آزمایش اوره خون
خانه
مقالات
آزمایش اوره خون

آزمایش اوره خون

آخرین تاریخ به روز رسانی: 1403/07/23
اندازه گیری سطح اوره خون و بررسی مشکلات کلیوی
آیا درباره‌ی سلامت کلیه یا کبدتان نگران هستید؟ آزمایش اوره خون و آزمایش BUN، یکی از راه‌های فهمیدن عملکرد ارگان‌های بدن مانند کلیه و کبد است. این آزمایشات اوره و سطح نیتروژن اوره خون را اندازه می‌گیرند. با هومکا، شما می‌توانید در منزل بمانید و با کمترین هزینه، آزمایش اوره خون را در منزل انجام دهید.

آزمایش اوره خون که زیر مجموعه آزمایش خون در منزل است، یکی از راه‌های فهمیدن عملکرد ارگان‌های بدن مانند کلیه و کبد است. تست اوره خون در منزل برای سنجش عملکرد کلیه و کبد انجام می‌شود. در این آزمایش، میزان اوره خون مورد اندازه گیری قرار می‌گیرد. اوره، یک ماده‌ی زائد حاصل از سوخت و ساز پروتئین‌ها است که در کبد تولید و از طریق کلیه دفع می‌گردد. نیتروژن اوره خون یک ماده‌ی دفعی است که در کبد در اثر شکسته شدن پروتئین‌ها تشکیل می‌شود. اوره توسط کبد به جریان خون آزاد می‌شود و بعد وارد کلیه ها می‌شود. اوره در کلیه‌ها از جریان خون فیلتر شده و وارد ادرار می‌شود.

هر موقع که مقدار مصرف پروتئین افزایش پیدا کند یا فعالیت کلیه‌ها مختل شود یا خون غلیظ شود، میزان اوره خون افزایش پیدا می‌کند. از این آزمایش به منظور بررسی میزان آب بدن و فعالیت کلیه ها استفاده می‌شود. تست اوره خون برای نظارت بر اثربخشی دیالیز و سایر روش‌های درمانی مربوط به بیماری کلیوی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نیتروژن ترکیبی است که هم در آمونیاک و هم در اوره وجود دارد. با هومکا همراه باشید تا بیشتر راجع به آزمایش اوره خون و آزمایش در منزل بدانید. 

این مقاله صرفا برای معرفی آزمایش اوره خون تنظیم شده است. برای تفسیر آزمایش لازم است با پزشک معالج مشورت داشته باشید. 

دکمه ثبت درخواست رایگان

 

آزمایش اوره خون چیست؟ 

آزمایش نیتروژن اوره خون (تست اوره خون)، آزمایشی است که برای بررسی میزان مواد زائد طبیعی در خون استفاده می‌شود. آزمایش اوره و کراتینین خون می‌توانند یک آزمایش مهم برای تشخیص نقرس و سنگ کلیه باشند.

اوره خون، یک ماده زائد است که در زمان تجزیه پورین‌ها، در بدن تولید می‌شود. همچنین شما با مصرف وعده‌های غذایی، ماده‌ پورین را دریافت خواهید کرد. ماده زائد پورین‌ها و اسید اوریک، باید به وسیله کلیه‌ها و دستگاه گوارش از بدن خارج بشوند. هدف از انجام این آزمایش، بررسی سلامت کبد، کلیه‌ها و تشخیص نارسایی‌های کلیه است.  

در این تست مشخص می‌شود که چگونه نیتروژن در کبد تبدیل به آمونیاک می‌شود. آمونیاک ماده‌ای است که در اثر تجزیه پروتئین‌ به وجود می‌آید و بعد با مولکول‌ها ترکیب شده و به صورت اوره از بدن خارج می‌شود. آزمایش Urea نشان می‌دهد که آیا فرایندی که ذکر شد در بدن به همین شکل انجام می‌شود یا در اثر کم و زیاد شدن اوره در آن اختلال ایجاد شده است؟

اگر نیاز به انجام آزمایش اوره خون دارید و وقت کافی برای رفتن به آزمایشگاه را ندارید یا به هر دلیل دیگری قادر به رفتن به آزمایشگاه نیستید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که از خدمت آزمایش در منزل هومکا استفاده کنید. با ثبت درخواست‌تان، متخصصان هومکا با شما تماس گرفته و شما را از نحوه و زمان انجام تست اوره خون در منزل آگاه می‌کنند. تیم متخصص به منزل‌تان اعزام شده و آزمایشات لازم گرفته خواهد شد.

