله اسکلتی است.
- ایزوفوم BB که مربوط به مغز است.
- ایزوفوم MB که میوکارد (ماهیچه قلبی) است.
افرادی که سالم هستند و درگیر بیماری خاصی نیستند، ۹۵ درصد CPK Total بدن آنها را ایزوفوم نوع MM یا CPK تشکیل داده است.
البته باید بدانید یک سری داروها و عوامل مداخلهگری وجود دارند که باعث اختلال در مقادیر وجود این آنزیم در بدن میشوند و نتیجه آزمایش را تحت تاثیر خود قرار میدهند. بعضی از این داروها به شرح زیر هستند:
- كاپتوپريل
- كلشيسين
- لواستانين
- ليدوكائين
- پروپرانولول
- سوكسينيل كولين
- مورفين
- كدئين
- پريگوگين
- آسپرين
- كلوفيبرات
- دگزامتازون
میزان نرمال و بحرانی CPK
در زیر به مقادیر نرمال که بر اساس واحد یونیت در لیتر محاسبه شده است، اشاره کردهایم:
- مقدار نرمال برای آقایان میتواند بین۲۴ تا ۱۹۵ متغیر باشد.
- مقدار نرمال برای خانمها در محدوده ۲۴ تا ۱۷۰ قرار میگیرد.
- نوزادان ممکن است CPK Total برابر با ۴۰ تا ۲۲۵ داشته باشند.
زمانی که مقدار CPK Total محدودههایی که مشخص شده است خارج شود، CPK Total وارد منطقه بحرانی خواهد شد. به طور کلی نباید مقدار CPK Total بیشتر از ۲۰۰ شود.
برای ثبت درخواست خود میتوانید بر دکمه زیر کلیک کنید.
علت کاهش سطح آزمایش CPK Total
زمانی اعداد و ارقام در نتیجه آزمایش CPK Total با یکدیگر همخوانی ندارند و بالاتر از حد نرمال قرار میگیرند. در این صورت آسیبهایی به عضلات اسکلتی، قلبی و سیستم عصبی وارد خواهد شد.
از طرف دیگر، شرایطی وجود دارد که باعث کاهش نتیجه آزمایش CPK Total نسبت به حد نرمال میشود و به همان اندازه خطرناک است. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فرد ماههای اول بارداری را پشت سر میگذارد.
- شخص به بیماریهای کبدی ناشی از مصرف زیاد الکل دچار شده است.
- فرد بیماری کوشینگ دارد.
- بافتهای همبند شخص دچار مشکل شده است.
- فرد به سرطان کبد مبتلا باشد.
- شخص توده عضلانی بسیار کمی دارد.
بیماریهای زیر نیز میتوانند سطح آزمایش CPK Total را کاهش دهند:
- بیماری کوشینگ.
- آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی).
- تودههای کبدی.
- درماتومیوزیت.
- پلی میوزیت .
تا به حال تفسیر آزمایش خود را آنلاین انجام دادهاید؟ تنها کافی است کلیک کنید!
علت بالا بودن آزمایش CPK
بیماریهای زیر میتوانند سطح آزمایش CPK را بالا ببرند:
- آسیبهای عضلانی ریه
- ناراحتیهای قلب
- ناراحتیهای عصبی
- سکته مغزی
تست های مرتبط با آزمایش CPK
گاهی برای اطمینان از نتیجه آزمایش و بررسیهای تکمیلی، انجام یک سری آزمایشات مرتبط با تست CPK Total توسط پزشک توصیه میشود. این آزمایشها به شرح زیر هستند:
- آزمایش Troponin. این تست در تشخیص حملات قلبی کاربرد دارد.
- آزمایش Ck MB. در این تست سطح آنزیم و پروتئینهای قلب ارزیابی میشود.
- آزمایش LDH. این آزمایش برای بررسی سطح آسیب بافتهای بدن استفاده میشود.
- آزمایشALT. این تست به بررسی ناراحتیهای کبدی میپردازد.
اگر نسخه آزمایش دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید، کلیک کنید!
آزمایش CPK در منزل با هومکا
به هومکا اعتماد کنید و با استفاده از خدمت آزمایش در منزل، آزمایش CPK Total را در محیط امن خانه در کوتاهترین زمان انجام دهید. ما برای ارائه خدمات خود با مراکز معتبر همکاری داریم. کافی است همین حالا بر روی بنر ثبت درخواست زیر کلیک کنید و سفارش خود را ثبت کنید. پس از آن کارشناسان ما با شما تماس خواهند تا توضیحات بیشتری را ارائه دهند. در صورتیکه موافق باشید، میتوانید درخواست را در همین مرحله ثبت نهایی کنید. حالا لطفا کمی صبر کنید تا متخصص هومکا به منزل یا محل دلخواه شما مراجعه کند.