آزمایش اوره خون

 

چه زمانی به درخواست آزمایش اوره خون در منزل نیاز دارید؟

در موارد زیر شما می‌توانید جهت درخواست آزمایش اوره خون در منزل با هومکا تماس بگیرید و یا بصورت آنلاین تست اوره خون را رزرو کنید:

  • بیمار بستری همودیالیز یا دیالیز صفاقی می‌شود.
  • پزشک ضروری می‌داند که عملکرد کلیه‌ها را بررسی کند.
  • پزشک متخصص به آسیب کلیوی بیمار مشکوک شده است.
  • بیمار از ناراحتی کبدی و کلیوی رنج می‌برد.
  • بیمار دچار انسداد ادراری یا خونریزی سیستم گوارشی شده است.

 

در تفسیر آزمایش اوره خون در منزل به چه فاکتورهایی توجه می شود؟ 

در تفسیر آزمایش اوره خون به چند مورد اشاره می‌شود:

آزمایشات تکمیلی تست اوره خون:

  • تست تعیین سطح کراتین.
  • تعیین سطح اسید اوریک.
  • میزان سدیم.
  • میزان پتاسیم.

تست اوره خون در مواردی متفاوتی کاربرد دارد و تفسیر آزمایش نیتروژن اوره خون، نیز در شرایطی بخصوصی برای متخصص و بیمار حائز اهمیت خواهد بود:

  • شناسایی افتراقی اورمی پیش کلیوی، کلیوی و بعد از کلیوی از هم در کنار تست کراتینین.
  • تعیین سطح عملکرد کلیه‌ها و کبد.
  • تعیین سرعت تصفیه گلومرولی.
  • اندازه‌گیری نیتروژن اوره خون انجام می‌گیرد.

در این آزمایش نشان داده می شود که چگونه نیتروژن در کبد تبدیل به آمونیاک می‌شود. آمونیاک ماحصل تجزیه پروتئین‌ها است. سپس در ترکیب با مولکول‌ها به اوره تبدیل شده و از طریق کلیه دفع می‌شود.

تفسیر آزمایش

 

میزان نرمال اوره خون چقدر باید باشد؟ 

همانطور که می‌دانید اوره از سوخت و ساز پروتئین‌ها بدست می‌آید، کبد آن را تولید می‌کند و کلیه‌ها وظیفه دفع آن را دارند. پرخوری، خونریزی، افزایش غلظت خون  و اسهال ممتد ممکن است سبب افزایش میزان اوره خون شوند. به طور طبیعی میزان نرمال اوره خون در بدن افراد بالغ باید بین ۱۵ الی ۴۵ میلی گرم در دسی لیتر باشد. اگر عملکرد کبدی خوب باشد، فعالیت بدنی کافی در روز انجام شود و مشکل سوء تغذیه یا خونریزی‌های داخلی وجود نداشته باشد، مقادیر نرمال آزمایش اوره خون در همین محدوده خواهد بود. اگر میزان آن کمتر باشد نشان دهنده سوء تغذیه است و اگر بیشتر باشد به معنای  از کار افتادگی کبد و کلیه و نیاز به دیالیز  خواهد بود. 

آزمایش اوره خون

 

پایین بودن Urea در آزمایش خون

 

بالا یا پایین بودن سطح اوره در بدن، می‌تواند نشان‌دهنده بیماری‌های کلیوی یا کبدی باشد. اگر ضعف عملکرد کلیه در آزمایش Urea مشخص شود بدین معنا است که پروتئین موجود در بدن در مقایسه با مقدار مایعی که در سیستم گردش خون وجود دارد بیشتر است. 

مقدار کم اوره در بدن نیز می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد و باعث بزرگ شدن کلیه‌ها بشوند. معمولأ کمبود اوره در خانم‌های باردار مشاهده می‌شود؛ زیرا در این دوره به خصوص در ماه دوم و سوم بارداری فعالیت کلیه‌ها افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه مقدار کراتینین بیشتری از بدن دفع می‌شود . اگر باردار هستید بابت کمبود اوره در بدن خود دچار استرس نشوید چون تقریبأ ۶ هفته بعد از زایمان، کلیه‌ها به حالت عادی بازمی‌گردند.

از دیگر دلایل کاهش اوره خون می‌توان به  نارسایی کبد، ، پرآبی بدن و سوء تغذیه اشاره کرد.

آزمایش اوره خون

 

پایین بودن اوره خون در بارداری به چه معنا است؟ 

پایین بودن اوره خون در بارداری نشانه چیست؟ این سوالی است که بسیاری از زنان باردار می‌پرسند. پایین بودن سطح اوره خون در دوره بارداری یکی از تظاهرات شایعی است که در مادران و تست خون آنان مشاهده می‌شود. اغلب افراد از این مساله ابراز نگرانی می‌کنند و تصور می‌کنند رشد کودک را تحت تاثیر قرار می‌دهد، اما علت پایین بودن اوره خون در بارداری چیست؟ 

به علت تغییرات بدن مادر که ناشی از افزایش تغییرات و پالایش خونی توسط کلیه‌هاست و پایین بودن نیتروژن اوره خون در بارداری چندان نگران کننده نیست.  

دکمه ثبت درخواست رایگان

 

علت افزایش اوره خون چیست؟ 

وجود مقداری اوره خون کاملاً طبیعی است، اما سطح بالاتر اوره خون می‌تواند باعث بروز بیماری شود، به این بیماری هایپراوریسمی گفته می‌شود و می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. هایپراوریسمی می‌تواند باعث تجمع بلورهای اورات در داخل مفاصل و منجر به بروز نقرس شود. اسید اوریک بالا احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش خواهد داد. برخی از این موارد شامل بیماری کلیه، سرطان‌های خاص خون، کم‌کاری تیروئید، پسوریازیس، رابدومیولیز، کم‌خونی، مصرف داروهای خاص و رژیم غذایی غنی از پورین است. اگر تعداد زیادی از سلول ها در حال تجزیه باشند (ایجاد تعداد زیادی پورین)، این می‌تواند نشان دهنده‌ی یک مشکل باشد.

یکی از مواد زائد بدن، اوره است. اوره از شکسته شدن پروتئین‌ها در کبد تولید می‌شود. کبد، پروتئین‌های موجود در مواد غذایی را تجزیه می‌کند و زمانی که پروتئین‌ها را تجزیه کند، اوره ایجاد می‌شود. کبد پس از تجزیه پروتئین‌های مورد استفاده در سلول‌ها ماده‌ای به نام آمونیاک تولید می‌کند که حاوی نیتروژن است.

این نیتروژن با عناصری مثل کربن، هیدروژن و اکسیژن ترکیب شده و باعث تشکیل اوره می‌شود. وقتی کلیه‌ها سالم باشند، اوره را از خون می‌گیرند و همراه با ادرار آن را از بدن خارج می‌کنند. اما اگر کلیه‌ها یا کبد نتوانند وظیفه خود را به درستی انجام دهند، سطح اوره خون افزایش پیدا می‌کند. عواملی مانند کم آبی بدن، خونریزی مجاری گوارشی، تومورها، سرطان پروستات و مثانه، نارسایی کلیه باعث افزایش  اوره خون می‌شوند.

 اگر سنگ کلیه باعث مسدود شدن مجرای ادرار شما شده باشد، اوره خون افزایش پیدا می‌کند. سطح بالای نی